214 találat a(z) előlegszámla cimkére

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gabonakereskedelemmel foglalkozó cég vagyunk. Termeltetési szerződés keretében vetőmagot értékesítünk partnereinknek. Ez azt jelenti, hogy mikor az árut megtermelik, akkor azt fel kell ajánlaniuk részünkre megvásárlásra, ha megfelelő a minőség, és ők elfogadják az általunk ajánlott árat, akkor megvásároljuk a gabonát tőlük. Sok esetben ekkor kompenzálással egyenlítjük ki a korábbi vetőmagszámlánkat, és csak a különbözetet utaljuk át. A vetőmag-értékesítésre, amennyiben előfinanszírozást kér a vevő, kamatot számítunk fel. Kérdésem, hogy a fenti esetre is vonatkozik az új előlegfogalom? Vagyis a partneremnek a vetőmag ellenértékével megegyező összegről kell előlegszámlát kiállítania? Amit a vetőmagszámlával összevezetek, és így előleget tartok nyilván vele szemben, és arra számítom fel a kamatot? Mi van abban az esetben, ha nem veszem meg a gabonát? Akkor visszafizeti az előleget, és sztornózza az előlegszámlát? Válaszát előre is köszönöm.

Számlázás – előleg/előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfát az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó webáruházból értékesít termékeket, a vevők előre átutalják a megvásárolt termék teljes összegét, és a vállalkozó ezután elküldi nekik a terméket futárszolgálattal. Ebben az esetben hogyan kell kiállítani a számlát az előre utaláskor megkapott összegről? A termék elküldésekor kell-e valamilyen számlát kiállítani? Köszönöm válaszukat.

Teljesítés hiánya miatt számla sztornózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adólevonásra jogosító tevékenységet folytató, havi áfabevalló vállalkozásnál felmerült számlaérvénytelenítéssel kapcsolatban kérem segítségét. Vállalkozó előleget utalt „A” vállalkozásnak, termékvásárlás miatt. Az előlegszámlát rendben megkapta, az utalás időpontjának megfelelően. Vállalkozó kapott egy számlát a termékről, benne az előleget is elszámolták. Mindkét számla azonos áfaperiódusra esett, az áfát levonásba helyezte a vállalkozás. A következő áfaperiódusban derült ki, hogy az értékesítés, amelyre az előlegfizetés vonatkozott, mégsem teljesült. Ezért „A” vállalkozás mindkét számlát sztornózta. Így az előzetesen felszámított adó, utólag, az adólevonási jog keletkezését követően csökkent. Kérdésem arra vonatkozik, hogy miként, és melyik áfaperiódusban kell figyelembe venni az előlegszámla sztornózását, és melyik áfaperiódusban kell figyelembe venni a végszámla érvénytelenítését? Válaszát előre is köszönöm. Fülöp Borbála

Időszakos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk a heti szállítások összegét a következő héten számlázza az időszakos elszámolás szabályai szerint, a teljesítés a fizetési határidő. Ez így rendben van. Viszont nagyobb összegű előleget kérne, ami többheti szállítást fedezne. Ebben az esetben ki kell állítania az előlegszámlát a pénz beérkezésekor, majd az előbbiek szerint számláz hetente, és levonja a számlaösszeggel azonos összegű előleget addig, amíg az el nem fogy? Hogy kell helyesen kiállítania a számlát áfa szempontjából?A teljesítés dátuma és a fizetési határidő megegyezik az előlegével?

Előlegszámla: mi lesz az áfával, ha befuccsol az üzlet? Cikk

Hogyan kell sztornózni az előlegszámlát, ha meghiúsul az üzlet, és az eladó visszafizeti az előleget; áfás vagy áfamentes az előleg visszafizetése – feszegeti kérdésében olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Engedményezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésünk lenne. A tavalyi évben volt egy előlegszámlánk magánszemély részére 6 000 000 forint plusz áfa értékben. A magánszemély visszamondta a megrendelést. Jóváíró számla készülne az előlegről. Pénzmozgás nem történne, mert egy kivitelező cég átvenné a megrendelést, ugyanezen összeggel kiállítanánk a részére a számlát. Mindezen ügyletről készülne egy engedményezési nyilatkozat. Helyesen járunk el?

Előleg Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egyéni vállalkozó előleget fizet üzemanyagköltségre. Utána jönnek a számlák az üzemanyag-felhasználásról, melyeken szerepeltetik, mennyi a fennmaradó összeg. Kérdés: hogyan kell ezt egyéni vállalkozónál kezelni adózás tekintetében?

Előleg visszafizetése részletekben Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012. évben technológiai eszközök eladására előleget kaptunk, amiről a banki jóváírás napjával áfát is tartalmazó előlegszámlát állítottunk ki. Időközben a szerződésben foglaltakat a partner nem teljesítette, így peres ügy lett belőle. 2014. évben a kapott előleg nettó (áfamentes) összegét ügyvédi letétbe helyeztük. 2016. február hónapban a felek peren kívüli megegyezés mellett döntöttek, és megállapodtak az előleg visszautalásában, viszont vitatták annak áfavonzatát, szerintük ilyen esetben áfamentes az előleg visszafizetése. Véleményünk szerint nem, ezért az ügyvéd által részükre utalt – felénk banki utalás igazolásával – „nettó” összeget úgy tekintettük, mint amely a fizetendő áfa arányos összegét is tartalmazza, vagyis résztörlesztésnek fogjuk fel. Ennek alapján állítottunk ki az átutalt összegről mínuszos előlegszámlát a banki utalás napjával (teljesítés dátuma, számlakiállítás és fizetés dátuma azonos.) A különbözet részünkről még nem került utalásra. Partnerünk álláspontja szerint helytelen a számla, mert csak úgy tudják befogadni, ha a teljes összeg visszautalása megtörtént. Tekintettel arra, hogy 2016. február hónapban bankszámlájukra a letéti összeg megérkezett, véleményünk szerint helyesen jártunk el az áfát is tartalmazó mínuszos számla kiállításával, majd a különbözet átutalásának napjával szintén kiállítjuk az áfát is tartalmazó mínuszos számlát. Várom megtisztelő válaszukat, hogy eljárásunk megfelel-e a törvényi előírásoknak.

Ingatlanértékesítés számlázása Kérdés

Két helyrajzi számon lévő, két különböző értékű ingatlan (telek, épület) eladásra került. Készült adásvételi szerződés is, melyben a vevő két egyenlő részben vállalta a vételár kiegyenlítését. A vételár első felét már át is utalta a vevő február hónapban. A második rész utalásának határideje 2016. 06. 30. Kérdésem: Lehet-e áfás előlegszámlát kiállítani erről a tranzakcióról, és a vételár teljes kiegyenlítésekor az előleget levonva, a számlán részletezni az ingatlanok (telek, épület) értékét? Vagy pedig előlegszámla helyett részszámlát (részletezve telek-, épületár felsorolással), a második részről pedig egy végszámlát ugyanilyen részletezéssel állítsunk ki? Még szeretném megkérdezni, hogy a számlák kiállításakor mi a teljesítési és a fizetési határidő? Tisztelettel:Mihály Gáborné

Előleg utáni áfa Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing keretében kíván beszerezni személyautót egy kft., a szállítóval kötött adásvételi szerződés szerint előleget fizetett, melyről a szállító nettó plusz áfa összegben előlegszámlát állított ki. Levonható-e az előlegszámlában felszámított áfa?

100 százalék előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy szálláshelyen (vagy másutt) a fizetett előleg 100 százalékos, azaz, amikor a vendég megérkezik, már nem kell semmit sem fizetnie, lehetséges-e, hogy az előlegszámla egyben végszámla is legyen? Technikailag hogyan kellene egy ilyen számlát kiállítani? Köszönöm!

Számla kiállítása rossz számlatömbbe Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem nyomdával gyártat egyedi előlegszámlát. A tavalyi év májusától ezekből a tömbökből lettek kiszámlázva az előlegre fizetett összegek. Nem vettük észre, hogy a számla sorszáma egy 0-val kevesebb, így érvénytelenek. Az előlegeket magánszemélyek fizették, kb. 2 500 darab számlát kellene újra kiállítani (plusz a végszámlákat helyesbíteni). Megoldható-e valamilyen módon, hogy az előlegszámlákat ne kelljen újraírni, esetleg egy jegyzőkönyvvel, vagy akármilyen más megoldás létezik-e erre a problémára? Az újonnan kiállított számlák mind tartalmukban, mind összegszerűen teljesen megegyeznének a régiekkel, az adóvonzatát megfizettük, tehát a költségvetésnek nem okoztunk hiányt. Az üzleti partnerek magánszemélyek, nem tartoznak az áfa hatálya alá. Nem minősül kiskereskedelmi értékesítésnek, tehát nem pénztárgép használatát váltottuk ki, termékbemutatós értékesítésről van szó. Válaszukat előre is köszönöm.

Számlázás 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy panzió számlázásánál a következő esetek fordulnak elő, és ezzel kapcsolatban a számla kelte, teljesítési idő és a fizetés határideje lenne a kérdésem. előlegszámla: átutalással érkezik például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28.; előlegszámla: bankkártyával leemelve például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28., 3 nap múlva írják jóvá a számlánkon; előlegszámla: SZÉP-kártyával, vagy elküldi a vendég az igazolást, hogy elindította az előleget, például 01. 10-én, ezt 5 banki nap után írják jóvá, vagy ha nem küld igazolást, akkor csak akkor tudjuk meg, amikor a bankszámlákon megjelenik, a számla fizetési mód bankkártya: vendég érkezik 01. 15., bankkártyával leemelve 01. 15. Az összeg 3 nap múlva kerül a bankszámlánkra, számla fizetési mód SZÉP-kártya: vendég érkezik 01.15. szép kártyával leemelve 01.15. Az összeg 5 banki nap múlva kerül a bankszámlánkra Előre fizetés átutalással, például a vendégek érkeznek 03. 30-án, de az egész szállásdíjat előre ki akarják fizetni 01. 20-án. Több hónapos vendégnél havonta történik a fizetés, a számla kiállítása után. Például a 01. havi számlának mi a teljesítési ideje, ha a számlázás kelte 01.10.? Válaszát köszönöm, Zsuzsa

Áfatörvény 2016: így kell kiállítani az előlegszámlát Cikk

Hogyan helyes az előleg számlázása a 2016. januárjától hatályos áfatörvény szerint a meghatározott időközönként történő elszámolás esetén – kérdezte olvasónk. dr. Bartha László, adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Előlegszámla, végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozik, MNB-árfolyam alá be van jelentkezve a NAV felé. Egy belföldi kft.-től előleg érkezett 35 ezer USD értékben. Az előlegszámla ki is lett állítva. Most a végszámla kerül kiállításra, melyen szerepel a teljes összeg, 40 ezer USD értékben, melyből le lett vonva az előleg, így a fizetendő 5 ezer USD lett. Szeretném kérni segítségét a számla helyes könyvelésében, az előlegtől a végszámla kiegyenlítésig. Gondolok itt az árfolyamokra, árfolyamkülönbözetekre (mikor kell árfolyamkülönbözetet elszámolni, mikori árfolyamot kell nézni), illetve az egyéb tudnivalókat is szívesen fogadom az ügylettel kapcsolatban. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close