15 találat a(z) evás cég cimkére

Evás cég végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az evás betéti társaságot szeretném egyszerű végelszámolással megszüntetni. Kérdésem: TÁDÓ alá át kell jelentkeznem vagy evából egyszerűen megszüntethető?

Evából kilépő bt. kata mellett lehet-e alanyi áfamentes? Kérdés

Sok éve evás bt. 2019-től katát szeretne választani. Kérdés, hogy lehet-e alanyi áfamentes, ha 2018-ban 12 millió forint alatt volt az árbevétele, de 2017-ben 20 millió fölött?

Csed alatti ügyvezetőség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy evás cég, ahol az ügyvezető heti 2 órás munkaviszonyban látja el feladatait, és más cégnél van heti 36 órát elérő jogviszonya. Megszületett gyermeke, aki után csedet igényel a főállásában. A kérdés az, hogy lehet-e úgy ügyvezető továbbra is az evás cégben, hogy ott nem igényli meg a csedet (mivel azt jogviszonyként külön-külön kell megigényelni)? Mert csed alatt nem lehet munkát végezni. Ha meg kell igényelni az evás cégben is a csedet, akkor a cég tagjai közreműködhetnek-e a cégben (folytatják a tevékenységet) az ügyvezető helyett? És elég-e az ő esetükben, hogy máshol van heti 36 órát elérő jogviszonyuk, akkor az evás cégben nem keletkezik utánuk járulékfizetési kötelezettség, ha jól tudjuk?! Köszönettel!

Importszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem evás kft. Egy amerikai cégtől webszolgáltatást vesz igénybe, minden hónapban kap 4500 forintról számlát. A cég a Forever Living Products Internacional LLC, Magyarországon is van képviselete. A számlán a kibocsátónak még adószáma sincs, sőt a vevő adószáma sincs rajta. Hogyan kezeljem az evás cégemnél, be kell-e vallani a fizetendő 1232 forint áfát? És, ha igen, milyen időközönként? Válaszukat köszönöm.

Evás cég vásárlása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Evás céget vásároltunk, és 100 százalékban új tulajdonos lett, tehát – ha jól értelmezem –automatikusan megszűnt az evaalanyiság. Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen bejelentési kötelezettség a NAV felé még ezzel kapcsolatosan? A törzsadatokban még nincs jelölve hogy áfa- és társasági adóalany a cég, és az adószámunk is 3-43-mal végződik. Köszönöm szépen.

Evás cégből beltag kilépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben lépett be az evás cégbe két 25%-os részesedésű tag. 2017-ben az 50%-os részesedésű beltag kilép a cégből, így a két 25%-os tag aránya 50-50%-ra változik. Kérdésem az, hogy ezzel elveszíti-e a cég az evaalanyiságát? Üdvözlettel: Dobrossy István

Evás cégben munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Evás kft.-ben személyesen közreműködö tag elláthatja-e a szakmai és ügyvezetési feladatokat például heti 1 órás munkaviszonyban És e mellett nem kell fizetnie járulékokat legalább a minimálbér mint alap erejéig?

Eva – nem jelentős hiba Kérdés

Amennyiben egy NEM evás cég nem jelentős hibát szeretne javítani, akkor benyújtja az önellenőrzést és a feltárás évében könyveli le. A társaságiadó-bevallásban adóalap-módosító tételként szerepelteti. Mi a helyzet, ha evás társaság szeretné javítani korábbi évi eltérését? Beadja az eva önellenőrzést, és lekönyveli tárgyévi tételként? De a fentiekhez hasonlóan itt a tárgyévi evabevallásban nem tudja adóalap-módosító tételként érvényesíteni.

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás cég kültagja kiskorú (12 éves) általános iskolai tanuló. Jelenleg statiszta szerepet kap alkalmanként színházban, amelyre a cég ad ki számlát. Kérdésem, hogy jelen esetben a kiskorú, személyesen közreműködő kültagra milyen járulékfizetési és bejelentési szabály vonatkozik?

Két cégben egyazon tulajdonos jövedelem-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy magánszemély, akinek két egyszemélyes kft.-je van. Egy áfakörös és egy evás. Eddig mindkét cégben folyt külön-külön tevékenység. Adómegtakarítás miatt a minimum járulékokat az áfás cégben számoltuk el. Most az áfás cég tevékenysége megszűnik átmenetileg. Csak az evás cégben lesz bevétel. A minimum járulékalapot továbbra is elszámolhatjuk a bevétellel nem rendelkező áfás cégben? Vagy át kell tenni abba a cégbe, ahol a magánszemély tevékenységet is végez? Máshogy megfogalmazva: a minimum járulék megfizetésének helye többes jogviszony esetén összefüggésben kell-e álljon azzal, hogy a személy hol végez több munkát?

Evás cég által nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő!Adott 3 cég: "A" -bevételi nyilvántartásos EVA-s Bt, "B" -számviteli tv alá tartozó EVA-s Bt és "C" -Tao alá tartozó KFT. Mindhárom cég kapcsoltnak minősül.Az "A" bevételis Bt kölcsönt nyújt "B" és "C" kapcsolt vállalkozásnak is kamatmentesen.A meg nem fizetett kamat milyen adóalapmodosítást, illetve adóterhet jelent az egyes cégeknél?Mi a helyzet, ha a magánszemély tulajdonos nyújtja a kamatmentes kölcsönt "A"-nak, "B"-nek illetve "C"-nek?köszönöm

Evás cég bérleti díja Kérdés

Sok helyen találkoztam vele, hogy evás bevételi nyilvántartásos cég esetén a meg nem fizetett bérleti díj is bevétel és így adóalap. Önök szerint igaz ez? NAV ellenőrzéskor mennyire szokták ezt figyelni? Akkor is igaz ez, ha számviteli törvény alá tartozik? Szv tv alapján nem kell bevételt könyvelni a 0 Ft igénybe vett szolgáltatás után.köszönöm

EVA-s cég által nyújtott kölcsön Kérdés

Adott 3 cég: "A" -bevételi nyilvántartásos EVA-s Bt, "B" -számviteli tv alá tartozó EVA-s Bt és "C" -Tao alá tartozó KFT. Mindhárom cég kapcsoltnak minősül.Az "A" bevételis Bt kölcsönt nyújt "B" és "C" kapcsolt vállalkozásnak is kamatmentesen.A meg nem fizetett kamat milyen adóalapmodosítást, illetve adóterhet jelent az egyes cégeknél?Mi a helyzet, ha a magánszemély tulajdonos nyújtja a kamatmentes kölcsönt "A"-nak, "B"-nek illetve "C"-nek?köszönöm

Kata-s egyéni vállalkozó és kft. tulajdonos Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Jelenleg 8 órás alkalmazásban állok ("A" cég) és mellette egy evás kft-ből ("B" cég) tulajdonosként is van jövedelmem. Kérdésem, hogy ha jövő év elején kiváltanám az egyéni vállalkozói igazolványt és bejelentkeznék a kata alá, illetve az "A" cégnél felmondanék, úgy a jelenleg evás "B" cégbe kellene-e magam után fizetni társas vállalkozóként a járulékokat vagy ezt kiváltom a katás 50Eft befizetésével.További kérdésem, hogy okozhat-e problémát, ha a legnagyobb vevőmnek végzett munkát szétbontanám (tevékenységtípusok szerint) és részben KATA-s egyéni vállalkozóként számláznék, részben pedig az EVÁ-s cégen keresztül. Előre is köszönöm válaszát!

Eva-emelés, megszűnés: mibe kerül a váltás? - számoltunk Cikk

Ahhoz, hogy eldöntsük, mit kell tenniük az evás vállalkozásoknak, először meg kell határoznunk a számviteli törvényhez...

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Báli részvétel díjának elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs