11 találat a(z) ház cimkére

Értékbecslés Kérdés

Átlagosan legalább 30 millió forint szükséges egy ingatlan megvásárlásához Cikk

Míg két-három évvel ezelőtt nagy átlagban húsz millió forint elegendő volt egy ingatan megvásárlásához, addig ma már legalább harminc millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez a Duna House elemzése szerint.

Áfa Kérdés

T. Szakértő! Magánszemély egy kft.-től rendeli meg a ház félépítését. Az anyagot a magánszemély szerzi be, a kft. csak szolgáltatást végez. A kft. áfakörbe tartozik. Milyen számlát kell kibocsátani a magánszemély felé? Hány százalékos lesz az áfakulcs? Köszönöm válaszát.

Telek értékesítése házzal – 5% áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Építési vállalkozásunk vásárolt 27%-os áfával egy építési telket, amin ebben az évben felépít egy új építésű házat (megfelelnek a paraméterei az 5%-os áfakritériumnak), és azt magánszemélynek eladja. Kérdéseink: – Levonható-e a vásárláskori 27% áfa? – A teljes kivitelezésre (tehát telekkel együtt a ház építése, illetve értékesítése) alkalmazhat-e 5%-os áfát? Ha van garázs, egyéb melléképület, arra tudjuk, hogy csak 27%-ot lehet. – Fel kell-e valahol tüntetni értékesítéskor, hogy mekkora értéket képvisel a telek, vagy sem (tehát kötelező-e megbontani, hogy mekkora a telek és mekkora a ház értéke)? –A társaságunkat terheli-e vagyonszerzési illeték, vagy sem (van-e mentesség, hiszen házat épít a telekre)? A későbbi magánszemély vásárlót sem terheli, mivel ő komplett családi házat vásárol tőlünk telekkel? Köszönettel: Szentesi Péter Virtus Kft.

Új építésű ingatlan és telkének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalkozás 2 évvel ezelőtt építési telket vásárolt, melyen négy önálló házból álló lakóparkot épít. A telekrész osztatlan közösben maradna (használati megosztással), a négy ingatlan önálló albetétekkel kerül a földhivatali nyilvántartásba. Az első ingatlan pár héten belül (csok-osan) értékesítésre kerül, használatbavételi engedélye ezzel együtt szintén a közeljövőben várható. A 10+10 millió forintos támogatást koordináló banki ügyintéző állítja, hogy a számlában majd az ingatlanhoz tartozó telekhányadot 27 százalékos áfával kell feltüntetni, míg magát az ingatlant 5 százalékkal. Ez valóban így van? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk segítségüket kérni az alábbi problémával kapcsolatban: Magánszemély 2014. évben vásárolt telket, melynek ¾ részét 2016-ban eladja, a telek osztatlan közös tulajdon lesz. Az ¼-re ingatlant épít, saját nevére szóló számlákkal. Kérdésünk, hogy a telekből származó bevételt csökkentheti-e a ház beruházás költségeivel, vagy a telekeladás után adóznia kell? Válaszukat előre is köszönjük!

Kedvezményes áfa alá eső új ház értékesítés esetén a telek áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építési beruházó az áfatörvény 3. számú mellékletének megfelelő, kedvezményes 5 százalékos áfa alá tartozó lakást/házat értékesít (egy telken 2 különálló házat, melyekben az épület pincerészében garázs is van), telekhányaddal együtt. Az erről kibocsátott számlában külön kell-e feltüntetnie a lakás, garázs és telek értékét és ezek milyen áfával adóznak? A nettó értékek kb. a következők: lakás 40 millió, garázs 10 millió, telekrész 20 millió forint. Helyes-e a számla, ha a telekrészt arányosítjuk érték szerint a lakásra és a garázsra, és mivel a telek elválaszthatatlan alkotórésze az építménynek, így a telekrészt 4:1 arányban megbontva az építményekkel együtt számlázzuk: lakásra 40+16 millió 5% áfá-val, garázsra 10+4 millió 27% áfá-val? Válaszukat előre is köszönöm, Üdv. T.Ildikó

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az épitőiparban csak az új lakások, illetve új családi házakra vonatkozik az 5 százalékos áfa? Köszönöm

Vállalkozói szerződés áfatartalma szerkezetkész ház befejezésére Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 01. 01-jétől hatályos áfatörvény alapján az ingatlanértékesítésre vonatkozó áfakulcs 27-ről 5 százalék változott. A magánszemély vásárol egy telket és a rajta lévő szerkezetkész felépítményt szintén magánszemélytől, majd egy vállalkozót bíz meg a ház befejezésére, aki a vállalkozói szerződésben vállalja a kulcsrakész állapot, 100 százalékos készültségi fok-, illetve ingatlannyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas állapot kivitelezését és a használatba vételi engedély megszerzését. Ez esetben az ügylet 5 százalékos vagy 27 százalékos adókulccsal adózik? Ingaltanértékesítésnek minősül-e? Válaszát köszönöm!

Új: lakásépítésnél így kaphat vissza milliókat az áfából Cikk

A telek, a garázs árából, az épületszerkezethez, továbbá a lakás- és házépítéshez kapcsolódó más költségek után is áfa-visszatérítés kapható. Ismertetjük a feltételeket.

Illetékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni ingatlanvásárlással kapcsolatosan. Telek vásárlása esetén létezik illetékkedvezmény-szabály, ha 4 éven belül lakóházat építenek fel a telken. Ebben az esetben mi minősül lakóháznak? A nyaraló céljára felépített ház is, ha eleget tesz a 10 százalékos beépitettségnek? Milyen kritériumoknak kell, hogy megfeleljen, hogy lakóháznak minősüljön? És mi minősül teleknek? A nyilvántartásban telekként van bejegyezve, de van rajta egy befejezetlen ház, ami még sehova sem lett bejegyezve, és semmiféle lakhatási, egyéb engedélyeket nem kértek rá. Minek minősül a kedvezmény igénybevétele szempontjából a telek a befejezetlen házzal (földhivatalilag csak telek)? Számít-e, hogy az a vásárlás után lebontják-e az ingatlant, mert akkor már tényleg telek, de mi van akkor, ha befejezik? A vételár a telek forgalmi értéke. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs