141 találat a(z) főállású cimkére

Katás egyéni vállalkozó kft.-tag ügyvezetői státuszának megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély katás egyéni vállalkozó egy kft. tagja és ügyvezetője is egyben. Helyes-e az, hogy egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot fizet, a kft.-ben semmit. Véleményünk szerint a kft.-ben beáll a minimálbér utáni járulékfizetés és a katas egyéniben 25 ezer forintot kell fizenie, vagyis kötelezően a kft.-ben lesz főállása tagi jogviszonyosként? Ezen utóbbi esetben a járulékalap a mimimálbér lesz-e vagy a garantált bérminimum? Amennyiben vagy a tagi jogviszonya vagy az ügyvezetői státusza megszűnne, úgy már működik a jelenlegi verzió (25 ezer forint kata és 0 forint a kft.-ben)? Válaszát előre is köszönöm .

Nappali tagozatos hallgatói jogviszony egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. június 30-án az egyéni vállalkozónak megszűnt nappali tagozatos jogviszonya az egyetemen. 2018.07.01-től főállású vállalkozónak minősül-e, vagy ameddig a diákigazolványa (2018.10.31-ig ) érvényes, nem főállású vállalkozó? Köszönettel

Társas vállalkozó, aki főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenleg főállású katás egyéni vállalkozó 2019-ben egyszemélyes kft.-t alapít, ahol természetesen a társaság ügyvezetői feladatait, valamint a társaság bevételszerző tevékenységét egymaga látja el. Kérdéseim a következők: az ügyvezetői feladatokat megbízási jog viszonyban díjazás nélkül, a társaság tevékenységéhez kapcsolódó feladatokra létesíthet-e önmagával munkaszerződést, és ezek után átjelentkezhet-e főállás melletti egyéni vállalkozónak? Kérem a segítségét hogy a fentiekben vázolt helyzetben mi a megfelelő eljárás és ehhez milyen adófizetési kötelezettséggel kell számolni? Válaszát várva fáradozását előre is köszönöm.

Kata csed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk heti 40 órás jogviszony mellett katás egyéni vállalkozó. Hamarosan csedet igényel, így a főállásában szülési szabadságát tölti majd. Mivel ez idő alatt munkavégzést nem folytathat, alkalmazni szeretne egy napi 8 órás munkavállalót a vállalkozásában. Kérdése az lenne, hogy megteheti-e ezt, illetve a csed igénylésének napjától főállású katás vállalkozóvá át kell-e jelentenie saját magát? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Petrik Attiláné

Rehabilitációs ellátás feltételei katás egyéni vállalkozó esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozó jelenleg rehabilitációs ellátásra jogosult. Szeretném megkérdezni, hogy ezt a jogosultságát elveszítheti-e az egyéni vállalkozása miatt? Azaz milyen kiszámlázott havi árbevétel mellett szűnik meg a rehabilitációs ellátása, illetve hogy megszűnik-e egyáltalán? Dolgozhat-e főállású katásként (75 000 vagy 50 000 forint havi adó megfizetésével)? Vagy csak másodállású katásként dolgozhat (25 000 forint havi adó megfizetésével). Ha dolgozhat, akkor heti 20 órát meghaladhatja a munkaideje az egyéni vállalkozásában? Válaszukat előre is köszönöm!

Kisadózók közterhei, tb- és gyermeknevelési ellátásai Cikk

Olvasóinktól gyakran kapunk a kisadózók tételes adófizetésével és az ehhez fűződő társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatos kérdéseket. Az alábbi cikkben ezekre építve mutatjuk be a gyakorlatban többször felmerülő problémákat, kitérve a családtámogatási kérdésekre is.

Németországi foglalkoztatás Kérdés

Ha 23 órában van foglalkoztatva egy munkavállaló Németországban, akkor Magyarországon, ha egyéni vállalkozást indít és a katát választja, mekkora összeget kell fizetnie, 25 ezret vagy 50 ezret?

Szakképzési hozzájárulás Kérdés

Kérdésem a következő: úgy tudjuk, hogy az egyéni vállalkozók saját maguk után nem kötelesek szakképzési hozzájárulást fizetni. Ebből kiindulva azt gondoljuk, hogy egy kft.-ben a főállású tagnak talán saját maga után sem kell megfizetnie a szakképzési járulékot? A mi eredeti információnk az volt, hogy a kft. főállású tagja után minden esetben meg kell fizetni a szakképzési hozzájárulást legalább a minimálbér 112,5%-a után. Ezt rosszul tudtuk és van esetleg valamilyen olyan jogszabály, mely mentesíti a szakképzési hozzájárulás megfizetése alóla a főállású tagot? Válaszát köszönöm!

Főállású katás táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném szíves segítségét. Alanyi adómentes, főállású katás egyéni vállalkozó (kettő, napi 8 órás munkavégzésre bejelentett alkalmazottal is rendelkezik) az elmúlt 2,5 hónapban folyamatosan táppénzen volt. Emiatt 2 havi 50 ezer forintos kataösszeget nem fog befizetni. Kérdésem az lenne, hogy a 8 milliós éves alanyi mentes korlátnál kalkulálhatok-e 8 millióval, vagy csak 10 hónapnyi arányos résszel? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel!

Csed mellett vállalkozna? Így lehetséges Cikk

Gyakran merül fel kérdésként a csed, gyed, gyes folyósítása alatti vállalkozás lehetősége, így a témában megjelent számos írás ellenére sem haszontalan, ha ismét visszatérünk rá.

Nyugdíj: főállású kisadózó szolgálati ideje. Példával Cikk

A főállású kisadózó a nyugdíjjogosultsághoz teljes szolgálati időt szerez, azonban ha csak a havi 50 ezer forintos átalányadót fizeti, a nyugdíj összegének kiszámításakor arányosítják a szolgálati időt, ezért kisebb ellátásra számíthat.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő. Katás vállalkozó vagyok és a havi 50 ezer forintot fizetem főállású katásként. De van egy 2 órás bejelentett munkaviszonyom is. Ha esetleg gyermeket szeretnék, akkor szüneteltethetem a katás vállalkozást és bejelenthetnek 8 órás munkaviszonyban? Vagy átjelentkezek a havi 25 ezer forintot fizető mellékállású katásra nem pedig szüneteltetem? Lehetséges ez év közben? Köszönöm szépen.

Katás egyéni vállalkozó: főállású vagy nem? Kérdés

Egyéni vállalkozó katás szeretne lenni. A vállalkozó rehabilitációs járadékot és gyest kap. Ezen kívül két helyen összesen heti 20 órás munkaviszonyban áll. Az egyéni vállalkozásban személyesen közreműködik. A rehabilitációs járadék miatt nem lenne főállású. A heti 20 órás munkaviszony melletti gyes miatt viszont főállásúnak minősülne. Az után szeretnék érdeklődni, hogy ezen egyéni vállalkozó összességébe véve főállású vagy nem főállású katás?

Őstermelő mikor nem főállású? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő mikor nem számít főállású őstermelőnek? Hány órás munkaviszony kell hozzá? Ha ennél kevesebb óraszámú a munkaviszonya, akkor őstermelőként a minimálbér után adózik? Van-e kedvezmény a kezdő őstermelőkre?

Katás, aki gyetet vesz igénybe Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető bt. év közben áttér a katára. A beltag gyetet vesz igénybe, egyben ő van bejelentve kisadózóként. A gyet mellett főállású katásnak minősül-e? Abban az esetben, ha nem végez munkát, szüneteltethető a tevékenysége, mint egy egyéni vállalkozónak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs