106 találat a(z) diákmunka cimkére

Fordított áfát javasolnak az atipikus foglalkoztatásra Cikk

A feketén foglalkoztató vállalkozások kiszűrésére és a munkaerőpiac tisztítására fordított áfára tett javaslatot az atipikus foglalkoztatásban érintett négy legnagyobb érdekképviseleti szervezet, amelyek a kormánynak is eljuttatták javaslataikat - közölte az MTI-vel a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ).

Vakáció: levelet küldött az iskoláknak a diákmunkáról a NAV Cikk

Pénteken az iskolákban megkezdődik a 11 hetes nyári szünet. A diákok és szüleik az idén is táborok sokasága közül választhatnak. A tanulók nyári munkavállalását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztató anyaggal segíti, amelyet minden iskolába eljuttattak.

Diákmunka: egyetemisták maradhatnak munka nélkül Cikk

Egymásnak ellentmondó jogszabály miatt eshet el a diákmunkától közel százezer, jogviszonyát szüneteltető felsőoktatási hallgató - írja a Napi Gazdaság.

Ingyenmunkaerőként kezelik a gyakornokokat Cikk

A diploma megszerzését követően ma is végig kell járni a szamárlétrát, s ennek során előfordulhat, hogy a tapasztalatlan álláskeresőt a későbbi felvétel reményében hónapokig, sőt, akár évekig szerződés, rosszabb esetben bérezés nélkül, úgymond gyakornokként alkalmazzák - írta hétfői számában a Magyar Hírlap.

Diákok egyszerűsített, alkalmi foglalkoztatása Cikk

A diákok, tanulók jellemzően csak a szünidőben, leginkább nyáron tudnak munkát vállalni. Szerencsére éppen akkor, amikor legtöbb az olyan munkalehetőség, amely adózási szempontból az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. (Efo) törvény alapján az általános szabályoknál jóval egyszerűbb munkaügyi előírások, és kedvezőbb közteher-kötelezettségek mellett teszi lehetővé a diákok idényjellegű vagy alkalmi foglalkoztatását is.

A diákmunka nem szünidei kaland Cikk

A diákok, tanulók életében a szünidei munkavállalás inkább csak egy jó kis szünidei kaland, zsebpénz-kiegészítés, általában nem tulajdonítanak jelentőséget a foglalkoztatással összefüggő kötelezettségeknek. Ugyanakkor a fiatalok számára munkavállalás elősegítheti a munkaügyi és adózási ismeretek bővülését is, ezért foglalkoztatóiknak, szüleiknek fokozottabban kell ügyelniük a kifizetéseket igazoló bizonylatok szabályos kiadására, megőrzésére, az adózásra vonatkozó tájékoztatásra. Cikksorozatunk emlékeztet a legfontosabb tudnivalókra.

Diákmunka adózása és munkajogi szabályozása Cikk

A munkát vállaló diák, tanuló a Munka Törvénykönyve szerint fiatal munkavállalónak számít, ha a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be. A munkavállaó korának adózási szempontból ugyan nincs jelentősége, de munkajogi szempontból annál inkább. A diákmunka adózására vonatkozó szabályok mellett a fiatalkorúak foglalkoztatására vonatkozó munkajogi szabályokat szedtük össze.

Júliustól új szabályok diákmunkánál Cikk

Több munkáltató iskolaszövetkezet útján alkalmaz nyári munkára diákokat. A 2012. július 1-jétől hatályos új munka törvénykönyve külön fejezetben szól az iskolaszövetkezet és tagja közötti munkaviszonyról. Mielőtt 2012. július 1-jétől hatályos, iskolaszövetkezet keretében történő foglalkoztatást megismernénk, röviden ismertetjük a 18 év alatti diákok munkavállalásainak szabályait.

Diákmunka: mikor adómentes a juttatás? Szakértői Kommentár

Cikkünkből kiderül, hogy hogyan, milyen terhek mellett lehet, kell a diákmunkát végzők juttatásait kifizetni.

Jogsegélyszolgálat diákmunkát vállalóknak Cikk

Jogsegélyszolgálatot indít a diák munkavállalók segítésére az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség az idén is - közölte a szervezet.

Diákmunka: hogyan kell számolni speciális esetekben? Cikk

Közeledik a nyári szünet, melynek ideje alatt a diákok többsége a pihenés mellett rövidebb-hosszabb időre munkát is szeretne végezni. Éppen ezért nem haszontalan, ha felelevenítjük – ezúttal elsődlegesen a munkaadók szempontjából – legfontosabb tudni valókat.

Nők kedvezményes nyugdíjba vonulása: mire elég a szakmai gyakorlat? Cikk

Az elmúlt időszakban megjelent Gyermekneveléssel töltött évek: mi számít a nyugdíjnál? című írás kapcsán érkezett levelek többsége a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási feltételrendszerében alkalmazott úgynevezett jogosultsági idő számítására vonatkoztak – ezek körében felmerült a szakmunkástanuló nyári munkavégzése/gyakorlata időtartamának figyelembevételi lehetősége is. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és magyarázatokat gyűjtöttük most össze.

A NAV válaszol: mit kell fizetni a diákok után? Cikk

Milyen közterheket kell megfizetni a diákmunka után, s melyek azoka, amikkel nem kell számolni egy tanuló foglalkoztatásakor? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Diákmunka: milyen szabályokkal kell tisztában lenni? Cikk

Ha nyár, akkor diákmunka (is). Bár a diákok foglalkoztatására – társadalombiztosítási és adózási szempontból – az általános szabályokat kell alkalmazni, de munkajogi vonatkozásban viszont a gyermekekre, illetve fiatal munkavállalókra az általánostól eltérő – kedvezőbb – előírások vonatkoznak. Összegyűjtöttük, mit kell tudni.

Amit a diákmunkáról tudni kell Cikk

A diákmunka végezhető munkaviszonyban, de megbízás alapján vagy alkalmi munkavállalói könyvvel is; a közterhek is mások a különböző foglalkoztatási formáknál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs