16 találat a(z) anyacég cimkére

"Származtatott" önálló jogi személy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy jogi személy társaság önálló jogi személyiséggel ruházza fel az egyik "egységét", a könyvelési, pénzügyi szolgáltatásokat elláthatja-e kvázi az "anya" ingyenesen? Ebben az esetben keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettség az egyes jogi személyeknél? Mindkét jogi személy adómentes. Ez rögzíthető az alapító okiratban vagy külön szerződés szükséges? A válaszukat előre is köszönöm

Fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném segítségét: Van egy osztrák anyacég, magyarországi fiókteleppel. Ez a fióktelep 2018.08.hóban alakult és 2019.01.01-re kitűzte a végelszámolás kezdetét. Az anyacég még 2018-ban pénzt adott a fióktelepnek a költségei finanszírozására, a fióktelep ennek egy részét felélte (fióktelep nevére szóló számlák könyvelve lettek fióktelepnél), a maradék pénz, amit nem költöttek el, 2019-ben kerül visszautalásra anyának. 2018-ban, hol, illetve hogyan kell kimutatni az anyától kapott pénzt? Több mindent olvastam már róla, de melyik a helyes? 1. Ha a kölcsön 451-en van? – (ekkor bevétellel szemben veszem le a kölcsönről az elköltött pénzt)? 2. Ha a kölcsön 411-en van? – (ekkor a teljes kölcsön itt van, vagy csak amit nem költött még el a fióktelep, az elköltött pénzt, mivel szemben vezetem ki)? 3. Más megoldás? Segítségét előre is köszönöm.

A munkaerő-kölcsönzés feltételei Cikk

Azáltal, hogy tulajdonrésze van egy magyar kft.-nek egy német munkaerő-kölcsönzésre jogosult cégben, szerzett-e bármilyen jogosultságot arra, hogy ő is kölcsönözhesse a magyar cégben bejelentett dolgozókat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Repülőjegy és szállásköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fióktelepünkhöz az anyacégünk megbízásából külföldi (a cégcsoport másik cégétől) belsőellenőrök érkeztek auditálásra. A cégcsoport belső szabályzata alapján a felmerülő repülőjegyeket és szállásköltségeket fióktelepünk fizette (a számlák vevőként ránk lettek kiállítva), majd könyvelte le költségként. Ez az eljárás helyes vagy további adóterhet, járulékot is figyelembe kell venni? Segítségüket előre is köszönöm.

Fióktelep számlázása az anyacég felé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelep az elkészített termékeit az USA állambeli anyacégének számlázza, de ugyanakkor a termékeket az Unión belül az anyacég vevőihez továbbítja. Kérdésem, hogy minek kell szerepelni a számlán, és megvalósul-e az áfamentesség?

Önkormányzat kapcsolt vállalkozás-e? Kérdés

Önkormányzatnak van 3 cége 51 százalék tulajdonnal. A kérdésem az lenne, hogy a cégek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e, ha az anyacég önkormányzat?

Külföldi ügyvezető részére bérelt lakás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft.-nek 100 százalékos tulajdonosa egy olasz cég. A magyar kft. ügyvezetését az anyavállalat alkalmazásában álló olasz magánszemély látja el, megbízási jogviszonyban. Az ügyvezető a külföldi anyacég alkalmazásában áll, Olaszországban biztosított, az anyacég érdekében és utasításai szerint tevékenykedik a cégünknél. A magyar cég az olasz ügyvezetője számára lakást bérel, melynek bérleti díját, illetve rezsiköltségét a cég nevére szóló számla ellenében, a vállalkozás érdekében felmerült költségként számol el. Kérdésem, hogy helyesen számolja-e el a magyar cég a bérelt lakás költségeit. Ha nem, mi a megfelelő elszámolási mód, milyen esetleges adó- és járulékkötelezettségei vannak a társaságnak? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Külföldi vállalkozás magyar adószám alatt értékesít Magyarországról Kérdés

Külföldi vállalkozás (magyar leányvállalat anyavállalata) bejelentkezik magyar áfa alá, és Magyarországról értékesít belföldre/EU-ba/harmadikországba, de telephelyet nem létesít. Kérdéseim: – Áfabevallási/-befizetési kötelezettségen kívül milyen egyéb adózási kötelezettség terheli ezt a tevékenységet (például hipa); – e tevékenység után kell-e különféle adatszolgáltatást teljesítenie Magyarországon a külföldi vállalkozásnak (pl. MNB-statisztika, esetleg KSH); – továbbá, ha ez a külföldi társaság fuvaroztatja el a vevőihez az általa Magyarországon vásárolt és értékesített termékeket, alanya-e az ekáernek?

Anya-leány vállalat Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy "A" gazdasági társaság, amelynek egy tagja van, aki ügyvezetője is a vállalkozásnak. Ez az ügyvezető tag másik három gazdasági társaságnak is ügyvezetője, kettő társaságban tulajdonos "A" társaság. A négy cégnek egymással nincs gazdasági kapcsolata, legfeljebb annyi, hogy kölcsönt nyújtanak egymásnak. Kapcsolt viszonyban áll a négy társaság, vagy közülük bármelyik egymással?

Osztalékadó Kérdés

Magyar cég osztalékot fizet a szlovák 100 százalékos tulajdonos anyavállalat részére. A kérdés, hogy kell-e Magyarországon osztalékadót fizetni? Továbbá: amennyiben ez a szlovák anyacég magyar magánszemély tulajdonosának osztalékot fizet, milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek?

Üzleti érdek Kérdés

Egy reklám- és PR-ügynökség (kft.) ügyfele egy nagy multicég külföldi anyavállalata. Az idei évben is több millió forint megrendelést teljesített a reklámcég kizárólag az anyavállalat megbízásából. 2016-ban egy "üzleti gesztust" tett a (PR) cég – megköszönve a megrendelő eddigi hűségét – felújíttatta a cégcsoport magyarországi irodáját. (A PR-cégnek nincs szerződéses kapcsolata a magyar céggel.) A felújítás részeként termékeket (irodabútorokat), valamint szolgáltatást vásárolt a magyar cég számára, ezeket a PR-cég nem számlázza tovább senkinek. Kérdésem: milyen jogcímen kell elszámolnom a könyvekben ezeket a kiadásokat? Milyen áfa-, illetve tao-kötelezettséggel jár ezek elszámolása? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Első konszolidáció Kérdés

„A” és „B” cég (ahol „A” az anya-, „B” a leányvállalat) beszámolóit konszolidálni kell, mert elérték a törvényben előírt értékhatárt. Az első konszolidált beszámolóban kell-e bázisadatot szerepeltetni, és ha igen, mi legyen az? Véleményünk szerint igen, mert a számviteli alapelvek alapján az összehasonlíthatóságot biztosítani kell. Ha például a 2015. év adatokat kell először konszolidálni, szükséges egy olyan „rendező” beszámoló, amely „A” és „B” cég 2014. évi beszámolóinak adatait vonja össze (konszolidálja) a bázisadatok megteremtése érdekében?

Külföldi tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonosa és ügyvezetője harmadik ország (Svájc) állampolgára, ki évente 1 hónapot folyamatos ideig a mi cégünknél tevékenykedik. Év közben alkalmanként még megjelenik. A bérét az anyacégtől kapja, viszont a szállásköltségét a mi cégünk fizeti. Ebben az esetben kötelező járulékot fizetnünk a szállás után? Valamint érdeklődnék, hogy szükséges-e az A1 igazolás? Válaszát előre is köszönöm.

Áfás viszony kapcsolt vállalkozások, anyacég és fiókja között Cikk

Külön vagy együttesen, csoportban adóalanyok-e a kapcsolt vállalkozások, illetve hogyan kell megítélni a külföldi anyacég belföldi fiókja közötti ügyleteket? A kérdés az Európai Bíróságot is megjárta.

Tőketartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Adott egy angol részvénytársaság, amelynek a tőketartalékában van x ezer euró. Az angol cég 100 százalékos tulajdonában van egy magyar kft. Hogyan tud az angol cég tőketartalékából a magyar cég tőketartalékába átkerülni az x ezer euró? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close