45 találat a(z) elektronikus számla cimkére

Elektronikus archiválás Kérdés

Pénzügyminisztériumi intelmek az online számlázáshoz Cikk

Mérföldkő az adózásban, hogy az adóhivatal 2021-től már minden számlát lát, az adózókat a koronavírus-járványra is tekintettel szankciómentes időszak segíti a zökkenőmentes átállásra március 31-éig – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Magánszemélyek részére kiállított elektronikus számla Kérdés

Könyvelőprogramba integrált, automatikus dokumentumkezelő – nehezebben nyitnak erre a könyvelők Cikk

Az online számla-adatszolgáltatást elsősorban az adócsalás megelőzésének érdekében vezették be, pedig akár a könyvelés modernizálása is lehetett volna a célja. „Várható, hogy online számla-adatszolgáltatás szeptember 30-ai moratóriumának lejártával, amikor a cégek egymás között kiállított számláinak adatai teljes körűen elérhetővé válnak a hatóság és az érintett vállalkozások képviselői számára a könyvelés digitalizációja is nagyobb lendületet kap, így a vállalkozások és a könyvelők a kezdeti nehézségek után profitálhatnak is az intézkedésből.” – emelte ki Poór Károly, az SDSYS Zrt. cégvezetője.

Pdf-ben megküldött számlák kezelése Kérdés

Elektronikus számlamásolat Kérdés

Elektronikus számla őrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném további szíves segítségét kérni elektronikus számla őrzésével kapcsolatban. Azt a megoldást választottuk, hogy a számlából elektronikus számlát állítunk elő, akként hogy pdf nyomtatóra kinyomtatjuk, majd minősített aláírással látjuk el. Azonban ez az aláírás a számlázórendszeren kívül történik. Emiatt nem készül xml fájl az elektronikus számláról, csak időbélyeg kerül rá. Szükséges még az xml fájl előállítása és továbbítása is a számlabefogadó felé? Az interneten keringő anyagokban találtam olyan írást, ami szerint őrizhetjük pdf-ben is. Azonban az NGM rendeletben nem találtam meg ezt a mondatot. "A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (a továbbiakban: 23/2014. NGM rendelet) alapján az elektronikus formában megőrzött számla és nyugta ellenőrzése során az adóalany köteles az adóhatóság részére elektronikus kimenetet és az adatok külső adathordozóra történő archiválását biztosítani. A kimenet formátumát és struktúráját is rögzíti a rendelet: a kimenet alapvetően XML-fájlt jelent. Amennyiben nem XML-formátumban történik a számla őrzése, akkor PDF-formátumban is elfogadható a fenti adatközlés. E szabály 2015. július 1-jén lépett hatályba."

Elektronikus számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elektronikus számla kiállításakor - amin PDF számla hitelesítését értem, a hozzá kapcsolódó mellékletet - amelyre hivatkozom a számlában is (melléklet szerint - megnevezéssel), hitelesíteni kell a mellékletet is, vagy elegendő a számla minősített időbélyeggel és aláírással való ellátása? Például telefonszámla továbbszámlázásakor mellé teszem a szolgáltató által kiállított részletezőt egy külön PDF-ben. Erre a részletezőre hivatkozom a számla továbbszámlázásakor. köszönettel.

E-mail-ben megküldött pdf számla Kérdés

Kérem szíves válaszukat az e-mailben beérkező pdf formátumú számlák tekintetében. A törvényi változások és a pontatlan információk következtében az adózók körében bizonytalanság alakult ki, a kibocsátók és a befogadók nem jutnak közös álláspontra, ezért kérem az Önök segítségét, hogy ezen témakörben mindenki pontos, elfogadható választ kapjon. A számlakibocsátó, illetve a partnerek közösen, papír alapon kibocsátott bizonylatként kívánják a pdf-ben küldött számlát kezelni. - Tekinthető e számla papíralapúnak? Amennyiben igen, milyen feltételeknek kell megfelelni? Bizonyítani kell, hogy az e-mailben küldött számla kizárólag nyomtatási funkció alkalmazása esetén érhető el, azaz csak nyomtatható, és azt a befogadó nem tudja módosítani, illetve elmenteni? - Amennyiben az e-mail-ben pdf formátumban megküldött számla nem tekinthető papíralapúnak, hanem az elektronikus számlának minősül, milyen törvényi feltételeknek kell megfelelni a számlakibocsátó és a számlabefogadó oldaláról? Elektronikus aláírással el kell látnia a számlát a kibocsátónak? Hogyan bizonyítható a befogadó oldaláról a számla eredetisége, változatlansága? A felek milyen módon tudnak az archiválás feltételeinek megfelelni? Hogyan kerülhető el az adókockázat? Válaszukat köszönöm.

Számlák megőrzése – áttekintő táblázatokkal Cikk

A számlák archiválásáról szóló cikksorozatunk lezárásaként összefoglaljuk az archiválási alapelveket és táblázatos formában tekintjük át az archiválási lehetőségeket.

Elektronikus számlák megőrzése Cikk

Cikksorozatunk korábbi részeiben az általános szabályokat és fogalmakat foglaltuk össze, valamint a papíralapú számlák megőrzésével kapcsolatos szabályokat ismertettük. Jelen írásban az elektronikus számlák archiválási előírásait összegezzük.

Megőrzési kötelezettség papíralapú számláknál Cikk

Cikksorozatunk második részében tisztázzuk a papíralapú- és elektronikus számlák közötti különbséget, majd a papíralapú számlák megőrzésével kapcsoaltos szabályokat foglaljuk össze.

Beérkező elektronikus számlák tárolása és őrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.09.24-én e tárgyban feltett kérdésre adott válaszhoz kapcsolódóan szeretném kérdezni. (https://adozona.hu/kerdesek/2018_9_24_Beerkezo_elektronikus_szamlak_tar_mhg) A szállító gondolhatja-e úgy egyik napról a másikra, hogy csak PDF-ben megküldi a számlát vagy előtte arról írásban meg kell-e állapodnunk? Válaszát előre is köszönöm!

Elektronikus számla kontírozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most próbálkozunk először elektronikus számlák kiállításával, még egyenlőre egy vevőnk felé. A Számlaközpont Zrt. telefonos munkatársa tájékoztatása szerint már nem kötelező az elektronikus számlák elektronikus könyvelése. Meg tudnák adni a konkrét jogszabályi helyet, amiből ez kiolvasható? Tehát a többi papír alapú számlánk mellé kinyomtatom az e számla egy pdf példányát és ugyanúgy kikontírozhatom, mint a többit? Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Kötelező befogadni az elektronikus számlát? Kérdés

Egyik ügyfelem számlázó rogramot használ, mely alkalmas az elektronikus időbélyeg és minden egyéb kötelező előirás betartására. Viszont van ügyfele, aki visszejelzett, hogy nem kivánja a számlát elektronikus formában megkapni, ő ragaszkodik a postai úton elküldött és a kiállitó által aláirt számlához. Jogában áll a vevőnek ezt elvárni? Ugyanis nagy mennyiségü számláról van szó, annak postaköltsége jóval meghaladná a gazdaságosság határát. Kérem szives segitségüket, hogy kötelezővé teszi-e a törvény a vevő számára az elektronikus számla befogadását, avagy jogában áll megtagadni azt és a hagyományos számla formátumhoz ragaszkodhat-e.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close