22 találat a(z) behajthatatlan követelés áfája cimkére

Behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylése Kérdés

Behajthatatlan követelés: a partner kényszertörlése után sem kell feltétlenül búcsút mondanunk az áfának Cikk

A behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylésére 2020 óta van lehetőség, azonban a szabályozás 2021 során is változott: alapvetően megengedőbb irányba, azaz a visszaigénylési lehetőségek bővültek.

Behajthatatlan követelések áfája: 2021. augusztus 30-áig még elévülési időn túl is visszaigényelhető Cikk

A 2021 márciusában közzétett magyar vonatkozású ügyben az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a behajthatatlan követelés áfájának visszatérítésekor az elévülési időt nem az eredeti termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési időpontjától kell számítani, hanem az az időpont az irányadó, amikor a meg nem fizetés valóban biztossá vált, olvasható a PwC Magyarország elemzésében.

Döntött a Kúria: visszajár a behajthatatlan követelések áfája Cikk

A Kúria először döntött érdemben a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésével kapcsolatos ügyekben – mégpedig az adózók javára, közölte a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Az ítéletek több hasonló ügyben is utat mutatnak, sőt: a 2020-ban hatályba lépett szabályok alapján kért visszatérítésekben is segíthetik az adózókat.

Változtak a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos áfaelőírások Cikk

2020. január 1-je óta a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után fizetendő áfa alapja – meghatározott feltételek teljesülése esetén – csökkenthető, ha az adóalany vevő a termék vagy szolgáltatás ellenértékét nem egyenlítette ki. Az adóalap utólag önellenőrzéssel, a behajthatatlan követelésként elszámolt ellenérték vagy részellenérték adót nem tartalmazó összegével korrigálható – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Behajthatatlan követelés áfája Kérdés

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése a gyakorlatban – videó Cikk

Az Adózóna ismét új formában ad eligazítást, információt, most a behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylésének gyakorlati kérdéseiről.

Behajthatatlan követelés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020.04.02-án Jancsa-Pék Judit tanácsadó írását olvasva, mely kiemeli, hogy azok számára is van lehetőség a behajthatatlan áfa visszaigénylésére, ahol az ügylet teljesítési időpontja túl van az elévülési időm, a kérdésem, hogy hogyan. Esetünkben az ügylet teljesítési időpontja 2011., a felszámolótól a behajthatatlansági nyilatkozat kelte 2015. 2019-ben a Porr Kft. ügyében hozott EUB döntést követően a NAV-hoz benyújtottuk a visszaigénylési kérelmünket, annak minden dokumentációjával együtt, melyet első fokon az elévülési időre hivatkozással az elutasított. A döntés ellen fellebbezést nyújtottunk be, melyről a napokban kaptuk meg az első fokot helybenhagyó határozatot. A határozat változatlanul az Art. 196. § (2) bekezdésében foglaltak alapján utasította el a kérelmet, továbbá hivatkozik, "Irányelv 90. cikk (1) bekezdése nem rendelkezik az elévülési időről, így az elévülési idő kezdetének meghatározása főszabály szerint nemzeti jog alá tartozik". A Porr ügyben hozott EUB ítéletet tanulmányozva, nem tartjuk elfogadhatónak a NAV döntését, melyet jelen ismereteink alapján csak bíróság előtt lenne lehetőségünk tovább vitatni. Ezért szeretnénk részletesebb tájékoztatást kapni arra vonatkozóan, hogy mi módon tudjuk – megítélésünk szerint jogos – követelésünket érvényesíteni. Tisztelettel: R.M.Ildikó

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésünk arra irányul, hogy azon vevők számlájának áfatartalmát önellenőrzéssel vissza lehet-e igényelni, akiket már törölt a cégbíróság, vagy csak az élő cégektől. Üdvözlettel: Ildikó

Behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylése Kérdés

A behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylésével kapcsolatosan van kérdésem. A megrendelő cég felszámolás alá került. A hitelező cég a felszámolás kezdetekor a követelését nem regisztráltatta, és így a felszámoló nem vette nyilvántartásba. A felszámoló a követelésről kiadta a behajthatatlansági nyilatkozatot.A felszámolás 2 éve kezdődött. Önök szerint jogosult-e a hitelező cég a követelés áfatartalmának visszaigénylésére? Ha igen, akkor milyen dokumentumok szükségesek hozzá?

Fontos tudni a behajthatatlan követelés áfájának visszaigényléséről Cikk

Távközlési cég havonta hetvenezer számlát bocsát ki, elsősorban magánszemélyek részére, ez esetben nincs áfa-visszaigénylő fél. Akkor is vissza lehet igényelni a behajthatatlan követelés áfarészét, ha magánszemélynek számláz a cég távközlési szolgáltatást? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Behajthatatlan követelés áfájának visszaigénylése Kérdés

https://adozona.hu/afa/Uj_afaszabalyok_a_behajthatatlan_kovetelese_ODL7MR#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed Tisztelt Szakértő! Én egy távközlési cégnél dolgozom, ahol havonta hetvenezer számlát bocsátunk ki, de elsősorban magánszemélyek részére. Ebben az esetben nincs áfavisszaigénylő fél, ilyenkor is vissza lehet igényelni a behajthatatlan követelés áfarészét, ha magánszemélynek számlázunk távközlési szolgáltatást? Köszönettel: Andi

Áfabevallás 2020: nyilatkozati lap a behajthatatlan követelés elszámolásához Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2020-as áfabevallás tervezetét, amely kiegészül a behajthatatlan követelés elszámolásával összefüggő nyilatkozati lappal.

Új áfaelőírások a behajthatatlan követeléseknél Cikk

Az áfatörvény 2020-tól hatályba lépő egyik legjelentősebb újítása a behajthatatlan követelésekre jutó áfa pótlólagos levonásának engedélyezése. Lássuk, hogyan lehet adóalapot csökkenteni a behajthatatlan követelések esetében!

Behajthatatlan követelés áfája. A behajthatatlan követelés fogalma Cikk

A jövő évben hatályba lépő egyik legjelentősebb áfatörvény-változás a behajthatatlan követelésekre jutó áfa pótlólagos levonásának engedélyezése. Kétrészes cikkünkben igyekszünk körüljárni azt, hogy Magyarországon ehhez milyen feltételek megléte szükséges és mik lehetnek a buktatók. A fentiek megértéséhez elsőként a behajthatatlan követelés definícióját tisztázzuk, rávilágítunk arra, hogy a fogalom nem teljesen azonos a számviteli törvény és az áfatörvény szempontjából.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink