122 találat a(z) főállású cimkére

Így számoljuk a katások szolgálati idejét 2021-ben: példával Cikk

Minden évben fokozott érdeklődés mutatkozik aziránt, hogy a főállású kisadózó vállalkozó a tételes adófizetései alapján milyen mértékű társadalombiztosítási szolgáltatásra szerezhet jogosultságot, továbbá esetükben alkalmazásra kerül-e az úgynevezett arányos szolgálati idő számítása, vagy a befizetések után minden esetben az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

Kérdések és válaszok: ki számít főállású társas vállalkozónak, és ki nem? Cikk

A közelmúltban több olyan érdekes kérdés érkezett az Adózónához, amely arra irányult, hogy az adott tulajdonos tag vajon társas vállalkozónak, illetve azon belül főállású társas vállalkozónak minősül-e vagy sem. Mivel a válaszok más vállalkozások számára is tanulságul szolgálhatnak, érdemes – az egyébként sokszor tárgyalt témát – e felvetések kapcsán kissé körbejárni.

Katás beltag többes jogviszonyban Kérdés

Ápolási díj mellett kata Kérdés

Főállású őstermelő 2020-ban, hogyan válhat egészségbiztositási járulék fizetővé 2021-ben? Kérdés

Katás egyéni vállalkozó szülése II. Kérdés

Gyesre jogosultság folyósítás nélkül Kérdés

Katás egyéni vállalkozó munkaidő-csökkentés Kérdés

Fizetés nélküli szabadságon nem főállású katás vállakozás mellett a 140/2020Kor.rendelet értelmében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kihirdetett 140/2020. kormányrendelet gyakorlati alkalmazásával lapcsolatban kérdezném a következő: Egy ügyfelem cégénél 4 alkalmazott van, köztük a tulajdonos is. Mivel nem tudnak dolgozni, megállapodtak a fizetés nélküli szabadságban. Mind a 4 alkalmazottnak van katás vállalkozása, jelenleg nem főállású! Kérdezném: 1. Ha május 1-jétől a dolgozók fizetés nélküli szabadságra mennének úgy, hogy a munkáltató fizeti meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor nem válnak-e automatikusan főállású vállakozóvá a katás vállakozásaikban (amely persze szintén nem hoz semmilyen bevételt, de nem tartozik a kiemelt tevékenységi körhöz)? 2. Ügyvezető, aki munkaviszonyos, mehet-e fizetés nélküli szabadságra? 3.. Meddig lehet igénybe venni ezt a kedvező fizetés nélküli szabadságot?

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó, másik cégnél megbízási szerződéssel van bejelentve.A havi megbízási díj 1 200 000 Ft. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben megfelel-e a 36 órát meghaladó munkaviszony feltételeinek, és elég a 25 ezer Ft-os katát megfizetni, vagy főállásúnak számít és havi 50 ezer Ft-ot kell fizetnie?Válaszukat előre is köszönöm.

Többes ügyvezető tb-je Cikk

Három kft. tulajdonosa mindhárom kft.-ben ügyvezető is. Ebből egy kft. egyszemélyes. Az egyik kft.-ben 8 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, a másik két kft.-ben társas vállalkozás tagjaként van bejelentve és nyilatkozik, hogy az egyik kft.-ben megfizeti a járulékot. Ebben a két kft.-ben nem vesz fel tagi jövedelmet. Most alapított egy bt.-t, amelyben beltag és főállású katásként biztosított lesz. Kérdésem: a katás bt.-nél fizeti az 50 ezer Ft/hó katát, csökkentheti-e a 8 órás munkaviszonyt, így a másik két kft.-ben továbbra sem kell fizetnie járulékot, ha nem vesz fel jövedelmet? Ha a társasági szerződés nem tartalmazza, hogy az ügyvezetők a feladataikat munkaviszony keretében végzik, csak a taggyűlési jegyzőkönyv (kétszemélyes kft.), akkor is lehet munkaviszonyt létesíteni? Olvasói kérdésre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kata, anyasági ellátások Kérdés

Katás nem főállású egyéni vállalkozó, vagy főállású katás egyéni vállalkozó esetén: Táppénzen, gyeden, gyesen, gyeten van (a biztosításában egész évben kieső idő van, de alkalmazottja dolgozik, így bevételt szerez. Milyen katát kell megfizetni ezekre a hónapokra? A 25 ezer forintos/50 ezer forintos tételes katát, vagy a megszerzett bevétel 40 százalékát?

Katás vállalkozó fizetés nélküli szabadságon Kérdés

Egy katás egyéni vállalkozó 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Az egyik hónapban 5 nap, majd egy kis idő múlva két hónap fizetés nélküli szabadságra ment. A munkáltató a munkaviszony szüneteltetését be is jelentette. Ezekben az esetekben, amikor nem szűnik meg a munkaviszony, csak szünetel, a katás vállalkozónak milyen katafizetési kötelezettsége keletkezik? A jogszabály nem egyértelmű, és a NAV tájékoztató vonalán is többféle választ kaptam. Az egyik válasz szerint be kell ezt jelenteni a T101E nyomtatványon (főfoglalkozásúként), és 50 ezer forintot kell fizetni ezekben a hónapokban A másik szerint nem változik semmi, azaz 25 ezer forint katát kell fizetni, mert a munkaviszony nem szűnt meg. A harmadik szerint meg a 30 napos szabályt kell figyelni, és ha a szüneteltetés meghaladja a 30 napot, akkor kell csak 50 ezer forint katát fizetni. Kérnék szépen ebben segítséget. Hogyan jár el jogszerűen a katás vállalkozó? Köszönöm.

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., ami jelenleg az eva hatálya alá tartozik, és következő évtől a kata adózást választaná. A bt. beltagjának Magyarországon volt főállása, így főállás melletti társas vállalkozó volt, de most Amerikában az USA-ban kapott 1 éves szerződést az egyik egyetemen, tehát kint dolgozna egy évig. Kérdésem az lenne, hogy mi ilyenkor a teendő, amennyiben kint az USA-ban dolgozik, és biztosított lesz, az itthoni cégben mennyi katát kell fizetnie? Illetve milyen igazolást kell bemutatnia a külföldi biztosításról? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Főállású katás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korkedvezményes nyugdíjas "katás" egyéni vállalkozást létesít, még nem töltötte be az irányadó nyugdíjkorhatárt. Főállású kell legyen, avagy sem? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close