145 találat a(z) cégautó cimkére

Cégautó költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek cégautója van, de a tulajdonos és az üzembentartó elválik egymástól. A tulajdonos a cég, az üzembentartó pedig a cég tagja. Ilyen esetben elszámolhatók a cégben a cégautóval kapcsolatos költségek? Köszönöm válaszát!

Bérelt cégautóadó Kérdés

Cégünk tartósan bérel egy személygépjárművet, amely után a tulajdonos bérbeadó fizeti meg a cégautóadót, a gépkocsi a bérbeadó könyveiben van feltüntetve. Cégünk még üzembentartóként sem lesz bejegyezve a gépkocsi forgalmijába. A bérbeadó kiszámlázza felénk a szolgáltatást és a felmerülő költségeket (például biztosítás, kötelező szerviz, gépjárműadó, casco stb.) a havi számlájában. Viszont a kisebb javításokat, autópálya-matrica, tankolás, mosatás stb. a cégünk fizeti. Ez esetben kinek kell megfizetnie a cégautóadót, hiszen mi is számolunk el költséget a bérbevett gépjármű után?

Cégautó magáncélú használata és a kapcsolódó költségek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk cégautóját használja szabadsága alatt. A szabadság alatt beszerzett üzemanyagszámlát kíván elszámolni. A kérdés, hogy ez juttatásnak minősül-e, és, ha igen, milyen adókötelezettség terheli? Mi a helyzet abban az esetben, ha a munkavállaló ezt a költséget megtéríti? Mi van, ha nem? Hogyan érinti a társasági adót? Válaszukat köszönjük!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt egy plug-in-hibrid személygépkocsit és az erre fizetendő cégautóadóval kapcsolatos a kérdésünk: Több helyen olvastuk, hogy a kizárólag elektromos hajtómotorral rendelkező személygépkocsikra különböző kedvezmények érvényesek, például nem terheli cégautóadó fizetési kötelezettség. Ugyanakkor nem találunk utalást arra vonatkozóan, hogy a plug-in-hibrid autók esetében is alkalmazható lenne a mentesség, holott a tervezett zöld rendszám kiadási feltételeinél kedvezményezettként konkrétan felsorolják az ilyen típusú hibrid autókat. Kérdésünk az, hogy csak a mi figyelmünket kerülte el, vagy tényleg nincs külön szabály a plug-in-hibrid autók cégautó-adóztatására, vagyis adókötelezettség vonatkozik rájuk? Válaszát előre is köszönjük!

Garázsvásárlás áfája Kérdés

Ügyvédi iroda garázst vásárol a tulajdonában lévő gépkocsi elhelyezésére. A beszerzés áfája levonható-e, s milyen feltételekkel? Az áfatörvény 124. paragrafusa nem korlátozza.

Szállodaszámla Kérdés

T.Szakértő! Kft. ügyvezetője (és tulajdonosa) külföldi partnereinek látogatása, illetve külföldi szakmai rendezvényen való részvétel esetén szállás költségeinek elszámolásához kell-e kiküldetési rendelvény? Az utazás cégautóval történik, cégautóadót fizet a kft., útnyilvántartást vezet. Ha a szállásköltség reggelit is tartalmaz az okoz-e elszámolási gondot? Egyéb étkezési számlát az utazás során elszámolhatunk-e adófizetés nélkül? Segítségét köszönöm. Ildi

Magánszemélytől vásárolt cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély - nem adóalanytól - vásárolt személygépképkocsi cégautóként volt használva. Az autót most el kívánja adni. Jelen esetben értelmezhető-e ezen értékesítésre az áfatörvény 87. § c. pontja?

Cégautó kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kötelező tőkemelés (kft.-k esetében 3 millió forint) miatt az egyik kft. tagja a saját autóját szeretné bevinni tőkeemelésre apportba. A kérdése az lenne, hogy továbbra is el tud számolni üzemanyagnorma szerinti költségáltalányt, ahogyan azt eddig a kiküldetési rendelvény alapján tette, vagy ez már nem lehetséges, ha bevitte az autót apportba?Előre is köszönöm a választ: Kamarásné Judit

Cégautó menetlevél Kérdés

Korábban csak a céges teherautó menetlevelét és útnyilvántartását kellett vezetni. A céges személyautónál nem volt ilyesmi. Jelenleg van-e változás ebben az ügyben? Mi csak a cégautóadót fizetjük, de nem adminisztráljuk a kilométereket, hisz' az üzemanyag-költséget elszámoljuk. Van-e változás ez ügyben?

Személyautó vásárlása áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk nyílt végű pénzügyi lízing keretében a kft. részére személyautót vásárolt. Ehhez kapcsolódóan kérnék segítséget. 1. Ha 2014. 12. 31-én vette át a társaság az autót, akkor 2015. 01. 01-től kell fizetni a cégautóadót? 2. Megfizetett cégautóadó esetén a céges és az esetleges magánhasználat elkülönítését kell-e nyilvántartani, vagy nem? 3. A gépkocsi dízel üzemű, az üzemanyag áfáját le lehet-e vonni? 4. A garancia miatt kötelező szervízelések anyag- és munkadíjának áfája levonható-e? 5. Az egyéb felmerült javítások (tehát nem a kötelező szervizek) anyag- és munkadíjának áfája levonható-e? 6. A lizingdíj áfája levonható e? 7. Parkolás, különböző úthasználati díjak áfája levonható-e? Parkolási díj például telefonszámlából költségként elszámolható-e? Segítségüket köszönöm. Ildi

Ellopott, lízingelt cégautó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban ellopták kft.-nk cégautóját (szgk), amelyet újonnan vettünk egy márkakereskedéstől és nyíltvégű pénzügyi lízinggel finanszíroztattunk. Casco volt, a biztosítótól az alábbi információt kaptuk: 1./ az önrész (10%) a kft. költsége, 2./ az autó értékét nem a számla alapján, hanem az Eurotax alapján fizetik 3./ a megállapított (Eurotax) értéket csökkentik az áfa összegével (és az önrész összegével) és ezt fizetik ki a finanszírozó részére. A fentiekkel kapcsolatban az a kérdés merült föl, hogy helyesen jár-e el a biztosító, ha az áfát nem fizeti meg a lízingcégnek? Mivel a kft.-nk áfakörben van, jogosult volna visszaigényelni az üzleti célú használat után a megfizetett lízingdíjak után az áfát, de erre a 20% önrészen és az eddig kifizetett 3 havi lízingdíjat kivéve nem volt lehetőségünk. A finanszírozó viszont az áfás vételárat tartja nyilván mint tartozást! Illetve a 10% önrésznek mi lesz az alapja? Az autó 4 hónapos volt, 5 ezer km-t futott, cégautóadót fizettünk utána. A kft. alkalmazottja használta üzleti célra: ügyfelekhez járt vele, dokumentációkat hozott-vitt, illetve engedélyezve volt neki, hogy munkába ezzel az autóval járjon. Magáncélú használat elvileg engedélyezve lett volna, de a rövid használat miatt (2014 júniusban hoztuk el) nem került rá sor. Szolgáltató cégként (pályázatírás, üzletviteli tanácsadás) áfaköteles tevékenységet végzünk, e tevékenység ellátása érdekében szereztük be az autót. Köszönettel, Bozsik István

Egyéni vállalkozó üzemanyag-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozónak a vállalkozásában található egy motor. Megteheti-e azt, hogy a motorra 04-09. hónapokra útnyilvántartás alapján számol el üzemanyagköltséget a havi 500 km gépkocsiátalányon felül? Tehát 01-12 hónapokra elszámolja az 500 km-et havonta személygépkocsi után, cégautóadó fizetése nélkül, valamint 04-09. hóra a motor után az útnyilvántartásban szereplő km-t szintén cégautóadó fizetése nélkül, mivel nem szgk-ról van szó. Köszönettel Nagy Kriszta

Bérbeadott cégautó adója Kérdés

T. Szakértő! Ha egy vállalkozás a saját tulajdonú személygépkocsit 90 százalékban bérbe ad (bérbeadás céljára vásárolja), akkor van-e cégautó adó fizetési kötelezettsége?

Szabadság alatt használt cégautó költségeinek elszámolása Cikk

Elszámolható-e a szabadság alatt használt cégautó költsége? Belső szabályzat segítheti-e az ebből fakadó adóviták elkerülését? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Ezzel jár a cégautó üzembentartói jogának átruházása Cikk

Egy társaság átmenetileg gondolt pénzügyi nehézségei miatt ideiglenesen átadná autói üzembentartói jogát a dolgozóinak. Milyen következményekkel jár az ilyen tranzakció? Az Adózóna olvasójának kérdésére Pölöskei Pálné adószakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close