501 találat a(z) cégautóadó cimkére

Személygépjármű-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a férje tulajdonában lévő személygépkocsit szeretné alkalmanként esküvőkre kölcsönadni. A személygépkocsi nincs bent a vállalkozásban, nem is vinnék be. A kérdésem az lenne, hogy ilyen formátumban működhet a bérbeadás az egyéni vállalkozás keretein belül? Van-e egyéb engedély, ami a kölcsönzési tevékenységhez szükséges? Felmerül-e cégautóadó-fizetési kötelezettség bárkinél? A személygépkocsira maximum a havi 500 kilométer lenne elszámolva, de az is lehet, hogy nem. Köszönöm válaszukat!

Közhasznú alapítvány cégautóadó-mentessége Kérdés

A közhasznú alapítvány célja daganatos betegek testi-lelki támaszadása, rehabilitációja, e tevékenysége keretében betegkísérés orvoshoz, kemoterápiás és sugárkezelésre, házi ápoláshoz szükséges eszközök kölcsönzése, szaktanácsadás (orvos, pszichológus, dietetikus). Ezen tevékenységei ellátására (betegkísérés orvoshoz, kemoterápiás és sugárkezelésre stb.) vásárolna személygépkocsit. Kérdésünk, hogy jól értjük-e, hogy a közhasznú alapítvány a Gjt. 17/D §-ának e) pontja alapján mentes a cégautóadó fizetése alól. Szíves válaszukat köszönjük. NLN Kft.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tulajdonában lévő MERCEDES R350 CDI 4MATIC típusú személygépkocsit (forgalmiban szereplő minősítése M1) cégautóként szeretne üzemeltetni. A jármű saját tömege 2100 kg, össztömege 2880 kg. A járművel szállítható személyek száma max. 5 fő. Rakodótere áruszállításra is alkalmas. Kérdésem a következő: a jármű vegyes használatúnak minősül-e, illetve a társaság kötelezett-e cégautóadót fizetésére? Köszönettel: Gál Szilvia

Adózási határidők 2019. július 22-28. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

Orvosi egyéni vállalkozó (kérdés kiigazítása) Kérdés

Orvos egyéni vállalkozó KATEGORIZÁLÁS ALATT Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisváll-i kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ? (Szja-bevallás 13-05.lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisváll. kedvm. miatt egyébként is kell cégautóadó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetés? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt. stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től az szja-törvény 49. § szerint tételes költségelszámolást választott. 2019.decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység ?

Orvos egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisvállalkozói kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ?(Az szja-bevallás 13-05. lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisvállalkozói kedvezmény miatt egyébként is kell cégautó dó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetése? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt., stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től katásként adózik. 2019. decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt, illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység? A szíves válaszadást megköszönöm.

Cégautóadó Kérdés

3 személyes kisteherautó, melyben a sofőr mellett még 2 személy ülhet, de a hátsó része nem átalakítható doboz. Kell-e cégautóadót fizetni rá?

Cégautóadó – levonható teljesítményadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne: Ha egy kft.-nek a személygépjárművei után cégautóadót kell fizetnie, akkor az év elején az illetékes önkormányzatnak teljes egészében megfizetett éves gépjármű teljesítményadót csak arányosan vonhatja le negyedévente, vagy az első negyedévben levonhatja az egész éves teljesítményadót a fizetendő cégautóadóból? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi szolgáltatást nyújtó cég tulajdonosa vásárolna anyagbeszerzés céljából egy 2550 kilogramm tömegű gépjárművet, mely forgalmi bejegyzése alapján személyautó. Ezzel a járművel 3,5 tonnás utánfutót vontatnának. A jármű városon belül közlekedne, kis távolságokon. Hogyan járna jobban a válalkozás? Ha cégautóadót fizetne? Érdemes a járművet a kft. nevére íratni, vagy magánszemély tulajdonát képezze? Hogyan járna jobban a kft.? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Segítségét előre is köszönöm!

Bérelt autó – cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 3 napra személygépkocsit bérelt üzleti célra. Ilyen esetben kell cégautóadót fizetni? Köszönettel.

Autóvásárlás: kevesebb illeték, több cégautóadó? Cikk

Az autóvásárláshoz és -behozatalhoz, valamint a cégautókhoz fűződő közterhek radikális átalakítására készül az Orbán-kormány: jelentősen csökkentenék a fizetnivalókat annak érdekében, hogy könnyebb és olcsóbb legyen kocsit cserélni, így megújuljon az elavult magyar járműállomány – derül ki a hvg.hu birtokába került előterjesztésből.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vásárolt egy Mercedes 639/2 V-Klasse típusú 3050 kg együttes tömegű hét üléssel ellátott gépkocsit. Jól értelmezem-e, hogy az áfatörvény szerint személy-gépkocsinak minősül, viszont cégautóadó-fizetési kötelezettség nem keletkezik. Válaszát megköszönve, tisztelettel, Szabóné

Tesztautók számvitele, cégautóadója Cikk

Az új személygépjárművet vásárolni (bérelni, lízingelni) kívánó magánszemélyek és vállalkozások természetes igénye, hogy működés közben is kipróbálhassák a kiszemelt terméket – esetünkben: autót –, mielőtt vásárlási szándékukról végleges döntést hoznak.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eltekinthet-e egy társaság a cégautóadó-fizetési kötelezettségtől, amennyiben az Opel Vivaro 9 személyes személygépkocsinak minősülő autót kizárólag munkavégzésre használja és ezt lenyilatkozza? 4 személyessé alakította az ülések kiszerelésével, a kiszálláshoz állványokat szállítanak benne és a gépjármű a telephelyen van, kizárólag munkavégzéshez használják és erről útnyilvántartást vezetnek. Köszönettel: Szalánczi Dóra

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs