142 találat a(z) fióktelep cimkére

Külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy német cégnek Magyarországon van fióktelepe. Ez a magyar fióktelep szeretné az egyik munkavállalóját kiküldeni Németországba, az anyacéghez dolgozni, néhány hónapra. A kérdésünk, hogy ilyen esetben kaphatja-e euróban a fizetését, ennek milyen adózása van, és kell-e neki a fizetésén felül napidíjat is fizetnie? Köszönettel.

Külföldi székhelyű társaság magyarországi fióktelepe beszámoló közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény 154/A §-a alapján a fióktelep a külföldi székhelyű vállalkozás beszámolóját köteles letétbe helyezni és közzétenni. Segítségét kérném külföldi székhelyű vállalkozás beszámolóját milyen módon, illetve milyen nyomtatványon tudja a magyarországi fióktelep közzétenni. Segítségét előre is köszönöm.

Magyar székhellyel rendelkező külfödi fiókteleppel. Kérdés

Tisztelettel a következő kérdésre keresem a választ. Egy kft. magyar székhellyel és németországi fiókteleppel rendelkezik. Az alkalmazottak magyarországi bejelentéssel szerepelnek és kiküldetésben dolgoznak. De a tulajdonos úgy döntött, hogy a fióktelepre átjelenti a munkavállalókat. Ebben az esetben a magyar bérszámfejtésben ki kell jelenteni a munkavállalókat, vagy továbbra is rendszerben kell tartani őket? Úgy gondolom, egy munkavállaló egyszerre csak egy közösségi országban lehet biztosítási jogviszonyban, de nem tudom, milyen szabály vonatkozik erre a speciális esetre. Válaszát előre köszönöm Üdvözlettel Barna Gábor

Külföldi fióktelep Kérdés

A gazdasági társaságnak külföldön fióktelepe létesült. Hogyan kell ezen fióktelep teljesítményeit a magyar beszámolóban megjeleníteni? Milyen számviteli és adózási szabályokkal kell dolgozni, ha Németországban létesült a társaság fióktelepe? (A társaság áfaalany, és a társasági adó hatálya alá tartozik.) Válaszukat köszönöm.

Haladék az IFRS alkalmazására, új szabályok fióktelepeknek Cikk

Kissé átszabta az IFRS-ekre vonatkozó előírásokat a kedden elfogadott adócsomag és módosultak a fióktelepek szabályai is. Néhány regula már az idén hatályba lép.

Magyarországi fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák cég és magyarországi fióktelepének egymás közti árumozgatásával kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kérni. A szlovák cég élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozik, Olaszországból importál termékeket, amit a szlovák telephelyen tárol, onnan magyarországi fióktelepére szállít, és a magyar ügyfeleit innen szolgálja ki. 1. Kell-e számlát kiállítania a szlovák cégnek a magyarországi fióktelep részére, vagy elég szállítólevéllel, fuvarokmánnyal (CMR) alátámasztani? 2. Elszámolható-e az áru (ELÁBÉ) a magyarországi fióktelep könyvelésében? Előre is köszönöm válaszukat.

Fióktelepnek kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Romániai cég magyarországi fióktelepe két éve veszteséges. 2014-ben a külföldi vállalkozás 100 ezer forint kölcsönt nyújtott a működés finanszírozására, 2015-ben újabb 50 ezer forint kölcsön nyújtására került sor. Kamat nincs kikötve a szerződésben. Kérdéseink: 1. A külföldi vállalkozás által a működéshez nyújtott kölcsön a magyarországi fióktelep részére tagi kölcsönnek minősül-e? 2. A kölcsön 2015. évi növekményének 50 százalékával (25 ezer forint) kell-e növelni a társasági adóalapot 2015-ben? 3. Mivel a kölcsönt a külföldi vállalkozás a magyarországi fióktelepnek kamatmentesen nyújtotta, így a fióktelepnek kell-e valamilyen társaságiadóalap-növelő tételként ezt figyelembe vennie (mivel kapcsolt vállalkozásról van szó)? Válaszukat előre is köszönöm.

Munkavállalók adózása fióktelep esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi anyavállalat Magyarországon bejegyzett fióktelepénél munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottak bérszámfejtése eltér-e bármiben a szokásos Magyarországon alapított cégek bérszámfejtésétől? Konkrétabban a fióktelep ugyanúgy vonja le, vallja be, fizeti meg az adókat, járulékokat (szja, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, munkaerő-piaci járulék, szocho, szakképzési járulék), mint a Magyarországon alapított gazdasági társaságok, vagy van-e eltérés, és ha igen, akkor mi az? Válaszát előre is köszönöm.

Fióktelep – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Harmadik országbeli cég fióktelepet létesített Magyarországon. A magyarországi fióktelepet egy magyar magánszemély képviseli. Ezért a képviseletért jövedelemben nem részesül. A kérdésem az lenne, hogy őt, mint képviselőt kell-e szerepeltetni a 08-as bevallásban nulla jövedelemmel? Illetve be kell-e jelenteni a 1041-es nyomtatványon? Segítségét előre is köszönöm!

Fióktelep, kereskedelmi képviselet: így is működhet a külföldi cég Cikk

Hogyan hozhatnak létre fióktelepet, kereskedelmi képviseletet külföldi székhelyű vállalkozások Magyarországon, és milyen működésre vonatkozó, illetve számviteli és adózási szabályokat kell betartaniuk?

Külföldiek gazdasági tevékenysége, képviselete Magyarországon Cikk

A külföldiek magyarországi tevékenységüktől függően lehetnek gazdasági célú letelepedésre kötelezettek vagy sem. Bemutatjuk, hogy a külföldi hogyan teljesítheti itteni adókötelezettségeit, mit jelent a pénzügyi képviselet, a fióktelep és a kereskedelmi képviselet.

Külföldi cég magyarországi fióktelephely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy Hollandiában működő munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég, Magyarországon szeretne fióktelephelyet, irodát nyitni magyar munkavállalóval, aki az itthoni feladatokat ellátja. Jól gondolom az általam elolvasott kérdés-válaszokból hogy Hollandiában kell bejegyeztetnie a cégjegyzékbe a magyar fióktelephelyet? Magyar adószámot kell kérnie, amelyen keresztül bejelentem a magyar munkavállalót, számfejtem a bérét, járulékbevallást adok be, a járulékokat a cég Magyarországon fizeti meg utána, azonban a könyvelés, számviteli feladatok, beszámolókészítés már Hollandiában folytatódik? Köszönöm a választ!

Szlovák cég magyarországi fióktelepe Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egy szlovákiai cég létrehoz egy magyarországi fióktelepet. A szlovák cég birtokában van egy magyarországi építési telek. Ezen a telken a fióktelep beruházást végez, lakást, irodát épít, és értékesíti azokat, telekkel együtt (értékesítheti a telket is?). A fióktelepnek így lesz bevétele a telekértékesítésből és az építmény-értékesítésből. Hogyan tudja csökkenteni – illetve van-e rá lehetőség – a telekingatlan értékével a társasági adó alapját? Mivel bevétele származott belőle, kiadása pedig nem, de az anyacégnek igen. Vagy pedig a telekértékesítésből származó bevételt továbbutalja az anyacégnek? Illetve a telket az anyacég értékesíti? Az anyacég milyen jogcímen adhat pénzeszközt a fióktelepnek a működéséhez? Adhat-e kamatmentes hitelt? Köszönettel.

Németországban bejegyzett cég magyarországi telephelye Kérdés

Tisztelt Adózóna! Németországban bejegyzett, német tulajdonosokkal rendelkező cég, magyarországi fióktelephelyet szeretne létrehozni a kettős adóztatási egyezmény szerint (2011. évi. 84. törvény 5. cikk). Továbbá a német cég itt tartózkodása alatt a szociális biztonsági egyezmény szerint 1508INTES beadására lesz kötelezett a dolgozói után, mivel idénymunka keretében idénymunkásokat kíván alkalmazni. Bár itt felmerül bennem a kérdés, hogy a Tbj.-törvény 56/A paragrafusa szerint alkalmazhat-e a cég alkalmi munkavállalót, vagy csak normál foglalkoztatásban? Viszont a 2010. évi 75. törvényben nem találtam arra utalást, hogy ne alkalmazhatna alkalmi munkavállalókat. Így most a foglalkoztatás terén egy kicsit össze vagyok zavarodva. Továbbá ahhoz, hogy a cég beadja a 1508INTES nyomtatványt, be kell előtte adnia egy 15T1041INTES nyomtatványt is. De, hogy ezeket be tudja adni, kell hozzá egy 15T180 is, viszont ehhez csak magyar adószám jó, így kell egy 15T201INTES nyomtatvány is, melyet viszont papír alapon kell beadni, így már lesz adószáma, s mindent be bír adni. S akkor most a kérdéseim: 1.) A fentiek alapján a németországi cég pár hónapot szeretne Magyarországon eltölteni mezőgazdasági idénymunkával, mik kellenek ehhez? Mi ennek a menete? 2.) Alkalmazni szeretne dolgozókat, amennyiben lehet alkalmi foglalkoztatásban is. Mi kell ehhez? Mi a menete? 3.) Amikor befejezte a tevékenységet, hogyan kell lezárni mindent? Kérem, hogy részletesen a teljesség igényével informáljon, segítsen! Köszönöm! K. Csaba.

Rendezvényszervezés Kérdés

Román egyéni vállalkozói igazolvánnyal szeretnének Magyarország területén rendezvényt szervezni. Szükség van-e valamilyen engedélyre? Hogyan kell kiállítani a számlát? Egyelőre sem fióktelepük, sem telephelyük nincs Magyarországon. Mi a teendő?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31