28 találat a(z) generálkivitelező cimkére

Állványozási munka (alvállalkozó?) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kft. mint generálkivitelező állványozási munkára vállalkozási szerződést köt alvállalkozóval a projekt kivitelezési idejére 4 hónapra. Az állványozás mint "fizikai munka" a projekt elején megvalósul azzal, hogy körbeállványoznak egy épületet, de az azt követő hónapokban a projekt végéig, míg az állványt nem bontják le, valójában az állvány bérlete történik és nem a felépítése vagy lebontása. Számlázhat az alvállalkozó állványozási munkát a köztes időszakra, vagy bérletei díjnak minősül ez esetben? Iparűzési adó szempontjából alvállalkozónak minősül? Köszönöm szépen!

Generálkivitelezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új építésű családi ház generálkivitelezésére van szerződése az építőipari vállalkozásnak. A tavalyi évben a részszámlákat 5 százalék áfával állítottuk ki. December hónapban a megrendelő (építtető) felbontja a generálkivitelezői szerződést. Vállalkozásunknak van további teendője? Maradhatnak így az 5 százalékos áfás számlák? Vagy módosítanunk kell?

Generálkivitelező, alvállalkozó – fordított áfa, egyenes áfa Cikk

Ha egy áfaalany, de lakóingatlan-bérbeadásra és -értékesítésre be nem jelentkezett cég generálkivitelezőt bíz meg egy lakóingatlan kivitelezésével, a kivitelezőnek fordított áfás számlát kell kiállítania a megbízó részére? A kivitelező az alvállalkozóitól fordított vagy egyenes áfás számlát fogadhat be? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Generálkivitelező és az áfa Kérdés

Tisztelet Szakértő! Kérdéseim: 1.) A generálkivitelező egy építési vállalkozó, aki a lakóház kivitelezését szerkezetkész állapotig vállalta, tehát a víz, villany, gáz stb. szerelési munkálatait már más végzi. Tudni szeretném, hogy itt is az 5%-os áfakulcsot alkalmazhatja, vagy ebben az esetben a 27% áfa a jó? 2.) Ebben az esetben a teljes generálkivitelezést a vállalkozó végzi, de időközben valamelyik fél felmondja a munkákat. Ebben az esetben a vállalkozónak kell-e az 5%-os áfával – amit eddig felszámított –módosítania a számlák értékét? A különbözetet el kell-e számolni, vagy addig az időszakig helytálló az 5%? Várom válaszát. Köszönettel és tisztelettel: egy könyvelő

Székhely építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Adott egy kft., amely vásárolt egy építési telket. A kft. erre az építési telekre lakóingatlant építene. Ez lenne a vállalkozás székhelye, irodája. Az ingatlan mérete 230 négyzetméter, amiből körülbelül 30 négyzetmétert a tulajdonos a saját lakhatására is használna. A következő kérdéseim lennének. 1.) Ha egy generálkivitelezőt bíz meg a lakóingatlan építésével a megrendelő kft., akkor a kivitelező egyenes áfás vagy fordított áfás számlát állít ki? 2.) A megrendelő kft.-nek van-e levonási joga, arra tekintettel, hogy lakóingatlan lesz az épület besorolása? 3.) Ha van levonási joga, akkor a tulajdonos későbbi lakhatása miatti magánhasználatra tekintettel az áfalevonásnál kell-e arányosítani például négyzetméter alapján? 4.) A későbbi magánhasználatot ki kell-e számlázni a tulajdonosnak, vagy a magánhasználatra tekintettel a felmerülő kiadások áfáját arányosítani kell? 5.) Ha esetleg munkavállalónak adja ki az erre alkalmas lakrészt, azt nem a tulajdonos használja, akkor annak van-e valamilyen adóvonzata?

5%-os áfa 2024 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyént tulajdonosa vagyok egy építési telkeknek. Ezen telken építtetőként egy lakóingatlan terveztettem meg, amire vonatkozóan a 2023. 12. 31-éig érvényes 5%-os áfakulcs használatára vagyok jogosult. (A tervekre vonatkozóan még 2018. november 1. előtt megtörtént az érvényes egyszerű bejelentési kötelezettség építési hatósághoz történő bejelentése). Tehát a jelen szabályok szerint 2023. 12. 31-éig alkalmazható jelen ingatlanra az 5% áfamérték, ha generálkivitelező építi számomra mint magánszemély. Amennyiben eladnám az építési telket a jelen bejelentett lakóingatlan tervekkel együtt egy másik magánszemélynek, ő jogosult lenne ugyanúgy az 5% áfakulcsra, amennyiben a kész tervek alapján elkészítetti egy generálkivitelezővel az ingatlant? Köszönöm válaszukat.

Lakásáfa több generálkivitelező esetén. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Generálkivitelező szerkezetkész állapotra épített egy családi házat, amelynek költségét 5 százalékos áfával számlázta az építtető felé. Az építtető másik generálkivitelező céggel szeretné befejezni a házat kulcsrakész állapotra. a második generálkivitelező cég, amely a szerkezetkész és kulcsrakész állapot között dolgozik, alkalmazhat-e 5 százalékos áfát?

5 százalékos lakásáfa generálkivitelező esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beruházó cég a lakóingatlan-építést generálkivitelezőre bízta. Viszont egyes anyagok (például ablakok) számlái a beruházó nevére szólnak, nem a generálkivitelezőére. Az 5 százalékos értékesítéshez szükséges végleges építési engedély 2018. november előtti. Más építtető cégektől azt az információt kapta, hogy ha nem minden számla a generálkivitelező nevére szól, hanem mint beruházó közvetlenül is fogad be számlákat, akkor elveszíti az 5 százalékos áfával számlázás lehetőségét. Ebben kérném véleményét, hogy ez valóban fennáll-e, illetve ha igen, akkor milyen törvényi hivatkozás alapján. Válaszát előre is köszönöm.

Kivitelező saját magának épít házat, lehet 5 százalékos az áfa? Cikk

Építőipari generálkivitelező cég tulajdonosa a saját házát is szeretné felépíteni. A könyvelője szerint abban az esetben építhet magának generálkivitelezőként 5 százalékos áfával, ha a saját házán is produkál hasznot a saját cégének. Igaza van a könyvelőnek? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

5 százalékos áfa az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari generálkivitelező cég tulajdonosa vagyok. Jövőre a saját házunkat is szeretném felépíteni. A könyvelőm szerint abban az esetben építhetek magamnak generálban 5 százalékos áfával, ha a saját házamon is produkálok hasznot a saját cégemnek. Igaza van a könyvelőmnek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!.

Alvállalkozó lakásépítésnél Kérdés

Építőipari generálkivitelező (áfaalany) új lakóépületet épít, melyet magánszemély részére 5 százalékos adókulcs alkalmazásával fog értékesíteni. Az ingatlan létrehozatala építési-hatósági engedély-köteles. Ügyfelem mint alvállalkozó (szintén áfaalany) ezen építési folyamat egyik részének elvégzésére vállalt kötelezettséget, az építési-szerelési munkának minősülő teljesítésének díját a generálkivitelező részére számlázza ki, ő a megrendelő. Kérdésem: Helyesen jár-e el alvállalkozó ügyfelem, ha az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 142. § (1) bekezdésének b) pontja alapján fordított adózás alkalmazásával állítja ki a munkadíj számláját?

Áfa-visszaigénylés fővállalkozói (generálkivitelezési) szerződés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a generálkivitelezési szerződés keretében létesülő önálló családi ház áfa-visszaigényléséhez kapcsolódik (egyszerűsített engedélyezési eljárás alá eső kivitelezés esetén). Adott egy fővállalkozói kivitelezési szerződés családi ház építésére mely során a fővállalkozó 5 százalékos áfával állítja ki a számláit a megrendelő felé (aki magánszemély). A beépített anyagokat minimális részben a Megrendelő, legnagyobb arányban a fővállalkozó szerzi be, természetesen 27 százalékos áfás számlákkal a fővállalkozó cégére kiállítva. A vállalkozó által beépített anyagok és berendezések ellenértékét a megrendelő 27 + 5 százalékos áfatartalommal fizeti meg, de természetesen ez a szerződésben ilyen formán nincs írásban explicit rögzítve. Kérdésem az lenne, hogy milyen szabályok vagy megkötések figyelembe vételével, és milyen mértékben tudja a fővállalkozó az ezen számlákra vonatkozó áfatartalmat visszaigényelni? Feltételezve például hogy összességében bruttó 20 millió forint összértékű anyag és berendezés került beépítésre, visszaigényelhető-e annak teljes áfatartalma, vagy van-e bármilyen korlátozás erre vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: S.

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdés

"A" Kft. hűtőházat épít, és "B" Kft. gyártja az acélszerkezetet. A generálkivitelező "C" Kft., amely a beruházást végzi. Kérdésem, hogy annak a cégnek, amely az acélszerkezetet gyártja, de beszerelést nem végez, hogyan kell a számlát kiállítania a generálkivitelező részére? Kérem szépen a jogszabályi hely meghatározását is. Segítségüket köszönöm. Üdvözlettel: Pné

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: egy generálkivitelező alvállalkozója a nyílászárókat beépítéssel együtt 5, illetve 27 százalékos áfával számlázza a generálkivitelező felé (a lakóingatlan és garázs arányában megosztva), vagy minden nyílászárót a beépítéssel együtt 27 százalékos áfa terhel? Később ezt az áfát a generálkivitelező levonja, kiszámlázza az ingatlan vételárát a megfelelő áfakulcsokkal, és befizeti az áfát a NAV felé? Vagy esetleg ugyanúgy, ahogy a fordított adózásnál, az alvállalkozók is olyan áfakulcsokkal számláznak, mint a fővállalkozó?

Ingatlan – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a saját tulajdonában lévő telekre családi házat épít, melyet magánszemélynek értékesít majd. A hasznos alapterület megfelel a törvényben leírtaknak. Az anyagot az építkezéshez maga szerzi be, az egyes építési munkákra pedig több vállalkozóval is szerződik, akikkel a fordított adózás szabályait alkalmazza. Az elkészült ingatlant értékesítheti 5 százalékos áfakulccsal, vagy mindenképpen generálkivitelezőt kellene ehhez megbíznia a munkára? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close