86 találat a(z) házastárs cimkére

Özvegyi nyugdíj elvált vagy különélő házastársnak, élettársnak Cikk

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság kapcsán mindenkinek elsősorban az ugrik be, hogy az elhunyt után özvegyi nyugdíjat a házastársa részére lehet megállapítani. Valójában azonban – a hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint – özvegyi nyugdíjra jogosult lehet az elhunyt jogszerző házastársa, elvált házastársa, bejegyzett élettársa és élettársa is. Jelen cikk azon speciális eseteket tekinti át, amikor az özvegyi nyugdíjra a különélő vagy elvált házastárs, illetve az élettárs szerezhet jogosultságot.

Ingatlanértékesítés egyéni vállakozóként Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Katás vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás bt. ügyvezetőjének házastársa a járvány miatt elveszti az állását. Kérdésem a következő. Mi a legcélravezetőbb megoldás, hogy biztosított legyen a házastárs? A katás bt. alkalmazza őt, vagy kültagként léptesse be a cégbe? Fizethet-e ő a bérjárulékok helyett havi 50 000 forintot? Vagy esetleg van-e más lehetősége a házastársnak a biztosítási jogviszony fenntartásához? Köszönettel

Családi kedvezmény módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adó- és járulékkedvezmény igénybe vétele kapcsán, az alábbi példán levezetve szeretnék tanácsot kérni. A család jogosult pl. 1.000 EFt családi kedvezményre. 1) Férj beadta az SZJA bevallását és csak 500EFt családi kedvezményt igénybe vett, holott az egész 1.000 Eft-ot igénybe tudta volna venni! Az Art. 54. § (3) alapján már nem önellenőrizheti a családi kedvezményt? 2) A feleség még nem adta be a bevallását, és igénybe venné a maradék 500 EFt-ot, de csak 300 EFt-ot tud családi adókedvezményként, a többi járulékkedvezmény lenne? Igénybe veheti járulékkedvezményként? Nem találtam a törvényben, hogy ha megosztják a családi kedvezményt (lásd fenti esetben), és a felek jövedelme lefedné a családi kedvezmény igénybe vételét, akkor már nem vehetik igénybe a járulék kedvezményt. Köszönöm a választ! Anna

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak számít az alábbi "A" és "B" cég? "A" cégben ügyvezető XY személy és tulajdonos is, 29 százalékban. "B" cég tulajdonosai XY személy, valamint XY személy gyermekei és a felesége. Az ügyvezető XY személy felesége. Közös ügyvezetés nem áll fenn, hiszen két különböző személy "A" és "B" cég ügyvezetője. Ugyanakkor "A" cégre ügyvezetőként gyakorol döntő befolyást XY személy, "B" cégre pedig többségi befolyása van a családja révén.

Jogosultság özvegyi nyugdíjra Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, jól meghatározott jogosultsági feltételek teljesülése esetén, özvegyi nyugdíjat lehet megállapítani a jogszerző házastársa, bejegyzett élettársa, elvált házastársa, illetve az élettársa részére.

Házastársak ingatlaneladás utáni adózása – példákkal Cikk

Az öt évnél régebben szerzett bármely ingatlan eladása nem jár adókötelezettséggel, ám van, amikor családi okból, vagy éppen üzleti megfontolásokból az átruházás a szerzést követő öt éven belül történik. Cikkünkben két példán keresztül mutatjuk be, hogyan kell az adókötelezettséget megállapítani.

A NAV a családi adókedvezmény érvényesítéséről Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó alapvető tudnivalókról.

SZÉP-kártyára utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném a segítségüket kérni: Az szja-törvény 71. § (1) bekezdése szerint béren kívüli juttatásnak minősül – ha a munkáltató – a MUNKAVÁLLALÓNAK az adóévben a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláira utalja a meghatározott összegeket. A 76/2018. számú kormányrendelet szerint 2019. január 5-étől nem a munkáltató köt szerződést a bankkal, hanem a munkavállaló, így a munkáltató személyenként és alszámlánként külön-külön köteles utalni. Kérdésem az lenne, hogy megfelel-e a fenti feltételeknek az, ha a munkáltató nem a munkavállalónak, hanem a MUNKAVÁLLALÓ HÁZASTÁRSÁNAK utalja a cafeteriaösszeget, mivel a házastárs már rendelkezik SZÉP-kártyával? A munka törvénykönyve 158. § (1) bekezdése meghatározza, hogy a munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára átutalással kell kifizetni. Kérdésem, hogy a munkavállaló által meghatározott fizetési számla – ahová a nettó munkabérét kéri – csak a nevére szóló bankszámla lehet, vagy lehet a házastársáé, illetve bármely más magánszemélyé? Köszönettel!

Ki adjon bérbe? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, akinek a tevékenységi körében benne van az ingatlan-bérbeadás is, most szeretné kiadni a feleségével közös ingatlanjukat. Hogyan teheti ezt meg? 1. Csak a vállalkozás állít ki számlát, és az egész bevétel a vállalkozásé? 2. A feleséggel közösen, mint magánszemélyek állítanak ki számlát, és a bevételt megosztják? 3. Esetleg csak a feleség adja bérbe az ingatlant, és nem osztják meg a bevételt? Mi a törvényes megoldás? Válaszukat köszönöm.

Házastárs bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó és a házastársa nevén lévő üzlethelyiséget bérbeadhatja-e az adószámos házastárs a vállalkozó feleségnek? A vállalkozó saját maga, mint magánszemély nem adhatja bérbe az egyéni vállalkozásának, de mi van a házastárssal, aki alapból végez bérbeadási tevékenységet más ingatlanok vonatkozásában? Köszönettel: Ildikó

Bt. vagyoni hozzájárulás mértéke Kérdés

Tisztel Szakértő! Társasági szerződésünket 2016. decemberben változtattuk, amit a taggyűlés is jóváhagyott. Változott a cég telephelye valamint a tagok nyereség-veszteség felosztása. Beltag 99 százalék, kültag 1 százalék. A vagyoni hozzájárulás mértéke változatlan maradt: beltag 10 ezer forint kültag 5000 forint. Szabályos-e így, ha nem, akkor mit lehet tenni, hogy a kültagnak továbbra is 1 százaléka maradjon? Veszteség esetén a kültag valóban a veszteség 1 százalékával felel? Házastársak esetén ez, hogyan alakul? Köszönöm a válaszát Egy olvasójuk.

Közös tulajdon bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár férfi tagja egyéni vállalkozó. Vállalkozását a házastársával közös tulajdonú (50-50%) ingatlanban gyakorolja. Felesége bérbeadhatja-e a tulajdoni hányadát adószámos magánszemélyként a férjének, amit ő vállalkozási költségként elszámolhat? Köszönöm válaszát: CsCs

Katás egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy házaspár, mindegyikük ugyanazon tevékenységi körű (ÖVTJ-s) katás egyéni vállalkozó. Mindegyikőjüknek saját ügyfélköre van, csak saját ügyfeleikkel állnak kapcsolatban, a házastársak között semmilyen ügylet nem teljesül. Fennáll ebben az esetben csak házastársi mivoltuk miatt a kapcsolt vállalkozási státusz; s ha igen, ebben az esetben a bevételi értékhatár (40 százalékos adókötelezettségre tekintettel) összesen 12 millió/év? Illetve, ha az egyikük a másik ügyfelének mégis teljesítene szolgáltatást a bevétel meghatározásánál csak az ezen ügyletből származó értékre szükséges az összeszámítást elvégezni, s az esetleges értékhatár feletti részre a 40 százalékos adót megfizetni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close