22 találat a(z) bejelentés a NAV-nak cimkére

Elkésett bértámogatás Kérdés

Alkalmi munka a karácsonyi vásárban Cikk

Karácsony előtt sorra nyílnak a karácsonyi vásárok, ahol az árusok gyakran alkalmaznak munkavállalókat egyszerűsített foglalkoztatásban. Átmeneti, néhány napos munkák esetén sem szabad azonban megfeledkezni a munkavállalók megfelelő bejelentéséről – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Őstermelő – együttműködési megállapodás diákmunkára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő nyáron 20 napra együttműködési megállapodás keretében foglalkoztat egy tanulót, akinek heti 7264 forintot fog fizetni. Jól tudom-e, hogy ezt a NAV felé nem kell bejelenteni, mivel a juttatás adómentes, és biztosított sem lesz a tanuló, vagyis a kifizetett juttatást semmiféle adó- és járulék nem terheli, valamint a 08-as bevallásban sem kell szerepeltetni (az őstermelő nem alanya a szakképzési hozzájárulási adónak)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Frissítő masszázs számlájának jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: gyógymasszőr (aki házhoz jár és nincs üzlete) számlát állít ki a pénztárgép helyett. Kell-e valahol jelenteni a NAV felé a számlákat? A PTGSZLAH nevü nyomtatványon nem lehet, mivel nincs üzlet (átvételi hely). Ha ezen próbálom jelenteni, hibalistát hoz a nyomtatvány.

Cég eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérem szíves segítségüket: adott egy kft, melyet eladtak, így új lett a tulajdonos és a székhely is. A cégbíróságon bejelentették a változást. A kérdésem az, hogy a NAV megkapja-e az új adatokat automatikusan a cégbíróságtól, vagy kell-e külön bejelentést tennem a NAV felé, hogy változott a cég székhelye és tulajdonosa? Az új tulajdonost/ügyvezetőt a T1041-en bejelentettem a NAV felé, de nem tudom, hogy egyéb nyomtatványon kell-e még bejelentést tennem ilyen esetben. Köszönettel: Kiss Beáta

Közös őstermelői igazolvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó édesanyja őstermelői igazolványában bejegyezve közös őstermelői tevékenységet folytat. Be kell-e ezt a NAV felé jelentenie, vagy sem?

Külföldi diák Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném segítségüket: egy általunk könyvelt magyar cégnél gyakornoki minőségben lenne egy magyar állampolgárságú, dániai főiskolán tanuló diák 5 hónapon keresztül. A magyar cég gyakornoki szerződést kötött a dán főiskolával. Kell-e bármilyen bejelentést tennünk a NAV felé, vagy egy esetleges ellenőrzésnél elég a lefordított gyakornoki szerződést bemutatni? Kell-e kérnie a dán hatóságoktól E104-et esetleg? Illetve kell-e részére bármiféle díjazást adni? A gyakornoki szerződés nem tér ki erre. Várjuk válaszukat. Köszönettel.

Számlázó program bejelentése Kérdés

Katás egyéni vállalkozó vagyok. Biztosításokat kötök, leszerződtem egy követÍtő céghez. A számlát helyettem a biztósÍtó cég állÍtja ki. Kérdésem az, hogy a számlázó programot nekem kell bejelentenem a NAV-hoz?

Társas vállalkozó bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kft. tagja a társasági szerződés szerint az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. Az ügyvezetést ellátó tag heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik (vagy főállású egyéni vállalkozó), a társaságban személyesen is közreműködik szintén megbízási jogviszonyban. Mind a két megbízási jogviszonyban történő kifizetés egyenként és összesen sem éri el a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy az alábbi esetben társas vállalkozóról beszélünk-e, amit a T1041-en 1452-es kóddal kell bejelenteni?

Amikor nem kell bejelenteni, ha nyugta helyett számlát adnak Cikk

Számlát kér a vevő a készpénzzel kifizetett vásárlásról, az összeget nem ütik be a pénztárgépbe, be kell-e jelenteni a számlát a jelenteni PTGSZLAH nyomtatványon? – kérdezte olvasónk. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Ne felejtse el bejelenteni ingyenesen szerzett tagi részesedését! Cikk

Június 30-áig be kell jelenteni az illetékes állami adó- és vámhatósághoz, ha valaki ingyenesen szerzett tagi részesedést – hívta fel a figyelmet újfent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Takarítás közös költség alóli mentességért? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e valamilyen egyszeri vagy rendszeres NAV-hoz való bejelentési és díjfizetési vonzata annak, ha a társasház egyik természetes személy tulajdonostársa a közös helyiségek és a házhoz tartozó területek rendszeres takarítását a közös költségek alóli mentességért csinálja? Elég-e erre egy közgyűlési határozat? (Szerintem nem.) Miként lehetne/kellene ezt a megoldást szabályszerűen végeztetni/bizonylatolni a társasházi törvény, az adótörvények és a társasházak könyvvezetésére vonatkozó számviteli törvény, valamint a 224/2000. kormányrendelet előírásainak figyelembevétele alapján? Előre is köszönettel: egy társasházi tulajdonos. Kérjük, hogy jogi iránymutatását szíveskedjék tételes joghelyekkel is alátámasztani

Sportegyesület edzők ekho-választása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Amatőr sportegyesületünk jelenleg egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazza a sportedzőket. A jövő hónaptól azonban szeretnénk áttérni más foglalkoztatási módra, nevezetesen határozatlan idejű munkaviszonyra, a közterheket pedig az ekho szabályai szerint fogjuk levonni, illetve teljesíteni. Valamennyi sportedzőnk megfelel az ekho szabályainak, azaz máshol rendelkeznek elegendő jövedelemmel, amely után a közteherviselési kötelezettségek teljesítése az általános szabályok szerint történik, ezért az általunk adott munkabér egészéből a közterheket az ekho szabályai szerint fogjuk levonni. A kérdéseim: - Kell-e munkaszerződést kötni, illetve milyen szerződést kössünk velük akkor, ha a havi munkaórák száma 40 (illetve egy edző esetében 48)? - Lehet-e a munkaidő-beosztást változtatni (anélkül, hogy például pótlékot kellene fizetni), gondolok itt arra, hogy a mérkőzések általában eltérő időpontban vannak (főleg vasárnap)? - Mivel vasárnaponként vannak a mérkőzések, számolni kell-e bármilyen pótlékkal az alapbérhez képest, vagy ezt ki lehet zárni például a szerződésben? - Kell-e jelenléti ívet vezetni? - Be kell-e jelenteni az alkalmazottakat a NAV-nál, és ha igen, melyik űrlapon?

T1041-es ügyvezetői bejelentési kötzelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! T1041-es bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. 2007 előtt alakult cég ügyvezetőjének társas vállalkozói bejelentését még anno papíralapon teljesítették. A NAV ügyfélkapuján lekérdezhető biztosítási jogviszony felületen a bejelentett munkáltatói név helyett „ Nem azonosított foglalkoztató” szöveg szerepel. Lehetséges, hogy a még papíron alapon teljesített ügyvezetői bejelentéseket újra be kellene küldeni elektronikusan a T1041-es nyomtatványon? Vagy csak személyesen be kellene mutatni a NAV-nak az eredeti bejelentőt, és kijavítják? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói kölcsön átalakítása munkáltatói támogatássá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem a 15/2014 (IV.3.) NGM-rendeletet akkor, amikor azt olvasom az 1. § (8) bekezdésben, hogy nem szükséges a kincstár és a bank bevonása abban az esetben, ha először kölcsönt adok, majd az igazolások bemutatása után (3-6. §) átalakítom a kölcsönt támogatássá? Ebben az esetben kinek, és hogyan kell jelentenie a támogatást a NAV felé?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close