51 találat a(z) elektronikus számla cimkére

Kontírozás szabályai Kérdés

Elektronikus számla vagy nem elektronikus számla? Kérdés

A számlaküldés legegyszerűbb módja, nem kell túlcifrázni Cikk

Partnercég közölte, hogy áttér a papír alapú helyett az elektronikus úton történő számlaküldésre, pdf formátumban, e-mail mellékleteként. Tájékoztatása szerint, mivel ezen számlák aláírás és bélyegző nélkül is hitelesek, a számlabefogadónak az ily módon kapott számlát csak ki kell nyomtatnia, és úgy lefűznie a könyvelésébe. Megfelel a fenti információ a jelenlegi jogszabályi előírásoknak? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Elektronikus számla felirat Kérdés

Elektronikus számla Kérdés

Számlakép Kérdés

Elektronikus archiválás Kérdés

Pénzügyminisztériumi intelmek az online számlázáshoz Cikk

Mérföldkő az adózásban, hogy az adóhivatal 2021-től már minden számlát lát, az adózókat a koronavírus-járványra is tekintettel szankciómentes időszak segíti a zökkenőmentes átállásra március 31-éig – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Magánszemélyek részére kiállított elektronikus számla Kérdés

Könyvelőprogramba integrált, automatikus dokumentumkezelő – nehezebben nyitnak erre a könyvelők Cikk

Az online számla-adatszolgáltatást elsősorban az adócsalás megelőzésének érdekében vezették be, pedig akár a könyvelés modernizálása is lehetett volna a célja. „Várható, hogy online számla-adatszolgáltatás szeptember 30-ai moratóriumának lejártával, amikor a cégek egymás között kiállított számláinak adatai teljes körűen elérhetővé válnak a hatóság és az érintett vállalkozások képviselői számára a könyvelés digitalizációja is nagyobb lendületet kap, így a vállalkozások és a könyvelők a kezdeti nehézségek után profitálhatnak is az intézkedésből.” – emelte ki Poór Károly, az SDSYS Zrt. cégvezetője.

Pdf-ben megküldött számlák kezelése Kérdés

Elektronikus számlamásolat Kérdés

Elektronikus számla őrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném további szíves segítségét kérni elektronikus számla őrzésével kapcsolatban. Azt a megoldást választottuk, hogy a számlából elektronikus számlát állítunk elő, akként hogy pdf nyomtatóra kinyomtatjuk, majd minősített aláírással látjuk el. Azonban ez az aláírás a számlázórendszeren kívül történik. Emiatt nem készül xml fájl az elektronikus számláról, csak időbélyeg kerül rá. Szükséges még az xml fájl előállítása és továbbítása is a számlabefogadó felé? Az interneten keringő anyagokban találtam olyan írást, ami szerint őrizhetjük pdf-ben is. Azonban az NGM rendeletben nem találtam meg ezt a mondatot. "A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (a továbbiakban: 23/2014. NGM rendelet) alapján az elektronikus formában megőrzött számla és nyugta ellenőrzése során az adóalany köteles az adóhatóság részére elektronikus kimenetet és az adatok külső adathordozóra történő archiválását biztosítani. A kimenet formátumát és struktúráját is rögzíti a rendelet: a kimenet alapvetően XML-fájlt jelent. Amennyiben nem XML-formátumban történik a számla őrzése, akkor PDF-formátumban is elfogadható a fenti adatközlés. E szabály 2015. július 1-jén lépett hatályba."

Elektronikus számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elektronikus számla kiállításakor - amin PDF számla hitelesítését értem, a hozzá kapcsolódó mellékletet - amelyre hivatkozom a számlában is (melléklet szerint - megnevezéssel), hitelesíteni kell a mellékletet is, vagy elegendő a számla minősített időbélyeggel és aláírással való ellátása? Például telefonszámla továbbszámlázásakor mellé teszem a szolgáltató által kiállított részletezőt egy külön PDF-ben. Erre a részletezőre hivatkozom a számla továbbszámlázásakor. köszönettel.

E-mail-ben megküldött pdf számla Kérdés

Kérem szíves válaszukat az e-mailben beérkező pdf formátumú számlák tekintetében. A törvényi változások és a pontatlan információk következtében az adózók körében bizonytalanság alakult ki, a kibocsátók és a befogadók nem jutnak közös álláspontra, ezért kérem az Önök segítségét, hogy ezen témakörben mindenki pontos, elfogadható választ kapjon. A számlakibocsátó, illetve a partnerek közösen, papír alapon kibocsátott bizonylatként kívánják a pdf-ben küldött számlát kezelni. - Tekinthető e számla papíralapúnak? Amennyiben igen, milyen feltételeknek kell megfelelni? Bizonyítani kell, hogy az e-mailben küldött számla kizárólag nyomtatási funkció alkalmazása esetén érhető el, azaz csak nyomtatható, és azt a befogadó nem tudja módosítani, illetve elmenteni? - Amennyiben az e-mail-ben pdf formátumban megküldött számla nem tekinthető papíralapúnak, hanem az elektronikus számlának minősül, milyen törvényi feltételeknek kell megfelelni a számlakibocsátó és a számlabefogadó oldaláról? Elektronikus aláírással el kell látnia a számlát a kibocsátónak? Hogyan bizonyítható a befogadó oldaláról a számla eredetisége, változatlansága? A felek milyen módon tudnak az archiválás feltételeinek megfelelni? Hogyan kerülhető el az adókockázat? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Hotelköltségek adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs