104 találat a(z) felmondási idő cimkére

Jogviszony vége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalónak 07.31-én mondanak fel, a felmondási idő vége 08. 30-a (vasárnap). A munkavállaló egész felmondási idő alatt fel van mentve a munkavégzés alól, tehát 31-én megkapja a papírokat és az elszámolást. Lehet 08.30-ával megszüntetni a jogviszonyt (vasárnap)? Szerintem igen, mivel a felmondási idő 30 nap, amely naptári napraot jelöl, csak a jogviszonyának a vége az. A jogászunk szerint nem lehet, szerinte az csak a következő munkanapon 31-én (hétfőn) lehetséges. Ez abból is fontos lenne, mert az még plusz 1 nap, amire bér járna. Erre hivatkozik (Mtv . 25. §): (5) A határidő az utolsó napjának végén jár le. A határidő az általános munkarend szerinti következő munkanap végén jár le, ha az utolsó nap az általános munkarend szerint heti pihenő- vagy munkaszüneti nap. Szerintem nem , mivel a Mtv. 30 naptári napot ír, s annak lejártakor szűnik meg a jogviszony, függetlenül attól, hogy munkaszüneti nap vagy ünnepnap. Nem határidőről van szó! Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy kft.-nél 18 éve dolgozó munkavállalónak közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyát, mennyi a felmondási idő? Az Mt. 69. § e) pontjában 30+30 napot ír, ez azt jelenti, hogy ennyit kell, vagy elegendő a 30 nap is? Köszönöm válaszát. Bognárné Erika

Munkaviszony vége Kérdés

Közoktatási tevékenységet végző iskola tevékenységét a fenntartó alapítvány megszüntette. A kormányhivatal törölte a nyilvántartásból az iskolát 2015. január 20. napján (jogutód nélkül megszűnt). Kérdésem, hogy ebben az esetben a január 20-án még alkalmazásban lévő munkavállalóknak mely nap lesz a jogviszony végének dátuma, és ebben az esetben hogyan kell a felmondási időt és a végkielégítést elszámolni, van-e még erre jogosultsága a dolgozónak? Kötelezhető-e még január 20-a után munkavégzésre a dolgozó? Kivel, és milyen jogviszonyban fog állni január 20-a után a dolgozó?

Idöarányos szabadság, felmentési időre juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. dolgozója harmadik gyerekével volt gyesen. Mivel lejárt a 3 év, így 2015. január 20-án jönne vissza dolgozni. A kft. nem tudja alkalmazni, ezért felmond neki a munkába állás napjával úgy, hogy kiveszi az bentmaradt szabadságát, és a felmondási idő felére felmenti a cég a munkavégzés alól. A munkaviszonya így 2015. 03. 16-ával szűnik meg. Kérdéseink: 1. Mivel a gyerekek 8, 5 és 3 évesek, így a dolgozónak járó 7 nap pótszabadságot kell-e arányosítani (úgy, mint a 2015. évre járó időarányos szabadságát 2015. 01. 20-2015. 03. 16.között)? 2. A kft. Erzsébet-utalványt biztosít havonta minden dolgozójának. A felmondási idő első felében a szabadságát veszi ki a dolgozó, így erre az időszakra jár neki az utalvány. A felmondási idő második feléről viszont fel van mentve a dolgozó, így erre az időszakra jár-e neki az utalvány? Ha nem jár neki a felmentési időre, attól még a cég dönthet úgy, hogy mégis biztosít a részére Erzsébet-utalványt? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyugdíjas dolgozónak így lehet felmondani Cikk

Nyugdíjas munkavállalónak hogyan lehet felmondani, van-e felmondási, illetve felmentési ideje? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Felmondási idő nyugdíjas munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Adózóna! 71 éves munkavállalónak mondott fel a cégünk, tehát, teljes jogú nyugdíjasnak minősül az Mt. szerint. Van e felmondási idő, vagy egyik napról a másikra fel lehet mondani a határozatlan idejű munkaszerződést? Ha van felmondási idő, akkor mennyi az? Illetve van-e felmentési idő? A cégnél 13 éve dolgozik. Ha kell a felmondási idő, akkor köteles-e a munkáltató a törvényben meghatározott felmondási időt (30 nap) még 25 nappal meghosszabbítani? Köszönettel.

A felmondási idő hossza – ki, mit tehet ez alatt az időszak alatt? Cikk

A dolgozó vagy a munkáltató mondja fel a munkaviszonyt? A felmondást megelőzően mennyi ideig dolgozott a cégnél a munkavállaló? Kötelező-e a munkavégzés a felmondási időszak alatt? Bemutatjuk a felmondási idő szabályait.

Fizetett szabadság felmondási idő alatt Kérdés

Kilépéskor a felmondási idő munkavégzés alól nem felmentett idejére mennyi fizetett szabadságot lehet kiadni az évre járó időarányos részből? Lehet akár a felmentés teljes tartamára?

Felmondás nyugdíjazás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk 2014.03.17-én töltötte be a 62. évét. Ha jól számoltam, akkor szeptember 15-e lesz a kilépés időpontja, mivel szeptember 16-ától már nyugdíjas lesz. Kötelező-e a dolgozónak ebben az esetben felmondási időt számolni? Ha igen, akkor azt úgy kell megtenni, hogy a vége szeptember 15-ére essen? Gondolom végkielégítés fel sem merülhet, mivel a dolgozó kéri a nyugdíjazását. Köszönettel: Léderer Györgyné

Gyesről visszatért dolgozó járandósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 1996. 05. 23-ától alkalmaz egy anyukát, határozatlan idejű munkaszerződéssel. 2000-ben született a második, 2006-ban a harmadik gyermeke. Dolgozónk ténylegesen 1996-2000. között végzett munkát, 2000. 02. 27-étől, második gyermeke születésétől 2014. 03. 25-éig otthon volt, a gyermekek 3 éves kora után beteg gyermekre tekintettel gyest kapott. Kérdéseink: – Amennyiben a munkáltató mond fel, a ténylegesen ledolgozott 4 év vagy a belépése óta eltelt 18 év után illeti meg a végkielégítés? – A felmondási idő hány nap? – Mennyi szabadság jár neki? Gyermekenként a szülési szabadságra és az azt követő 1 évre vagy az azt követő fél évre kell számolni? Elképzelhető a közös megegyezés. Ebben az esetben a dolgozó nem szabadságmegváltást, hanem fizetett szabadságot kér, ennek lejártakor szűnne meg a munkaviszonya. – Ebben az esetben megteheti a munkáltató, hogy a fizetett szabadság kezdetekor átmódosítja a munkaszerződést határozott idejűvé? A megszűnés dátuma a fizetett szabadság utolsó napja lenne. Vagy elegendő most kötni egy megállapodást a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről, amelynek dátuma szintén a fizetett szabadság utolsó napja lenne? Köszönettel: Reményiné

Ennyi a felmondási idő - a Kúria elvi határozata Cikk

A Kúria elvi határozatot hozott arról, hogy miként kell megállapítani a felmondási idő mértékét, ha a köztulajdonban álló gazdasági társaság olyan munkavállalója munkaviszonyát szünteti meg, aki korábban közalkalmazotti jogviszonyban állt.

Felmondási idő alatt új munkaviszony létesítése Kérdés

Egy felszámolás alatt lévő cég dolgozójának munkaviszonyát a felszámoló rendes felmondással megszünteti. A felmondási idő 90 nap, a teljes felmondási idő alatt felmenti munkavállalót a munkavégzés alól. A felmondási idő alatt létesíthet-e teljes munkaidős (napi 8 órás) munkaviszonyt a munkavállaló, vagy a kettő "kiüti" egymást, azaz meg kell várni a felmondási idő lejártát?

Gyermeket nevelőket érintő változások 2012-ben Szakértői Kommentár

Áttekintjük, milyen változások történtek/történnek 2012-ben a gyermeket nevelőkre vonatkozó fontosabb törvényi szabályozásokban.

Felmondás idő naptári napra: mit jelent a gyakorlatban? Cikk

Mit jelent, hogy a felmondási időt naptári napban határozzák meg, s ez miként befolyásolja a kifizetéseket? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close