78 találat a(z) bejelentkezés cimkére

Kiva adózási mód választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva adózási módot a 2018. november elején alakuló társaság választhatja már a megalakulás napjától? Ha igen, akkor a társasági szerződésben kell rögzíteni a választott adózási módot, vagy a 18T203KV nyomtatványon történő bejelentésre van szükség? Válaszát megköszönve: Kissné

Be kell-e minden vállakozásnak jelentkezni a NAIH-hoz? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Még nem jelentkeztem be a NAIH-hoz, egyéni vállalkozó könyvelő vagyok, kevés ügyfelem van – összesen öt társaság –, amelynek könyvelek. Társaságonként maximum két fő alkalmazott van a vezetővel együtt. Egy víziközmű-társaság közfoglalkoztatottakat foglalkoztatott (120 főt) 2016-ig, de lehet, hogy ebben az évben is lesznek közfoglalkoztatott munkavállalói. Be kell-e mindnyájunknak jelentkezni a NAIH-hoz, hol és milyen módon? Köszönettel: Mihály Gáborné

Bejelentkezés, számlázás láncügyletnél Cikk

Olvasónk több országot érintő szállítási, értékesítési folyamat áfájáról és számlakezeléséről kérdezett. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Adminisztrátori bejelentkezés cégkapura Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV tájékoztató füzete szerint a 2018-as évben még lehet az ügyfélkaput használni a bevallások beküldésére. Így megjelent néhány szakirányú cikk, hogy akkor elegendő volt, hogy az ügyfelek ügyvezetői beregisztráltak a cégkapura, eleget téve a törvényi kötelezettségnek. A könyvelők megnyugodtak, hogy akkor most nem kell "szenvedni" a cégkapus adminisztrátori bejelentéssel. Ehhez képest a NAV-levél hol a cégkapura jön, ahol csak az ügyvezető olvashatja, ha elolvassa, mert ők ezt nemigen figyelik, hol az ügyfélkapura, ahol a könyvelő is olvashatja. Akkor most hol kell leveleznie a NAV-nak? Mi a helyes részéről? Kérem szépen, hogy részletesen írják le, lépésről lépésre, hogy hogyan kell bejelenteni a könyvelőt a cégkapura adminisztrátorként, hogy ő is olvashasson minden beérkező dokumentumot, mert nem találunk olyan klassz részletes útmutatót, amilyen a regisztrációhoz volt. Köszönettel várom válaszukat.

Külföldi munkavállalás egyéni vállalkozó esetén Kérdés

Katás egyéni vállalkozó alvállalkozói szerződést kötött egy budapesti székhelyű céggel építőipari munkák elvégzésére. A munkavégzés helye Hollandiában lenne. Kérdésem: milyen engedélyek, bejelentkezési kötelezettségek vannak ebben az esetben, hogyan járjunk el szabályosan? Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel: B. Tóth Józsefné

Oktatási kft.-n belüli kuponhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó kft. szeretne kuponrendszert bevezetni. Kérdéseim a következők: 1. Van-e ennek valamilyen feltétele, engedélyeztetési kötelezettsége, hogy ez a kupon vagy vásárlási utalvány rendszer működhessen? 2. Ennek milyen könyvelési, bevallási, bejelentkezési feltételei, illetve kötelezettségei vannak? Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat.

Kivatörvény alá történő bejelentkezés 2018-ra Kérdés

Kedves Szakértők! Van-e már nyomtatvány a kivára való áttéréshez 2018-tól? Ha igen, mettől meddig lehet rá bejelentkezni? Használható-e rá a 17T203KV nyomtatvány? 2018-ast nem találtam! Köszönöm.

Iparűzési adózásra bejelentkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy új ügyfelem, akinek a székhelye székhelyszolgáltatónál van. Oka, hogy ott nincs iparűzési adó. Most intézem a bejelentkezéseket. A kérdés: be kell-e jelentkezni iparűzési adó alá a székhelyen, avagy nem is lehet, ha olyan nincs? Köszönet!

Szabad a kata az ügyvédi irodák számára is Cikk

December 1-jétől elkezdhetik bejelenteni az ügyvédi irodák az adóhatóságnál, ha 2018. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint szeretnének adózni – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Áfa tv. 46. § Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségüket. Magyar adóalany harmadik országbeli állampolgárnak nyújt az Áfa tv. 46. § (2) b. pont szerinti szolgáltatást. Ebben az esetben az EU-s adóalanynak be kell jelentkeznie az igénybe vevő letelepedés szerinti országába és ottani áfával kell a számlát kibocsátania, bevallania, megfizetnie? Köszönettel.

Társasház építésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég vesz egy építési telket és ezen generálkivitelezővel társasházat építtet. A generálkivitelező az alvállalkozók munkáját is összehangolja. A cég az így felépített lakásokat hasznosítja, bérbeadással és/vagy eladással. A kérdés az, hogy már a telek megvásárlásakor be kell-e jelentkeznie "A lakóingatlannak minősülő és a lakóingatlannak nem minősülő ingatlan [ingatlanrész] bérbeadása, haszonbérbeadása tevékenységünkre adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választjuk" illetve az áfatörvény 88. §-a alapján bejelentkezik az ingatlanértékesítés, -szolgáltatatás vonatkozásában az áfa hatálya alá. Ebben az esetben a generálkivitelezővel – fordított áfásan tud elszámolni a cég, értékesítéskor és bérbeadáskor pedig áfás értékesítést valósíthat meg. Ekkor még az is kérdés, hogy magánszemély felé történő értékesítésnél 5 százalékos a felszámítható áfa a szabályoknak való megfeleléskor? Milyen modón történhet meg szabályosan az, hogy az így felépült egyik társasházi lakás az ügyvezető tulajdonába kerül, vagy ő veszi bérbe? Ekkor milyen áfás szabályokat kell betartani, vagy milyen előírásoknak kell megfelelni, hogy ez szabályosan történhessen meg? Köszönöm válaszát!

Cégkapu: hamarosan lejár a bejelentkezési határidő Cikk

Augusztus 30-án lejár a cégkapuba való bejelentkezés határideje.

Telephely, ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Telephely megítélése kérdésében szeretném szakvéleményét kérni. Adott egy osztrák illetőségű holding cég, amely ingatlant (üzemcsarnok) vásárolt Magyarországon. A vásárlás célja, hogy - mindennemű saját használat vagy bérbeadás nélkül - továbbértékesítsék az ingatlant. Kérdésem arra vonatkozik, hogy 1. A magyar-osztrák kettős adós egyezmény alapján keletkezik-e az osztrák cégnek magyarországi telephelye az ingatlan puszta tulajdonjogának megszerzésére tekintettel (szerintem NEM)? Egyedi ügyletről van szó, melyet nem követ további vétel és eladás. 2. Milyen bejelentkezésre van szükség Magyarországon? (Adószámra szükség lesz a belföldi ingatlan értékesítéséhez, illetve szerintem az ügyleten szerzett nyereség is belföldön lesz adóköteles. A helyi adóhatósághoz szerintem nem kell beregisztrálni, mivel nem lesz HIPA telephely sem, és az adott önkormányzat nem írt elő építményadót sem.) Szíves válaszait nagyon köszönöm.

Rendelkezési nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendelkezési nyilvántartásba történő bejelentkezéshez szeretnék gyakorlati segítséget kérni. Egyéni vállalkozóknak és cégeknek is be kell jelentkezni a nyilvántartásba? Ha igen, akkor milyen határidővel? Az alaprendelkezésnél feltett kérdésekre mit kell bejelölni? Kérem ne a törvényi hivatkozást írják le, mert az"kínai", hanem, hogy kinek-miért-mikor-hogyan kell elvégeznie a bejelentést?

Adómentes munkáltatói lakástámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságunk munkaviszonyban foglalkoztatott ügyvezetőjének adómentes munkáltatói lakástámogatást kíván adni lakás vásárlásához. A megvásárolni kívánt lakáson kívül az ügyvezető tulajdonában már van egy lakás, ahol életvitelszerűen lakik. Kérdésünk: A fentiekre tekintettel adható-e a második lakásra adómentes támogatás és be kell-e jelentkezni tartózkodási helyként az új lakásba? Köszönettel: Ecker Dániel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bankkártyás vásárlás számla nélkül

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

A számlatulaj másik bankszámlájára utaltam

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Adószámos magánszemély tevékenységi körök

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink