84 találat a(z) egyéni cég cimkére

Egyéni vállalkozóból egyéni cég: így lehet katás és alanyi adómentes? Cikk

Áfás egyéni vállalkozó átalakul egyéni céggé. Lehet-e az egyéni cég alanyi mentes és katás? Esetleg az átalakuláskor év közben is ki lehet lépni az áfakörből? Milyen lépései vannak az átalakulásnak? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás, adószakértő válaszolt.

Egyéni cég Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlan-bérbeadásra adókötelessé tételt választott. Mellette egyéni vállalkozó, szintén áfás. A kérdés az lenne, ha egyéni céggé átalakul 2018-tól, lehet-e az egyéni cég alanyi mentes és katás? Esetleg az átalakuláskor év közben is kiléphet az áfakörből? Milyen lépései vannak az átalakulásnak? Bevétel-költség nem volt az egyéniben. Válaszát előre is köszönöm!

Akik csak társas vállalkozóként működhetnek közre Cikk

Nem egyszerű meghatározni egy társas vállalkozás tagjának társadalombiztosítási jogviszonyát attól függően, hogy társas vállalkozónak minősül-e, személyesen közreműködik-e. Vannak ráadásul speciális formációk is, amelyekre sajátos szabályok vonatkoznak; cikkünkben utóbbi rendelkezéseket részletezzük.

Egyéni cég tulajdonosa munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni cég tulajdonosa vagyok és munkaviszonyban, részmunkaidőben 4 órában látom el az ügyvezetést és személyesen közreműködöm is. Más munkaviszonyom jelenleg nincs. A járulékokat a garantált minimálbér alapján 4 órára, azaz 64 500 forint után fizetem. Kérdésem, hogy így biztosított vagyok-e és szabályosan járok-e el? Válaszát várva köszönettel

Egyéni vállalkozás átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó szeretné a gyerekének átadni a vállalkozást, már most is alkalmazottként a gyermek irányítja a működést, de mivel a vállalkozó idős, szeretné hivatalosan is átadni a vállalkozást. Milyen lehetőségek vannak erre, amelyek leginkább adókímélőek? Lehetséges-e, hogy az egyéni vállakozás átalakul egyéni céggé, közben a gyerek alakít egy kft.-t (a cég működése indokolná az egyéni vállakozás felváltását kft.-vel), és utána az egyéni cég beolvadna a kft.-be? Hogyan tud a szülő kiválni a kft.-ből? Várom válaszukat.

Szövetkezeti vagyoni hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni cég belépett egy mezőgazdasági szövetkezetbe, hogy a megtermelt zöldségeit, gyümölcseit a szövetkezeten keresztül tudja értékesíti. A szövetkezetbe való belépéskor vagyoni hozzájárulást kellett fizetnie, illetve évente működésiköltség-hozzájárulást is kell majd fizetni. Hogyan kell ezeket a tételeket könyvelni? Válaszukat előre is köszönöm!

Fejlesztési tartalék képzése egyéni cég alapítása előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás egyéni cég alapítása miatt szűnt meg. Az előírt megszűnő bevallások elkészültek, és beadásra kerültek. Kivéve a 1653-as bevallást, melynek a határideje 2017. év eleje lesz. A megszűnő egyéni vállalkozásban jelentős nyereség képződött, és magas lesz a fizetendő szja összege. Az lenne a kérdésem, hogy a 1653-as bevallásban az egyéni vállalkozó (egyéni céggé átalakulásának időpontjában) képezhet-e még fejlesztési tartalékot, amit nyilvántartásba vesz, és továbbviszi majd az egyéni cégbe? Az egyéni cég jelentős fejlesztéseket tervez, és szüksége lenne az összegre a fejlesztések megvalósításához. Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni cég alapítása Kérdés

Egyéni vállalkozó egyéni céget alapított. Az egyéni vállalkozó néhány kiemelt adata a megszűnéskor. – Vásárolt készletek beszerzési ára áfa nélkül: 8000 eFt – Szállítói tartozás áfa nélkül (vásárolt készletek beszerzéséhez kapcsolódik): 30 000 eFt – Folyószámlahitel: 5000 eFt Az egyéni cég tulajdonába nem pénzbeli hozzájárulásként a 8000 eFt készletérték került. Az egyéni cég az alapítást követően – az egyéni vállalkozó megszűnő bevallásáig – kifizeti a szállítói tartozást, és átvállalja a folyószámlahitelt is. Az egyéni vállalkozó megszűnő bevallásában bevételként szerepeltette a 8000 eFt készletapportot, a ráfordítások között pedig az egyéni cég által kifizetett 30 000 eFt szállítói tartozást. Az egyéni cég ráfordításként számolta el a 35 000 eFt-ot. Helyesen járt-e el az egyéni vállalkozás és az egyéni cég a fenti adatokkal összefüggésben?

Áfabevallás Kérdés

Tisztelt Címzettek! Egyéni vállalkozó egyéni céget alapított, melyet a cégbiróság be is jegyzett 2016. május 20-ától. A volt egyéni vállalkozó mint magánszemély ezen időpontot megelőzően ingatlan-bérbeadás céljából bejelentkezett és az általános szabályok szerint áfafizetési kötelezettséget választotta. Hogyan kell 2016. május hóra áfabevallást adnia a volt egyéni vállalkozónak, aki havi bevalló volt? Május 1–19. közötti jelzést és milyen megszűnő bevallástipust válasszon? Május 20-ától május 31-éig pedig mint magánszemély adjon be bevallást? Vagy nem szünt meg és május 1–31-éig terjedő időtartamra adja be a bevallást? Előre is köszönöm a választ.

Egyéni cég, katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy katás bt. beltagja (főállású) lehet-e egy egyéni cég alkalmazottja kétórás munkaviszonyban? Illetve, hogy az egyéni cég lehet-e korlátolt felelősségű, és ezt hogyan kell meghatározni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Urbán Ágnes

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egyéni cég tagja (tulajdonrésze 100 %) egy bt.-nek is tagja, melyben közeli hozzátartozókkal összeszámított tulajdonrészük, illetve befolyásuk együttesen 48,59 százalék. Fennáll-e kapcsolt vállalkozási jogviszony az egyéni cég és a bt. között, illetve a bt. és az egyéni cég között? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Pauer József /[email protected]/

NÉBIH felügyeleti díj átalakulás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2014. évben megszüntette egyéni vállalkozói státuszát, és egyéni cégként, majd kft.-ként folytatta a tevékenységet. Ebben az esetben az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat össze kell vonni, és mind az egyéni vállalkozó, mind az egyéni cég (ők estek éven belül) árbevételét figyelembe kell venni a bevallás során?

Egyéni támogatás megszűnés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2014 januárjában elnyert egy támogatást a Széchenyi-program keretében (G.O.P-2.1.1-12/B). A támogatási összeg egy részét meg is kapta, azonban gondolt egyet, és átalakult, pontosabban megszüntette az egyéni vállalkozását, egyéni céget alapított, majd átalakult kft.-vé. Mindvégig a tevékenységét folytatta, tárgyi eszközeit vitte magával a cégekbe. A támogatási összeg második részét is megkapta, de ekkor már kft. formában folytatta a tevékenységet. A kérdésem az lenne, hogy a kft. a kapott támogatást milyen formában vegye be a könyveibe? Elegendő egyéb bevételként könyvelni?

Egyéni vállalkozás – kettős könyvelés? Kérdés

Kedves Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok. Lehetőség lenne egy pályázat beadására, amiben feltétel a kettős könyvelés vezetése. Ezt, mint egyéni vállalkozó hogyan tehetem meg? A katából ki kell lépni, és bejelentkezni, mint egyéni cég, vagy maradhatok költségelszámolásos egyéni vállalkozó? Hogyan lehet ezt a legegyszerűbben megoldani, milyen bejelentések, bevallások szükségesek; erre várnám szíves segítségüket.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egyéni céget alapít. Az egyéni vállalkozásban lévő eszközeit átviszi az egyéni cégbe, kivéve az üzemépületet, mely elég jelentős értéket képvisel. Az ingatlan áfáját építkezéskor levonta, mivel azt adóköteles tevékenységhez hasznosította. Az épületben ezután is termelés folyik, amely termelés áfaköteles, és az egyéni cégnek levonási joga van. (Ugyanazon termelő tevékenységhez hasznosítja az épületet, mint korábban, csak bérleti jogviszonyban, mint bérbevevő.) Az egyéni vállalkozás megszűnése után az adózó, mint magánszemély adja bérbe a tulajdonát képező ingatlant az egyéni cégnek, és mivel az a következő lépésben kft.-vé akar alakulni, majd a kft.-nek. Az egyéni vállalkozás megszűnése előtt dönthet-e úgy, hogy a bérbeadási tevékenységet, mint magánszemély végzi, és az áfatörvény 86. § 1. bekezdés l pontja szerinti adómentes bérbeadási tevékenységet adókötelessé teszi? Döntése alapján jogosult lesz-e arra, hogy az egyéni vállalkozás megszűnésének időpontjában az egyéni vállalkozásban levont áfát nem kell visszafizetni, hanem majd csak esetleg akkor – jóval későbbi időpontban –, amikor az eszközt ténylegesen kivonja a termelésből a bérbeadás megszűnésekor? Azt tudom, hogy ebben az esetben fordított áfás számlát kell kibocsátania a bérbevevő felé, aki köteles lesz a bérleti díjra az áfát felszámítani, bevallani, amit le is vonhat, mivel a tevékenysége feljogosítja rá. A választ előre is köszönöm. Bernáthné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs