173 találat a(z) előlegszámla cimkére

EU-n kívülről történő termékbeszerzés Kérdés

A vállalkozás EU-n kívülről szerez be terméket. Előleget fizet rá, erről nem kap számlát. Kell-e áfát felszámítani a vállalkozásnak a fizetett előleg után, illetve, ha kell, levonható-e az áfa előlegszámla hiányában?

Foglaló áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk épiíési ingatlant vásárolt. Szerződés szerint előleget és foglalót is fizet, azonban csak az előleg összegéről állitottak ki előlegszámlát. Véleményem szerint a foglalóról is szükséges áfát is tartalmazó számlát kiállitani, mely pénzügyi teljesítéskor ugyancsak levonható áfaként működik. Megteheti-e az eladó, hogy nem állít ki számlát a foglaló összegéről? Válaszát előre is köszönöm.

Különbözeti áfa előlege Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk használt autók forgalmazásával foglalkozik. Az értékesítésre a különbözeti áfa elszámolást választottuk. Vevőnk előleget fizetett az egyik használt autóra. Kérdésünk, hogy szükséges-e számlát kiállítani az előlegről, vagy csak a végső értékesítésről? Ha kell előlegszámla, azon milyen áfaértéket kell szerepeltetni?

Lízingügylet előleg sztornó Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Ügyfelem 2014. novemberben gépeladásra kötött megállapodást. A szerződés szerint a vevő a gépet lízingbe adja a lízingbevevőnek. A lízingbevevő ugyanebben a hónapban előlegbekérő alapján elutalja az előleg összegét, amiről ügyfelem előlegszámlát állít ki neki. Decemberben született megállapodás értelmében ügyfelemnek le kell sztornóznia az előlegszámlát, a jóváírt összeget pedig elismeri a vevő által fizetendő vételár részeként, vagyis azt a lízingbevevő a vevőre engedményezi. A kérdésem az, hogy mivel a megállapodás decemberi, a sztornó számla teljesítése is legyen decemberi, vagy pedig az előlegszámla időpontjával legyen azonos? Illetve a vevő részére ki kell-e állítani előlegszámlát, és ha igen, akkor a jóváírás, vagy az engedményezés időpontjára? Válaszát előre is köszönöm.

Foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság nyillászáró-értékesitéssel foglalkozik. A megrendelő foglalót fizet, melyről áfás számlát adunk, ezt figyelembe vesszük a végszámlánál. Helyes-e az áfa felszámítása, valamint a vevő, ha áfaalany, ez alapján visszaigényelheti-e az áfát ? Válaszát előre is köszönöm.

Üdülési jog térítés áfája Kérdés

Apartmanházat üzemeltető cég minden évben fenntartási költségtérítés címen az üdülési jog tulajdonosoktól év elején beszedi az arra az évre esedékes díjakat. Az üdülés jog tulajdonosa ezért a díjért év közben valamikor igénybe veszi az apartmant. Az eddigi gyakorlat szerint az év elején beszedett díjat a cég nem számlázta ki, hanem egy letéti számlát nyitott, ahol a beszedett díjat tartotta, és amikor a magánszemély igénybe vette a szolgáltatást (használta az apartmant) abban az időpontban számlázta ki felé a szolgáltatást, és természetesen fizette be az áfát. Áfa szempontból védhető-e ez a gyakorlat, illetve milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy védhető legyen? Vagy a pénz befolyásakor előlegszámlát kellene-e kiállítani, és befizetni az áfát, majd a szolgáltatás igénybe vételekor kiállítani a végszámlát?

Tanfolyamdíj elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem továbbítsák kérdésemet egy áfa szakértőhöz. Cégünk szakmai konferenciák, illetve néhány napos szaktanfolyamok szervezésével foglalkozik. A tanfolyamok, konferenciák részvételi díját előre kérjük befizetni. A kérdésünk egyrészt az, hogy mikor állítsuk ki erről a számlát, szükséges-e előlegszámla kiállítása? Ugyanakkor gyakori eset az is, hogy a díjat befizetők nem tudnak eljönni a tanfolyamra. Ilyenkor a díjat nem fizetjük vissza, hanem azt magunknál tartjuk és beszámítjuk egy későbbi konferencia részvételi díjába. Ebben az esetben hogyan történik a bizonylatolás? Előre is köszönöm válaszát.

Meghiúsult szállásfoglalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállásadással foglalkozó vállalkozás előleget kapott leendő szállóvendégétől, melyről utólag előlegszámlát állított ki, 18 százalékos áfatartalommal. A szolgáltatás nem valósult meg, a vevő nem vette azt igénybe. A megfizetett előleg nem jár vissza neki. Hogyan járjunk el a megfizetett előleggel? Milyen végszámla készüljön? A számlán hány százalékos áfa szerepeljen? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Hajdu Ilona

Előlegszámla és áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk gépet vásárolt, melyhez két alkalommal előleget fizetett, ezekről előlegszámlát kapott. Az első előlegszámla áfatartalmát levontuk, a második előlegszámla áfatartalmát viszont nem, azt a végszámla alapján tettük meg. A végszámla összegéből a számlán levonásra kerültek az előlegek, így a fizetendő összeg 0. Az előlegszámla helyett lehet-e az áfalevonást, visszaigénylést a végszámla alapján gyakorolni?

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kimenő számlákon milyen árfolyamot kell feltüntetnem? Utazási irodáknál speciális számlázási lehetőségek vannak. A számlakiállítás szinte minden esetben megelőzi a teljesítés idejét, mivel a tényleges teljesítés a hazaérkezés napja. A számlázásnál még nem tudjuk a teljesítéskori árfolyamot. Több utazási iroda működésével kapcsolatos fórumon is elhangzott, hogy a NAV véleménye szerint nem szükséges előleg és végszámlát kiállítanunk, ha a kiállított számla a teljes összegről szól. (Ez speciálisan csak az utazási irodáknak megengedett könnyítés a felesleges számlakészítés elkerülése miatt.) Ebben az esetben milyen árfolyammal számolok? A fizetés is a teljesítés előtt történik, de nem a számla kiállításának a napján.

Visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgép előlege Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-nek 2013-ban az Alt-Cash Kft. kiállította a pénztárgép előleg számláját, amit a cég át is utalt. A gép engedélyét visszavonták, és a NAV átvállalta a kifizetett előleg behajtását, a követelést a cég engedményezheti. 2014-ben az új forgalmazó (akinek a NAV átutalta a támogatást) szintén kiállította ezt az előlegszámlát, csak ráírta, hogy pénzügyi rendezést nem igényel. Így most duplán szerepel előlegszámla a könyvelésben és az áfája is duplán szerepel levonható tételként a bevallásban. Az egyik számlát nyilván ki kell vezetnem, és az áfáját is fizetendő adót növelő tételként kell beállítanom a bevallásba. A kérdésem, hogy milyen időszakban kell ezt megtennem: támogatásról szóló határozat kelte, vagy adófolyószámlán szereplő támogatás kelte, vagy a kiállított számla teljesítése napján? A másik kérdés, hogy helyesek-e az ezzel kapcsolatos könyvelési lépések: előlegszámla visszakönyvelése (mivel dupla volt) T454 K35, T454 K466; előleg engedményezése T862 K 36, és ezzel egy időben T36 K98 fejlesztési támogatásként elszámolása? Megjegyzés: a kft. 2013-ban alakult, első pénztárgépéről van szó, így az 50 ezer forintos támogatásra nem jogosult. Válaszukat előre is köszönöm!

Uniós beszerzés euróárfolyam szja-nál és áfaalapnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Uniós adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó nagy értékű tárgyi eszközt vásárolt uniós országból, amelyet a szállító egyedileg méretre gyártott le. A vételár egy részét számla alapján a megrendeléskor kellett kifizetni, majd ezt követte még két kifizetés. Az utolsó részlet akkor vált esedékessé, amikor a tényleges teljesítés megtörtént. Az utolsó részlet számlája úgy lett kiállítva, hogy tartalmazza a teljes vételárat, és levonja a korábbi kifizetéseket. Jól gondolom-e, hogy teljesítés hiányában az előző három számla előlegszámlának minősül? A tényleges teljesítés 07.17., a számla kelte 08.05. Az MNB árfolyamot választottuk, áfabevallásnál melyik időpont árfolyamával kell számolni? (Negyedéves bevallók vagyunk.) Szja szempontjából pedig a tényleges kifizetések időpontjában érvényes árfolyamot vehetem figyelembe a saját bank árfolyamával? Köszönöm segítségét. Üdv. Sütőné

Pénztárgép számlakérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk vásárolt egy online pénztárgépet az Alt Cash Kft.-től. Az előleg nettó értéke 94 130 forint (bruttó 119 545 forint) volt, majd később megérkezett a végszámla, amelyen a pénztárgép összege nettó 133 500 forintról (bruttó 169 545 forint) szólt, és a számla végösszege 50 000 forint volt. Cégünk jogosult volt az 50 000 forint összegű támogatásra. A pénztárgép is megérkezett, ezért a támogatás összegét rávezettük a végszámlára, amely így teljesítettnek minősül. A pénztárgép teljes összegét cégünk pénzügyileg rendezte. Az Alt Cash Kf.t-től nem kaptunk sztornó vagy jóváíró számlát, illetve a pénztárgép jelenleg is nálunk van. A NAV visszavonta az Alt Cash Kft. által kibocsátott pénztárgép engedélyét, így új pénztárgépet kellett rendelnünk. Társaságunk nyilatkozott arról, hogy rendezte a pénztárgép teljes összegét, és levélben kérelmeztük az adóhivatalnál az összeg kiutalását az új pénztárgépes részére. A NAV a társaság folyószámláján "Online pénztárgép beszerzés támogatása lebonyolítási számla adónemen" többletként előírta ezt a 108 750 forintot. Az új pénztárgépestől kaptunk egy előlegszámlát nettó 85 630 forint (bruttó 108 750 forint) összegben. A NAV által folyószámlán többletként előírt támogatást 30 nappal később kiutalta az új pénztárgépes részére. Végül megérkezett a végszámla, amely szintén nettó 85 630 forint (bruttó 108 750 forint) összegről szólt, amelyen az előlegszámlát pénzügyileg teljesítettnek veszi. Ezért a számla végösszege nulla forint. Hogyan rendezzem el?

Előleg az áfabevallásban Kérdés

Szíves segítségét kérném az alábbi kérdésben: egyéni vállalkozó, aki havi áfabevalló, 2014. 07. 03-án a részére kibocsátott előlegszámla alapján bruttó 2 millió 816 ezer forintot utalt át tárgyieszköz-beszerzésre. (Áfa: 598 677 forint.) Az előlegszámla áfaösszege visszaigényelhető, a 1465-ös áfabevallásban ezt hogyan kell szerepeltetni, mely sorokat érinti? Köszönöm a segítséget.

Fordított adózás alá tartozó termék előlegszámla Kérdés

Mezőgazdasági termék értékesítéséhez kapcsolódó előleget számláznék. Mit kell tartalmaznia a számlának?Kérem segítségüket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close