173 találat a(z) előlegszámla cimkére

Összesítő jelentés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Összesítő jelentésben szereplő számlákkal kapcsolatos a kérdésem. Áprilisi, adott előleget tartalmazó, szállítói számla adatai: 438 ezer+118 ezer forint áfa, ezért az áprilisi áfa-bevallás összesítő jelentésben feltüntetésre került az M-02-es lapon. Májusban megérkezett a végszámla 410 ezer+111ezer áfa értékben, amiből levonásra került a korábban megfizetett előleg összege, ezért mínuszos értékű lett a végszámla. Hogyan kell az összesítő jelentésben a végszámla adatait feltüntetni? Véleményünk szerint a májusi összesítő jelentésben nem kell szerepeltetni a végszámla 410+111 ezer forintos összegét, mivel az előleg teljes mértékben megfizetésre került korábban, sőt még több is lett kifizetve. Jól gondoljuk ezt? Ha viszont ez az ügylet egy hónapban történt volna meg, tehát az előlegszámla és a végszámla is áprilisi lett volna, akkor viszont mindkét számlát fel kellene tüntetni az áprilisi összesítő jelentésben? Válaszukat előre is köszönöm. ML

Exportértékesítés – előlegszámla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk 10 darab mérőeszközt értékesít egy szerb civilszervezetnek, forintra átszámítva 200 ezer forint értékben. Az eszközök vételárát díjbekérőn kértük, mivel ez az első ügyletünk az említett szervezettel. A díjbekérőn, illetve az összeg jóváírásakor az előlegszámlán feltüntetésre kerül, hogy az áfa alól mentes a 2006/112/EK 14. cikke alapján, illetve az áfánál az EUK (EU-n kívüli) megjegyzés szerepel. A nulla áfaértékű végszámlát az eszközök átadásánál állítjuk majd ki. A szervezet képviselőjétől kérünk egy nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy az eszközöket nem használják, illetve nem hasznosítják egyéb módon (kivéve a próbát) a közösség területének elhagyása előtt, illetve meg fogják küldeni a vámokmányokat, az eszköz átadásáról szállítólevelet töltünk ki. Megfelelő így az eljárásunk? Amennyiben nem kötelező előlegszámla kiállítása, származhat-e bármilyen hátrányunk a kiállításából? Válaszukat előre is köszönöm!

Végszámla kiállítása áfakör változása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! X vállalkozás 2018 júliusában szerződött egy munkára, bruttó 3,5 millió forint összegben. Ekkor még az áfastátusza alanyi adómentes volt. Kiállított egy előlegszámlát 2,8 millió forintról, amit a vevő határidőben át is utalt. 2018 decemberében elkészült a munka. Időközben azonban, 2018 októberében a bevétele meghaladta a 8 millió forintot, így belépett az áfakörbe. Hogyan kell kiállítani a végszámlát az előlegszámla figyelembe vételével? A megállapodott összeget hogyan kell rajta szerepeltetni (alanyi adómentes vagy 27 százalékos áfás)? Köszönettel!

Devizás számla időszakos elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság terméket értékesít belföldi áfaalanynak, a termék szállításáról naponta a vevő gondoskodik (romlandó termék). Az elszámolás devizában történik (számlakiállítás és kiegyenlítés is devizában történik). Szerződés 2019.04.01-12.31-i időtartamra kötötték. A vevő hetente előleget fizet, az eladó a tárgyhó utolsó napját követő 10 napon belül kiállítja a végszámlát a vevő részére, melyet a vevő a teljesítés utolsó napját követő 14 napon belül átutal. Kérdésem: melyik napi árfolyammal kell az áfát kiszámolni és megfizetni, április 1-30-ig szállított és május 10-én kiállítandó számla esetében? Jól gondolom-e, hogy a május havi áfabevallásba kell beállítani az értékesítést? Köszönettel!

Áfabevallás M lap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2019. 03 havi teljesítésű termékbeszerzésű előlegszámlát kapott, melynek áfa értéke nem haladja meg a 100 ezer forintot, a végszámla 2019. 04 havi teljesítésű lesz. A végszámla értékéből levont előlegszámla után az áfa értéke szintén nem éri el a 100 ezer forintot, de együttesen már igen. Az előlegszámla és a végszámla együttesen eléri a 100 ezer forint áfa összegét az M lapra 2019. 04. havi bevallásban fel kell tüntetni? A cég havi áfabevalló. Köszönettel.

Nyílt végű pénzügyi lízing első számla Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingjének első nagy összegű (kezdő) díjának számlája a következő: 1 569 eFt + 424 eFt áfa. A kérdésem arra vonatkozna, hogy a magáncélú használatra jutó 212 eFt áfát a 16-os beruházási számlára kell-e könyvelni vagy a 86 egyéb követelésekre? A társaság él az 50-50 százalékos megosztási lehetőséggel. Az előlegszámla beérkezésekor a tárgyi eszközt még nem veszik át, nem aktiválják. Köszönettel.

Előlegszámla forintban vagy devizában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kikérni a következőben: Adott szálláshelyszolgáltató HUF-os bankszámlájára beérkezik 58 691 Ft, megjegyzésben látható, hogy ez 180 EUR. Miről kell kiállítania az előlegszámlát a társaságnak, 180 EUR-ról, és ezt MNB árfolyamon átváltani, vagy pedig a beérkezett 58 691 Ft-ról? Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi adómentesség előlegszámlánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk jogosult lenne alanyi adómentes áfaalannyá válni, azonban minden évben előleget kap egy megrendelőjétől, ami a következő évben megy át teljesítésbe. Hogyan kell eljárni áfásan kiszámlázott előlegek végszámlában történő figyelembevételekor, amikor már elvileg alanyi adómentesként kellene számlázni? Köszönettel: Jászné

Előleg/önrész elszámolása – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni egy nagyobb értékű termék (jármű, de nem személygépkocsi) értékesítésével kapcsolatban, amely vételárának megfizetése egy külső lízingcég bevonásával történik. Az ügyletben "A" társaság megvásárolja a terméket "B" társaságtól "F" finanszírozó bevonásával, amelyről készül egy háromoldalú adásvételi szerződés is. A szerződés értelmében a jármű értékének egy részét, kb. 10%-át mint önrészt "A" társaság állja, a 90 százalékot pedig "F" finanszírozó fizet meg az eladónak. A pénzügyi teljesítés általában időben elválik, több hónap is eltelhet az önrész befizetése és a termék végső átadása között. Az eladó, azaz "B" társaság oldaláról szeretném a segítségüket kérni, az a kérdés, hogy a befizetett önrészről szükséges-e előlegszámlát kiállítani, majd azt érvényteleníteni az áfatörvény 59. §-a értelmében, ha az értékesítésről a szerződés értelmében "B" köteles "F"-nek a járműértékesítést kiszámlázni a jármű átadásával egy időben? Segítségüket előre is köszönettel.

Árfolyamszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 ezer eurós előlegszámlát állított ki 314,5 forint/euró árfolyamon. Az áru szállítását több részletben teljesítette, amiről a teljesítés időpontjában minden esetben számlát állított ki, különböző teljesítéskori árfolyamon. Véleményem szerint az előlegszámla kiállításában érvényes árfolyamon kellett volna a számlák árfolyamát meghatározni. Helyesen gondolom? Köszönöm a válaszát.

Előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. előlegszámlát bocsátott ki, de azt több éven keresztül nem egyenlített ki a vevő. Mit lehet vele kezdeni? Köszönettel.

Korábbi évben kiállított előlegszámla tárgyévi beszámítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2017. 11. 28-ai teljesítési nappal kiállítottunk belföldi megrendelőnk felé egy előlegszámlát. Az ügylethez kapcsolódó szerződés az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés b) pontja szerint építésengedély-köteles építési munkához, a társaságunk által előállított termék értékesítésére, leszállítására és beszerelésére irányul, ezért a teljes ügylet fordított adózás alá esik. A szerződés mellékletét képező megrendelő alapján társaságunk a 2018. évben elkészítette a beszerelésre váró terméket. Partnerünk igényt tart az előállított termékre, azonban annak leszállítására, beszerelésére nem. 1. Társaságunk által elkészített terméket szeretnénk kiszámlázni partnerünk felé. Mi a helyes eljárás az eredeti FAD-os előlegszámla beszámítására? 2. Szükségesnek tartanánk az eredeti szerződés utólagos módosítását. Köszönettel: P. Krisztina

Teljesítési időpont – repülőjegy és társai Kérdés

Tegnap megjelent cikkükkel kapcsolatosan kérdezném, hogy ha az oktatás, tanfolyam számlázásánál előlegről beszélünk, és csak a tanfolyam végét követően lehet végszámlát kiállítani, akkor mi újság a repülőjeggyel, a rendezvényre vásárolt belépőjeggyel? Ezek mintha ugyanolyanok lennének, mint az előre fizetett tanfolyam, mégsem láttam még sosem repülőjegyről előleg- és végszámlát, vagy belépőjegyről előleg- és végszámlát. Ha nem kell előlegszámla, akkor mely vonatkozásában különbözik ez a tanfolyam példájától? Az adózóna cikk itt található: https://adozona.hu/afa/Teljesitesi_idopont__datum_a_szamlan_VXM9EB#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201811_adozonauser

Bevételi értékhatár előleg esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentesség értékhatáránál a kiállított előlegszámlát figyelembe kell-e venni? Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.

Előleg áfásan, végszámla alanyi mentesen Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban áfás egyéni vállalkozó decemberben előlegszámlát bocsát ki bruttó egymillió forint értékben. 2019-től alanyi adómentességet választ. A végszámlát 2019-ben hogyan kell kiállítani a még fennmaradó 4 millió forintról? Köszönettel: Ķuzma Attila

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close