7 találat a(z) elévült követelés cimkére

Behajthatatlan követelés társasági adóban Kérdés

Elévült követelés – bank Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetési felszólítást kaptam 2019 decemberében egy banki kölcsönszerződéssel kapcsolatosan, amelyet 2002 decemberében engedményeztek. A levél szerint az előző levelükre nem válaszoltam. Az összeg nagysága kb. 18 ezer Ft tőke+kamatok, költségek, azaz kb. 90 ezer Ft. Felhívtam a céget, hogy mi is ez, mivel semmilyen emlékem nem volt ilyen kölcsönről. Állítólag 2000-ben került felvételre és 2003-ban volt utoljára teljesítés. Tovabbra sem tudom, mi ez, de tekintsünk el ettől. Tudtommal ilyen esetekben 5 év az elévülési idő, mivel mindeközben én semmilyen értesítést, megkeresést, felszólítást nem kaptam. Milyen módon tudok erre hivatkozni és mit tehetek a tovabbi zaklatás ellen? Még annyi kiderült, hogy 2019-ben egy ideiglenes címre küldtek levelet, de ott nem volt hozzáférésem a postaládához és nem is irányíttattam semmit oda, miközben az állandó lakcímem ugyanaz volt, oda pedig semmi nem érkezett. Előre is köszönöm.

Pénzforgalmi áfa (elévült vevő) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény XIII/A fejezete alapján pénzforgalmi elszámolást alkalmazó kft. az 5 éven túli nem fizetéskor – elévülésre tekintettel – ki fogja vezetni egy vevő követelését. Kérdésem, hogy a pénzforgalmi elszámolás időszakában kiállított és elévült vevőkövetelés áfáját meg kell-e fizetni az adóhivatal felé? Vagy elévüléskor az eddig meg nem fizetett áfa már nem keletkeztet adófizetési kötelezettséget? Köszönöm válaszát!

Elévült követelés leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Követelésünk 2018-ban elévült, 100%-os értékvesztést számoltunk el rá a korábbi években az adóalap növelése mellett. 2015-17. között a követelés 20%-ával (összesen 60%-kal) csökkentettük az adóalapot. 2018-ban kivezetem a követelést (vevő, vevők értékvesztése), ezzel a könyvekben megszűnik mind a követelés, mind az elszámolt értékvesztés. Hogyan módosul az adóalap? Tekintettel arra, hogy az elévült követelés társaságiadóalap-növelést eredményez, a korábban elszámolt (60%) adóalap-csökkentést most növelő tényezőként kell beállítanom?

Tagnak nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság tagjai részére kölcsönt nyújtott. A kölcsönszerződés szerinti fizetési határidő eredménytelenül eltelt és elévülési időn belül nem történt meg a társaság részéről a követelés érvényesítése, tehát jogilag elévült, és bírói úton sem érvényesíthető Kérdésem: a követelést milyen módon lehet kivezetni a társaság könyveléséből, illetve a társaságnak, valamint a magánszemélyeknek milyen kötelezettsége keletkezik? Segítséget megköszönve, tisztelettel: Szabó Istvánné

Elévült követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek elévült a követelése egyéni vállalkozó partnerével szemben. Milyen adó-, illetve járulékkötelezettség terheli a gazdasági társaságot és az egyéni vállalkozót a követelés kivezetésével? Válaszukat előre is köszönöm!

NAV elévült követelés hatása az adóalapra Kérdés

Tisztelt Szakértő! 800 ezres nagyságrendben elévült nav követelést lekönyveltem a 86-os számlára. Semmi más nincs a társaságnak, végelszámolni szeretnénk 2017-ben. Ezzel az elévült követeléssel az adóalapot meg kell növelni? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close