109 találat a(z) elhatárolás cimkére

Jegyértékesítés bevétele. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk idén elkezdte értékesíteni a Tixa hálózaton, 2020. 06. hóban megtartandó fesztiválra a belépőjegyeket. Természetesen a számla dátuma idei,viszont a számlán feltüntettük, hogy ez a 2020. 06.havi rendezvényre szól. Kérdésem: ezt a bevételt el kell határoljuk a 2020-as év terhére, vagy a számla dátumára könyvelve kell idei bevételként kezelnünk? Köszönöm válaszát!

Osztalék EU-s magánszemélynek, magyar cégtől Kérdés

Magyar cég most szeretne osztalékot fizetni. • A 2018. évi beszámoló elfogadásával egyidejűleg nem hozott határozatot osztalékkifizetésről, ezért a felvett összeg 2019. évi osztalékelőleg lesz, így közbenső mérleget kell készíteni. Elegendő, ha a könyvelőprogramból lekérek egy július 31-ei állapotot, vagy elhatárolások, átértékelések is kellenek? A közbenső mérleg alapján határozatot kell hozni. • A magánszemély szempontjából nézve szerintem nem kell nekünk adót (szja-t és szochót) levonni és bevallani, ha ad egy illetőségigazolást a magánszemély. Olaszországgal van kettős egyezményünk. Milyen adózási szabályok vonatkoznak (forrásadó, egyéb) külföldi MAGÁNSZEMÉLYnek fizetendő osztalékra?

Támogatás elszámolása, 2. Kérdés

2. Az egyéb bevételt el kell határolni, majd az eszköz élettartama alatt fel kell azt oldani évente az elszámolt tárgyévi értékcsökkenés és a támogatási intenzitás szorzatával egyezően . A bevétel elhatárolása pontosan mikor, milyen bizonylat (dokumentum) alapján történik? Amennyiben a bevételelhatárolás különböző időpontokban valósulna meg – ha egyáltalán lehetséges ilyen –, úgy hogyan kell a feloldás szabályát alkalmazni? Mi a helyzet ha már az amortizálás hamarabb elkezdődött, mint a bevétel elhatárolása, vagy fordítva? 3. A fenntartási időszak alatti esetleges támogatásvisszafizetést hogyan kell lekezelni a feloldás során? Megtisztelő válaszukat előre is köszönjük .

Devizahitel átváltásának könyvelése Kérdés

Kft.-nek 2018 májusában a főkönyvében 35 000 svájci frank devizanemben volt hitelkötelezettsége a bank felé, 99 400 000 forint értékben. A kft. 2018. novemberben forintosította a hitelt, így a tartozás 150 millió forint, amit a bank kettébontott, így két szerződés jött létre, külön a kamatról (20 millió forint), illetve külön a tőkéről (130 millió forint). Az” új” tőkeösszeg (130 millió forint) jelentősen eltér a főkönyvben szereplő 99 400 000 forint tőkeösszegtől. Hogyan kell könyvelni a fenti gazdasági eseményeket? A különbözetet, 30 600 000 forintot 2018-ban pénzügyi műveletek ráfordításaként kell elszámolni egy összegben (árfolyam-különbözetként), vagy elhatárolható? De akkor hogyan oldom fel visszafizetéskor, mivel itt a teljes (régi+új) tartozás részletét fizetem havonta? A kamattartozást el kell határolni, és az évenként megfizetett tényleges kamat kerül év végén feloldásra? Segítségüket előre is köszönjük.

Építőipari kivitelezés évfordulón átnyúló teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy építőipari cég, szerződést kötnek 2018. március 1-jén, amiben az áll, hogy 2019. 03. 31-éig egy csarnokot felépítenek. Számla kiállítására 2019. 03. 31-én jogosultak, teljesítési igazolás alapján. Az érték 20 millió forint. Az árbevételt hogyan kell könyvelni a 2018. és a 2019. évre? Elhatárolni vagy befejezetlen beruházásként elszámolni? Hogyan kell kontírozni? Köszönöm.

Támogatás elhatárolása közhasznú egyesületnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú egyesület 2018.12.27-én kötött szerződés szerint támogatást kapott egy cégtől a működési költségeihez. A támogatás összege nem folyt még be, csak 2019-ben fog. Ebben az esetben elhatárolható 2018-ra a támogatás, vagy erre vonatkoznak speciális szabályok? Köszönettel.

Veszteség elhatárolás 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2017-ben 1 537 000 forint veszteséggel zárt. Ezt a veszteséget nyilvántartásba vette, valamint a 1753 bevallás 81. sor és 83. soraiban is szerepeltette. A 2018-as évben a 3,6 millió forint nyereséget ért el. Kérdésem, hogy milyen feltételekkel tudja felhasználni az előző évek veszteségét? Köszönöm.

Áfaelszámolhatóság és közösségi áruszállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi gazdasági esemény esetében. Közösségi áruszállításról 2019. január 10-én állították ki a számlát (2019. februárban érkezett meg a céghez), melynek teljesítési időpontja 2018. december 27. El kell határolni, vagy elszámolhatom a költségek között 2019. február hónapban? Elhatárolás esetében kérem, segítsen a kontírozásban. Egyúttal kérdésem még, hogy jogos-e a szállító számlájában a teljes összegre/útra felszámított áfa, nem csak a határtól számítható az áfa? Köszönöm válaszát.

Magyarországi fióktelep vesztesége, adóalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelep veszteséggel zárta a 2018. évet. Fióktelepeknél van-e a veszteséggel kapcsolatban valamilyen különleges eljárás számvitelben vagy adózásban, vagy ugyanúgy kell eljárni, mint bármely más gazdasági társaságnál? Van-e a fióktelepnél minimum társasági adó, illetve a veszteséget el lehet határolni? Köszönettel.

Áttérés társasági adóról kiva adónemre, elhatárolások könyvelése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019. január 1-jétől kiva adózási módot választotta. A 1871-es bevallás kitöltésénél a mérlegadatoknál nem szerepel elhatárolás sor. A kérdésem az lenne, hogy a 2018. évben kifizetett, de csak a 2019. évre vonatkozó költségeket a 2018. évi főkönyvben milyen főkönyvi számokra (elhatárolásként v. költségként) kell könyvelni? Válaszát köszönöm. Bognárné

Támogatások elszámolása Kérdés

Raktárépítésre (könnyű fémszerkezetű) nyert GINOP támogatást, és kölcsönszerződés megkötésére jogosult a kft. A raktárépületet 2018. 10. 01-jén aktiváltak. A támogatás összegét 2018. évben megkapták, a kölcsönszerződésben foglalt összeg egy részét 2018-ban, egy részét 2019 januárjában kapták meg. A támogatás összegét milyen arányban kell elhatárolni, mivel az értékcsökkenés 3 százalék? A kölcsön összegét is el kell határolni? Ezzel kapcsolatban kell tőketartalékot képezni?

Őstermelő – erdőtelepítési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes elszámolást választó őstermelő vagyok, az értékesítés bevétele meghaladta a 4 millió forintot. Így nem nyilatkozhatok a 20 százalék számla meglétéről, tételesen kell elszámolnom a költségeket. A kérdés, amiben a segítségüket kérem, hogy az erdőtelepítésre kiutalt támogatást is a bevételekhez kell-e adni, ezzel is tételesen el kell-e számolnom. A teljes telepítési támogatás 60 százalékát kaptam meg 2018-ban a terület ellenőrzése után, a további 40 százalékot a következő három évben utalják majd ki, a további ápolási kiadásokra. Természetesen a munka nagy részét saját magunk végeztük, a támogatásból számlával keveset tudunk lefedni. Így nagyon nagy összeget kellene fizetnünk adóban. Tehát a kiutalt támogatás bevétel-e, el lehet-e határolni belőle? Kérem az erdőtelepítési támogatásról fejtsék ki részletes, gyakorlatias válaszukat. Köszönöm előre is a válaszukat.

Időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkáltató a 2018. évre adott a munkavállalójának lakáscélú támogatást 5 millió forintot (cafeteria), azt a társaság, amely mikrogazdálkodói beszámolót készít ,elhatárolhatja-e több évre mint költséget annak érdekében, hogy a 2018. éve ne legyen így veszteséges? Köszönettel.

Számlázási ütemezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerszámgyártás esetén – készültségi fok alapján –részteljesítéseket számláz ki a vevővel kötött megállapodás szerint. Megrendeléskor 30 százalék előleget fizet a vevő, melyet kapott előlegként könyvelünk. Konstrukciós jóváhagyást követően 20 százalékos, a termék átadásakor 40 százalékos részszámlát állítunk ki. A legyártott mintadarabok elfogadásakor a fennmaradó 10 százalékról végszámla kerül kibocsátásra. Helyesen járunk-e el, ha a részteljesítéseket árbevételként könyveljük, holott a termék még nem került átadásra? Az éven áthúzódó gyártás esetén el kell-e határolnunk az árbevételt a szerszám kiszállításáig? Válaszát előre is köszönöm.

Autópálya-matricák 2019-re... c. cikk Kérdés

Tisztelt Szakértő, Az "Autópálya-matricák 2019-re: idei vásárláskor idei költségelszámoás" c. cikkel kapcsolatban kérdésem lenne, hogy ha az autópálya matrica teljes időszaka 2019. (sőt már 2020) is, akkor ha 2018-ban megveszik, azt nem időbeli elhatárolásként kell-e könyvelni? Eddig legalábbis így tettük, hisz a számviteli tv. szerint a költségeket abban az időszakban kell elszámolni, amikor felmerültek. Márpedig az 2019. A költségelszámolás nem mindegy, főleg azoknál a cégeknél, ahol teljes flottára veszik meg előre az éves autópálya díjat. Mi a helyes eljárás: el kell határolni 2019-re a költséget vagy elszámolható 2018-ra? Válaszát köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close