8 találat a(z) felújítási költség elszámolása cimkére

Alapítvány – síremlék-felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány egyik célja a város első polgármestere síremlékének felújítása. A síremlék nem az alapítvány tulajdona. A kérdés: a síremlék felújítási összegét a 86. számlacsoportba vagy esetleg az 52. számlacsoportba kell könyvelni? NLN Kft.

Ingatlanfelújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély a tulajdonában levő lakóingatlant egyéni vállalkozásában használja. Két üzlethelyiséget alakított ki, melyekre a polgármesteri hivataltól megkapta a működési engedélyt. Az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan lakóingatlan, udvar, kereskedelmi egységként szerepel. Az ingatlan az egyéni vállalkozás tárgyi eszközei között nem szerepel. 1. Mivel lakóingatlanként van nyilvántartva, ez azt jelenti, hogy a kirakat betörés miatti cseréjét, ablakfóliázását terhelő áfa sem vonható le? 2. A tulajdonos idén a tető felújítását tervezi (új cserepek, tetőlécek). Ennek az összege várhatóan 500-600 ezer forint lesz. Költségként ez hogyan számolható el? Köszönettel: Filip Emese

Cégalapítás előtti költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elszámolhatók-e a vállalkozás elindítása előtt felmerült költségek? Konkrétan: szeptemberben nyitna az üzlet, és akkor váltanánk csak ki a vállalkozóit (mielőtt megkezdenénk az árubeszerzést), de az üzlet felújítása már elkezdődött. Ez egy bérlemény. Elszámolható-e a felújítás költsége (aktiválható-e a beruházás), és az áfája levonható-e? Köszönettel.

Bérelt ingatlan felújítása bérleti díjba beszámítva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemélytől bérelt ingatlant felújítja, mely felújítást megelőzően úgy egyezett meg a bérbeadóval, hogy a felújítási költséget "lelakja", azaz addig nem fizet bérleti díjat. Ez körülbelül 10 éves időtartamot jelent. Kérdések: 1) Hogyan kell könyvelni a felújítási költséget? Aktiválni kell, mint bérelt ingatlanon végzett beruházást, vagy csak a bérbeadóval szembeni követelésre (36-os számlaosztály) kell könyvelni? 2) Ebben az esetben ki kell-e számlázni a felújítást a bérbeadó felé, vagy csak a szerződés alapján követelésként nyilvántartani? 3) Ha számlázni kell, akkor áfásan kell-e kiállítani a számlát, tekintve, hogy a kft. fordított áfás számlát kap a kivitelezőtől, de a fizetendő áfát nem helyezi levonásba, mivel az ingatlan a földhivatalnál "kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" elnevezéssel szerepel?

Parkettázás saját ingatlanon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég a saját tulajdonában álló (lakásként nyilvántartott) ingatlanban, amelyet iroda céljra használ, kicseréli a padlószőnyeget parkettára. Az anyagköltség 250 000 forint, a cserét a munkavállalók végzik el. Első kérdésem, hogy felújítás-e ez vagy karbantartás? A könyvelési tételeket és a költségként való elszámolást szeretném megtudni (ingatlanra aktiválva a cég által meghatározott használati időt figyelembe véve értékcsökkenésként lehet), illetve azt hogy az áfát ugye nem vonhatja le a cég, mivel lakásként van nyilvántartva az ingatlan? Segítségét előre is köszönöm!

Sok áfát elbukhat, ha így vásárol ingatlant a cége Cikk

Egy vállalkozás lakást vásárolna, amelyben irodai tevékenységet folytatna. Mely esetben lehet levonni az felújítás, illetve a rezsiköltségek áfáját? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Rezsielszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. nevére szeretnénk lakóingatlanként nyilvántartott lakást vásárolni a közeljövőben. A lakásban teljes mértékben irodai tevékenység folyna. Kérdés, hogy a rezsiköltségek, amennyiben a cég nevére szólnak a számlák, áfa levonásával elszámolhatóak lesznek? A felújítás áfája csak akkor lenne levonható, ha nem lakóingatlan lenne a lakás besorolása? A közelgő törzstőke-emelési kötelezettségbe (a jelenlegi törzstőke 500 ezer forintról 3 millióra történő emelése) beszámíthatna valamilyen formában az ingatlan értéke? Válaszát előre is köszönöm!

Felújítaná bérelt irodáját? Így számolhatja el a költségeit Cikk

Egy vállalkozás irodát bérel, amelyet felújítana. Megteheti-e, hogy a bérleti díj fejében újítja fel az ingatlant (addig nem fizet bérleti díjat, amíg a felújítás költsége el nem fogy)? Milyen járulék-, illetve adóvonzata van ennek? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Vasárnap, ünnepnap

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Személygépkocsi-beszerzés nyílt végű pénzügyi lízingre

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31