25 találat a(z) belföld cimkére

Kirendelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kirendeléssel kapcsolatban szeretnék információt kérni. "A" cégből mennek dolgozók "B" cégbe belföld-belföld viszonylatban kirendeléssel. Milyen feltételek mellett lehetséges, illetve mi a vonatkozó szabályozás? Köszönettel: József

Belföldi napidíj elszámolása Kérdés

Belföldi napidíjat ad a munkáltató (5000 Ft/nap ), amit bérrel együtt akarok elszámolni (nem árufuvarozónak és a könyvelés nem veszi repire). Van-e neki adómentes része? Mit kell utána fizetni (adó, járulék)?

Belföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk budapesti székhelyű, 6 db vidéki fióktelephellyel, regionális irodával rendelkezik. A vidéki kollégák a munkáltató által elrendelten, általában havonta egyszer a budapesti székhelyünkre utaznak munkamegbeszélésre, a havi ellátandó feladatok átbeszélésére. Ez rendszerint 1 napos, de előfordul, hogy 2 naposak a megbeszélések. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. § 11. pontjában 2016. augusztus 1-jétől módosult a kiküldetés (kirendelés) fogalmi meghatározása az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. június 15-én kihirdetett 2016. évi LXVI. törvény 1. § (1) bekezdése alapján. A törvény szerint kiküldetésnek minősül a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazás. Nem minősül kiküldetésnek a lakóhelyről, tartózkodási helyről a munkáltató székhelyére, telephelyére történő bejárás, illetve oda-visszautazás. Kérdésünk a következő lenne: A kollégáink a telephelyről, illetve a lakóhelyről a székhelyre történő utazása kiküldetésnek minősül-e? Ha nem, akkor milyen elszámolást kell alkalmaznunk? Segítségét előre is köszönjük.

Amikor elszámolható napidíj, és amikor nem Cikk

A fizetendő napidíj összegéről érdeklődött olvasónk, kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

Ellentmondások a fuvarosok napidíja körül. Hátrányos szabályok Cikk

Nehezen értelmezhetőek, esetenként indokolatlanul hátrányosak a fuvarosok napidíjára vonatkozó, idén hatályba lépett változások, derül ki a témához az Adózónához érkező kérdésekből. Cikkünk összefoglalja a szabályozás lényegét és rámutat azokra a diszkriminatív jelenségekre is, amelyek megoldása – véleményünk szerint – csak az előírások megfelelő korrekciójától várható.

Belföldi napidíj belföldi fuvarozás esetén Kérdés

Belföldi közúti árufuvarozást végző társaság munkavállalói esetében a munkaszerződésben meghatározott munkavégzés helye változó. Naponta több fuvart is lebonyolítanak a munkavállalók "kiküldetésben", azonban a távollétek egyike sem haladja meg a hat órát. Együttesen naponta meghaladják azt. A változó munkahely miatt járhat-e nekik belföldi napidíj, és ha csak együtt számolva éri el a távollét időtartama a napi hat órát, kaphatnak-e napidíjat..

Kiküldetés belföldre: mi jár, mi adható, mi jön még rá? Cikk

Egyéni vállalkozó alkalmazottaival együtt gyakran dolgozik belföldi kiküldetésben. Kaphatnak-e napidíjat, kötelező-e adni, mennyi lesz a közteher? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Szja Kérdés

Van egy magánszemély ügyfelem, akinek Németországban és itthon is van van bejelentett lakcíme. Az év nagy részében itthon van, de kintről is van jövedelme, ami után levonják az adót. Kérdésem, hogy melyik országban kell az adóbevallást benyújtania? Köszönettel! B.Kati

ÁFA EU tagállamból megrendelés termékmegjelenítésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! "C" belföldi kft.-hez egy EU tagállamból érkezik megrendelés, magyarországi műsorban termékmegjelenítésre. Ez a " C" belföldi kft.teljes kampány munkát végzi a külföldi megrendelőnek. A termékmegjelenítésről a "C" kft. áfás számlát kap, ezt hogyan lehet továbbszámlázni a külföldi megrendelő felé? Áfával terhelten? Köszönettel Ildikó

Amit a kiküldetési költségek adózásáról és elszámolásáról tudni kell Cikk

Kell-e adózni a dolgozók szállásköltsége és étkeztetése után belföldi kiküldetés esetén? Olvasónk kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Pót ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs