55 találat a(z) alanyi mentesség cimkére

Őcsg. azonos adózási mód Kérdés

Alanyi mentesség és közösségi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Magánszemély bérdeadó – alanyi mentesség Kérdés

Melyik tevékenység bevétele számít bele a 12 millió forintba? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jármű szakoktatói tevékenységet végzek. Alanyi mentességet választottam. Fő tevékenységem: 855301 Járművezető-oktatás Egyét tevékenységek: 853204 Hivatásos Járművezető Oktatás 855907 Általános Képzési Célú Felnőttképzés 856007 Oktatást Kiegészítő Tevékenység M.N.S. 853202 Szakmai Szakiskolai Oktatás Jól gondolom, hogy áfatörvény 85. paragrafusa alapján számlázhatok mentesként (tárgyi)? Kérdésem, hogy a tevékenységekből van-e olyan tevékenység, melyek beleszámítanak a 12 millió alanyi mentesség számításába? Melyik tevékenységnél mit írjak a számlára, a mentességet pontosan hogyan jelöljem? Magánszemélyként még ipari ingatlant adok bérbe. Úgy gondolom ezek a bevételeket bele kell számítanom a 12 milliós határba. (A mentességet jelölhetem a számlán „alanyi mentes”-ként?) Ha lakóingatlan is bérbe adnék, akkor azt hogyan kellene számláznom? Alanyi mentesként vagy „tárgyi” mentesként? Illetve jól gondolom-e, hogy azt is bele kell számítani az áfa alanyi 12 milliós határba? Köszönettel!

Használtcikk-kereskedő alanyi mentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó Ausztriában nem adóalanytól felvásárolt használt ingóságot kíván értékesíteni belföldön. Választhatja-e az alanyi mentességet, illetve a kata szerinti adózást ? Köszönöm válaszát CsCs

Alanyi mentesség és a fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, aki alanyi mentességet választott. Végez olyan szolgáltatást is, amely a fordított adózás körébe tartozik. Számláit értelemszerűen AAM áfakulcs megnevezéssel állítja ki, ráírva azt is, hogy kisadózó. Sajnos több esetben is előfordult, hogy a megrendelő ragaszkodott ahhoz, hogy a számlára legyen felvezetve, hogy a fordított adózás szabályai szerint az adót a vevő fizeti meg. Ügyfelem hiába mondja, hogy ő semmiféle módon nem háríthat át adót, miután alanyi mentes. A megrendelő azonban önkényesen a saját előre gyártott bélyegzőjét használva rányomja a számlánkra a fenti szöveget. Kérem segítsenek, hogyan tudjuk elmagyarázni jogszabályhelyekre hivatkozva, hogy egy alanyi mentes vállalkozó nem szerepeltetheti a számláján ezt a szöveget, mert nem háríthat át semmiféle módon áfát! Nem tudjuk sehogyan megértetni a partnerrel, hogy a számláinkon nem azért nincs áfa, mert az fordított adózású, hanem azért nincs áfa, mert alanyi mentes, azaz a számláink kapcsán neki nincs áfafizetési kötelezettsége. Segítő válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Dobosi Pálné

Áfa, alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását, hogy az áfa alanyi mentesség választását milyen módon (milyen nyomtatványom) kell a NAV felé bejelenteni. Ügyfelünk eddig az általános szabályok szerint fizette az áfát, de az értékhatár emelése miatt alanyi mentességet szeretne választani. Köszönettel és tisztelettel: Kiss Györgyi

Alanyi adómentesség választása Kérdés

Egyéni vállalkozó tevékenység szüneteltetésének megszüntetése után évközben választhatja az alanyi adómentességet vagy csak az év végén? Köszönettel.

Tárgyi eszköz áfaelszámolása Kérdés

December hónapban vásárolok egy tárgyi eszközt 2 millió forint bruttóért. A decemberi áfabevallásomban visszaigényelem a gép áfáját. De lehetőségem 2019-re alanyi mentességet választani. Kérdésem, mi történik az így visszaigényelt áfával? Illetve a már meglévő és használatban lévő többi tárgyieszközre vonatkozik-e valamilyen fizetési elszámolási kötelezettség? Az áfatörvényt tanulmányozva (135., 136.,153.,187. paragrafusok) nem vagyok biztos, hogy jól értem azokat, így kérdezném a véleményét e konkrét esetre, ha 2019-re alanyi mentességet kérek. Köszönöm válaszát

Alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társaság, amely tavaly az alanyi mentességet választotta, idén sajnos megint átlépett az áfakörbe augusztusban. A kérdésem az lenne, hogy jövőre választhatja az alanyi mentességet újra? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Kata, kiva: még decemberben érdemes dönteni Cikk

December 1-jétől megduplázódott, ötszázmillióról egymilliárd forintra nőtt a kisvállalati adó (kiva) belépési határa. A vállalkozóknak decemberben érdemes dönteniük arról, hogy az új évben melyik kedvező adózási mód szerint teljesítik közteherfizetési kötelezettségüket – emlékeztet honlapján a Pénzügyminisztérium.

Tárgy naptári év fogalma az áfa alanyi mentességnél Kérdés

Az áfatörvény az alanyi adómentesség választhatóságára a következőképp rendelkezik: "188. § (1) Alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany 2. § a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen, b) sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen nem haladja meg a (2) bekezdésben meghatározott felső értékhatárt." A kérdésem: mit kell érteni tárgy naptári éven? Még konkrétabban: ha 2019-re áfa alanyi mentességet szeretnénk választani, akkor - 2018. és 2019-et kell megvizsgálni (azaz a tárgy naptári év = 2019), - 2017. és 2018-at kell megnézni (azaz a tárgy naptári év = 2018). Önök szerint melyik értelmezés a helyes?

Áfa: alanyi mentesség választása Kérdés

Tisztelt Cím! Az egyéni vállalkozó 2017. májusban alakult alakulásnál alanyi mentességet választott az áfa tekintetében. 2017-ben átlépte az értékhatárt, ezért áfás lett. A kérdésem az lenne: a 2019.évre választhatja újra az alanyi mentességet?

Alanyi mentes áfaarányosítás Kérdés

Magánszemély 01. 01-jétől kap saját tulajdonú ingatlan bérbeadásáért bevételt. Év közben egyéni vállalkozó lett, ahol induláskor szintén az alanyi mentességet választotta. Az a kérdés, hogy hogy az áfa alanyi mentesség éves értékhatáraként 2018-ban az éves 8 milliós értékhatár vagy az egyéni vállalkozás inditásának a napjától arányosított értékhatárral kell-e számolni?

Alanyi adómentessség megszűnés és az új felső értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy az alanyi adómentesség 2018 évben megszűnt a vállalkozónál, mivel túllépte értékesítésben a 8 milliós felső határt, viszont a 12 milliót nem érte el. Ebben az esetben választhatja 2019-re az alanyi adómentességet, vagy ekkor is érvényes a két éves szigor?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close