10 találat a(z) fejlesztési tartalék képzése cimkére

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Fejlesztési tartalék képzésének és felhasználásának dokumentálása Kérdés

Véglegesen átadott pénzeszköz adózása Kérdés

Egyéni vállalkozó fejlesztésitartalék-képzése Kérdés

Fejlesztési tartalék és beruházási kedvezmény személygépkocsira Cikk

Lehet-e személyautó vásárlásához fejlesztési tartalékot képezni, illetve igénybe vehető-e beruházási kedvezmény erre? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó átalakulása Kérdés

Új kormányrendelet: változtak a fejlesztési tartalék képzésére vonatkozó előírások Cikk

A május 1-jén hatályba lépett 171/2020. (IV. 30.) kormányrendelet a fejlesztésitartalék-képzésre megengedőbb feltételeket tartalmaz a beruházások ösztönzése érdekében. Cikkünk ezen kormányrendelet rendelkezéseit járja körbe.

Fejlesztési tartalék képzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a 2019. évi társaságiadó-alapját szeretném csökkenteni, fejlesztési tartalékot képezni. Az adózás előtti eredmény 78 000 ezer forint és fejlesztési tartalékot képeznék: 39 000 ezer forintot. Így tudnám csökkenteni a tao-t. Nem tudom pontosan, hogy mikor kell könyvelni és hogyan kell kontírozni.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy részesedés értékesítésekor keletkezik árfolyamnyereség. Bejelentett részesedésnél (ha megfelel a feltételeknek) az ehhez az értékesítéshez kapcsolódó nyereségre nem kell a társasági adót megfizetni. Az a kérdésem, hogy fejlesztési tartalékot az árfolyamnyereséggel növelt adózás előtti eredmény 50%-áig lehet képezni, vagy az adózás előtti eredményből ki kell vonni az árfolyamnyereséget, és csak a különbözet 50%-áig képezhető? Köszönettel: Jancsó Katalin

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Egy vállalkozás év végén elhatározza, hogy vásárol egy teherautót, amelyet le is előlegez, sőt még a végszámlát is megkapja, mert december 31-éig birtokba veszi a gépjármüvet. Az aktiválás /üzembehelyezés/ azonban csak a következő év elején történik meg. Kérdésem, hogy megtehetem-e, hogy az ügylet lebonyolításának időszakában fejlesztésitartalék-képzés cimén csökkentem a teljes összeggel a társasági adó alapját, majd a következő évben – teljesen megszüntetve a fejlesztési tartalékot a beruházás aktiválásakor – igénybe veszem a beruházási kedvezményt, azaz ismételten társaságiadóalap-kedvezményt alkalmazok, és az amortizációt is minden évben elszámolom. Válaszát várom, köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vízóracsere

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Igazolatlan távollét utólagos igazolása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs