48 találat a(z) belépés katába cimkére

Kettős kata probléma Kérdés

Szja után kata Kérdés

Megszüntetett egyéni vállalkozás választhatja-e a katát? Kérdés

Bt. végelszámolás, egyéni vállalkozóként folytatás Kérdés

Katából kilépett egyéni vállalkozó bevételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy ha 2019 januárjában egy egyéni vállalkozó kilépett a kata hatálya alól, akkor a később befolyt, de még a katás időszak alatt számlázott bevételeit a katás időszakra kell-e figyelembe venni? Felmerült a kérdés, hogy a pénzügyi teljesítés ideje alapján ez már nem a katás időszak bevétele-e? Ebből adódik a következő kérdés: kata bevételi nyilvántartás vezetése folytán csak a ténylegesen befolyt bevételt kell-e figyelembe venni, vagy az összes leszámlázott tételt, függetlenül attól, hogy pénzügyileg rendezve vannak-e? Mi az eljárás fordított esetben: ha az egyéni vállalkozó év közben lép be a katába, és a bevételei csak később, a katás időszakban folynak be?

Nem a számviteli törvény hatálya alá tartozó evás bt. áttárése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem a számviteli törvény hatálya alá tartozó evás bt. 2020. január 1-jével a katás vállalkozási formát választja. A 19T201T nyomtatvány és a 1943-as nyomtatvány kitöltésén kívül kell-e még egyéb kötelezettségnek eleget tenni? (Természetesen a 1908-as bevallásokat és az iparűzésiadó-bevallást elkészíti a társaság.)

Eva megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy jelenleg evás bt. egyedüli tevékenysége egy saját tulajdonú üzlet bérbeadása szintén üzleti tevékenység folytatására. Eddig a tevékenysége miatt nem léphetett be a kata hatálya alá. Kérdésem az, hogy 2019-től várható-e változás ebben. Köszönettel: Gyurics Istvánné

Ügyvédi iroda – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda (társasági adó hatálya alá tartozó) katás adózást szeretne választani. Az iroda könyveiben szerepel korábbi években előírt ki nem fizetett osztalék. Kérdésem, hogy az áttéréskor ezt kötelezően le kell-e adózni, mi lesz ennek a sorsa ? Ugyanez a kérdés vonatkozik a felhalmozott pozitív eredménytartalékra is. Várom válaszát! Üdvözlettel: Szabó Magdolna

Váltás taóról katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tao alá tartözó bt. katára szeretne áttérni. Hogyan kell lezárnia a taós időszakot, és milyen nyomtatványokat kell kitöltenie a katára való áttéréshez? (Nyugdíjas beltag végzi az összes tevékenységet a bt.-ben.)

Evából katába átlépés Kérdés

Teljes jogú nyugdíjas evás vállalkozó heti 16 órás munkaviszonnyal hogyan tud bejelentkezni a katába (melyek ennek a lépései), és milyen járulékokat kell fizetnie?

Belépés katába Kérdés

Egyéni vállalkozó szeretne 2019.01.01. napjától katás lenni, de van egy fő alkalmazottja is. A kérdésem az, hogy az alkalmazott után is a kata szabályai szerint kell adózni, vagy a kapott bér után kell leróni a közterheket (szja, járulék, szocho)?

Szünetelő egyéni vállalkozó belépne a katába Kérdés

Szünetelő egyéni vállalkozó 2019. 01.01-től szeretne belépni a katába, hogyan teheti ezt meg? A szünetelés előtt nem volt katás. Várom válaszát.

Evából kilépő bt. kata mellett lehet-e alanyi áfamentes? Kérdés

Sok éve evás bt. 2019-től katát szeretne választani. Kérdés, hogy lehet-e alanyi áfamentes, ha 2018-ban 12 millió forint alatt volt az árbevétele, de 2017-ben 20 millió fölött?

Kata, végszámla Kérdés

Egyéni vállalkozó január 1-jétől áttér a kata adózási módra. Az előző évben előlegszámlát bocsátott ki, mely előleg az szja-törvény szerint bevételnek minősült. A végszámlát a katás időszakban állítja ki. Van-e erre vonatkozóan különös bevételmegállapítási szabály? Vagy egyszerűen az szja-s időszakban a bevétele az előleg, a katás időszakban pedig a végszámla szerinti hátralévő összeg?

Taóból katába év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segítségét: egy bt.-ről van szó, amelyet április 1-jétől katába jelentettem át, addig a társasági adó szerint adózott. Azért történt ez év közben, mert a tag nyugdíjas lett, s ez az adózási forma a legkedvezőbb számára. Miután a 1871-es bevallást be kell adnom, s a tag nyugdíjas, szeretném március 31-ével "lezárni" a céget, kivenni a nyereséget, az eredménytartalékon lévő összeggel együtt. Hogyan csináljam? (Az osztalék utáni adókra gondolok.) Megtehetem-e, hogy júniusban leadózza, s a 08-as bevalláson most bevallom, vagy készítsek márciusra önellenőrzést, és akkor valljam be a 08-as bevalláson a fizetendőket? Válaszát, javaslatát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs