30 találat a(z) bejelentés a NAV-nak cimkére

Zrt. és kft. közötti engedményezés Kérdés

Ezek miatt indít leggyakrabban jogkövetési vizsgálatot a NAV Cikk

Az ellenőrzési gyakorlat ugyan változott, és úgy tűnik jelenleg kevesebb az adóellenőrzés, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez így is fog maradni. A jogkövetési vizsgálatok egyik célja a jogkövetésre ösztönzés, mivel ekkor az adózónak lehetősége van a bevallásainak javítására, de előfutárai lehetnek egy adóellenőrzéseknek is, azaz a másik célja a kockázatosnak tartott adózók ügyleteinek felderítése, azokról adatok gyűjtése. Tapasztalataink szerint elég sok adózó nem érti vagy nem veszi elég komolyan a jogkövetési vizsgálatok megállapításait, a NAV pedig egy viszonylag nagy adatbázisból tud válogatni, hogy kiknél érdemes tovább vizsgálódni. Ráadásul erre az 5 éves elévülési időn belül lehetősége van.

Áttérés devizás könyvelésre: ki teheti meg, be kell-e jelenteni? Cikk

Magyar székhelyű, jelentős külföldi tulajdoni hányaddal rendelkező gazdasági társaság a 2020. 12. havi taggyűlési határozat alapján áttérne az euróalapú könyvvezetésre. 2021-től megteheti-e ezt? A NAV felé van-e ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettsége a cégnek? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése – mutatjuk, mire figyeljen Cikk

Az egyéni vállalkozás bármikor szüneteltethető. Ehhez viszont szigorú bejelentési szabályoknak kell eleget tenni azoknak, akik ezt igénybe szeretnék venni, illetve a szüneteltetés időtartama sem lehet végtelen. Cikkünk összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről, és az ezzel kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséről.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Ügyvédi iroda – egyéni ügyvéd Kérdés

Fodrász nyugta Kérdés

Kik a háztartási alkalmazottak, milyen ellátásra jogosultak? Cikk

Egy háztartás fenntartása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felvigyázása nem kevés feladattal jár, így gyakori, hogy segítségre van szükség ezen feladatok ellátásában. Jó tudni, hogy létezik egy foglalkoztatási forma, amely könnyen, gyorsan, rugalmasan teszi lehetővé az úgynevezett háztartási alkalmazottak foglalkoztatását, ráadásul nagyon alacsony költség mellett. Nézzük meg részletesen, mit is jelent ez, és a háztartási alkalmazottak oldaláról nézve milyen jogviszonyt keletkeztet ez a típusú munkavégzés!

Elkésett bértámogatás Kérdés

Alkalmi munka a karácsonyi vásárban Cikk

Karácsony előtt sorra nyílnak a karácsonyi vásárok, ahol az árusok gyakran alkalmaznak munkavállalókat egyszerűsített foglalkoztatásban. Átmeneti, néhány napos munkák esetén sem szabad azonban megfeledkezni a munkavállalók megfelelő bejelentéséről – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Őstermelő – együttműködési megállapodás diákmunkára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő nyáron 20 napra együttműködési megállapodás keretében foglalkoztat egy tanulót, akinek heti 7264 forintot fog fizetni. Jól tudom-e, hogy ezt a NAV felé nem kell bejelenteni, mivel a juttatás adómentes, és biztosított sem lesz a tanuló, vagyis a kifizetett juttatást semmiféle adó- és járulék nem terheli, valamint a 08-as bevallásban sem kell szerepeltetni (az őstermelő nem alanya a szakképzési hozzájárulási adónak)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Frissítő masszázs számlájának jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: gyógymasszőr (aki házhoz jár és nincs üzlete) számlát állít ki a pénztárgép helyett. Kell-e valahol jelenteni a NAV felé a számlákat? A PTGSZLAH nevü nyomtatványon nem lehet, mivel nincs üzlet (átvételi hely). Ha ezen próbálom jelenteni, hibalistát hoz a nyomtatvány.

Cég eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérem szíves segítségüket: adott egy kft, melyet eladtak, így új lett a tulajdonos és a székhely is. A cégbíróságon bejelentették a változást. A kérdésem az, hogy a NAV megkapja-e az új adatokat automatikusan a cégbíróságtól, vagy kell-e külön bejelentést tennem a NAV felé, hogy változott a cég székhelye és tulajdonosa? Az új tulajdonost/ügyvezetőt a T1041-en bejelentettem a NAV felé, de nem tudom, hogy egyéb nyomtatványon kell-e még bejelentést tennem ilyen esetben. Köszönettel: Kiss Beáta

Közös őstermelői igazolvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó édesanyja őstermelői igazolványában bejegyezve közös őstermelői tevékenységet folytat. Be kell-e ezt a NAV felé jelentenie, vagy sem?

Külföldi diák Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném segítségüket: egy általunk könyvelt magyar cégnél gyakornoki minőségben lenne egy magyar állampolgárságú, dániai főiskolán tanuló diák 5 hónapon keresztül. A magyar cég gyakornoki szerződést kötött a dán főiskolával. Kell-e bármilyen bejelentést tennünk a NAV felé, vagy egy esetleges ellenőrzésnél elég a lefordított gyakornoki szerződést bemutatni? Kell-e kérnie a dán hatóságoktól E104-et esetleg? Illetve kell-e részére bármiféle díjazást adni? A gyakornoki szerződés nem tér ki erre. Várjuk válaszukat. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs