5 találat a(z) előtörlesztés cimkére

Lakáscélú támogatás Kérdés

Cégünk lakáscélú támogatást nyújt dolgozója részére, havi rendszerességgel, a hitel törlesztő összegével megegyezően. A munkavállaló úgy dönt, hogy még 2017-ben a bankjánál felvett hitelt előtörleszti. Kérdésünk: az adómentesség határait figyelembe véve (30 százalék, 5 millió forint) még ez évben utalható-e adómentesen a keretbe beleférő, fennmaradó összeg? KöszönetteL. Ötletmozaik Könyvelő Kft

Nyílt végű pénzügyi lízing teljes előtörlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személygépkocsit lízingelt nyílt végű konstrukcióban, az áfát levonta. Kb. a futamidő felénél úgy döntött, hogy nem fizeti tovább a lízingdíjat, hanem megveszi az autót. A lízing cég kiállított az értékesítésről egy áfás számlát, a gépjármű jelenlegi piaci értékén. Majd egy helyesbítő (mínuszos) számlát, lízingdíj korrekcióként, amely a teljes hátralévő lízingtőke és a vételár különbözete. Így tulajdonképpen csak a hátralévő lízingtőkét fizeti meg a társaság. A helyesbítő számláról viszont azt írja a lízing cég, hogy a lízingdíj befizetéseit a lízingbevevő ez alapján könyveiben és saját nyilvántartásaiban, az utolsó befizetésektől időrendben visszafelé korrigálni köteles, és köteles az esetlegesen felmerülő adózási korrekciókat is végrehajtani. Úgy tűnik, mintha azt írná, hogy a helyesbített tőke összegéig visszafelé az összes lízingdíjat tartalmazó bevallást önellenőrizni kellene, holott csak egy helyesbítő számla van kiállítva. Mivel az áfa fizetendő áfa, nem mindegy, hogy milyen időszakra valljuk be. Én úgy gondolnám, hogy a számla szerinti teljesítési idő alapján kell bevallani, és nem visszamenőleg az összes bevallást, amíg el nem fogy a tőkerész, mert ebben az esetben nekik is egyesével kellett volna az összes számlát helyesbíteni. Mi a helyes eljárás? A helyesbítő számla fizetendő áfáját milyen időszakkal kell bevallani? Kell -e valóban önellenőrizni a korábbi időszakokat? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bodnár Ildikó

A munkáltató által folyósított lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkaadó milyen jogcímen adhat lakáscélú támogatást munkaviszonyban álló dolgozójának? Például hiteltörlesztés (előtörlesztés) számlával igazolt építési költségek utófinanszírozásához stb. A lakáscélú felhasználás tényét eltérő esetekben a dolgozónak milyen formában kell a munkáltatója felé igazolnia? A munkáltató a támogatás összegét kinek kell, hogy utalja? Az adott támogatás számviteli elszámolása az egyéb személyi jellegű ráfordítások között jelenik-e meg, illetve terheli-e a munkaadót adó- és járulékfizetési kötelezettség? Milyen hatása van a támogatásnak a társasági adóra? Köszönettel!

Drágult az előtörlesztés, olcsóbb lett a hitelkiváltás Cikk

2016. március 21-étől megváltozott a jelzálog fedezettel bíró lakáscélú és szabad felhasználású hitelek elő- és végtörlesztésére vonatkozó törvényi szabályozás. Az előtörlesztés drágább lett, a hitelkiváltás olcsóbb a Bankmonitor.hu piacfelmérése szerint.

Így fizetjük vissza az IMF-kölcsönt Cikk

Hétfőig törleszti az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a még fennmaradt IMF-hitelt. Borbély László András vezérigazgató-helyettes a Gazdasági Rádiónak adott interjúban azt mondta, hogy az IMF meghatározása alapján 3 devizanemben: dollárban, euróban és angol fontban fizet a magyar állam. Pótlólagos kötvénykibocsátásra nincs szükség, a februári eleji dollárkötvény-aukcióból és a Prémium Euróalapú Kötvényből befolyt összegből fedezhető az előtörlesztés, írja a napi.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close