24 találat a(z) egyes meghatározott juttatások cimkére

Egyes meghatározott juttatások kivás cégnél Kérdés

Csekély értékű ajándék könyvelése saját készletből Kérdés

Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása Cikk

Február a farsangi mulatságok időszaka. Céges síelés, játékos vetélkedők, farsangi bál vagy a rendezvényen adott tombola, csak hogy néhányat említsek a leggyakrabban előforduló jutatások közül. A vidám pillanatok mellett ne feledkezzünk el róla, hogy a februári juttatások után a kifizetőnek március 12-én adót kell fizetnie.

Városi autó – MOL Limo-bérlés Kérdés

Tisztetl Szakértő, az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell kezelni a bérelhető, elektromos autók számláit? Budapesten egyre több ilyen szolgáltató van (MOL Limo, Greengo), és a könyvelt társaságoknál találkoztam ezekkel a költségekkel. Általában ezek 1-3 ezer forintos költségek egy-egy alkalommal és nem lehet személyhez rendelni, mert nem lehet tudni, hogy a cégből ki használja. Elszámolható egyes meghatározott juttatásként? Vagy bérként kell adóztatni? A szocho/szakképzési hozzájárulás elszámoláson túl van valami más is, amire figyelni kell akkor, ha ez a cég kivás? Köszönettel!

Hallgatói munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném segítségét kérni: cégünknél cafetéria szabályzat van érvényben, mely a munkavállalók részére a SZÉP kártya alszámláira juttatott szolgáltatást szabályozza. Cégünk 1 fő egyetemista hallgatót foglalkoztat 3-4 hónapon keresztül hallgatói munkaszerződéssel, illetve együttműködési megállapodással. A hallgatói munkaszerződésben többek között rögzítve lett a "havi ...... összegű cafetéria". Kérdésem lenne, hogy ebben az esetben értelmezhető-e az szja törvény 70. § (3) bekezdése, mely a hallgatói munkaszerződésben kéri rögzíteni az egyetemista hallgató részére adandó juttatásokat, illetve milyen részletességgel kell ezt a hallgatói munkaszerződésben feltüntetni. Tekinthető-e ez esetben a hallgató részére juttatott SZÉP kártya szolgáltatás egyes meghatározott juttatásnak, vagy személyi jövedelem adóköteles juttatásaként kell kezelni? Segítségét köszönöm!

Kiva egyes meghatározott juttatások Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egy válaszukban azt írták, hogy a magáncélú telefon alapját is 1,18 százalék szorzóval kell megszorozni és úgy megfizetni a 13 százalék kivát. Azóta viszont több válaszukban azt írják erre a kérdésre, hogy csak a sima alap után kell fizetni, nem kell az 1,18 szorzót alkalmazni. Kérdésem az lenne, hogy melyik a helyes eljárás? Köszönettel.

Egyes meghatározott juttatás adózása kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyes meghatározott juttatások személyi jellegű kifizetésnek minősülnek a szochotörvény szerint, így meg kell fizetni utánuk a kivát. Kérdésem, hogy egyéb adó fizetési kötelezettség keletkezik-e még? Válaszát köszönöm.

Kiva, egyes meghatározott juttatás szabályai 2019-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV tájékoztatója szerint a kivaalapba belekerült 2019-től a béren kívüli juttatás, illetve a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás. Ezt a változást ezek szerint kizárólag 2019-től (és nem visszamenőlegesen) kell alkalmazni, jól értem? A telefon és reprezentáció után eddig fizetett szja-t továbbra is fizetni kell? A kivaalapot a kiszámolt összeg 1,18-szorosával kell növelni, vagy szimplán az adózandó összeggel, szorzó nélkül? Köszönöm válaszát!

Egyes meghatározott juttatások kivaalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-től kivaalapot képeznek a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások. Az Szja tv. szerint az egyes meghatározott juttatások adóalapjának meghatározásakor alkalmazni kell az 1,18-szoros szorzót. Kérdésem az lenne, hogy a kiva alapjánál figyelembe kell-e venni az 1,18-szoros szorzót? Köszönettel várom válaszát!

Céges kondigép vezetőknek és vendégeknek: ennyi lesz a közteher Cikk

A cégtulajdonos kondigépeket szeretne vásárolni, amit a telephelyen a több napra hozzájuk érkező külföldi vendégek és a vezetők használhatnának. Milyen feltételekkel számolható ez el és milyen adóvonzata van? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV Cikk

Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

Önkéntespénztári munkáltatói hozzájárulás: itt van a NAV tájékoztatója Cikk

Nem kell nyilatkozatot kérnie a munkáltatónak arról, hogy munkavállalója rajta kívül más juttatótól is részesült-e önkéntespénztári hozzájárulásban – közölte a NAV.

Mobil internet utáni adófizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A telefonszámlában megjelenő internet adatszolgáltatás után is meg kell-e fizetni az egyes meghatározott juttatások után fizetendő adót és járulékot vagy külön nyilvántartás esetén a beszédforgalom után elegendő-e teljesíteni az adófizetési kötelezettséget?

Kell, vagy nem kell cafeteria? Tévhitek és megoldások Cikk

A nagy cégeknél a munkavállalói érdekvédelem vívmányának tekintik, szívesen alkalmazzák a cafeteriát, ám sok kis létszámú munkavállalót foglalkoztató vállalkozás vezetője, könyvelője – gyakran félreértések miatt – idegenkedik tőle, vagy éppen kötelezőnek véli a bevezetését. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat.

Decemberben, januárban fizessen? Az áthúzódó kifizetések adószabályai Cikk

Az óév-újév fordulóján a különböző pénzbeli és nem pénzbeli kifizetéseket, juttatásokat érintő kérdés, hogy melyik év szabályai szerint kell az adókötelezettségeket megállapítani. Cikkünk a legfontosabb eseteket foglalja össze.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink