501 találat a(z) cégautóadó cimkére

Támogatásból vásárolt személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2014-ben fiatal gazda támogatásban részesült. A támogatásból többek között egy személygépjárművet is vásárolt. A könyvei alapján a személygépkocsi után évente 20 százalék értékcsökkenést számoltak el, ezzel szemben bevételként a támogatást is elszámolták. Helyesen tették-e? Még van leamortizálatlan rész, folytatható-e az értékcsökkenés ebben a formában? Amennyiben igen, akkor az értékcsökkenés miatt a cégautóadót melyik időszakra kell bevallani? Ha az értékcsökkenés december 31-ével történik akkor a cégautóadót 2019. január hónapra kell bevallani? Amennyiben nem számol el értékcsökkenést, csak a havi 500 kilométer átalányt, akkor mentesül a cégautóadó alól. Megteheti ezt? Ha a járműhasználattal összefüggő költségek helyett a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltséget veszi figyelembe, akkor emiatt cégautóadót kell fizetnie? Válaszukat előre is köszönöm.

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Cím! Tisztelt Szakértő! Cégünk bérleti szerződéssel tartós bérletre (48 hónap) bérel személygépkocsit, melynek bérletét előre kell meg fizetni. A bérleti díj tartalmazza a gépjármű teljesítményadóját, cégautóadóját, finanszírozását, kötelező biztosítását, casco biztosítását, amortizációját. Cégünk a bérleti díjat költségként elszámolja (5 számlaosztály), melynek áfáját arányosítva (80 százalék) visszaigényli, útnyilvántartást vezet a gépkocsi használatról. Kérdésem, hogy cégünknek is meg kell-e fizetni a cégautóadót, mivel költséget számol el (üzemanyag, fenntartási költségek, téli gumi, alkatrészek stb.) ezen autó után, hiszen a a bérbeadó megfizeti a cégautó adót. Válaszát köszönöm!

Cégautóadó – egyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület Suzuki Vitara gépjárművet nyert pályázati úton. A hipatörvény alapján úgy értelmezem, nem kell súlyautóadót fizetnie, cégautóadót viszont igen. Jól értelmezem a törvényt? Kell-e cégautóadót fizetni vagy van-e rá mentesség?

Cégautóadó egyesületnél Kérdés

Tisztel Szakértő! Egyesület pályázat útján Suzuki Vitara személygépkocsit nyert. Állításuk szerint ez után a gépjármű után súlyautóadót sem és cégautóadót sem kell fizetniük. Helyesen gondolják? Köszönöm válaszát!

Cégautóadó 16-os környezetvédelmi osztályba tartozó személygépkocsinál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a 1801 bevallás melyik rovatában kell bevallani az után a személygépjármű után fizetendő cégautóadót, amely forgalmi engedélye szerint a 16-os környezetvédelmi osztályba tartozik (a kereskedő szerint ez EURO VI. besorolásnak felel meg). Köszönettel: Jászné

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni cégautóval kapcsolatban, egyéni vállalkozó (2 db saját autója van) eladta az egyik gépjárművét 2018.10.22-én, amit kizárólag egyéni vállalkozásában használt és csak üzleti célra, útnyilvántartást vezetett, a cégautóadót megfizette az év elején egész évre. 2018.10.23-tól a megmaradt 1 db saját autóját használja magán és üzleti célra is, és elkülöníti a két fajta használatot. A cégautóadót a IV. negyedév hogyan rögzítem, hogyan számfejtem? Október hónapra, amikor eladta a régi gépjármű, november-december hónapra pedig az új gépjármű? Köszönöm.

Cégautóadó hétszemélyes busz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás tulajdonában áll egy hétszemélyes Mercedes busz (a forgalmiban M1 kategória), mellyel kizárólag személyszállítást végez. Cégautóadó szempontjából személygépkocsinak minősül-e? Együttes össztömege 3050 kilogramm. Kérem erre vonatkozó konkrét válaszát. Több oldalon is azt olvastam, hogy amelyik gépkocsinak az össztömege meghaladja 2500 kilogrammot, az nem minősül személygépkocsinak. Igaz ez? Válaszát előre is köszönöm.

Személygépkocsi-vásárlás áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég személygépkocsit vásárolna, mely után megfizeti a cégautóadót. A kifizetés egy összegben, készpénzzel történik. Ilyen esetben a gépkocsibeszerzés áfájának összege levonható vagy nem, ha nem taxizáshoz, illetve bérbeadáshoz lesz a vásárlás? Válaszát köszönöm.

Gépjárműadó megfizetése átvezetéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság egy települési önkormányzatnál nyilvántartott, 2018.09.17-én esedékes gépjárműadót teljes egészében egy másik önkormányzatnál, iparűzési adóban fennálló túlfizetésből kívánta rendezni a két önkormányzati adóhatóság közötti átvezetéssel. Az átvezetési kérelmet 2018.09.17-én, határidőben benyújtotta. A gépjárműadót nyilvántartó hatóság az átvezetést 2018.09.20-án könyvelte, ezen a napon a társaságnak nincs gépjárműadó-tartozása. Kérdésem, hogy a Gjt. 17/F paragrafusa alapján a gépjárműadó-fizetési kötelezettség a cégautóadót csökkentő összegként figyelembe vehető-e, mint határidőben megfizetett gépjárműadó, tekintettel a határidőben benyújtott átvezetési kérelemre? Válaszát köszönöm.

Nyílt végű lízing áfája Kérdés

Társaságunk nyílt végű lízing konstrukcióban használ személygépkocsit, melynek áfáját a havi számlák alapján levonja és a cégautóadót megfizeti. Kérdésünk: ha a személygépkocsit magáncélra is használják, a cégautóadó megfizetése jogosít-e arra, hogy a teljes áfát levonjuk? Válaszát előre is köszönöm.

Tehergépkocsi – pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérelt jármű a forgalmi engedély szerint új kétszemélyes tehergépjármű, együttes tömege: 1620 kilogramm. Mivel az együttes tömeg 2500 kilogramm alatti, így a személygépkocsi-minősítésnél további szempontot is figyelembe kell venni: nem szállítható vele 3-9 személy? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor mentesül a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor menetlevelet kell vezetni? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor a lízingdíj áfatartalma teljes mértékben levonható? Köszönöm válaszát!

Katás vállalkozó – személyautó bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem katás vállalkozást szeretne indítani, melyben a saját tulajdonában álló személyautókat adna bérbe egy cégnek, melyben ő az ügyvezető, illetve részesedése is van a cégből. Ez járható út? Illetve a cégnek ebben az esetben keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége? Köszönöm!

Kilencszemélyes gépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Kérdésünk, hogy egy kilencszemélyes gépjármű esetén kell-e cégautóadót fizetni? Korábban Önök által megválaszolt állásfoglalásokban találtam a következő választ: "A cégautóadóra vonatkozó szabályok [Gjt. 17/A-17/G. §] alkalmazásában a személygépkocsi fogalmát a szja tv. 3.§ 45. pontja szerint kell figyelembe venni. Ennek értelmében az olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt több mint nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, nem minősül személygépkocsinak, tehát a kilencszemélyes kisbuszra a cégautóadó hatálya nem terjed ki." Úgy véljük, hogy ez a válasz nem számol a Gjt. 17/A.§ második mellékmondatával, azaz "az a személygépkocsi, amely után a számviteli törvény szerint költséget, ráfordítást számoltak el". Ezt is figyelembe véve véleményünk szerint adóköteles - az szja tv. szerinti személygépkocsi (szja tv.: 8személyig), de ebből kiemelve a hibrid gépkocsit, amely nem magánszemély tulajdonában áll - az a személygépkocsi, amely után a számviteli törvény szerint költséget, ráfordítást számolnak el. Ha jól értelmezzük, akkor a második mondat miatt mégis kell cégautóadót fizetni a kilencszemélyes gépjármű után... Jó az észrevételem? 2.) Ha valóban nincs cégautóadó-fizetési kötelezettség az említett gépjárműre, akkor kell-e útnyilvántartást vezetni? Hol találunk ezzel kapcsolatos jogszabályt? Várom válaszukat. Köszönettel.

Gépjármű-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gépjármű-kereskedő cég használt gépjárművekkel kereskedik, amelyeket az értékesítésig kivon a forgalomból. Időnként néhány ilyen gépjárművet saját hasznosítás céljából a saját nevére visszahelyez a forgalomba. Amint azonban jelentkezik egy vevő vételi szándékkal, eladja a gépjárművet. A saját használatra történő forgalomba helyezés és az értékesítés között sokszor csak pár hét, illetve pár hónap telik el. Kérdés: ezeket a gépjárműveket át kell-e sorolni az árukészletből a tárgyi eszközök közé, illetve hogyan alakul a cégautóadózás? Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó – cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bevételi nyilvántartást vezető egyéni vállalkozónak van-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége, ha a bevételének egy részét kompenzálással, gépkocsibérleti-díjról szóló költségszámlával egyenlítik ki? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs