176 találat a(z) alkalmi munkavállaló cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányulna, hogy termékbemutatásra szeretnénk alkalmi munkavállalót foglalkoztatni. Cégünk partnercégeink termékeit mutatja be. A munka jelen esetben Csehországban lenne 3 napon keresztül. Megoldhatjuk ebben a jogi formában? Amennyiben igen, mire kell figyelnünk? Köszönettel: Halász Gizella

Alkalmi munkavállaló maximum napi díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló bérét a 2010. évi LXXV.törvény szabályozza. Ha szakképzett, a minimum napibér 4889 forint+1000 forint közteher. Maximum adható 2015-ben 9660 forint+1000 forint közteher? De ebben az esetben a bejelentett munkavállaló a különbözet után (4771 forint) szja-t köteles fizetni? Munkáltatónak nincs pluszköltsége? Előre is köszönettel.

Szakmai képesítés Kérdés

Élelmiszer kiskereskedelmi egyéni vállalkozásomban vasárnapi napon a testvérem vagy a nagykorú gyermekem dolgozik bolti eladóként, alkalmi munkavállalói bejelentéssel. Bolti eladói képesítésük nincs. Dolgozhatnak-e szakmai képesítés nélkül? Kell-e az alkalmi munkavállalóként bejelentett segítő családtagomnak vasárnapra pótlékot fizetni (6-12-ig vagyunk nyitva)?

Pótlék szombat-vasárnapi rendkívüli munkára Cikk

Milyen szabályokat kell követni, ha a vállalkozás munkavállalóját, alkalmi munkavállalóját szombat-vasárnapi munkára osztja be? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Katás vállakozó alkalmazhat-e alkalmi munkást? Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Katás egyéni vállalkozónak szüksége lenne alkalmanként segítségre. Alkalmazhat-e alkalmi munkavállalás keretében valakit, vagy csak rendes munkaszerződéssel foglalkoztathat dolgozót?

Szombaton és vasárnapon történő munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Építőipari vállalkozás heti 40 órás foglalkoztatásra irányuló munkaszerződés szerinti munkavállalóinak túlmunka címén szombaton és vasárnap rendel el rendkívüli munkavégzést. Értelmezésünk szerint ezen munkaidőre 100 százalékos bérpótlék jár a munkavállalónak. Mire kell még ügyelni a túlóra elrendelésével kapcsolatban? 2. Építőipari vállalkozás alkalmi munkavállalókat alkalmaz szombaton és vasárnap. Az alkalmi munkavállalók részére a díjazásra, illetve az alkalmazásra teintettel van-e valamilyen sajátos előírás, korlátozza-e az alkalmi munkavállalók szombati és vasárnapi foglalkoztatását valamilyen szabályozás? Segítségüket köszönöm.

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Egy kiva-adóalany egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmaz munkavállalókat. Utánuk a napi közterhet megfizeti. Kérdés: kivaalapot képez-e az alkalmi munkabér személyi jellegű kifizetés jogcímén? Kérem, válaszában a jogszabályi hivatkozást is tüntesse fel. Köszönettel: Majoros Enikő

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy van-e valami akadálya annak, hogy alkalmi munkavállalóként foglalkoztassak olyan személyt, aki korábban már dolgozott nálunk munkaviszonyban, de a jogviszonya megszűnt?

Alkalmi munkabér utalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy alkalmi munkavállaló esetében van-e arra lehetőség, hogy az állandó teljes munkaidős vagy részmunkaidős dolgozókhoz hasonlóan a munkabért egy hónapban egyszer, a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig a munkaadó elutalja? Véleményünk szerint csak az a helyes megoldás, ha a bejelentett időszakra (ha egyszerre két nap volt bejelentve 2 nap után, ha 5 nap volt bejelentve 5 nap után) ki kell fizetni, mindegy, hogy készpénzben vagy utalással, de nem lehet megvárni a tárgyhónapot követő hó elejét összevont utalással. Mi erről a szakértő véleménye?

Alkalmi munkavállaló egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalóknak, akik – nappali tagozatos felsőoktatási intézményben tanulnak, – saját jogon nyugdíjas, illetve rokkant nyugdíjasok, illetve – szolgálati járadékosok kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük?

Alkalmi munkavállaló itthon, egyéb munkaviszony Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar állampolgár Ausztriában dolgozik, rendszeresen. Magyarországon egy magyar cégnél egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett idén 3 nap munkát. Ausztriában adózik. Az adóbevallásában kell-e szerepeltetnie az alkalmi munkavállalásból származó jövedelmét?

Alkalmi munkavállaló bérkifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállaló bérének kifizetésére vonatkozik-e külön szabály, vagy a felek megállapodása alapján teljesíthető a munkabér kifizetése? Például ha egy hónapban minden másnap összesen 15 napot dolgozik a munkavállaló, akkor a megállapodott napi bére naponta fizetendő, vagy a kérésére havonta egy összegben az utolsó munkanapon is kifizethető részére? Kérdésem ezzel kapcsolatban még, hogy a példa szerinti szituációban a mintaszerződés naponta kitöltendő, vagy elég havonta egy szerződés kitöltése, a 15 nap konkrét felsorolásával? Előre is köszönöm a választ

Külszolgálati napidíj ügyvezetőnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdést szeretnék feltenni Önnek. Az első, hogy fuvarozással foglalkozó vállalkozás fizethet-e 40 euró külszolgálati napidíjat egyszerűsített foglalkoztatásban álló alkalmazottjának? Illetve, jelent-e az problémát egy esetleges ellenőrzésnél, ha az ügyvezető részt vesz a fuvarozásban, a vállalkozásból nem vesz ki jövedelmet, azonban a külföldi utak után kapja a napi 40 euró költségtérítést? A járulékokat megfizeti egy másik vállalkozásában főállású tagként. Válaszát előre is köszönöm!

Alkalmi munka 24 órában Kérdés

Tisztelt Szakértő! 24 órás folyamatos működés esetén hogyan alkalmazható alkalmi munkavállaló? A munkaidő 0-24 óráig tart, minden másnap dolgozna, egy hónapban 15 naptári napot. Dolgozhat-e így? Egy napra vonatkozó korlátozó rendelkezésben egy naptári nap, vagy 8 óra számít? Mire kell figyelni ebben az esetben, hány napra kell bejelenteni, hány napra kell a járulékát megfizetni, illetve számára mennyi munkabér jár? Az egy munkanapra járó munkabérrel vagy a 24 órára járóval kell őt kifizetni? Köszönettel.

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos alapvető szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos dokumentumok és az ezzel kapcsolatos alapvető szabályokkal kapcsolatban szeretnék átfogó tájékoztatást kérni. Melyek azok a dokumentumok, amelyek kiállítása és vezetése kötelező a munkavállaló bejelentésével, illetve munkaidejével, munkabérével kapcsolatban? Alkalmi munkavállalót lehet-e, és ha igen, hogyan munkaidőkeretben foglalkoztatni? Alkalmi munkavállaló alapbérét órabérben vagy napibérben kell meghatározni, illetve van-e erre jogszabályi előírás? Alkalmi munkavállaló bérelszámolásánál milyen bérpótlékokra kell figyelemmel lenni? Köszönettel: Krcsik Eszter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs