35 találat a(z) eltartott cimkére

Családikedvezmény-nyilatkozat: érettségizők szüleinek módosítaniuk kell Cikk

Módosítaniuk kell az érettségiző gyermekek szüleinek a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat. A tanév befejeztével ugyanis az érintett gyermekek után nem jár adókedvezmény. Újraéled a kedvezmény, ha szeptembertől OKJ-s képzésen tanulnak tovább, de júliusra és augusztusra akkor is csak visszamenőlegesen jár utánuk. Ha az érettségizők egyetemen folytatják a tanulmányaikat, akkor csak beleszámítanak a gyermekszámba (kivéve, ha önálló jövedelemmel rendelkeznek, mert akkor egyáltalán nem lehet őket figyelembe venni).

Eltartottak száma – rokkantsági járadék esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy édesanya a saját jogán rokkantsági járadékban részesül. Van kettő családi pótlékra jogosult gyermeke, év közben dolgozott, nyilatkozott is, hogy ő venné igénybe a családi adókedvezményt. Kettő vagy három "gyerekes" kedvezmény jár neki? Különbség van-e ebben a tekintetben a 2016. és a 2017. év viszonylatában? Van egy élettársa, aki szintén dolgozik, de év közben nem vesz igénybe családi adókedvezményt. Az éves bevallásban lehetősége van-e az édesanyának a fennmaradó kedvezményt megosztani a párjával? Kettő vagy három eltartott utáni adókedvezmény jár neki a megosztásra tekintettel? Van-e különbség a 2016. és a 2017. adóév tekintetében? Rokkantsági járadék esetében számomra nehezen értelmezhető, hogyan kell meghatározni az eltartottak számát, illetve, hogy van-e lehetőség, illetve mikor van lehetőség a megosztásra, az szja-törvény 29. § (1c) pontja miatt. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Családi pótléknál figyelembe vehető létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak két gyermeke van, az egyik 14 éves, a másik 1997. 04. 22-én született, aki középiskolába járt nappali tagozaton, de 2016. szeptembertől átment esti tagozatra. Hetente két alkalommal kell mennie oktatásra, a középiskola ugyanaz, ahol nappalin kezdett. Jövedelme nincs, tehát még most is eltartott. Tudomásunk szerint a családi pótléknál figyelembe vehető lett volna az eltartottak létszámánál a 2017. tanév végéig, amikor érettségizik. A kérdés az, hogy az esti tagozat iskola rendszerű képzésnek minősül-e, azaz az említett gyermek a létszámnál beszámítható-e? Köszönettel várom válaszukat

Családi adókedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó ügyfelemnek három gyermeke van. 2016 januárjában nyilatkozott, hogy a családi adókedvezményt feleségével 2:1 arányban igénybe kívánja venni. Ennek megfelelően számoltuk az adóját. Mára kiderült, hogy az első gyermek 2016 februárjában alapképzésben megszerezte a diplomáját, majd folytatta a tanulmányait egy másik egyetemen, nappali tagozaton. A középső gyermek leérettségizett júniusban, majd szeptembertől megkezdte egyetemi tanulmányait. A legkisebb gyermek még középiskolás. Hogyan számolható el jogszerűen a 2016. évi családi adókedvezményük? Hogyan alakul, ha a középső gyermek 2017 januárjában otthagyta az egyetemet, és más egyetemre jelentkezik a következő tanévtől?

Családi adókedvezmény eltartott gyermekek szerint Kérdés

Tisztelt szakértő! Szeretném megkérdezni, mikor, ki veheti igénybe a családi adókedvezményt, ha az anya előző házasságából nevelnek közös háztartásban a jelenlegi házastárssal egy gyermeket és egy másik gyermeket, aki közös gyermekük? A férj igényelheti-e mind a két gyermekre a kedvezményt, vagy csak az anya igényelheti a kedvezményt a két gyermeke után?

Családi kedvezmény 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban 3 gyermek után vettük igénybe a családi kedvezményt, úgy, hogy 3.gyermekem júniusig részesült családi pótlékban. Ezután a két gyermek után emelt családi pótlékot folyósítottak. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásban a 3. gyermek után mint eltartott (kedvezménybe beszámítható) vagy eltartott (kedvezménybe nem beszámítható) kódot használhatjuk? Egyébként gyermekeit egyedül nevelő apáról van szó. És a kérdés természetesen a júniust követő időszakra vonatkozik.

Eltartottnak számít-e külföldi egyetem master képzésén tanuló hallgató? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családban két 18 év alatti, középiskolában tanuló gyermek van. A harmadik gyermek eddig a Budapesti Corvinus egyetem nappali tagozatos hallgatója volt. 2017 januárjától Hollandiában egy évig master képzésen fog résztvenni. Kérdésem, hogy ezen harmadik gyermek eltartottnak minősül-e a családi kedvezmény szempontjából, azaz igénybe vehető-e a másik két gyermekre a magasabb összegű családi kedvezmény? Köszönettel várom szíves válaszát.

Családi kedvezmény 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezménnyel kapcsolatban lenne kérdésem az alábbi esetben: egy családban három gyermek él, ebből kettő kiskorú, egy pedig 19 éves, nappali tagozatos egyetemista. Az egyetemista gyermeknek az egyetem mellett van egy háromórás munkaviszonya, havi rendszeres 52 ezer forint nettó jövedelemmel. A kérdésem, hogy ebben az esetben mennyi családi kedvezményre jogosultak a szülők a három gyermek után?

Nappali főiskolás utáni adókedvezmény figyelembevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három eltartott gyermekből kettő nappali tagizatos főiskolás, a harmadik kedvezményezett eltartott. Az egyik főiskolás kötelező szakmai gyakorlaton vesz rész, ami hérom hónapos. Augusztus hónapra minimálbér alatt kapott juttatást (nem vontak tőle ssem szja-t, sem járulékot) de szeptember hónapban a minimálbér feletti fizetést kapott (ekkor a minimálbér feletti részt már terhelte levonás). Ugyanez várható október hónapban is. Kérdés: a szülő a családi adókedvezmény szempontjából beszámíthatónak veheti ezt a gyermeket? Ha igen, hány hónapra? Kedvezményérvényesítés megszüntetését kell-e kérnie a munkáltatótól, ha igen, melyik hónaptól? Előreláthatóan ez a munkahely a nappali főiskola mellett további hónapra is igényt tartana a főiskolás munkavégzésére. Ekkor hogyan alakul a továbbiakban a családi adókedvezmény? Köszönettel várom válaszát.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét a családi kedvezmény 3 gyermeknél történő helyes kiszámításában. Egy gyermek középiskolás (A családi kedvezmény egész évre jár), egy gyermek főiskolás (eltartott), egy gyermek főiskolás, részben eltartott, tanulói jogviszonya 01-02. hó, majd 09-12. hó volt, a rendelkezésre álló adatlap alapján munkaviszonya, és ebből rendszeres jövedelme volt 2015. 01. 19-2015. 09. 11-ig, mint tanulónak, és már nem tanulónak. Az anya szeretné a családi kedvezményt érvényesíteni. A harmadik főiskolás tanulót, aki munkaviszonnyal is rendelkezett, segédmunkás munkakörben dolgozott, 105 000 forint/hó bérért, melyik hónapokban lehet figyelembe venni, melyik hónapokban lehet a 206 250 forint a számolás alapja? Mely hónapokban 62 500 forint? A családi pótlék folyósításáról nem tudok semmit. Köszönöm a segítséget.

Diákmunka és családi kedvezmény Kérdés

Egy család három gyermeket nevel. A legnagyobb már betöltötte a 18. évét, de még nappali tagozaton középiskolás.Viszont a tanulmányai mellett diákmunkát vállalt egy gyorsétteremben. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben jogosultak-e mindhárom gyermek után családi pótlékra, illetve családi kedvezményre.Ha nem, akkor a két kisebb gyermek után milyen összegű családi kedvezmény vehető igénybe? Eltartottként kezelhető-e a legidősebb a tanév végéig?

Családi kedvezmény Kérdés

Adott egy család 4 gyerekkel, két egyetemista, 2 kiskorú iskolás. A családi kedvezmény számításánál létszámban az eltartott egyetemistákat is figyelembe veszik. Kérdésem, hogy az egyik egyetemista mekkora összeghatárig (hó vagy év) vállalhat munkát, hogy a kedvezménybe a személye továbbra is beleszámítson?

Büntetés jár, ha egyetemista után érvényesít családi kedvezményt! Cikk

A tanév végét követően számos diák fejezte be úgy a tanulmányait, hogy munkába állt, vagy a sikeres felvételi eredményeképpen felsőoktatási intézményben tanul tovább. Ez esetben ugyanis változik az érvényesíthető családi kedvezmény összege, amiről a jogosultnak értesítenie kell a munkáltatóját/kifizetőt, amennyiben korábban nyilatkozott a családi kedvezmény érvényesítéséről év közbeni igénybe vételéről.

Eltartottak figyelembevétele családi pótléknál, családi kedvezménynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vonatkozó törvény szerint eltartottként azt a felsőfokú képzésben részt vevő hallgatót lehet figyelembe venni, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. Kérdésem, hogy mit jelent a rendszeres jövedelem fogalma, bármilyen kis összegű jövedelem is számít? Ma az egyetemisták nagy többsége kénytelen dolgozni a tanulás mellett. Emiatt azonban elesik az emelt összegű családi pótléktól, illetve családi kedvezmény címén alacsonyabb összegű szja-kedvezményt tud a család érvényesíteni a kedvezményezett eltartott gyermekek után. Kérdésem, hogy a jogalkotó szándékának megfelelően értelmezem-e a jogszabályokat, azaz valóban ez a helyzet ebben az esetben. Üdvözlettel várom válaszát.

Előbb jut a pénzéhez, ha nem feledkezik meg erről Cikk

Aki nem utólag szeretné megkapni 2015-ben a rendszeres jövedelmének adóját, járulékait csökkentő családi kedvezményt, még az első kifizetés számfejtését megelőzően nyilatkoznia kell arról, hogy a kifizető a járandóság adóelőlegének, járulékainak megállapításánál vegye figyelembe ezt a kedvezményt. Mire figyeljenek az érintettek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs