20 találat a(z) első házasok kedvezménye cimkére

Változhat az szja-törvény: kevesebbszer kell majd nyilatkozni, de jobban kell rá figyelni Cikk

Az Országgyűlés napirendjén szerepel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló T/5249. számú törvényjavaslat, amely egyebek mellett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt érintő módosítást is tartalmaz.

Családi kedvezmények 2023: sorvezető az igénybe vételhez Cikk

Itt az ideje, hogy nyilatkozzanak a munkavállalók a januári bérek és más ez évi jövedelmek kifizetéséhez kapcsolódó szja-kedvezmények igénybe vételéről. Cikkünkben a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozatot érintő néhány fontos tudnivalóra hívjuk fel a figyelmet.

Első házasok kedvezményének érvényesíthetőségi időszaka Kérdés

A 25 év alattiaknak nem kell kérni az adómentességet, az első házasoknak járó kedvezmény pedig halasztható náluk Cikk

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

Első házasok kedvezménye Kérdés

Ennyi családi kedvezményt markolnak az államkasszából a legtehetősebbek Cikk

A dolgozó társadalom jövedelem szerinti felső 10 százalékának bruttó keresete annyi, mint az alsó 65 százaléké együttvéve – állapítja meg a Policy Agenda, amely a munkajövedelemmel rendelkezők körében tapasztalható béregyenlőtlenséget vizsgálta, külön kitérve az adókedvezmények hatására.

Családi kedvezmény Kérdés

Üdvözlöm! Családi kedvezményt abban az esetben is igénybe veheti a szülő, ha a középiskola technikusi szakán végzett a (19 éves) gyermek, de nem igényeltek családi pótlékot, pedig jogosultak lettek volna rá? Egy édesanyával kapcsolatban is szeretném kérni a segítségét. 2016. december 20-ától igényelte a csedet. 2018. 01. 17-én szült. 2017-ben 168 nap után, júniusban visszament dolgozni. 2015-ben kötött házasságot. Családi kedvezményre és az első házasok kedvezményére 2017. január vagy június hónaptól lesz csak jogosult? Válaszát köszönöm. Tisztelettel.

Első házasok kedvezménye – a férj elhunyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban házasságot kötött egy pár, ahol a férjnek a második házassága volt, a feleségnek az első. A férj nem sokkal azután elhunyt. A kérdés az, hogy a feleség, mint első házas, igénybe tudta volna venni az első házasok kedvezményét? Ha igen, meddig? Az szja-bevallás javításával meg tudja-e ezt tenni? Egy kis segítség lenne a két gyermekkel megözvegyült anyukának.

Szja-kedvezmények: gyakori kérdésekre válaszol a NAV Cikk

A személyijövedelemadó-kedvezmények igénybe vételével kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokból közölt összefoglalót az adóhatóság.

Első házasok kedvezménye Kérdés

Ukrajnából áttelepült magyar állampolgárságú munkavállalónak jár-e az első házasok kedvezménye, ha a házasságot még Ukrajnában kötötték, mielőbb megkapta volna az állampolgárságot?

Első házasok vs. családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016 első felében az egyik szaklapban az első házasok és a családi kedvezmény együtt érvényesítésével kapcsolatban az alábbiakat olvastam: „… ha a gyermek már útban van és a várandósság 91 napjától jogosulttá válnak magzat utáni kedvezményre, akkor az utána kötött házasság kapcsán jogosulttá válnak az első házasok kedvezményére is. Tehát időlegesen mindkét kedvezményt kihasználhatják. Amikor azonban a gyermek megszületik, akkor megszűnik a magzat utáni kedvezmény, és belép a gyermek után járó családi kedvezmény. Ez viszont megállítja az első házasok kedvezményét, és a továbbiakban már csak a családi kedvezmény érvényesíthető”. Egy édesanyának ennek megfelelően csináltam meg az szja-bevallását. Most, hogy változott a törvény, és elvileg a két kedvezmény együtt is jár, olvasgattam az szja-törvény ide vonatkozó részét (29/A, B, C), de a fentiekre nem találtam utalást (a 2016-osat néztem.) Azt szeretném megkérdezni, hogy hol tesz különbséget a törvény a családi kedvezmény vonatkozásában aszerint, hogy az magzat vagy gyermek után jár? Köszönettel: Vágner Emília

Első házasok adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. alkalmazottja élettársi közösségben élt, született közös gyermekük. 2016-ban összeházasodnak, jár-e nekik az első házasok adókedvezménye abban az esetben is, ha már a közös gyerekük után érvényesítik az adókedvezményt? Üdvözlettel.

Első házasok kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló magzatra való tekintettel igénybe veszi a családi kedvezményt, majd ezt követően a magzat apjával házasságot köt. Igénybe vehetik-e az első házasok kedvezményét? Válaszát előre is köszönöm.

Első házasok adókedvezménye - folytatás 2. rész Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönöm megtisztelő válaszát, de sajnos nem ez volt a kérdés. Kiegészítem azzal, hogy mindketten első bejegyzett élettársi kapcsolatukat létesítették 2016. januárban. Továbbá még azzal is kiegészítem, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot csak azonos neműek köthetnek. Míg házasságot csak külön neműek köthetnek. Itt most bejegyzett élettársi kapcsolatról van szó, tehát azonos neműek egybekeléséről. S mit már fentebb is írtam ők nem házasok, hanem bejegyzett élettársi kapcsolatuk van 2016. január óta. Számomra nem egyértelmű a törvény és a rendeletek, mert gyakorlatilag az én olvasatomban ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint a házasokat, két kivétellel: gyermek-örökbefogadás és a név felvétele. S több helyen is azt olvastam hogy egyéb más esetekben a házasokra vonatkozó szabályok az irányadók. Akkor ezek szerint az első házasok adókedvezménye is jár nekik? Kérem, hogy olvassa el még egyszer a kérdést! Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Kálmán Csaba.

Elsőházas-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy ifjú házaspár, jogosult elsőházas-kedvezményre 2015. 09. hótól. Két hónap után váltottunk magzatkedvezményre. 2015 decemberében sajnos megszakadt a terhesség. Kérdésem: igényelheti-e újra a házas kedvezményt, hiszen csak 4 hónap telt el a 24 hónapból? Tisztelettel: Marketti Józsefné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31