11 találat a(z) egészségügyi szolgáltató cimkére

Nyilvánosan elérhető személyes adatok, orvosi leletek, beutalók: 7,5 milliós bírság adatvédelmi incidens miatt Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság döntésében 7.5 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki az egyik egészségügyi szolgáltatóra arra tekintettel, hogy nem alkalmazta a kockázatarányos védelem elvét, nem tett eleget adatvédelmi incidens bejelentéséhez kapcsolódó kötelezettségének, valamint az érintetteket sem tájékoztatta az esetről. Az ügy tanulságait az alábbiakban ismertetjük.

Emmi: átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy Cikk

Az egészségügyi szolgáltatók biztonságos működése és a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy – tudatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Egészségügyi szolgáltató szakképzési hozzájárulása Kérdés

NEAK-támogatás elszámolása Kérdés

Délutáni műszakpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltató kétműszakos munkarendben foglalkoztatott közalkalmazottai tekintetében a 2003. évi LXXXIV. törvény 14/B §-a alapján a 14-22 óra közötti munkavégzés idejére 15%-os műszakpótlék fizetendő. Kérdésünk: a 7-15 óráig tartó délelőtti műszak tekintetében a 14-15 órai egyórás időtartamra kell-e délutáni műszakpótlékot fizetni? A délutáni műszak 14-20 óráig tart, itt a műszakpótlék elszámolásra kerül. Várjuk szíves véleményüket. Köszönettel: Jeneiné Faragó Anna

Egészségügyi szolgáltató – osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltató betéti társaságnak csak a NEAK-tól származik bevétele. A beltag fogorvos, ő végez tevékenységet a bt-ben, a kültag nem működik közre, tulajdoni hányaduk 50-50%. Több nyereséges év után most osztalék jóváhagyásáról döntöttek. 1. kérdés: Ez a döntés nem ellentétes-e azzal, hogy a NEAK-tól származó bevételek a tevékenység finanszírozására és rezsiköltségek fedezetére szolgálnak? A társasági szerződés szerint a tagok a vagyoni hozzájárulásuk arányában részesülnek a nyereségből. 2. kérdés: van-e lehetőség arra, hogy a taggyűlésen úgy határozzanak, hogy az osztalék teljes összegét az egyik tag veszi fel?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi kft. (a tevékenységére tekintettel nem kötelezett áfa fizetésére, és áfát sem igény vissza) személygépkocsit vásárolt. A lízing szerződésben természetesen szerepel a tőke és az áfa összege, a személygépkocsit ennek megfelelően bruttó értéken kell aktiválni? A lizing összegét (tőke+áfa) előirhatom a hitelek között (44)? A részletek megfizetését 44-384, illetve a kamat 87-384? Csak háziorvosi tevékenységet végez, arányositani nem kell.

Közösségi áfa levonhatósága egészségügyi szolgáltatónál Kérdés

Tisztelt Szakértő Egészségügyi magánszolgáltató cég az Áfa tv. 123. §-át alkalmazva állapítja meg göngyölítve a havi bevallásában szereplő, fizetendő adómértékeket, mivel nincs megelőző évi arányszám. A kérdésem a következő: a cégnek van közösségen belüli termékbeszerzése és szolgáltatás igénybevételei is, amelyeket szintén nem tudok tételesen elkülöníteni, így az 5. számú mellékletet alkalmazom. A kérdés: hogyan kell kezelnem a közösségi levonható áfaösszegeket. A cég az alanyi adómentes határérték túllépése miatt áfakörös. Köszönettel:

Számla teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatást szeretnék kérni az alábbi kérdésben. Egészségügyi szolgáltatást nyújtó társaság az egészségügyi szolgáltatást saját alkalmazotti jogviszonyban lévő kollégákkal és vállalkozókkal teljesíti. A vállalkozókkal „Személyes Közreműködői Szerződést” kötnek határozott időre, az elszámolás és számlázás havonként történik a teljesített órák alapján. Az egészségügyi szolgáltató az áfatörvény időszakos elszámolására hivatkozva (folyamatos teljesítés) a vállalkozók részére a számla kiállításával kapcsolatban útmutatást adott: A Személyes Közreműködő (Vállalkozó) havonként teljesítés igazolás alapján számla kiállítására jogosult, a számla teljesítés időpontja a számla fizetési esedékessége. Az Egészségügyi Szolgáltató helyes útmutatást adott-a Személyes Közreműködők részére, vagy az így teljesített és elszámolt szolgáltatást a főszabály szerint kell értelmezni, azaz az érintett időszak utolsó napja a teljesítés időpontja? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Ildikó

Egészségügyi szolgáltatók díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elmúlt napokban az egészségügyi szolgáltatók (fogorvosok, betegszállítók) egyszeri kiegészítő díjazást kaptak. E díjazás a működéssel összefüggésben használható fel. Kérdésünk e díjazás könyvelésével kapcsolatosan merült fel. Ezen egyszeri támogatást a tárgyévi bevételek között kell-e szerepeltetni, vagy esetleg el kell határolni? Ez kapcsolódhat a bérfejlesztésükhöz, de gépberuházást is finanszírozhat belőle a vállalkozás. A betegszállítók a 2016. december 1. és 2017. november 30. közötti teljesítményük arányában kapták a kiegészítő díjazást. Ha ebben az irányban gondolkozunk, akkor tekinthetjük ezt a 2017-es év kiegészítő utófinanszírozásának? Ha a jövőbeni működésükre használják, akkor elhatárolandó, s a konkrét felhasználással szemben kellene feloldani a 2018-as évben? Segítségét köszönjük!

Áfa egészségügyi szolgáltató kft.-nél Kérdés

Egészségügyi szolgáltató kft. árbevételének 90 százaléka az OEP-től származik. A maradék kb 5 százalék például jogosítványhoz kötött vagy egyéb egészségügyi alkalmassági vizsgálatok díja magánszemélyeknek számla ellenében. A társaság az arányosított áfát alkalmazza. Bevallási kötelezettsége negyedéves. Probléma: Az OEP elszámolás 3 havi csúsztatással történik. Például január havi bevétel áprilisban érkezik meg a társaság bankszámlájára az elszámolással együttesen. A folyósítás különböző mutatók alapján történik, ezért jelentős eltérések vannak havonként. Az október, november és decemberi elszámolás miatt a beszámoló készítése is elhúzódik. Problémát fog okozni az áfa elszámolása. Az arányosított áfa tárgyévi elszámolása halmozottan kerül megállapításra, de az éves elszámolásnál 10 százalékos eltérés esetén korrekciót kell alkalmazni a tárgyévre vonatkozó utolsó adó megállapítási időszakról szóló bevallás elkészítésének határidöjében, például 2018. január 2o-áig. Ebben az időszakban a 3 havi elcsuszás miatt még nem fog rendelkezésre állni a bevétel, csak egy megbecsült összeg. Abban az esetben, ha ez rosszul kerül megállapításra a bizonytalansági tényezők miatt, akkor legkorábban április hónapban lehet az előző év érintett bevallási időszakát önellenőrizni és adóhiány esetén még külön terhek is felmerülnek. Az a kérdésem, hogy milyen technikát kövessünk az esetleges adóhiány, önellenőrzési pótlék minimalizálásra? Az OEP pénzforgalmi elszámolás szerint teljesít. Köszönőm Dajkáné Bozsóki Margit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close