83 találat a(z) ekáerszám cimkére

Egyszerűsödik az ekáer, bővül a mentességi kör Cikk

Jelentősen egyszerűsödik a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus rendszer, az ekáer: jövő évtől nem kell jelenteni a nem kockázatos termékeket – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda. Ezzel a magyar kereskedők és gyártók nagy része teljesen búcsút mondhat az ekáer-rendszernek. Aki viszont kockázatos terméket fuvaroz, az a jövőben is lényegében ugyanolyan szabályok szerint kell eljárjon – írja közleményében a Baker McKenzie.

Ekáer: így módosíthatók a lezárt bejelentések Cikk

Március 1-jétől – díj ellenében – módosítani lehet a lezárt bejelentéseket az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) online felületén, a cikkünkben bemutatott szabályok szerint.

Ekáer – szállítás traktorral az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szükséges-e ekáerszámot igényelni abban az esetben, ha a mezőgazdasági termelő a saját terményét traktorral és pótkocsin szállítja a közösségben található felvásárlóhoz? Válaszát köszönöm.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő eset áll fenn: A kft. (A) legyártott egy acél szerkezetet. A megrendelő (B) magyar cég, de először nem a megrendelőnek történik a szállítás, hanem Ausztriába, egy horganyozó üzembe. A szállítást a gyártó (A) intézi, és viseli annak költségeit. Kér ekáerszámot a szállításhoz. A horganyozó üzemből pedig majd az építtető cég (C) telephelyére szállítják a szerkezetet. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) A kft. (A) és a horganyozó cég között nem történik számlázás. Ez nem jelent-e problémát egy későbbi ellenőrzés során? Kell-e valamilyen módon az ekáerszám-igénylésen szerepelnie a megrendelő (B) cég nevének? 2.) A visszaszállításkor a lerakodás címe nem a megrendelő (B) címe, hanem az építtetőé (C). Ez nem von-e maga után ellenőrzést? 3.) A külföldre szállítás, majd behozatal von-e maga után még valamilyen adminisztrációs vagy fizetési kötelezettséget? Köszönettel: Némethné T. Krisztina

EKAER szám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó egyéni vállalkozó vagyok. Ekáerszám-köteles-e a saját termelésű lucernaszéna eladása, ami saját gépjárművel van elszállítva? Válaszát előre is köszönöm.

Tévesen lezárt ekáerbejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termékértékesítési céllal szállítottunk árut egyik partnerünknek, ennek megfelelően az ekáerbejelentést meg is tettük. A probléma abból adódott, hogy műszaki meghibásodás miatt vissza kellett fordítanunk a teherautót, az árut nem szállították le aznap, hanem csak másnap, egy másik járművel. Ez esetben csak annyit kellett volna tennünk, hogy rendszámmódosítással az előző ekáerszámmal mehetett volna az áru. A bejelentést végző kolléga viszont – feltehetően a "rutin" miatt – minden előző napi szállítást lezárt, és minden következő napira igényelt ekáerszámot, ebből következően a visszahozott áruhoz tartozó ekáerbejelentés is le lett zárva, mintha célba ért volna az áru, és van egy másik bejelentés ugyanazzal az adattartalommal, csak másik rendszámmal, ami viszont még élő bejelentés. Minden esetben megpróbálunk teljes mértékben jogkövetően eljárni, de ilyen problémával még nem találtam szembe magam, és így az lenne a konkrét kérdés, hogy ha egy későbbi ellenőrzés során előkerül ez a probléma, arra az esetre mi mit tehetünk most?

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretném kérni segítségét! Szlovák autókereskedő adóalany magyar adóalany vállalkozást bíz meg a vásárolt gépjárművek szervízelésével, átvizsgálásával. Az általa Nyugat-Európából (más EU tagállamból) megvásárolt és szállított gépjárműveket az eladótól a magyar vállalkozás telephelyére szállítják átvizsgálás céljából, és ezt követően innen kerül szállításra a Szlovák Köztársaság területére. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kell-e ekáerszámot kérnie a magyar vállalkozásnak, aki kizárólag a gépjárművek szerzvizelésével foglalkozik? A szlovák és magyar vállalkozás között van szerződés, a pénzügyi elszámolás havonta számla alapján történik.

Ekáer: bírság ellen is érdemes fellebbezni Cikk

Megtörtént eset szolgáltatta az apropót, hogy ismertessük: mire kell ügyelni az ekáerrel kapcsolatos bejelentés során, illetve adóhatósági bírság esetén mi adhat okot a fellebbezésre.

Ekáer: magánszemély lehet-e címzett? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovákiában van egy cégem. Árut értékesítettem Németországba, amit magyarországi lakóhelyemen kisebb kamionokra pakolnánk, és úgy kerülne a vevőkhöz. Magyarországon nincs adószámunk, telephelyünk. Egyszeri alkalomról van szó. Kell a behozatal miatt ekáerszám? Ha igen, magánszemélyként kell kérnem azt? Van erre lehetőség az ekáerfelületen?

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérmunkás cégként az anyavállalattól kapjuk a gyártáshoz szükséges anyagot. Kell-e ekáerszámot igényelni, ha az anyavállalat tulajdonában lévő anyagot másik településen lévő bérelt raktárunkból a saját telephelyünkre kívánjuk szállíttatni, belföldön?

Ekáerszám igénylése Kérdés

Tisztelt szakértő! Szeretném az állásfoglalását kérni. Nem áfaalany családi gazdálkodásban megtermelt fokhagymát értékesít, amit megrendelőinek saját gépkocsival szállít. Több megrendelőnek külön-külön nem, de együttesen a szállított mennyiség meghaladja a 200 kilogrammot és az értéke a 250 ezer forintot. Kell-e igényelni ekáerszámot?

Ekáer-igénylésre köteles belföldi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. zöldség (sárgarépa, fehérrépa, kockázatos termék) kereskedelmével foglakozik. A mosatlan árut áfaalany belföldi termelőtől, vagy külföldről vásárolja. Az egyértelmű, hogy mind külföldi vásárlás esetén, mind az áfaalany belföldi magánszemélytől való vásárlás esetén szükséges ekaerszám kérése, amennyiben útdíjköteles járművel szállít és túllépi a törvényben meghatározott mennyiségi és forintérték-kereteket. Szükséges-e ekáerszám, amennyiben útdíjköteles járművel mosás után egy nagykereskedelmi lánc részére szállítja, hisz ez már a második értékesítés, a mosással az áru nem változik (a VTSZ szám ugyan az marad)? Hogy értelmezendő az 5/2015 NGM rendelet 3.§ (1) bek. c) pontja?

Ekáer Kérdés

Tísztelt Szakértő! A kérdésem a következő: "A" erdőgazdálkodó kitermelt fát (kockázatos termék) ad el "B" kereskedő cégnek. A eladó az adásvételi szerződésben kiköti, hogy az ekáerszám intézése a vevő, "B" felelőssége. – "B" közvetlenül az erdőből viszi el a fát a saját telephelyére: Ekáerköteles-e ez a fuvar? (Ez az első fuvar, de értékesítés nincs.) Ha igen, kinek kell ekáerszámot kérni? – "B" eladja a fát "C" nem végfelhasználónak, és közvetlenül az erdőből "C "telephelyére szállítja: ez a fuvar számít az első közúti szállítással járó értékesítésnek? A lényeg: milyen esetekben lehet "A" erdőgazdálkodó ekáerszámkérésre kötelezett? Amennyiben az adásvételi szerződés kiköti, hogy minden esetben a vevőnek kell kérnie ekáerszámot, van "A"-nak más teendője? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Külföldi kamionnak is kell ekáer? Kérdés

Külföldről vásároltunk árut, amit külföldi kamion hoz be, és az áru feladója is külföldi. Kell-e ekáerszámot kérni, ha igen, kinek és mikor?

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. állateledel-kereskedelemmel foglalkozik. Belföldön megveszi, és eladja a termékeket. Az állateledel kockázatos terméknek minősül. A kft. eddig kért ekáerszámot a fuvarjaihoz (amit ő szállított), aminek a tömege az 500 kilogrammot meghaladta vagy az értéke meghaladta az 1 millió forintot, rendelkezik gépkocsikkal, és szállít is. Most felvetődött a kérdés, hogy nem is kell ekáerszámot kérnie, egy kalkulátorban nézték meg. A NAV-ot is felhivtuk, ott is azt mondták, nem kell. De az Art. 13. § (1) bekezdésében leírja, hogy kell számot kérni, itt nem tér ki arra, hogy csak a gyártónak kell ekáerszám az első fuvarozásnál. A NAV-nál már ekáerellenőrzésen is volt a cég, mert hibás volt a termék tömegének meghatározása, és meg is büntették 10 ezer forinttal, ott sem említették, hogy nem is kellett volna számot kérni. Kérném megírni, hogy ebben a konkrét esetben mi a helyzet? Tehát a kft. nem gyártó, csak kereskedő. Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs