4 találat a(z) egy és ugyanazon vállalkozás cimkére

De minimis támogatás: egy és ugyanazon vállalkozás fogalma példákkal Cikk

Cikkünk első részében az egy és ugyanazon vállalkozásokra vonatkozó jogszabályi környezetet mutattuk be. Jelenlegi írásunkban két fontos szabályra hívjuk még fel a figyelmet (hároméves időszak számítása, szervezeti változások kezelése), valamint gyakorlati példák segítségével is illusztráljuk, mely esetekben kell alkalmazni a hivatkozott előírásokat.

Csekély összegű (de minimis) támogatások: egy és ugyanazon vállalkozások fogalma Cikk

Hamarosan véget ér a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus, melynek következtében már csak hónapokban mérhető az az időszak, amely alatt még a jelenleg is hatályos közösségi támogatási rendeletek alkalmazhatók. Ugyanakkor várhatóan 2021-ben is lesz majd olyan átmeneti időszak, amikor még a most hatályos előírások (is) érvényesek lesznek. Ha a vállalkozás az elkövetkező időszakban de minimis támogatásban részesül, még meg kell felelnie az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkében meghatározott, a csekély összegű támogatások alkalmazására vonatkozó 1407/2013/EU rendelet (általános de minimis rendelet) előírásainak, ezek között az egy és ugyanazon vállalkozásokra irányadó rendelkezéseknek.

Egy és ugyanazon vállalkozás fogalma Kérdés

Egy és ugyanazon vállalkozás – de minimis Kérdés

Tisztelt Szakértő! A de minimis támogatások kapcsán merült fel a következő kérdés. A csekély összegű EU-s támogatások alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU rendelet 2. cikk (2) tartalmazza a támogatás felső határának vizsgálatakor alkalmazandó "Egy és ugyanazon vállalkozás" fogalmának paramétereit. Az "egy és ugyanazon vállalkozás" fogalmának fennállása további feltétele, hogy az csak vállalkozások között értelmezhető, tehát magánszemély esetében nem, hacsak maga a magánszemély nem kért csekély összegű támogatást. Kérdésem: "A" Kft. és "B" Kft. egy és ugyanazon vállalkozásnak tekinthető-e abban az esetben, ha mindkét vállalkozás 100%-os tulajdonosa ugyanaz a magánszemély, de aki egyben egyéni vállalkozó is, aki viszont nem vett igénybe soha csekély összegű támogatást. Hangsúlyozom, a kft.-ben nem mint egyéni vállalkozó tulajdonos, hanem mint magánszemély. Szeretném megjegyezni, hogy ezzel kapcsolatban a www.mvh.allamkincstar.gov.hu 2014.március 28-i megjelent tájékoztatóban (Vidékfejlesztési Értesítő 2.szám 143. oldalán) az "Ellenpélda"-ként leírtak alapján nem tekinthető egy és ugyanazon vállalkozásnak, de ez a példa nem foglalkozik azzal az esettel, ha a magánszemély egyébként egyéni vállalkozó is, bár az egyéni vállalkozás semmilyen üzleti kapcsolattal nem rendelkezik a két kft.-vel. A választ előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close