518 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Veszélyes a bejelentés nélküli foglalkoztatás – van más megoldás is Cikk

A be nem jelentett foglalkoztatás a munkaügyi ellenőrzés adatai alapján vezető jogsértésnek számít, mely ráadásul sok esetben a felek akarategységén alapul. A munkáltató szeretne megmenekülni az adminisztrációs, valamint közteherviselési kötelezettségei alól, a munkavállaló pedig abban reménykedik, hogy „feketén” magasabb munkabért vihet haza, mint bejelentett foglalkoztatásban.

Minimálbérnél kevesebb is lehet a fizetés: mikor és hogyan? Cikk

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum több lépcsőben történő, eltérő mértékű emelését követően a kétféle minimális díjazás közötti olló szétnyílt. Ennek következtében nem csak az a kérdés került a figyelem középpontjába, hogy mely feltételek jogosítanak garantált bérminimumra, hanem az is, hogy mely esetekben mentesülhet a munkáltató a minimális díjazás megfizetése alól. Az alábbiakban sorra vesszük a kivételeket.

Alkalmi munka bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdíjas bácsi lenyírná cégünknél a füvet hétvégente, ha nem esik az eső, nem beteg...Hogyan célszerű eljárnunk a gyakorlatban? Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályaira gondolok.

Egyszerűsített foglalkoztatás saját gépjárműhasználat költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás esetén elszámolható-e a munkavállalónak saját gépjárműjének hivatali célú használatára adómentes költségtérítés? A munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatás keretében "A" pontból "B" pontba visz el 2-3 munkavállalót a saját tulajdonú gépjárműjével. Kiküldetési rendelvénnyel megoldható? Ha igen, hol kell feltüntetni a 08-as bevallásban?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni: a fakitermelés erdőgazdálkodásnak számít-e? Egyéni vállalkozó favágásra bejelentett egyszerűsített foglalkoztatott után 500 Ft vagy 1000 Ft közterhet fizet? Mezőgazdasági idénymunkának minősül a fakitermelés vagy alkalmi munkának? Válaszát előre is köszöm.

Adótartozás miatti jogosulatlan egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A folyószámla felülvizsgálatakor derült ki számunkra, hogy jogosulatlanul jelentettünk be egyszerűsített foglalkoztatottakat, mivel a kérdéses adónemekben 300 000 Ft adótartozást halmoztunk fel. Sajnos a hiba érinti a 2016. és a 2017. évet is. Az adóvilág 2014. évi 8. számában található egy cikk, mely azt írja, hogy a kifizetett összeg bruttó bérnek tekinthető, a le nem vont járulékot a foglalkoztatottól kérhetjük vissza. Az Art. előírásai szerint T1041-en a munkaviszonyt be kell jelenteni, a 08-kat önellenőrizzük. Kérdés számunkra, hogy ilyen esetben alkalmazni kell-e az Art. 29. § és 30. §-ait, vagyis a tévedést az Ajk nyomtatványon is jelezni szükséges? Van olyan munkavállaló, akit ma is alkalmazunk, így az ő esetében rendezni tudjuk a tévedést, de sajnos akad olyan is, akivel már nem tartunk kapcsolatot. Kérem, hogy a szükséges teendőket írja le, amire különösen oda kell figyelnünk. Válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a tájékoztatását. A dolgozónak van négyórás munkaviszonya egy cégnél, egy másik cégnél egyszerűsített foglalkoztatás keretében szintén négy órát dolgozna. Lehetséges-e, hogy egy napi bejelentést kettő napra megbontva használjon fel, mivel naponta csak négy órát dolgozna? Segítségét köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást végző ügyfelünk egy kórházban főállásban dolgozó asszisztensnőt a főállás mellett egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazza heti egy-két nappal. Az asszisztensnő időközben terhes lett és a kórházi munkájából táppénzre ment. Kérdésem arra irányul, hogy ügyfelem tudja-e a továbbiakban jogszerűen foglalkoztatni az asszisztensnőt heti egy-két napban, ha egyébként az egészségi állapota megengedi. Köszönettel Ildikó

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános iskolában beteg az angol tanár, helyettesítésére egyszerűsített foglalkoztatással (alkalmi munkával) lehet-e másik angol tanárt alkalmazni?

Egyszerűsített foglalkoztatás – megbízási jogviszony Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy munkáltató milyen jogcímen létesíthet jogviszonyt jogszerűen természetes személlyel az alábbi esetekben: 1. Egy rendezvényen 3 napon, összesen várhatóan 20 óra munkavégzéssel építési, bontási feladatoki, illetve egyéb fizikai jellegű feladatok ellátása (színpadépítés, rakodás stb.). 2. Egy rendezvényen takarítási készenlét ellátása, illetve a rendezvény után takarítás feladatok ellátása 1 napon belül várhatóan 13 óra időtartamban.

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai Cikk

Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, az alkalmi munkavégzés szezonja. Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályozás célja, hogy a rövid, általában csupán pár napos munkaviszonyokra egyszerűbb adminisztrációs és közteher-fizetési kötelezettségek, valamint rugalmasabb munkajogi előírások vonatkozzanak. Ezek alkalmazása során azonban számos korlátozással is tisztában kell lennünk.

Főállású személy meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a 2010. évi LXXV. törvény 1. § (2) a) pontjában található főállású személy meghatározásához kapcsolódik. A törvény az Mt.-re hivatkozik, amelyben ez a szóhasználat konkrétan nem található. Ki minősül főállású személynek? Társaságunk két ügyvezetője heti 16 órás (részmunkaidőben) munkaviszony keretében van foglalkoztatva. Olvasataim szerint a főállású személy a munkaviszony keretében foglalkoztatott teljes vagy részmunkaidős személy. Jól értelmezzük, ha a 16 órás munkaviszony keretében foglalkoztatott személyt főállásúnak tekintjük, és az efotörvény 1. § (2) b) pontjában meghatározott létszámkorlátot vesszük figyelembe? Várom szíves válaszukat!

Megváltozott munkaképességű személy havi jövedelme egyszerűsített foglalkoztatás alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs ellátása mellett a mezőgazdasági egyszerűsített foglalkoztatásból származó egymást követő három havi jövedelme miatt megszüntethető-e az ellátása?

Efo mezőgazdasági idényjellegű, vagy sem? Kérdés

Tisztelt Cím! Egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozóan merülne fel kérdésként, hogy mezőgazdasági idénymunkaként jelenthető-e, ha egy "xy" integrátor vásárol fel az "xz" integrátori partnereitől zöldségféléket, amiknek a csomagolására "xy" integrátor egy "x" kívülálló zöldségkereskedelemmel foglalkozó partnert bízna meg, és ez az "x" partner az emiatt alkalmazandó munkásokat az egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági idényjellegű foglalkoztatással jelentené be?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó esküvői videókat készít. Szeretne majd a rendezvényekre egyszerűsített foglalkoztatás keretében kisegítőt venni maga mellé. A munkaidő jellemzően 16 órától hajnali 2 óráig tart. Abban kérném megerősítését, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottat két munkanapra szükséges bejelenteni? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs