21 találat a(z) beszámítás cimkére

Gépvásárlás Kérdés

Egy társaság új személygépkocsit vásárolt beszámítással Kérdés

Egy társaság új személygépkocsit vásárolt, melynek értékébe beszámították a cég tulajdonában levő gépjárművet 2 500 000 forint értékben. Az ügyletről adás-vételi szerződés készült és kérésükre a cég – áfát nem tartalmazó – számlát állított ki. Kérdésem, hogy a gépjármű-értékesítő cég eljárása áfa szempontjából helyes-e, "barter", áfakörbe nem tartozó tevékenység. Tisztelettel Takács julia

Használt háztartási gép beszámításának bizonylatolása Cikk

Hogyan kell bizonylatolni az akció keretében új háztartási gépet vásárló vevő használt gépének beszámítását? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Pontgyűjtés levásárlása Kérdés

Az alábbiban szeretnék segítséget kérni. Utazási irodánk az utasai részére pontgyűjtési lehetőséget biztosít a vásárlások után. A gyűjtött pontokat későbbi utazásai során beválthatja (fizetőeszközként használhatja). A pontok felhasználása számlában adott engedménynek minősül és ekként is kell kezeljük (áfatörvény 77. §). Utazási Irodánknak vannak olyan értékesítései (közvetített utak – más utazási irodákat összehoz az utazóval), ahol nem az utazási irodánk adja a vevő részére a számlát, a közvetítői szerződés alapján a vevő részére engedményt nem adhat, azáltal a beváltott pontokat engedményként nem számolhatja el. Ezekben az esetekben hogyan történik a beváltott pontok elszámolása, könyvelése? Válaszát köszönve!

Engedményezés, beszámítás számvitele Kérdés

’A’ és ’B’ Kft. kapcsolt vállalkozások. Mindkét cégben ugyanaz a tulajdonos magánszemély van 100 százalékban. Mindkét cégnél magas pénztárállomány és az állandó finanszírozási probléma. A következőképpen szeretnék megoldani a fenti problémákat (Kiegészítés: mindkét cégnél korábbról született már osztalék döntés) ’A’-ban osztalékot fizetnek nettó 12 750 ezer Ft értékben, így a pénztárállomány ezzel csökken, maradna további 7 250 ezer Ft a pénztárban. ’B’-ben osztalékot fizetnek nettó 19 125 ezer Ft értékben, de miután a pénztárban csak 12 millió Ft a fedezet, ezért a magánszemély a különbözetet átruházza és engedményezi, azaz az osztalék hiányzó 7 125 ezer Ft-t a ’B’ cég helyett ’A’- ból veszi fel. Korábban a ’B’ cég 7 125 ezer Ft kölcsönt adott ’A’ cég számára. Az osztalékfizetés engedményezésnél ezt a kölcsönt beszámítják. Jól gondolom-e, hogy az osztalékfizetésnél az engedményezést B: egyéb bevétel/ A: egyéb ráfordítással szemben, a hitel beszámítást pedig fordítva B: egyéb ráfordítás/ A: egyéb bevétellel szemben kell könyvelni? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Bérelt ingatlan átalakításának átszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy ingatlant vett bérbe, melyen nagyobb összegű átalakításra volt szükség, többek között a villamos rendszer, a vizesblokk felújítására, illetve kőműves munkák (például válaszfal építése) elvégzésére. A bérleti szerződésben a bérbeadó hozzájárult ezen munkálatok elvégzéséhez. A felújítást, illetve átalakítást követően tételesen rögzítésre került, hogy mely munkálatok azok, amelyeket a bérbeadó elismer és viseli költségét, és melyek azok, amelyek a bérbevevő költségei maradnak. A megállapodás szerint úgy kerül rendezésre ennek összege, hogy a bérleti díjba számítják be havi 150 ezer forintonként. A kérdéseim: - A bérbevevő az elkészült felújítást annak elkészültekor köteles-e egy összegben kiszámlázni a bérbeadó felé, vagy megteheti, hogy például 2 éven keresztül csak a havi beszámításra kerülő összeget számlázza a bérbeadó felé? - Azok a tételek, amelyek nem kerülnek átszámlázásra (tehát végső soron a költségeit nem a bérbeadó viseli), elszámolhatóak egyéb szolgáltatásként, vagy köteles aktiválni azokat mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? Válaszukat előre is köszönöm!

Vételárba beszámított eszköz / tartozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy új gép értékesítése tárgyában kötött szerződésben a gép vételárának kiegyenlítése több módon történik a vevő (X társaság) részéről. A vevő (X társaság) előleget fizet a szállítónak (Y társaság), és a banki jóváírás napján előlegszámla készül részére. Ugyanez a vevő (X társaság) egy másik szerződés alapján értékesíti a szállító (Y társaság) részére egy használt eszközét (amit az új beszerzéssel cserél le), és kibocsátott számlájának pénzügyi teljesítését nem kéri, hanem az beszámításra kerül az új gép vásárlása kapcsán. Ezt követően megtörténik a teljesítés, átadásra kerül az új gép, ekkor számlázza a teljes vételárat a szállító (Y társaság), az erről szóló számla végösszegéből csak az előlegen és a beszámított használt gép árán felüli összeget kell fizetni. Az előlegről a szállító előlegjóváíró számlát készít. Kérdésem, hogy az új gép értékesítésénél előlegként kell-e kezelni a használt gép vételárának beszámítását, azaz kell-e előlegszámlát kiállítani a használt gép megvásárlását követően az Y társaságnak? Vagy kompenzálási ügyletként kell értelmezni?

Kft. adósságátvállalása Kérdés

T. Szakértő! Egyik ügyfelem egy kft. tulajdonosa, magánemberként egy most épülő társasházban lakást szeretne venni. A kft-től vásárol anyagokat az építő. Ezeket a számlákat az építő a kft.-nek nem fizeti ki, hanem a tulajdonosnak a számlák összegét beszámítaná az önerőbe. Vagyis a kft. átvállalná a tartozást a tulajdonostól. Nem tudom, hogy ez szabályos-e, és a számviteli szabályok szerint ez a könyvelésbe megoldható-e. Remélem, hogy érthetően írtam le önnek. A kft, nyereséges, több millió forint a pozitív eredménytartaléka. Szeretne a kft.-től 5 millió forint adómentes lakáscélú támogatást is. Én úgy tudom, hogy ezt csak munkaviszonyban állók kaphatnak. Lehet, hogy nem jól tudom? Várom szíves válaszát.Üdvözlettel Huéber Józsefné.

Előlegszámla kompenzálása. Kérdés

Egyik ügyfél a mezőgazdasági termeléshez szükséges anyagok szállitói számláját megkapta novemberi fizetési határidővel. A szállitó a későbbi termékeladásról előlegszámla kiállítását kéri, melyet az általa kiállitott számlával kompenzálna, melynek a fizetési határideje még nem járt le. Jogszerü-e ez a beszámitás?

Használtautó-beszámítás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk új céges autót kíván vásárolni, és a régit, ami a vállalat tulajdonában van, be szeretné számíttatni az új autó vételárába. Érdeklődnék mi a könyvelés menete? Válaszát előre is köszönöm.

Köteles-e figyelembe venni a kereseti igazolást a nyugdíjbiztosítási nyilvántartástartást vezető szerv? Kérdés

TISZTELT Szakértő(nő)! Egyik munkatársunk 2010.05.03-tól 2010. 07.16-ig megbízási jogviszonyban dolgozott az Oktatási Hivatalnak, melynek "Összevont igazolása" szerint 26 985 forintot vettek figyelembe nyugdíjjárulék-alapként, és ez után le is vonták a 10 százalékos nyugdíj-járulékot. Ám ezt az összeget nem hajlandó figyelembe venni a nyugdíjbiztosítási adatokat nyilvántartó szerv, arra hivatkozva, hogy a kereseti igazolásban szereplő összeg nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Joga van-e a nyugdíjbiztosítási adatokat nyilvántartó szervnek felülbírálni, figyelmen kívül hagyni a foglalkoztató által kiadott és a NAV-hoz is bejelentett igazolások tartalmát? Mit lehet/kell tenni ebben a helyzetben a "nyugdíjbiztosítási adatok egyeztetési eljárása" során?! Kérjük, hogy válaszát szíveskedjék tételes joghelyekre való hivatkozással alátámasztani!

Kölcsön beszámítása szolgáltatás ellenértékébe: mennyi a kamat, be kell jelenteni? Cikk

Egy cég kölcsönt adott egy másik cégnek, amit a kölcsönt kapó nem fizetett vissza, hanem azt beszámították a kölcsönadónak általa nyújtott szolgáltatás ellenértékébe. Be kellett volna jelenteni a kölcsönt és a beszámítást a másfélmilliós készpénzforgalmi limit miatt, és mennyi kamatot kellett volna minimálisan felszámítani? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Kettős adóztatás – Vietnám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben részletezett kérdésben kérem szíves segítségét. Egyik ügyfelünk szakmai betanítási szolgáltatást nyújtott cégcsoportja vietnami tagjának 2014-es teljesítéssel, amiről a kapcsolt partner adóbevallást nyújtott be 2016 novemberében a vietnami adóhatóságnak. Az ottani szabályok szerint minden vietnami adóalanynak FCT-t (Foreign Contractor Tax) kell fizetni minden külföldi illetőségű szervezet számára kifizetett összeg után (függetlenül a tényleges teljesítés helyétől, kivéve termékbevitel esetén), ami 5 százalék áfát és 5 százalék tao-t takar. Ezt az adót a partner megfizette a magyar adózó helyett, amit most át akar rá hárítani. A kérdés az, hogy az ezen a címen külföldön megfizetett adót lehetséges-e beszámítani 2017-es fizetendő tao-ba és ha igen, akkor azt milyen módon teheti meg az adózó, vagy ha önellenőrizni kell, akkor melyik évet. Segítségét előre is köszönöm!

Kölcsön beszámítása osztalékba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja a kft-nek tartozik 9 700 000 forinttal. A kft.-ből a tagot megilleti 9 100 000 forint osztalék. Be lehet-e tudni az osztalék összegét, mint a kölcsön törlesztőrészletét? Így nem vesz fel osztalékot, és a tartozása már csak 600 000 forint a cég felé. Ilyen esetben az osztalékot szja és eho szempontból hogyan kell kezelni? Válaszát köszönöm

Létszám rehabilitációs hozzájárulás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném segítségét kérni, hogy a legalább 60 órában megbízási díjjal foglalkoztatott személyek abban az esetben is beleszámítanak a rehabilitációs hozzájárulás esetében a statisztikai létszámba, ha más munkáltatónál van 36 órát meghaladó munkaviszonyuk? (Tehát két helyen számítják be őket?)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs