227 találat a(z) felújítás cimkére

44 nyertese van a népi építészet megóvására kiírt pályázatnak Cikk

A kormány határozatban foglalt állást arról, hogy a népi építészeti emlékeket és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökséget megóvja és fenntartja. A kormányzati szándékkal összhangban a Miniszterelnökség döntést hozott a 300 millió forint keretösszegű Népi Építészeti Programban elnyerhető támogatásokról, melyek alsó határa 2 millió, felső értéke 20 millió forint. A támogatási intenzitás minden esetben 50 százalék, olvasható a Miniszterelnökség honlapján.

Ingatlan továbbértékesitése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. megvásárol egy régi lakóingatlant magánszemélytől/szervezettől továbbértékesítés céljából. Az ingatlan mentes az áfa alól. Felújításokat végez rajta, anyag és alvállalkozói számlákat számol el. Az anyag áfája visszaigényelhető? Ha a kész ingatlant eladja, áfamentesen állíthatja-e ki a számlát, ha a vevő akár magánszemély, akár szervezet? Mi van a telekhányad áfájával? Mi van az áfával, ha van garázs, kocsibeálló vagy üzlethelyiség is a földhivatali igazoláson? Köszönettel: Fidler Gáborné

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2008-ban 455 ezer forintért vásárolt bőr ülőgarnitúráját 2017-ben 450 ezer forintért javíttatja. Karbantartásként vagy felújításként kell elszámolnia? Fejlesztési tartalék feloldását figyelembe veheti-e rá? Köszönettel.

Jó hír a 3-as metrón utazóknak Cikk

Az adventi vasárnapokon napközben, az év végén pedig egész nap jár a 3-as metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kivett épület Kérdés

Vadásztársaság ingatlant szeretne vásárolni. Az ingatlan egy épület a hozzátartozó udvarral együtt. Az épület eddig is vadászházként működött. A tulajdoni lapon az alábbi bejegyzés szerepel: Kivett épület, udvar. Ebből a megnevezésből hogyan lehet eldönteni, hogy a felmerült felújítási költségek áfatartama majd levonható-e.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.1998-ban felújította és átalakította az általa szívességi használatra kapott (nulla forint bérleti díjú) ingatlant, mely a kft. magánszemély tulajdonosának tulajdona. A bérleti szerződésben nem rendelkeztek arról, hogy mi lesz a felújítás sorsa a bérlet megszűnésekor. A felújítás költségei a kft. könyvelésében szerepelnek az ingatlanok között, 2 százalékos éves leírási kulccsal történik az amortizáció elszámolása. A felújítás során az áfát nem igényelte vissza a cég, az ingatlan földhivatali adatlapján a besorolása: "kivett lakóház, udvar, gazdasági épület, panzió". Kérdéseim: 1. Amennyiben a kft. értékesíti a felújított ingatlant a magánszemély tulajdonosának, akkor azt milyen áfakulccsal kell megtenni? Mivel a felújítás során az áfát nem vonta le a cég (lakóingatlan miatt 124. § (1) bekezdés i) pontja), alkalmazható-e az áfatörvény 87. § b) pontja szerint az áfamentes értékesítés? 2. A felújítás jelenlegi piaci értéke valószínűleg eltér a könyv szerinti értéktől. Mivel a kft. tulajdonosának történik az értékesítés milyen értéket célszerű megállapítani? Vizsgálhatja-e a NAV az értéket? Amennyiben nem fogadja el az értéket, akkor az egyes feleknek milyen adókötelezettsége keletkezhet az értékkülönbözet után?

Magánszemély ingatlan-bérbeadásának költségelése Kérdés

Kedves Szakértő! Az szja tv. 11 mellékletében II/2. pontban a felújításra vonatkozó részt úgy értelmezzük, hogy ha a megvásárolt ingatlanon jelentős felújítási munkálatokat végeztettünk 2017-ben (burkolatok pótlása, cseréje, nyílászárók cseréje, radiátorok cseréje, kerítés cseréje, festés, gipszkartonozások stb.), akkor ezek a költségek a felmerülés évében azonnal leírhatóak költségként? S nem az épület beszerzési árára jutó 2 százalékkal értékcsökkenthető? (Megjegyzés: amúgy sem 50 évre készülnek a mai padlók, csempék stb., sajnos). Köszönöm.

Ingatlankiadás magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni magánszemélynek ingatlan-bérbeadással kapcsolatos kérdésben. Az édesanyám az idén nyáron elhunyt, és a lakását 1/1-ben megöröklöm, de még nem volt meg a hivatalos hagyatéki tárgyalás. Az ingatlan tulajdoni lap ki lett kérve, amin édesanyám az egyszemélyben lévő tulajdonos, testvérem, egyéb hozzátartozom pedig nincsen, és végrendelet sem készült. Szeretném magánszemélynek a lakást hosszú távon lakásbérletként kiadni, ezért már megkezdtem a felújítását is. (Bejárati ajtó cseréje, új villanytűzhely vásárlása stb.) Elvileg meglenne már a magánszemély bérlő is, akivel bérbeadási szerződést fogok kötni. A kérdésem az lenne, hogy mely időponttól adhatom ki az lakást, és mikortól számolhatom el a felújításból származó költségeket (mely időszakban)? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Ingatlanok áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég megvásárolt egy ingatlant, amelyen két különböző méretű lakás és egy raktárhelyiség volt egy adott összegért, megbontás nélkül. A cég a két lakást átalakította és fel is újította, két kiadható lakást alakított ki és a raktárhelyiség is felújításra került. Itt szintén nem volt elkülöníthető a felújítási költség a két különböző méretű lakás, illetve a raktárhelyiség vonatkozásában. A lakóingatlannak minősülő és nem minősülő ingatlanok bérbeadására áfakört választott a cég, mert bérbeadással hasznosította a felújítás után a lakóingatlanokat. Már a felújítás áfáját is ennek megfelelően vonta le. Most jelentkezett egy magánszemély az egyik lakóingatlan megvásárlásra. Több kérdés merül fel, így: Milyen módszerrel lehet megállapítani, hogy jelenleg milyen értéket képvisel az egyik lakóingatlan? A négyzetméterre jutó ár + felújítási költség szintén négyzetméterre vetítetten a kézenfekvő megoldás. Ez elfogadható-e, vagy van-e erre más szabály? A másik kérdés az, hogy mivel magánszemély a vevő, így értékesítéskor az 5 százalékos áfát kell felszámítani, ha a szabályoknak megfelelő a lakóingatlan? Akkor is, ha 27 százalékos áfa került levonásra a felújítási költségeknél, illetve a felújítás az idén fejeződött be, a telek és a rajta lévő ingatlanok tavaly kerültek megvásárlásra, ekkor történt a lakóingatlanokra történő áfá- bejelentkezés is. A harmadik kérdés pedig az, hogy az egy helyrajzi számon lévő telken kötelező-e az alszámos megosztás? Köszönöm válaszát. Törökné

Pár nap és lezárják a 3-as metró északi vonalát Cikk

November 6-án, hétfőn zárják le a 3-as metróvonal északi – az Újpest-városközpont és a Lehel tér közötti – szakaszát, az érintett hat állomás felújítása várhatóan egy évig tart – közölte Tarlós István főpolgármester csütörtökön Budapesten.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás bérleti díjba beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vendéglátó egységet bérel havi 115 ezer forint plusz áfáért. A bérleti szerződésben megegyeztek a bérbeadóval az épület felújításában és abban, hogy havi 35 ezer forint értékben, számlák igazolása mellett, havonta jóváírja a felújítási költséget a bérbeadó a bérleti díjban. (A bérleti szerződés 2020-ig szól, majd vagy elszámolnak a fennmaradó összeggel vagy újabb 5 évre bérlik az ingatlant.) Egy évre rá módosították a szerződést, hogy a felújítást elvégezték, 2,5 millió forint plusz áfa értékben ezt a bérbeadó elismerte, mást nem módosítottak a szerződésen. A kérdés az lenne, hogy jó-e az, ha továbbra is havi 35 ezer forint plusz áfával történik a számlázás (a felújítás jóváírásáról számlák igazolása nélkül) a bérbeadó felé, vagy egy összegben ki kellett volna állítani a számlát a bérbevevőnek a szerződésmódosítás aláírásakor? És ha igen, akkor ezt havonta hogyan lehet jóváírni (milyen bizonylat alapján)? Köszönettel: Kovács Edit

Ingatlan-bérbeadáshoz kapcsolódó áfa Kérdés

A társaság a tulajdonában lévő ingatlant egy évig bérbeadta. A bérbeadásra nem jelenkezett be az áfa hatálya alá. A bérbeadás időszaka alatt az ingatlanhoz kapcsolodó számlákban felmerült áfát nem is igényelte vissza. Egy éve már nem adja bérbe az ingatlant, amit fel kellene újítani. A kérdésem az lenne, hogy a felújítás kapcsán a felújításhoz kapcsolódó számlákban felmerült áfát vissza lehet-e igényelni? Jelenleg nincs bérbeadva az ingatlan, és sajnos nem is lehet tudni, hogy lesz-e rá bérlő. Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Molnár Lajosné

Irodaépület bővítése, felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egy meglévő épület (nem lakóingatlan) irodaépületté átalakítását tervezi. Bővítményként hozzáépít egy 24 négyzetméteres helyiséget, falazat, tető, ajtó, ablak, fűtés, villamosenergia-hálózat, mosdó is kerül a bővítménybe. Felújítja a régi 70 négyzetméteres részt is, ablakokat, ajtókat cserél, falat bont és épít az épületen belül. A régi vizes blokkot (mosdó) szétbontja, és újat alakít ki helyette. Cseréli a villamosenergia-vezetéket, bővíti a központifűtés-rendszert, radiátorokat cserél, átrendez, parkettáz. Kérdésem, hogy mely átalakításokat kell majd könyvelni beruházásként, felújításként, és karbantartásként? 2017.01.01-től az ingatlan bővítése, átalakítása nem hatóságiengedély-köteles, csak egyszerű bejelentéshez kötött? Az áfatörvény 142. paragrafusa szerint akkor is fordított adó szerint kell eljárni? A felsorolt munkák esetében mindegyik fordított adós? Kell-e nyilatkozatot adnia a szolgáltatónak a fordított adózás alkalmazásához? Ha előlegszámlát ad a vállalkozó, már az is fordított adó alkalmazásával készül? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel.

Bérelt ingatlanon végzett beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. raktárt bérel, ahol a kereskedelmi (áfás) tevékenységéhez szükséges árukészletet tárolja. Ha a bérbeadó a nem lakóingatlan bérbeadását nem tette áfássá, abban az esetben is levonható a bérelt ingatlanon végzett beruházás áfája a bérbevevő részéről? Ha a bérbeadó végez felújítást a bérbe adott ingatlanon, ő is levonhatja az áfát? Mi a helyzet abban az esetben, ha a bérbeadó nem kér bérleti díjat (nem tette áfássá a bérbeadást), és a bérbevevő felújítja a raktárt? Ekkor is levonhatja a beruházás áfáját? Köszönöm válaszát.

Ingatlanvásárlás Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ingatlant vásároltam, amit még fel kell újítani. A birtokbaadáskor beruházási számlára tettem. Ha fel lesz újítva, akkor aktiválom. Helyes az eljárás? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close