18 találat a(z) behajthatatlan követelés áfája cimkére

Változtak a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos áfaelőírások Cikk

2020. január 1-je óta a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után fizetendő áfa alapja – meghatározott feltételek teljesülése esetén – csökkenthető, ha az adóalany vevő a termék vagy szolgáltatás ellenértékét nem egyenlítette ki. Az adóalap utólag önellenőrzéssel, a behajthatatlan követelésként elszámolt ellenérték vagy részellenérték adót nem tartalmazó összegével korrigálható – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Behajthatatlan követelés áfája Kérdés

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése a gyakorlatban – videó Cikk

Az Adózóna ismét új formában ad eligazítást, információt, most a behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylésének gyakorlati kérdéseiről.

Behajthatatlan követelés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020.04.02-án Jancsa-Pék Judit tanácsadó írását olvasva, mely kiemeli, hogy azok számára is van lehetőség a behajthatatlan áfa visszaigénylésére, ahol az ügylet teljesítési időpontja túl van az elévülési időm, a kérdésem, hogy hogyan. Esetünkben az ügylet teljesítési időpontja 2011., a felszámolótól a behajthatatlansági nyilatkozat kelte 2015. 2019-ben a Porr Kft. ügyében hozott EUB döntést követően a NAV-hoz benyújtottuk a visszaigénylési kérelmünket, annak minden dokumentációjával együtt, melyet első fokon az elévülési időre hivatkozással az elutasított. A döntés ellen fellebbezést nyújtottunk be, melyről a napokban kaptuk meg az első fokot helybenhagyó határozatot. A határozat változatlanul az Art. 196. § (2) bekezdésében foglaltak alapján utasította el a kérelmet, továbbá hivatkozik, "Irányelv 90. cikk (1) bekezdése nem rendelkezik az elévülési időről, így az elévülési idő kezdetének meghatározása főszabály szerint nemzeti jog alá tartozik". A Porr ügyben hozott EUB ítéletet tanulmányozva, nem tartjuk elfogadhatónak a NAV döntését, melyet jelen ismereteink alapján csak bíróság előtt lenne lehetőségünk tovább vitatni. Ezért szeretnénk részletesebb tájékoztatást kapni arra vonatkozóan, hogy mi módon tudjuk – megítélésünk szerint jogos – követelésünket érvényesíteni. Tisztelettel: R.M.Ildikó

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésünk arra irányul, hogy azon vevők számlájának áfatartalmát önellenőrzéssel vissza lehet-e igényelni, akiket már törölt a cégbíróság, vagy csak az élő cégektől. Üdvözlettel: Ildikó

Behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylése Kérdés

A behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylésével kapcsolatosan van kérdésem. A megrendelő cég felszámolás alá került. A hitelező cég a felszámolás kezdetekor a követelését nem regisztráltatta, és így a felszámoló nem vette nyilvántartásba. A felszámoló a követelésről kiadta a behajthatatlansági nyilatkozatot.A felszámolás 2 éve kezdődött. Önök szerint jogosult-e a hitelező cég a követelés áfatartalmának visszaigénylésére? Ha igen, akkor milyen dokumentumok szükségesek hozzá?

Fontos tudni a behajthatatlan követelés áfájának visszaigényléséről Cikk

Távközlési cég havonta hetvenezer számlát bocsát ki, elsősorban magánszemélyek részére, ez esetben nincs áfa-visszaigénylő fél. Akkor is vissza lehet igényelni a behajthatatlan követelés áfarészét, ha magánszemélynek számláz a cég távközlési szolgáltatást? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Behajthatatlan követelés áfájának visszaigénylése Kérdés

https://adozona.hu/afa/Uj_afaszabalyok_a_behajthatatlan_kovetelese_ODL7MR#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed Tisztelt Szakértő! Én egy távközlési cégnél dolgozom, ahol havonta hetvenezer számlát bocsátunk ki, de elsősorban magánszemélyek részére. Ebben az esetben nincs áfavisszaigénylő fél, ilyenkor is vissza lehet igényelni a behajthatatlan követelés áfarészét, ha magánszemélynek számlázunk távközlési szolgáltatást? Köszönettel: Andi

Áfabevallás 2020: nyilatkozati lap a behajthatatlan követelés elszámolásához Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2020-as áfabevallás tervezetét, amely kiegészül a behajthatatlan követelés elszámolásával összefüggő nyilatkozati lappal.

Új áfaelőírások a behajthatatlan követeléseknél Cikk

Az áfatörvény 2020-tól hatályba lépő egyik legjelentősebb újítása a behajthatatlan követelésekre jutó áfa pótlólagos levonásának engedélyezése. Lássuk, hogyan lehet adóalapot csökkenteni a behajthatatlan követelések esetében!

Behajthatatlan követelés áfája. A behajthatatlan követelés fogalma Cikk

A jövő évben hatályba lépő egyik legjelentősebb áfatörvény-változás a behajthatatlan követelésekre jutó áfa pótlólagos levonásának engedélyezése. Kétrészes cikkünkben igyekszünk körüljárni azt, hogy Magyarországon ehhez milyen feltételek megléte szükséges és mik lehetnek a buktatók. A fentiek megértéséhez elsőként a behajthatatlan követelés definícióját tisztázzuk, rávilágítunk arra, hogy a fogalom nem teljesen azonos a számviteli törvény és az áfatörvény szempontjából.

Behajthatatlan követelés: áfa visszaigénylése idén, leírás 2020-tól Cikk

A behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylésére a magyar jogrendszerben fennálló lehetőségeket két részre kell bontani. 2020-tól az áfatörvénybe is beiktatták azt a szabályt, mely lehetővé teszi, hogy – bizonyos szigorú feltételek mellett – behajthatatlan követelés jogcímén lehessen csökkenteni az adóalapot. Azonban a 2020-tól törvénybe iktatott előírás meglehetősen szűkre szabja ezt a lehetőséget, ezért a 2020-tól hatályos rendelkezések alapján vissza nem kérhető áfát még idén, közvetlenül a közösség jogra hivatkozva érdemes visszaigényelni egy, az előzőtől eltérő eljárásra alapozva.

Behajthatatlan követelés áfája: így igényelhető vissza Cikk

A közelmúltban – megérdemelten – nagy sajtónyilvánosságot kapott a behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylése mint új lehetőség. Cikkünkben a témakört érintő európai bírósági ügyben közreműködő szakértő mondja el a témával kapcsolatos gondolatait.

Ismételt ellenőrzésre irányuló kérelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismételt ellenőrzésre irányuló kérelemmel kapcsolatban szeretném segítségét kérni. Egy ellenőrzéssel lezárt időszak áfabevallását szeretnénk önellenőrzéssel módosítani (behajthatatlan követelés áfavisszaigénylése miatt). A 2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről 197. § (5) bekezdésének értelmében "Ellenőrzéssel lezárt bevallási időszak tekintetében a (2) bekezdésben meghatározottak szerint benyújtott önellenőrzések az Air. 92. § b) pontja szerinti ismételt ellenőrzésre irányuló kérelemnek minősülnek." Ebben az esetben az ellenőrzéssel lezárt időszakban csak az adott adónem (esetünkben az áfa) kerül ismételt ellenőrzésre irányuló kérelem alá, vagy mindegyik adónem ismételt ellenőrzés hatálya alá kerül(het)? Előre is köszönöm válaszukat!

Behajthatatlan követelés áfájának visszaigényelhetősége Kérdés

Hivatkozva a „Behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése” kérdésünkre és a szakértői válaszra, az egyéb körülményeket az alábbiakban ismertetjük: További körülményeik: Vevőnk ellen a felszámolási eljárás 2016. március hónapban indult (2015. júliusban beadott kérelem alapján). Követelésünket a felszámolónak bejelentettük, aki nyilvántartásba vette azt és D kategóriába sorolta. A felszámolási eljárás azóta zajlik, a cég törlésére még nem került sor. Követelésünk a felszámolási közbenső mérleg mellékletében azóta is szerepel. A követelésünk kielégítésére vagyoni fedezet várhatóan nem lesz. Visszatérítési igény érvényesítése esetén az Art. 196. § (3) a) és b) pontjában előírt nyilatkozatokat cégünk jogszerűen meg tudja tenni. Kérdésünk: 1. Megalapozza-e az igény érvényesítését, azaz megfelelő adózói bizonyítéknak tekinthető-e a behajthatatlanság megállapításához, ha a felszámoló behajthatatlansági nyilatkozatot ad? 2. Melyik időszak vagy időszakok bevallását szükséges módosítani, amennyiben az Art. 197. § (2) bekezdése alapján az önellenőrzésre sor kerül: a) az eredeti teljesítést magában foglaló idősza(ok) – esetünkben 2014. december, illetve 2015. január havi bevallásokat vagy b) a behajthatatlanság megállapításának (felszámolói nyilatkozat) dátumának megfelelő havi bevallást? https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_5_Behajthatatlan_koveteles_AFA_viss_exv#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Üdv. Valasek László cégvezető Valasek Kft

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close