22 találat a(z) bejelentés a NAV-nak cimkére

Elkésett bértámogatás Kérdés

Alkalmi munka a karácsonyi vásárban Cikk

Karácsony előtt sorra nyílnak a karácsonyi vásárok, ahol az árusok gyakran alkalmaznak munkavállalókat egyszerűsített foglalkoztatásban. Átmeneti, néhány napos munkák esetén sem szabad azonban megfeledkezni a munkavállalók megfelelő bejelentéséről – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Őstermelő – együttműködési megállapodás diákmunkára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő nyáron 20 napra együttműködési megállapodás keretében foglalkoztat egy tanulót, akinek heti 7264 forintot fog fizetni. Jól tudom-e, hogy ezt a NAV felé nem kell bejelenteni, mivel a juttatás adómentes, és biztosított sem lesz a tanuló, vagyis a kifizetett juttatást semmiféle adó- és járulék nem terheli, valamint a 08-as bevallásban sem kell szerepeltetni (az őstermelő nem alanya a szakképzési hozzájárulási adónak)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Frissítő masszázs számlájának jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: gyógymasszőr (aki házhoz jár és nincs üzlete) számlát állít ki a pénztárgép helyett. Kell-e valahol jelenteni a NAV felé a számlákat? A PTGSZLAH nevü nyomtatványon nem lehet, mivel nincs üzlet (átvételi hely). Ha ezen próbálom jelenteni, hibalistát hoz a nyomtatvány.

Cég eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérem szíves segítségüket: adott egy kft, melyet eladtak, így új lett a tulajdonos és a székhely is. A cégbíróságon bejelentették a változást. A kérdésem az, hogy a NAV megkapja-e az új adatokat automatikusan a cégbíróságtól, vagy kell-e külön bejelentést tennem a NAV felé, hogy változott a cég székhelye és tulajdonosa? Az új tulajdonost/ügyvezetőt a T1041-en bejelentettem a NAV felé, de nem tudom, hogy egyéb nyomtatványon kell-e még bejelentést tennem ilyen esetben. Köszönettel: Kiss Beáta

Közös őstermelői igazolvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó édesanyja őstermelői igazolványában bejegyezve közös őstermelői tevékenységet folytat. Be kell-e ezt a NAV felé jelentenie, vagy sem?

Külföldi diák Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném segítségüket: egy általunk könyvelt magyar cégnél gyakornoki minőségben lenne egy magyar állampolgárságú, dániai főiskolán tanuló diák 5 hónapon keresztül. A magyar cég gyakornoki szerződést kötött a dán főiskolával. Kell-e bármilyen bejelentést tennünk a NAV felé, vagy egy esetleges ellenőrzésnél elég a lefordított gyakornoki szerződést bemutatni? Kell-e kérnie a dán hatóságoktól E104-et esetleg? Illetve kell-e részére bármiféle díjazást adni? A gyakornoki szerződés nem tér ki erre. Várjuk válaszukat. Köszönettel.

Számlázó program bejelentése Kérdés

Katás egyéni vállalkozó vagyok. Biztosításokat kötök, leszerződtem egy követÍtő céghez. A számlát helyettem a biztósÍtó cég állÍtja ki. Kérdésem az, hogy a számlázó programot nekem kell bejelentenem a NAV-hoz?

Társas vállalkozó bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kft. tagja a társasági szerződés szerint az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. Az ügyvezetést ellátó tag heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik (vagy főállású egyéni vállalkozó), a társaságban személyesen is közreműködik szintén megbízási jogviszonyban. Mind a két megbízási jogviszonyban történő kifizetés egyenként és összesen sem éri el a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy az alábbi esetben társas vállalkozóról beszélünk-e, amit a T1041-en 1452-es kóddal kell bejelenteni?

Amikor nem kell bejelenteni, ha nyugta helyett számlát adnak Cikk

Számlát kér a vevő a készpénzzel kifizetett vásárlásról, az összeget nem ütik be a pénztárgépbe, be kell-e jelenteni a számlát a jelenteni PTGSZLAH nyomtatványon? – kérdezte olvasónk. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Ne felejtse el bejelenteni ingyenesen szerzett tagi részesedését! Cikk

Június 30-áig be kell jelenteni az illetékes állami adó- és vámhatósághoz, ha valaki ingyenesen szerzett tagi részesedést – hívta fel a figyelmet újfent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Takarítás közös költség alóli mentességért? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e valamilyen egyszeri vagy rendszeres NAV-hoz való bejelentési és díjfizetési vonzata annak, ha a társasház egyik természetes személy tulajdonostársa a közös helyiségek és a házhoz tartozó területek rendszeres takarítását a közös költségek alóli mentességért csinálja? Elég-e erre egy közgyűlési határozat? (Szerintem nem.) Miként lehetne/kellene ezt a megoldást szabályszerűen végeztetni/bizonylatolni a társasházi törvény, az adótörvények és a társasházak könyvvezetésére vonatkozó számviteli törvény, valamint a 224/2000. kormányrendelet előírásainak figyelembevétele alapján? Előre is köszönettel: egy társasházi tulajdonos. Kérjük, hogy jogi iránymutatását szíveskedjék tételes joghelyekkel is alátámasztani

Sportegyesület edzők ekho-választása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Amatőr sportegyesületünk jelenleg egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazza a sportedzőket. A jövő hónaptól azonban szeretnénk áttérni más foglalkoztatási módra, nevezetesen határozatlan idejű munkaviszonyra, a közterheket pedig az ekho szabályai szerint fogjuk levonni, illetve teljesíteni. Valamennyi sportedzőnk megfelel az ekho szabályainak, azaz máshol rendelkeznek elegendő jövedelemmel, amely után a közteherviselési kötelezettségek teljesítése az általános szabályok szerint történik, ezért az általunk adott munkabér egészéből a közterheket az ekho szabályai szerint fogjuk levonni. A kérdéseim: - Kell-e munkaszerződést kötni, illetve milyen szerződést kössünk velük akkor, ha a havi munkaórák száma 40 (illetve egy edző esetében 48)? - Lehet-e a munkaidő-beosztást változtatni (anélkül, hogy például pótlékot kellene fizetni), gondolok itt arra, hogy a mérkőzések általában eltérő időpontban vannak (főleg vasárnap)? - Mivel vasárnaponként vannak a mérkőzések, számolni kell-e bármilyen pótlékkal az alapbérhez képest, vagy ezt ki lehet zárni például a szerződésben? - Kell-e jelenléti ívet vezetni? - Be kell-e jelenteni az alkalmazottakat a NAV-nál, és ha igen, melyik űrlapon?

T1041-es ügyvezetői bejelentési kötzelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! T1041-es bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. 2007 előtt alakult cég ügyvezetőjének társas vállalkozói bejelentését még anno papíralapon teljesítették. A NAV ügyfélkapuján lekérdezhető biztosítási jogviszony felületen a bejelentett munkáltatói név helyett „ Nem azonosított foglalkoztató” szöveg szerepel. Lehetséges, hogy a még papíron alapon teljesített ügyvezetői bejelentéseket újra be kellene küldeni elektronikusan a T1041-es nyomtatványon? Vagy csak személyesen be kellene mutatni a NAV-nak az eredeti bejelentőt, és kijavítják? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói kölcsön átalakítása munkáltatói támogatássá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem a 15/2014 (IV.3.) NGM-rendeletet akkor, amikor azt olvasom az 1. § (8) bekezdésben, hogy nem szükséges a kincstár és a bank bevonása abban az esetben, ha először kölcsönt adok, majd az igazolások bemutatása után (3-6. §) átalakítom a kölcsönt támogatássá? Ebben az esetben kinek, és hogyan kell jelentenie a támogatást a NAV felé?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiva, egészségügyi szolgáltatási járulék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaalap-módosítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close