27 találat a(z) autókereskedés cimkére

Elektromos autók importálása Kérdés

Sokkal kevesebb új autót adtak el idén, mint tavaly ilyenkor Cikk

Áprilisban 9090 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 13,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – írja a Világgazdaság keddi számában a DataHouse legfrissebb adatai alapján. Az idei első négy hónapban 2021-hez képest 11,6 százalékos, de 2020-hoz viszonyítva (amikor áprilisban már zárva voltak az autókereskedések) is 2,8 százalékos lemaradásban van a piac.

Autókereskedés, autókozmetika Kérdés

Autókereskedés Kérdés

Autókereskedésben az ügyfél nevében fizetett illeték Kérdés

Autókereskedés könyvelése Kérdés

Foglaló személygépkocsi Kérdés

Autókereskedés – áfa Kérdés

Autókereskedés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem alakított egy új kft.-t, melynek tevékenysége: autókereskedés. Nekem ilyen cégem még nem volt. Ezért kérem Önt, hogy ezzel kapcsolatban szíveskedjen tájékoztatni teljeskörűen, hogy milyen sajátosságai vannak, milyen egyéb bevallást, nyomtatványt, engedélyt, áfaelszámolást kell nála alkalmazni. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Huéber Józsefné

Autókereskedés: áfaelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem autókereskedése közösségen belülről beszerezett használtautók továbbértékesítésével foglalkozik. A gépjárműveket közösségi adóalanyok által üzemeltetett aukciós oldalakon vásárolja. A más tagországbeli adóalanyok által kiállított számlákon a gépjármű eladási árán felül (amit különbözeti áfásan értékesítenek felé), aukciós és adminisztrációs díjak is felszámolásra kerülnek, amelyek közösségen belüli szolgáltatásként vannak feltüntetve. Az autókat különbözeti áfásan értékesíti belföldi magánszemélyek részére. Az ügyletek áfaelszámolásával kapcsolatban a következő kérdéseim vannak: 1.) A különbözeti áfa megállapításánál az eladási árból kizárólag a beszerzési árat vonja le. Helyesen teszi-e? 2.) A közösségen belüli szolgáltatások után a magyar cégnek áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Kérdésem az, hogy az ezen a jogcímen megfizetett áfát levonhatja-e, mivel a különbözeti áfa megállapításánál ezeket a tételeket nem veszi figyelembe? 3.) A gépjárművek, szintén más tagországbeli adóalany által kiszámlázott szállítási díja után befizetendő áfa levonásba helyezhető-e? Válaszát előre is köszönöm!

A NAV célkeresztjében az autókereskedők, alkatrészeladók Cikk

Az előző évekhez hasonlóan idén is kiemelten vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-, illetve gépjárműalkatrész-kereskedőket. Az elmúlt két évben az érintett adózóknál végzett ellenőrzések során másfél milliárd forint be nem fizetett adóra derítettek fényt a revizorok, és hamis alkatrészek, eszközök is előkerültek – számol be a szerdai Magyar Nemzet.

Autókereskedő költségei elszámolásának időpontja Kérdés

Egy autókereskedő cég megvásárolja az autókat eladásra. Amíg el nem adja, vannak az autóra költségei, például a mosatás (lehet, hogy többször is, hisz piszkosan nem tudja kiállítani az autót), súlyadó, biztosítás stb. Lehet, hogy másfél évig is áll az autó eladásra várva. Mi a helyes könyvelés ezen költségek esetében? Felmerüléskor költségként kell elszámolni az 5,8 számlaosztályban, vagy az autó bekerülési értékéhez kell könyvelni a kettes számlaosztályba, és majd eladáskor átvezetni a 814-re? Elsősorban az iparűzési adó miatt nem mindegy. Ha eladáskor vezetem át a 814-re, akkor csökkenteni fogom vele az iparűzési adóalapomat, ha egyből költségre könyvelem, a társasági adó számításánál nem merül-e fel, hogy hamarabb számoltam el költséget az autóra (készletre), mielőtt bevétel keletkezett volna belőle? Előre is köszönöm.

Autókereskedés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés kft.-től különbözeti áfával vásárol egy használt személygépkocsit. Ezt értékesíti magánszemélynek. Ebben az esetben az értékesítésnél is alkalmazhatja a különbözeti áfát? Köszönettel:

Autókereskedés, használt autó átminősítés, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autókereskedő cég 2017. 08. hóban felvásárolt (beszámítással) magánszemélytől egy használt személygépkocsit. A gépjárművet a készletek között tartotta nyilván a beszerzést követően, majd tárgyi eszközzé átminősítette (demo státuszba helyezte, értékcsökkenést számolt el). A gépjárművet a vállalkozás értékesíteni kívánja. Kérdésünk a számla áfatartalmára vonatkozik. Hogyan értékesíthető a magánszemélytől származó, használt személygépkocsi, – használt gépjárműként, – áfa felszámításával, – áfa nélkül? Válaszukat megköszönöm. B. Ilona

Vigyázat, a használtautó-kereskedések harmada megbízható! Cikk

Az elmúlt egy évben vizsgált több mint 800 autókereskedésből mintegy 400 felelt meg az autókínálaton, a céges háttéren, illetve a vásárlói visszajelzéseken alapuló kritériumrendszernek az ország első ellenőrzött használtautó-piacterén, a JóAutók.hu oldalon. A portál becslése szerint a teljes piacon a mintegy 3000 működő autókereskedésből csupán 800-1000 tud eleget tenni a megbízhatósági feltételeknek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes melletti táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs