470 találat a(z) bevétel cimkére

Családi gazdaság: így hat a tagok száma, a korábbi veszteség a bevételre Cikk

A családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről, működtetéséről, valamint kiemelt támogatásukról a 326/2001. (XII. 30.) kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) rendelkezik. Mivel a családi gazdaság tagjainak jövedelme az adóév utolsó napján meglévő létszám alapján állapítható meg, érdemes a legfontosabb tudnivalókat áttekinteni.

Pénztárgép használat NAV állásfoglalás fényében Kérdés

Tisztelt Szakértő. Egy NAV munkatárs által tartott előadáson vettem részt 06. hóban, ahol u.azt mondták, amit most le is írtak a 2018.08.16án megjelent állásfoglalás 2. és 3 pontjában. Azt, hogy nem lehet beütni árbevételként ha számlát kér a vevő, hanem csak egyéb bevételként lehet (pontosabban kell), hogy egyezzen a pénztárban lévő pénzeszköz. Kérem véleményezze, mert itt a fórumon ezzel ellentételes válaszokat lehet olvasni. Követem ezeket a kérdés-válaszokat és mind azt írja, hogy be lehet ütni bevételként és igen, így duplán megy adat a NAV-nak, de majd egy ellenőrzésen kideríti a NAV, hogy mi a valós adat. És ami nincs beütve a pénztárgépbe mint árbevétel (csak mint egyéb bevétel), akkor arra kell beadni PTGSZLAH jelentést? Köszönettel:

Őstermelőből családi gazdaság tagja Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy ügyfelünk, aki jelenleg őstermelő. A továbbiakban családi gazdaságban gondolkodnak a család többi tagjával együtt. Amennyiben októberben alapítanának egy családi gazdaságot, melyben a lánya lenne a gazdálkodó, a jelenleg őstermelő "apuka" pedig csak a gazdaság tagja lenne, akkor az eddig őstermelőként megszerzett bevételt, jövedelmet milyen formában kellene leadóznia? Beleviheti az új családi gazdaságba, vagy ezt még külön őstermelőként kell bevallania? Konkrét példán levezetve: Jelenleg őstermelésből származó bevétele 10 000 000 forint. Októberben alapítanak egy 4 tagú családi gazdaságot, melyben ő csak egy közreműködő családtag és melynek várható bevétele októbertől decemberig 6 000 000 forint. Akkor az év végi bevallásokban 16 000 000 forintot oszthatok 4 felé, vagy csak a közösen megszerzett 6 000 000 forintot? Köszönöm válaszukat!

Katás egyéni vállalkozó ingatlan eladása Kérdés

Katás egyéni vállalkozó a 2015-ben magánszemélyként vásárolt saját lakását szeretné eladni, amelyben bejelentetten lakik, de jelenleg székhelyként is használ. A vállalkozói tevékenysége szoftverfejlesztés, alkalmazottja nem volt. Kérdésem, hogy az ingatlanértékesítésre kapott ellenérték katás bevételnek minősül-e?

Előlegként folyósított támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előlegként kapott nem beruházási célú támogatás milyen feltételekkel könyvelhető a kötelezettségekből a bevételek közé? Az elszámolások elfogadásának, visszaigazolásának néha évekig tartó elhúzódása miatt torzítást okoz a szervezeteknél a mérlegben, ha a költségek felmerülése mellett előlegként van kimutatva a támogatási összeg. Válaszát köszönöm.

Jegyzett tőke leszállítással ingatlan kivonás katás bt.-ből Kérdés

Egy kata szerinti adózást választó bt.-nek van egy üzlethelyisége. Mivel a kata mellett az ingatlan-bérbeadás nem jöhet szóba, ezért a bt. beltagja szeretné az ingatlant kivenni a cégből. A ingatlan nettó értéke 7 500 000 forint, a bt. jegyzett tőkéje mintegy 13 500 000 forint. A tulajdonos leszállítaná a jegyzett tőkét 13 000 000 forinttal úgy, hogy az ingatlant venné ki a cégből. Az lenne a kérdésem, hogy a 13 000 000 forint a kata szempontjából bevételnek számít-e? A számviteli szabályok egyértelműek, viszont a katás cégre nem vonatkozik a számviteli törvény. Véleményem szerint a kata-törvényben meghatározott bevétel fogalmába sem tartozik bele. A NAV szerint viszont bevételnek kell tekinteni a teljes összeget. Igaza van a NAV-nak? Előre is köszönöm a választ.

Őstermelő járulékfizetése ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő eset merült fel: Adott egy őstermelő, akinek nincs bevétele egész évben csak decemberben lesz, mert akkor lesz az elszámolás azzal a mezőgazdasági céggel, amely műveli a földjét. A betétlapját április 1-jétől érvényesítette, mert elfelejtette március 20-áig ezt megtenni. Egyébként ápolási díjat kap egész évben, így van biztosítási jogviszonya. A kérdésem az, hogy kell-e a 2. és a 3. negyedévre járulékot fizetnie? Vagy elegendő csak a 4. negyedévben, amikor bevétele lesz? A járulékot amúgy az előző évi bevétel 20 százaléka után fizetné, mert nem érte el a 8 millió forintot. Azért gondolom hogy csak a 4. negyedévben kellene járulékot fizetni, mert valahol azt olvastam hogy az ápolási díj megléte mellett csak a bevétel szerzésekor kell járulékot fizetni. Tehát a kérdésem az, hogy kell-e járulékot fizetni az év során? Köszönöm előre is a segítséget!

Magánszemély adózók nyilvántartási kötelezettsége Cikk

A magánszemély adózóknak is alap- és kiegészítő nyilvántartásokat kell vezetniük az szja-törvényben meghatározottak alapján.

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Érdeklödöm, hogy a VP2-6.1.1-16 sz. támogatás költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak minősül-e az szja-törvényben? A pályázati felhívásban egyszerűsitett elszámolást írnak, azaz a pályázónak nincs elszámolási kötelezettsége. Ebben az esetben igaz-e rá az szja-törvény 3. § 42. pontja? Mikor kell bevételnek tekinteni? Csak az a bevétel, amivel szemben költséget lehet elszámolni? A kapott támogatás szja- és ehoalapot képez-e? A pályázati felhivás nem zárja ki, hogy kisadózói módot válasszon rá a támogatott. Ha ezt az adózást választja, akkor a kisadózói bevételi értékhatárba, illetve áfa értékhatárba beleszámít-e a támogatás? Elvileg a Katv. 2. § 22. pontja alapján bevétel lenne, ha jól értem. A Katv. és az szja-törvény fentiek alapján eltérően értelmezné a költségek fedezetére, vagy fejlesztései célra folyósított támogatásokat? Segítségét előre is köszönöm.

Kata bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, nem kizárólag a vállalkozás érdekében használt személygépkocsit, tehergépkocsit értékesít. Keletkezik-e az értékesítés által neki katás bevétele? Van-e számlakiállítási kötelezettsége? A katás vállalkozóknak a költségeit nem kell nyilvántartania, ezért csak közvetve a bevételből állapítható meg, hogy az eléréséhez járműhasználat történt. A vállalkozásba nincsenek bevíve a járművek. Köszönöm válaszukat!

Nyugdíjas őstermelő járulékfizetése Kérdés

Szeretném szakértőjük segítségét kérni járulékkal kapcsolatosan. Adott egy saját jogon öregségi nyugellátásban részesülő magánszemély, aki nyugdíjasként mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat. Árbevétele 2017-ben 5,5 millió forint volt, tételes költség elszámolást alkalmazott. Kérdésem, hogy keletkezik-e a mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből származó jövedelme után egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettsége, és ha igen milyen mértékű? Válaszukat köszönöm.

Kata átmenő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy bevételnek kell-e tekinteni a katás egyéni vállalkozó bankszámlájára érkező olyan összeget, amely nem őt illeti meg. Konkrétan arról van szó, hogy egyéni vállalkozó értékesíti partnerének a termékét egy magánszemélynek. A magánszemélyhez vállalkozó juttatja el a terméket és az ellenértéket a partner által magánszemély nevére kiállított számla alapján beszedi készpénzben vagy ha személyesen nem találkoznak, akkor a magánszemély átutalja vállalkozónak és ő továbbutalja partnerének. Vállalkozó jutalékot számláz be a partnerének, aki ezt a számla alapján elutalja. Köszönöm.

Kata nyilvántartásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni a katás, nem áfás egyéni vállalkozónak? A kata választása előtt pénztárkönyvet, tárgyieszköz kartonokat, vevő-szállító analitikát, valamint a banki nyilvántartást vezettünk. Most ezek helyett csak a bevétel-nyilvántartást kell (érdemes) vezetni? Válaszát előre is köszönöm!

Adócsomag 2019: kiva-változások. Példákkal Cikk

Az Országgyűléshez T/625. számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavalat (Javaslat) 44–55. paragrafusa – többek között – a kisvállalati adó (kiva) előírásait érintő módosításokat tartalmaz. A változások – az adóhatóság megnevezésének állami adóhatóságról, állami adó- és vámhatóságra történő változtatását kivéve – 2019. január 1-jén lépnek hatályba.

Mikor igényelhető vissza az áfa őstermelőnél? Kérdés

Új ügyfelem van, aki őstermelő, még nem volt ilyen ügyfelem és az a gondom, hogy az általános áfát választotta, a NAV éves áfabevallónak jelölte a törzsadaton, a magok vásárlásai meghaladták a 800 ezer forint áfa-visszaigénylést, bevétele még nem volt az ügyfelemnek. Nagyon várom a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vasárnapi bérpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő közlése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close