249 találat a(z) fuvarozás cimkére

EKAER-szám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen nyomtatványon lehet igényelni EKAER-számot, és milyen nyomtatványon kell a fuvarokat jelenteni?

Fuvarozás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ, illetve megerősítést kapni, hogy amennyiben egy belföldi közösségi adószámmal rendelkező fuvarozó kizárólag magyarországi útszakaszon fuvaroz szlovák közösségi adószámmal rendelkező megbízónak, abban az esetben ez mentesen számlázandó, vagy sem? Köszönöm!

Külszolgálati napidíj ügyvezetőnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdést szeretnék feltenni Önnek. Az első, hogy fuvarozással foglalkozó vállalkozás fizethet-e 40 euró külszolgálati napidíjat egyszerűsített foglalkoztatásban álló alkalmazottjának? Illetve, jelent-e az problémát egy esetleges ellenőrzésnél, ha az ügyvezető részt vesz a fuvarozásban, a vállalkozásból nem vesz ki jövedelmet, azonban a külföldi utak után kapja a napi 40 euró költségtérítést? A járulékokat megfizeti egy másik vállalkozásában főállású tagként. Válaszát előre is köszönöm!

Nemzetközi fuvardíj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen módon számlázhatja tovább a magyar megrendelő az alábbi fuvart a német partner részére (termékbeszerzéshez kapcsolódik a fuvarozás): Indulás: Németország (eladótól), érkezés a fuvart megrendelőhöz (vevő) Magyarországra. A fuvarozó magyar cég belföldi áfás számlát állított ki. A német eladó a magyar megrendelő részére megtéríti a fuvardíjat. Mit kell a számlán feltüntetni? Kell-e szerepeltetni a továbbszámlázást az uniós jelentésben? Köszönettel: Szné

Fuvarköltség áfája Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Ha kiszállított termékkel egy számlában számolják fel a fuvarköltséget, az ossza-e a termék áfáját? (Az áfatörvény 70. §-a szerintem erről rendelkezik) Például könyv értékesítése esetén a felszámított fuvarköltségre szintén 5 százalékos áfát számolnak fel, tehát az adóalapba beletartozik. Amennyiben külön számlát állítanak ki a fuvarról, úgy 27 százalékos áfa terheli. Kérem szíves válaszukat.

Terven felüli értékcsökkenés Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünknél 4 darab nagyértékű teherautó van, fuvarozással is foglalkozunk. Úgy ítéljük meg, hogy a tehergépkocsik jobban elhasználódtak 3 év alatt, mint ahogy az értékcsökkenési kulcs szerint számoljuk. Kérdésünk erre vonatkozóan az lenne, hogy mik a terven felüli értékcsökkenés feltételei, milyen esetekben számolhatunk el rendkívüli értékcsökkenést, mivel kell dokumentálni, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljünk? Köszönöm válaszukat.

Árufuvarozás Kérdés

Egy fuvarozással foglalkozó vállalkozó Ausztriába szállított termékeket. A megrendelő ausztriai adóalany, aki Magyarországon vásárolt termékeket. Jól gondolom, hogy az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alapján áfamentesen kell kiszámlázni a fuvarozási díjat? Számlázásnál mire kell figyelni?

Fuvarozás vagy közvetítés Kérdés

Egy magyar bt vállalja, hogy csomagot juttat el Magyarországról EU-n belülre, illetve az USA-ba a címzetthez. Ehhez alvállalkozót vesz igénybe (posta, FedEx). A megrendelő vagy magyar cég, vagy magyar magánszemély, illetve külföldi magánszemély. Kérdésünk, hogy ez a tevékenység a bt szempontjából minek minősül? Közvetítésnek vagy fuvarozásnak vagy megbízási díjas vállalkozásnak? Az áfa-besorolás miatt kérdéses, hogy a számlákat hogyan kell kiállítani, a teljesítési hely minek minősül az egyes esetekben (magánszemély, céges megrendelő esetén, illetve EU-n belül és kívül)?

Kabotázs áfája Kérdés

Nemzetközi szállítmányozással foglalkozunk, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Abban az esetben, ha mi magyar cégként Németországban végzünk kabotázs fuvart, akkor van-e a német adóhatóságnál bejelentkezési kötelezettségünk? Ezeket a fuvarokat a német megbízónk felé áfa területi hatályon kívüliként számlázzuk le. Ez így jó? Ha a német megbízónk Magyarországon belüli kabotázs fuvarra ad megbízást, akkor áfa nélkül vagy áfásan fogok neki számlázni? Ha áfásan, akkor ő ezt az áfát hogyan tudja visszaigényelni? Ezzel a céggel kötöttünk egy olyan szerződést is, amely arról szól, hogy ő bérli tőlünk a kamionokat, és a sofőröket is mi adjuk hozzá. Az én számomra ez bérleti szerződésnek minősül, így szerintem ebben az esetben nem kell azzal foglalkoznom, hogy ő hol végez kabotázs fuvarokat. Én ez alapján a szerződés alapján áfa nélkül számlázok, mert a szolgáltatás igénybe vevője Németországban bejegyzett cég, magyar fiókteleppel nem rendelkezik. Ön szerint ez így jó? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink