423 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Családi kedvezmény házasságon kívül Cikk

Nem regisztrált együtt élőknek mennyi szja-kedvezmény jár a közös és nem közös gyermek után? – kérdezte az Adózóna olvasója. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk házasságban él, de más lakcímen (örökösödés miatt más a lakcím), mint a gyerekek és a feleség. Közösen nevelik a gyerekeket. Igénybe veheti-e a családi adókedvezményt függetlenül attól, hogy nem ugyanaz a lakcímük? Köszönöm a választ!

Családi kedvezmény külföldön élő magyar állampolgár számára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy az alábbi esetben jár-e a családi adókedvezmény. Egy Romániában élő család minden tagja magyar állampolgár, az édesanyának Magyarországról származó jövedelme van, home-office-ban dolgozik, munkahelye nem helyhez kötött. Romániában a gyermekek után hasonló ellátást kap, mint a magyarországi családi pótlék, Magyarországról nem kap semmilyen ellátást. Köszönöm!

Egy adózó 2 gyermeket nevel – családi kedvezmény Kérdés

Egy adózó 2 gyermeket nevel, az idősebb nappali tagozaton egyetemen tanul, a kisebbik 2019. évben érettségizett, majd szeptembertől gépjárműjavító szakképzést kezdett el nappali tagozaton. Októbertől esti tagozaton folytatta tanulmányait. (2000. 04. 15-én született.) Kérdésem: az adózó mely hónapokra és milyen mértékű családi kedvezményt érvényesíthet 2019 évre? Tisztelettel: Takács Júlia

Családi kedvezmény – 3 gyerek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak három gyermeke van. A munkavállaló nyilatkozata alapján a legidősebb, 1996-ban született gyermek felsőfokú oktatási intézménybe jár, a középső, 1999-ben született gyermek érettségi utáni, két éves felsőfokú tanfolyamra jár, a harmadik gyermek pedig (2002-ben született) középfokú oktatási intézményben tanul. Jól gondoljuk-e hogy ebben az esetben a munkavállaló az egy gyermek után jogosult a 220 ezer forintos családi kedvezményre? Válaszát előre is köszönöm!

Válás, közös gyerekfelügyelet, új család: ki veheti igénybe a családi kedvezményt? Cikk

Magyarországon nem ritka, hogy egy házasság válással végződik, és a szülők új családot alapítanak. Az sem szokatlan, hogy a válás után a volt házastársak a gyerekek felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak. Olvasónk estében azonban a gyerekek a közös felügyelet mellett a volt férjnél maradtak, ott laknak életvitelszerűen, míg a családi pótlékot a volt feleség veszi igénybe. Rendben van ez így, és mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2019. 08. 31-étől kilépett a katából, visszakerült az szja-törvény hatálya alá. Három gyermek után családi kedvezményt szeretne igénybe venni. A katás egyéni vállalkozásból származó jövedelmén kívül más jövedelme nem volt. A családi kedvezményt 2019. 01 01-től vagy 2019. 09. 01-től veheti igénybe? Tisztelettel: Kecskemétiné H Katalin

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, számomra bonyolult helyzethez kérnék iránymutatást. Adott egy anyuka, akinek három gyermeke van. Kettő az előző házasságából, a harmadik 2019. 05. hóban született, az új férjtől, akivel szintén 2019. 05. hónapban köttetett a házasság. A válás után a bírósági határozat szerint a felügyeleti jogot közösen gyakorolják, és megállapodtak, hogy a gyerekek életvitelszerű lakhelye az apánál van. A családi pótlékot az anya veszi igénybe 100 százalékban, a családi kedvezményt a közös gyerekekre 50-50 százalékban érvényesítik. Melyik fél adóbevallását kell javítani, mert meglátásom szerint ez így nem szabályos? Köszönettel: Bajiné Tőzsér Viktória

Családi kedvezmény válás után Cikk

A gyermekesek válása utáni osztozkodásban – a közös lakás és az ingóságok megosztása mellett – az is kérdés, hogy a kialakuló új helyzetben és kapcsolatokban ki-ki hogyan és mennyi családi kedvezményt érvényesíthet.

Elvált szülők: felváltva gondozott gyerekek után hogyan kell számítani a NÉTAK kedvezményt? Kérdés

Elvált szülök közös felügyelettel nevelik a gyerekeket, azaz felváltva egy hetet az anya, egy hetet az apa háztartásában élnek, a családi pótlékot 50-50%-ban érvényesítik. Kérdés, hogy az anya esetében ezen gyermekek mikor és milyen mértékben vehetők figyelembe a NÉTAK kedvezmény számítása során, ha a gyermekek 12 év alattiak, s az utóbbi 3 évben már elváltak? Hogyan kell ilyen esetben a jogosultságot számítani?

Családi kedvezmény felváltva nevelt gyerekekre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezménnyel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Válás után, a válási okirat alapján váltott a felügyelet két gyermek esetében, ebben szerepel az is, hogy a családi pótlékot mindkét gyermek után az apa kapja. Az összeg felét elutalja a volt feleségnek. Az egyik gyerek az apa, a másik gyerek az anya háztartásában él. Az apa a vele élő egy gyermeke után szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, ezt milyen összegben érvényesítheti? Köszönettel: Endrédy Esztella

Adóelőleg-nyilatkozat családi kedvezményről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kötelező-e adóelőleg-nyilatkozatot kitöltetni a munkavállalóval? Mi van akkor, ha a munkavállaló nem kíván nyilatkozni a családi kedvezményéről és nem ír alá semmit sem? Lehet-e az irat hiányának munkaügyi következménye egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban lenne kérdésem. Fiatalkorú, nappali tanulmányait végző hölgy 5 évvel ezelőtt, egyedülállóként szült. A gyermek felügyeleti jogát a nagypapa (az anya édesapja) kapta meg, a családi pótlékot is az ő nevére utalják. Jelenleg is a család egy háztartásban él, keresete azonban csak az azóta dolgozó anyának van. A nagyapa a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni. Kérdésem az lenne, hogy az anya kérheti e a családi kedvezmény figyelembevételét a munkáltatójánál. Válaszukat köszönöm!

Nyilatkozzon időben adókedvezményre jogosultságáról! Cikk

Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni az adókedvezményeket, pedig az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek – hívja fel a figyelmet közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

Külföldről hazatelepült magyar családi kedvezménye Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy Svédországból 12 év után hazatelepült 4 gyermekes házaspár igénybe tudja-e venni a családi kedvezményt, illetve az édesanya a 4 gyermekes kedvezményt? A gyerekek kivétel nélkül Svédországban születtek, családi pótlékot is Svédországból kapják, soha Magyarországról nem kaptak családi pótlékot (a gyerekek 12 év alattiak) de minden gyermek és mindkét szülő magyar állampolgár. Le kell mondaniuk a svéd családi pótlékról ahhoz, hogy a magyar szja-alap családi kedvezményt érvényesíteni tudják?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs