69 találat a(z) beszerzés EU-ból cimkére

Nehézgép beszerzése Angliából Kérdés

Közösségi számlák elszámolása Kérdés

Kedvezményes áfakulcsú termék közösségi beszerzése Kérdés

EU-s beszerzés előleggel Kérdés

E-kereskedelem áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaságunk uniós anyavállalata online kiskereskedelmi értékesítést folytat a magyar leányvállalatán keresztül úgy, hogy a megrendelt terméket az anyavállalat országából az anyavállalat szállíttatja el a magyarországi vásárlónak közvetlenül, olyan számlával, amelyet a magyar leányvállalat nevében bocsát ki magyarországi áfa felszámításával. A kiszállított terméket pedig – közösségi termékértékesítésként – leszámlázza a magyar leányvállalatnak, illetve átterheli a fuvarozás költségeit. A magyar leányvállalat fordított áfás közösségi termékbeszerzésként kezeli ezeket a beszerzéseket és a magyar áfabevallásban szerepelteti. Belföldi termékértékesítésként pedig beállítja a magyar vevők által fizetett áfát. Tehát a láncügyletben az egyik értékesítés fordított áfás, a másik pedig a magyarországi áfa felszámításával történik. Anyavállalatunk most olyan konstrukcióra szeretne áttérni ugyanezen értékesítésben, amely szerint a saját országában érvényes áfa felszámítása mellett számlázna a magyar leányvállalat részére, amelyet a magyar leányvállalat az anyavállalat országába bejelentkezve igényelne vissza.Ugyanakkor, a termék végső vevője (az online megrendelő) továbbra is a magyar áfát fizetné meg, a magyar leányvállalat nevében kibocsátott számla alapján. A kérdés az, hogy ez egy választható opció-e a magyar áfatörvény szempontjából, nincs-e ennek törvényes akadálya? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Madarász Mária

Humán-egészségügyi szolgáltatás áfamentessége – II. rész Cikk

Az önadózás elve alapján az adózónak kell eldöntenie az eset összes körülményét mérlegelve, hogy az általa végzett tevékenység humán-egészségügyi szolgáltatásnak minősül-e.

Nem áfaalany mezőgazdasági őstermelő EU-s adószámot igényelt Kérdés

Ha EU-s adószámmal rendelkező – nem áfaalany – mezőgazdasági őstermelő traktort szerez be EU-tagállamból, akkor mi a teendője, milyen bevallási és fizetési kötelezettségei keletkeznek?

Közösségi beszerzés – termék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező cég terméket vásárol közösségi adóalanytól (rendelkezik közösségi adószámmal). A számlát a partner áfa feltüntetése nélkül állítja ki. A termék hazai adókulcsa 27 százalék. Mennyi a vevő áfabevallásba beírandó és befizetendő általános forgalmi adója, és azt mely sor(ok)ban kell feltüntetnie az áfabevallásban? A befizetendő adó összege változik annak függvényében, hogy a termékeket továbbértékesítés (magyar adóalany, 27% áfa) vagy végfelhasználás céljából szerzi be? Köszönettel.

Személygépkocsi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamból vásárolt személygépkocsit. A számlán nem volt feltüntetve a különbözeti áfa, ezért az áfabevallásban a fizetendő sorba beállítottuk, de levonásba nem helyeztük az áfáját. Ez helyes volt-e? A gépkocsit forgalomba helyezték, tehát tárgyi eszköz lett. Az adózó sérelmezte, hogy áfát kellett fizetnie, ezért arra gondoltam, hogy ha bérbe adná itthon a személygépkocsit, akkor az áfát levonásba lehetett volna helyezni. Jól gondolom-e? Ha most értékesíti a személygépkocsit, akkor az áfamentesen történne meg? A bérbeadás módosítja-e az értékesítéskor személygépkocsira vonatkozó áfamentességet? Ha a bérbeadás mellett dönt, módosítjuk az áfabevallást és levonásba helyezzük a beszerzéskori áfát, akkor értékesítés esetén életbe lép-e az áfatörvény tárgyieszköz-értékesítésre vonatkozó 135. §-a? Tehát fizetendővé válik-e a 60 hónapon belül számított levont áfája?

Használtautó-kereskedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Használt autókkal foglalkozó magyarországi egyéni vállalkozó használt személygépkocsikat vásárol Németországból, egy másik kereskedőtől. A német partner számlájában utal arra, hogy különbözeti adózást alkalmaz az értékesítése során. A szállítást az egyéni vállalkozó az alábbi módon oldja meg: – saját lábon hozza be a személygépkocsit, – egy magánszemélytől kölcsönkapott trélerrel, melyről csak egy szerződés van, hogy ő vezetheti az adott gépjárművet. Mind a két esetben kér számlát a tankolásokról. Ezen számlák elszámolhatók-e az egyéni vállalkozásnál költségként? Kell-e a vállalkozónak útnyilvántartást vezetnie a két esetnél? Az egyéni vállalkozó az autókat átnézeti egy szerelővel, aki megállapítja, hogy néhány alkatrészt cserélni kell. Az alkatrészek, valamint a szerelési díjak áfájának 50%-a levonásba helyezhető? Előre is köszönöm a válaszukat!

Alumínium felni értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó (rendelkezik közösségi adószámmal) az EU-ból, magánszemélyektől használt alumínium felniket vásárolna, melyeket Magyarországon kíván értékesíteni. Milyen bizonylattal kell megvásárolnia a magánszemélyektől a felniket, hogy az Magyarországon elfogadható legyen? (Például adásvételi szerződéssel?) Amiatt, hogy uniós magánszemélytől vásárol, terheli-e bármilyen kötelezettség, vagy csak az értékesítés után fog áfát fizetni? A vállalkozó nem kíván üzletet üzemeltetni emiatt, interneten hirdetné meg a felniket, vagy házhoz vinné a felnit, vagy elmenne értük a vásárló. Ez így megfelelő? A fémtörvény alapján terheli bármiféle kötelezettség? A külföldről történő behozatal miatt terheli-e bármilyen vámos kötelezettség? Köszönöm!

Használt kerékpár beszerzése külföldről, EU-s adószámmal rendelkező cégtől Kérdés

Külföldről, EU-s adószámmal rendelkező cégtől vásároltunk használt kerékpárt, amiről áfás külföldi számlát kaptunk. A kerékpárt különbözeti adózás szerint szeretnénk eladni, lehetőségünk van-e erre, és ha ezeket az értékesítéseket nem ütjük be a pénztárgépbe, hanem számlával értékesítjük, akkor helyesen járunk el? Be kell-e jelentenünk a NAV felé ezt a különbözeti áfa szerinti adózást? Válaszukat előre is köszönöm!

EU – áfa Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Európában terméket vásárolunk, és Olaszországba adjuk el. Magyarországra nem hozzuk be a terméket, azt Németországba tároljuk, majd közvetlenül a vevő országába szállítjuk. Ebben az esetben hogyan kell értelmezni az EU-s adószámok kérdését? Szükséges a termékeladó tagországában adószámot regisztrálnunk? Előre is köszönjük a válaszukat!

Termék beszerzése és értékesítése Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vevőnek értékesítünk egy ipari kaput, amit ő Németországban épít be egy építkezésen. Mi német partnerünktől szerezzük be a terméket, amit közvetlenül a németországi helyszínre szállítanak le (nem lép át országhatárt). Emiatt a szállítónk német áfával állítja ki felénk a számlát. Kérdésünk: vissza tudjuk-e igényelni a beszerzés áfáját? Hogyan számlázzuk tovább partnerünknek áfaszempontból ezt az értékesítést? Még nem tudjuk, hogy van-e a vevőnknek német adószáma. Válaszát előre is köszönöm!

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk alapanyagot vásárol EU-tagországból. Egyik alkalommal az alapanyag elázott, így használhatatlanná vált. A szállító biztosítója akkor fizet, ha mi számlát állítunk ki a káreseményről. Kérdésem az lenne, hogyan tudom kiszámlázni a káreseményt, és nnak van-e áfavonzata? (EU-tagországba történik a számlázás.) Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close