430 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Tag közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kereskedelmi tevékenységet végző kft.-nek kettő természetes személy tagja van. Ebből az egyik tag (akire a kérdésem vonatkozik) tanuló jogviszonnyal rendelkezik, ezért nem fizetünk utána közterhet. Egy-egy napra, alkalmanként árusítást végezne, tehát személyesen közreműködne. Teheti-e egyszerűsített foglakoztatásban? Véleményem szerint megbízási szerződéssel lehetne foglalkoztatni, a díjazástól függően lenne biztosított. Mi lenne a helyes foglalkoztatási forma? Milyen közteher megfizetésével? Köszönöm! KM

Mezőgazdasági idénymunkást foglalkoztat? Ezekre kell ügyelnie Cikk

Az őszi betakarítások idején a gazdálkodóknak több munkaerőre van szükségük, mint máskor. A legjobb megoldás az átmeneti létszámnövelésre az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás, amely az idénymunkások alkalmazásának legcélszerűbb módja –írja közleményében a NAV, ismertetve e sajátos foglalkoztatás szabályait.

Bérezés egyszerűsített foglalkoztatásnál: a Kúriáig jutott az ügy Cikk

Jogsértőnek találta a munkaügyi ellenőrzés az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott munkavállalók bérezését. A munkáltató fellebbezett, majd felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

Egyszerűsített foglalkoztatás napi órakerete Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy egy egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Különösen az érdekelne, hogy akinek van egy heti 40 órás főállása, mellette dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára szolgálnak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? Köszönöm a választ!

Nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A társasági adóról szóló törvény 3. mellékletének 14. pontja szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség az egyszerűsített foglalkoztatásáról szóló törvény szabályai szerint létesített munkaviszonyban foglalkoztatott részére az adózó által az egynapi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékű kifizetés. Ezzel kapcsolatban a kérdésem a következő: az ünnepnapra eső munkabér eleve több lesz, mint a minimálbér napi összegének kétszerese. Például: egynapi bér 5360 , ünnepnapra fizetünk 10 720 forintotot. 2016. évben 102 20 forint a minimálbér kétszerese, ezért ebben az esetben 500 forinttal kell az társaságiadó-alapot növelni? De mi a helyzet 3 napos bejelentésnél ? 1. nap 7 órai munka 4690, 2. nap 8 óra ünnepnapra 10 720, 3.nap 7 órai munka 4690 forint, összesen 20 100 forint. 3 napra az átlagbér 6700 forint, ami nem haladja meg a minimálbér kétszeresét. Ebben az esetben a 3 napi átlagot kell figyelembe venni? Egyenlőtlen beosztásnál így kell számolni a munkaórák számát vagy az ünnepnapot külön kell kezelni? Válaszát köszönöm: Zsuzsa

Itt a szüret, sokat nyerhetnek ezzel a gazdák Cikk

Az őszi szüret idején is megkönnyíthetik az idénymunkások alkalmazását az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó kedvező adózási szabályok. Ügyelni kell azonban arra, hogy e foglalkoztatással összefüggő kedvező szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a munkáltatónak nincs 300 ezer forintot meghaladó adótartozása.

Külföldi foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovák állampolgárságú ember egyszerűsített foglalkoztatásával kapcsolatos a kérdésem. TAJ számot és adóazonosítót tud-e igényelni, ha nem rendelkezik magyar lakcímmel, és ennek mi a menete? Illetve csak egy napi foglalkoztatásról lenne szó, hogyan tudnám megoldani, ha esetleg nem kap TAJ és adóazonosító számot?

Alkalmi és idénymunka: lehetőségek, korlátok, bérek, közterhek Cikk

Gyakori, hogy a gazdálkodók egyes tevékenységek, mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunka ellátását egyszerűsített foglalkoztatással oldják meg. Ismertetjük, hogy erre hogyan, milyen korlátok között van lehetőség, milyen kötelezettségei vannak a foglalkoztatónak és a foglalkoztatottnak.

Szervizdíj egyszerűsített foglalkoztatottnak Kérdés

Kérem szíves tájékoztatását, hogy szállodában dolgozó egyszerűsített foglalkoztatottnak (turisztikai idénymunkásnak) szervizdíj fizethető-e, ha nem, akkor miért nem, ha igen, akkor azt és a nyugdíjjárulékát a havi járulékbevallásban milyen alkalmazás jogcím alatt kell szerepeltetni a 9. lapon?

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk jelenleg gyeden van, de jelezte, hogy gyed mellett alkalmi munkavállalóként szeretne dolgozni. Mivel a munkavállaló állományban van, lehet-e egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazni?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Vállalhat-e alkalmi munkát főállású katás egyéni vállalkozó egy másik katás egyéni vállalkozónál?

Mobilitási támogatás egyszerűsített foglalkoztatottnak Kérdés

Kedves Szakértő! Kérem, írja meg, hogy mobilitási támogatásként adhat-e munkáltató támogatást egyszerűsített foglalkoztatottnak. Ha nem, akkor ez pontosan honnan olvasható ki a jogszabályból? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás: szabadság Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2016_7_7_Egyszerusitett_foglalkoztatas_sza_ntj#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Hivatkozással az fenti helyen adott válaszra további kérdésem, hogy a pontosan kiszámított szabadságmegváltás összegét melyik hónapban lehet szabályszerűen kifizetni, ha mind a három hónapban kifizetésre került a maximálisan kifizethető egyszerűsített munkabér. (15 nap x 10 220 Ft) A szabadságmegváltás összegével növelhető a napi maximális 10 220 Ft összege? A szabadságmegváltás kifizetéséhez a „negyedik” hónapban be kell jelenteni a NAV-hoz? Köszönöm a válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás: szabadság Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi szakmunka: három hónapban, havi 3x5 napra volt munkavégzés, napi 8 órában napi 10 220 forintért. Szabályos bejelentés a T1042E nyomtatványon a NAV felé megtörtént, továbbá a 1608-as nyomtatványon bevallásra, illetve a napi 1000 forintos közteher megfizetésre került, illetve kerül. Szabadság kiszámítása a Mt. szerint időarányosan megtörtént. Kérdés a szabadság kiadására, illetve szabadságmegváltásra vonatkozik: 1. Kell-e, ha igen, hogyan kell szabályszerűen a szabadságot kiadni, ha a tárgyhónapban a 15 nap alkalmimunka-végzés megtörtént? 2. Kell-e, ha igen, hogyan kell szabályszerűen a (ki nem adott) szabadságot megváltani, ha a tárgyhónapban 15 napra a maximális 15x10 220 forint kifizetésre került? Köszönöm a válaszadást.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Egy egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatással alkalmaz kisegítőket. Az adótartozása 300 000 forint felett van. Milyen bírságra számíthat? Visszamenőleg rendes munkaviszonyra kell módosítani az egyszerűsített bejelentéseket ilyen esetben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Meghosszabbított gyes

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close