39 találat a(z) elektronikus számla cimkére

Elektronikus számla őrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném további szíves segítségét kérni elektronikus számla őrzésével kapcsolatban. Azt a megoldást választottuk, hogy a számlából elektronikus számlát állítunk elő, akként hogy pdf nyomtatóra kinyomtatjuk, majd minősített aláírással látjuk el. Azonban ez az aláírás a számlázórendszeren kívül történik. Emiatt nem készül xml fájl az elektronikus számláról, csak időbélyeg kerül rá. Szükséges még az xml fájl előállítása és továbbítása is a számlabefogadó felé? Az interneten keringő anyagokban találtam olyan írást, ami szerint őrizhetjük pdf-ben is. Azonban az NGM rendeletben nem találtam meg ezt a mondatot. "A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (a továbbiakban: 23/2014. NGM rendelet) alapján az elektronikus formában megőrzött számla és nyugta ellenőrzése során az adóalany köteles az adóhatóság részére elektronikus kimenetet és az adatok külső adathordozóra történő archiválását biztosítani. A kimenet formátumát és struktúráját is rögzíti a rendelet: a kimenet alapvetően XML-fájlt jelent. Amennyiben nem XML-formátumban történik a számla őrzése, akkor PDF-formátumban is elfogadható a fenti adatközlés. E szabály 2015. július 1-jén lépett hatályba."

Elektronikus számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elektronikus számla kiállításakor - amin PDF számla hitelesítését értem, a hozzá kapcsolódó mellékletet - amelyre hivatkozom a számlában is (melléklet szerint - megnevezéssel), hitelesíteni kell a mellékletet is, vagy elegendő a számla minősített időbélyeggel és aláírással való ellátása? Például telefonszámla továbbszámlázásakor mellé teszem a szolgáltató által kiállított részletezőt egy külön PDF-ben. Erre a részletezőre hivatkozom a számla továbbszámlázásakor. köszönettel.

E-mail-ben megküldött pdf számla Kérdés

Kérem szíves válaszukat az e-mailben beérkező pdf formátumú számlák tekintetében. A törvényi változások és a pontatlan információk következtében az adózók körében bizonytalanság alakult ki, a kibocsátók és a befogadók nem jutnak közös álláspontra, ezért kérem az Önök segítségét, hogy ezen témakörben mindenki pontos, elfogadható választ kapjon. A számlakibocsátó, illetve a partnerek közösen, papír alapon kibocsátott bizonylatként kívánják a pdf-ben küldött számlát kezelni. - Tekinthető e számla papíralapúnak? Amennyiben igen, milyen feltételeknek kell megfelelni? Bizonyítani kell, hogy az e-mailben küldött számla kizárólag nyomtatási funkció alkalmazása esetén érhető el, azaz csak nyomtatható, és azt a befogadó nem tudja módosítani, illetve elmenteni? - Amennyiben az e-mail-ben pdf formátumban megküldött számla nem tekinthető papíralapúnak, hanem az elektronikus számlának minősül, milyen törvényi feltételeknek kell megfelelni a számlakibocsátó és a számlabefogadó oldaláról? Elektronikus aláírással el kell látnia a számlát a kibocsátónak? Hogyan bizonyítható a befogadó oldaláról a számla eredetisége, változatlansága? A felek milyen módon tudnak az archiválás feltételeinek megfelelni? Hogyan kerülhető el az adókockázat? Válaszukat köszönöm.

Számlák megőrzése – áttekintő táblázatokkal Cikk

A számlák archiválásáról szóló cikksorozatunk lezárásaként összefoglaljuk az archiválási alapelveket és táblázatos formában tekintjük át az archiválási lehetőségeket.

Elektronikus számlák megőrzése Cikk

Cikksorozatunk korábbi részeiben az általános szabályokat és fogalmakat foglaltuk össze, valamint a papíralapú számlák megőrzésével kapcsolatos szabályokat ismertettük. Jelen írásban az elektronikus számlák archiválási előírásait összegezzük.

Megőrzési kötelezettség papíralapú számláknál Cikk

Cikksorozatunk második részében tisztázzuk a papíralapú- és elektronikus számlák közötti különbséget, majd a papíralapú számlák megőrzésével kapcsoaltos szabályokat foglaljuk össze.

Beérkező elektronikus számlák tárolása és őrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.09.24-én e tárgyban feltett kérdésre adott válaszhoz kapcsolódóan szeretném kérdezni. (https://adozona.hu/kerdesek/2018_9_24_Beerkezo_elektronikus_szamlak_tar_mhg) A szállító gondolhatja-e úgy egyik napról a másikra, hogy csak PDF-ben megküldi a számlát vagy előtte arról írásban meg kell-e állapodnunk? Válaszát előre is köszönöm!

Elektronikus számla kontírozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most próbálkozunk először elektronikus számlák kiállításával, még egyenlőre egy vevőnk felé. A Számlaközpont Zrt. telefonos munkatársa tájékoztatása szerint már nem kötelező az elektronikus számlák elektronikus könyvelése. Meg tudnák adni a konkrét jogszabályi helyet, amiből ez kiolvasható? Tehát a többi papír alapú számlánk mellé kinyomtatom az e számla egy pdf példányát és ugyanúgy kikontírozhatom, mint a többit? Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Kötelező befogadni az elektronikus számlát? Kérdés

Egyik ügyfelem számlázó rogramot használ, mely alkalmas az elektronikus időbélyeg és minden egyéb kötelező előirás betartására. Viszont van ügyfele, aki visszejelzett, hogy nem kivánja a számlát elektronikus formában megkapni, ő ragaszkodik a postai úton elküldött és a kiállitó által aláirt számlához. Jogában áll a vevőnek ezt elvárni? Ugyanis nagy mennyiségü számláról van szó, annak postaköltsége jóval meghaladná a gazdaságosság határát. Kérem szives segitségüket, hogy kötelezővé teszi-e a törvény a vevő számára az elektronikus számla befogadását, avagy jogában áll megtagadni azt és a hagyományos számla formátumhoz ragaszkodhat-e.

E-számla nyomtatva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vonatkoznak-e az alábbi cikkben https://adozona.hu/altalanos/Digitalis_archivalas_online_szamlazassal__u_XZWJHC ecsetelt kötelezettségek arra az esetre is, ha a beérkező e-számlákat könyvelésszervezési okokból sajnálatos módon kinyomtatjuk? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: Gabi

Beérkező elektronikus számlák tárolása és őrzése Kérdés

Tisztelt Címzett! Cégünk számláinak többsége külföldről érkezik e-számla formájában, e-mail-ben vagy internetes felületről lehet letölteni pdf formátumban, például Google és Facebook). A letöltött pdf-eket a Google Drive-ba feltöltjük (felhőbe) és ott tároljuk. Év végén cd-re kiírjuk a számlákat. A könyvelőirodának is nyomtatunk egy példányt. A kérdésem az lenne, hogy megfelelő-e ez az eljárás az e-számlák kezelésére? Válaszát előre is köszönöm! Szendy Tiborné

Webáruház elektronikus számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk boltot és webáruházat is üzemeltet. A webáruház külön számlázóprogramot használ. Cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt értékesítünk, futárszolgálat kézbesíti a megrendelt termékeket a megrendelőnek. Kérdésem: van-e lehetőség arra, hogy mindenkinek – cégnek és magánszemélynek is – e-mailben küldjön a webáruház számlát, vagy ez csak céges formában megoldható? Magánszemélynek lehet e-mailben küldeni a számlát, vagy kötelező a csomagba tenni? Sok problémát okoz, hogy a vevők reklamálnak: a csomagban nem volt számla, ami természetesen kizárt. Nekik e-mailben is el kell küldeni. Ha lehet ennek a csoportnak is elektronikusan számlázni, ebben az esetben mit kell feltüntetni a számlán? Válaszukat előre is köszönöm.

Elektronikus számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik partnerünk e-mailben (pdf formátumban) küldi meg a számláját az alábbi szöveges megjegyzéssel. "Tájékoztatjuk, hogy a mellékelt számla KIZÁRÓLAG kinyomtatva felel meg az Áfa tv. 168/A § (1) előírásainak! A számla elektronikus tárolásra az Áfa tv. 179 § (2) alapján nem alkalmas! A mellékelt számla pecsét és aláírás nélkül is hiteles. " Kérjük szakértésüket annak tárgyában, hogy a kinyomtatott pdf dokumentum könyvelésre alkalmas-e. Válaszukat előre is köszönöm!

Sorszámtartomány értelmezése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Elektronikus számlázási rendszerünkben többféle bizonylat kerül kiállításra, nevezetesen: elektronikus számla, egyszerűsített számla, nyugta stb..Egyedi azonosításra használható-e ugyanaz a sorszámtartomány azzal a megkötéssel, hogy a különféle bizonylatokat betűjelekkel különítünk el? Válaszukat előre is köszönöm.

Elektronikus számla könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozó a 10Xona elektronikusan aláírással ellátó számlázó programmal dolgozik az interneten. A biztosító berögzíti a szállítót, ő pedig kiszámlázza. Kérdésem a következő: helyesen járunk-e el, ha kinyomtatom a számlát és az alapján rögzítem a könyvelésben, vagy elég, ha a havi elszámolást nyomtatom ki és az alapján tételesen rögzítem a könyvelő programban, vagy kell még másképp rögzítenem a számlákat? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close