355 találat a(z) családi gazdaság cimkére

A családi gazdaságok és őstermelők adózásának könnyítését tervezi a kormány Cikk

A családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó szabályozás megújításával egyszerűsítené a kormány a mezőgazdasági termelők adózási környezetét, és növelné az adómentességi értékhatárokat – mondta az agrárminiszter a 33. Bábolnai Gazdanapok csütörtöki megnyitóján.

Családi gazdaság vezetése Kérdés

Családi gazdaság, felvásárlási jegy Kérdés

Őstermelők pácban: könnyíteni kellene a dinnyézők helyzetén Cikk

A nyár egyik slágere a dinnye, melynek értékesítése – mivel szezonális termékről van szó – nem kis fejtörést okoz akkor, ha közösen termelik.

Egyéni vállalkozó őstermelő: figyeljen a bevételek, kiadások nyilvántartására! Cikk

Általános ellenőrzési tapasztalat, hogy azok az őstermelők, családi gazdálkodók, akik egyben egyéni vállalkozók is, a különböző önálló tevékenységek bevételeiről és kiadásairól nem vezetnek külön-külön alapnyilvántartást, noha ezt az szja-törvény előírja – hívja fel a figyelmet honlapján közzétett tájékoztatójában az állami adóhatóság.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók figyelem! Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2020. évre vonatkozó – második negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. július 13-áig kell megfizetniük. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőleg-fizetési kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelem (bérbeadás).

Katás bt. egyetemista beltagjának (és családi gazdaság tagjának) jogviszonya Kérdés

Családi gazdaság alkalmazottja Kérdés

Szja-bevallás – Családi gazdálkodás tagja Kérdés

Családi gazdaság – szociális hozzázárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságnak 3 tagja van. 2 fő őstermelőként biztosított, 1 fő 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik. A gazdaság támogatások nélküli bevétele 16 779 000 Ft, 5 593 000 Ft/fő. Tételes költségelszámolást alkalmaznak. 1 főre eső jövedelem: 1 665 000 Ft. A tényleges jövedelem vagy a támogatások nélküli bevétel 4%-a lesz a szocho alapja? Amennyiben egyik sem, kérem segítsen az alapot meghatározni a 3 főnél! Köszönöm segítségét: CsCs

Számlák kiegyenlítése más számlájáról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség külön családi gazdaságot vezet, áfakörösek, és természetesen két külön bankszámlával rendelkeznek. Sikerült a feleség nagy összegű számláit a férj bankszámlájáról kiegyenlíteni. Okoz-e ez gondot az áfa levonásba helyezhetőségével kapcsolatban, illetve a költség elszámolásában?Vagy jobb inkább megkeresni a partnereket hogy utalják vissza a téves utalást és kifizetni a saját bankszámláról? Segítségüket előre is köszönjük.

Szja-bevallás, jövedelemkivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét. Eltérő véleményeket, gyakorlatot láttam, hallottam arról, hogy az egyéni vállalkozói kivétet be kell-e írni az szja-bevallásba. Egyéni vállalkozóként csak a járulékokat fizetjük, bevételünk nincs. Költségként nincs elszámolva. Egy régi NAV-os állásfoglalás szerint nincs olyan, hogy egy családi gazdaságból csak egy fő vesz ki jövedelmet. Az eddigi gyakorlat szerint ezt így fogadták el. Most átkerültünk egy másik megyébe székhelyileg. Tanácstalan vagyok , hogy mit tegyek. Segítségüket előre is köszönöm!!!

Mezőgazdasági szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságban végzett mezőgazdasági szolgáltatás eltérően adózik-e a többi a családi gazdaságban végezhető tevékenységektől? Segítségüket előre is köszönöm!

Családi gazdaság vezetője – egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi gazdálkodó egyéni vállalkozói igazolvány birtokában folytatja a tevékenységét. Kizárólag termeléssel foglalkozik, így a családi gazdaságra vonatkozó szabályok szerint számolja el jövedelmét. Mivel van érvényes egyéni vállalkozói igazolványa, ezért úgy tudom legalább a minimálbér után kell járulékot fizetnie. Kistermelőnek minősül. Ha megszüntetné az egyéni vállalkozását, akkor fizethetne a kistermelőkre vonatkozó kedvezményes járulékot (előző évi bevétel 20 százaléka után 4+10 százalékot). Viszont úgy döntött hogy nem a minimálbér után hanem havi 300 000 forint után fizeti meg a járulékokat. Dönthet így? Mivel nem egyéni vállalkozóként fog elszámolni az szja-bevallásában, így a járulék alapja nem számolható el költségként? Ezt egyéni vállalkozóként vállalkozói kivétként elszámolhatná, de így nem jelent költséget a havi 300 000 forint?

Családi gazdaság – tárgyieszköz-átruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni az ön segítségét az alábbi, őstermelőkre vonatkozó bevételszabály értelmezésében: "Bevételnek minősül többek között: a 200 ezer forintnál magasabb egyedi értékű kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz – ha annak értékét a mezőgazdasági őstermelő egy összegben elszámolta – ellenszolgáltatás nélküli átruházásakor – kivéve a magánszemélynek ellenszolgáltatás nélkül történő, adófizetési kötelezettséggel járó átadást – a beszerzés időpontjától számított − egy éven belül a beszerzési érték 100 százaléka, − egy éven túl, de két éven belül a beszerzési érték 66 százaléka, − két éven túl, de három éven belül a beszerzési érték 33 százaléka, − három éven túl nulla. " Ez azt jelenti, hogy ha a családi gazdaság átruházza egy kft.-re a 10 éve vásárolt, 25 millió Ft értékű kombájnt ellenérték megfizetése nélkül, akkor azt a családi gazdaságban nem kell bevételnek tekintetni? A kft. és a családi gazdaság között kapcsolat van, mert egy tulajdonosi körbe tartoznak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close