322 találat a(z) ajándék cimkére

Ajándék kilincs a vásárolt nyílászárók mellé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílászárókat értékesítő cég vagyunk. A következő hónapokban azt tervezzük, hogy az eladott nyílászárók mellé kapnának a vásárlóink ajándékba kilincset. Ilyen esetben az ajándékozás adómentes lesz? Könyvelés szempontjából hogyan kell kezelni az ajándékba adott kilincseket? Köszönöm válaszát!

Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása Cikk

Február a farsangi mulatságok időszaka. Céges síelés, játékos vetélkedők, farsangi bál vagy a rendezvényen adott tombola, csak hogy néhányat említsek a leggyakrabban előforduló jutatások közül. A vidám pillanatok mellett ne feledkezzünk el róla, hogy a februári juttatások után a kifizetőnek március 12-én adót kell fizetnie.

Ajándékozás Kérdés

Saját tulajdonú gépkocsimat egyik unokámnak szeretném ajándékozni. Azt szeretném tudni, hogy unokámnak vagy nekem van-e ezzel kapcsolatban adó- vagy illetékkötelezettsége. A gépkocsit használt állapotban négy évvel ezelőtt vettem magánszemélytől. Előre is köszönöm a választ. dr. Bikfalvi István

Nonprofit kft. ajándékoz Kérdés

Egy nonprofit kft. rendezvénye során a döntős résztvevőket ajándékban részesítette. 5 fő esetében meghaladta a minimálbér 25 százalékát, 10 fő esetében viszont alatta maradt. Ez esetben milyen adófizetési kötelezettségei keletkeznek? A számla teljes összegére vagy csak részösszegére kell fizetni? Köszönöm válaszát.

A három munkanapos cserejogról és a leértékelt termékek szavatosságáról Cikk

Nyakunkon a karácsony, ezzel együtt pedig az ajándékok beszerzése is, így jó tisztában lennünk azzal, hogy akár a személyesen történő, akár az online vásárlások alkalmával milyen lehetőségeink, illetve jogaink vannak a megvásárolt áruk, termékek kapcsán. Kétrészes cikkünk első felében a három munkanapos cserejogra, illetve nem hibás termék cseréjére, valamint az akciós árukra vonatkozó szavatossági szabályokat, a második, jövő hétfőn olvasható írásunkban pedig az online vásárlásra vonatkozó tudnivalókat ismertetjük.

Külföldi partnernek ajándék óra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy külföldi partner Magyarországra utazik – szimpla látogatás céljából –, és ajándékba kap a cégünktől egy karórát, akkor azután kinek és hogyan kell adóznia? Az óra értéke meghaladja a minimálbér 25%-át. Köszönöm a válaszát!

Feliratozott papírtáska, toll, Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét, az alábbi kérdésben: egyházi fenntartású általános iskola vagyunk, intézményünk az iskola logójával ellátott papírtáskát, tollat, hűtőmágnest rendelt, a megrendelt termékeket a gyermekek részére versenyek, sportnap, egészségnap alkalmából mint jutalmat, díjazást osztjuk ki. Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik az intézménynek a logós termékek után? Köszönöm a segítséget.

Borravaló: ajándék, de mégsem az, így kell utána adózni Cikk

A borravaló hálát, elégedettséget kifejező olyan juttatás, amely az üzleti szokások alapján csaknem mindenütt előfordul, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlenül kapcsolatba kerül egymással. A borravalót a közfelfogás ajándéknak tekinti, és sokan úgy vélik, hogy adózni sem kell utána, azonban ez nem minden esetben igaz.

Ajándék üdítő kuponos fogyasztás mellé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Bónusz Brigádon hirdeti magát. A kupon értéke pizzára váltható be. Két pizza mellé adunk 2 db Pepsi Colát ajándékba, üzletpolitikai céllal. Kérdésem az, hogy tudjuk ezt a legszabályosabban és és leggyorsabban bizonylatolni pénzárgépes értékesítésnél? A kuponos értékesítést külön gyűjtőbe ütjük, de az ajándék colát, hogyan kell kezelnünk ahhoz, hogy a készletnyilvántartást helyesen kezeljük, és adómentes juttatásnak ne minősüljön? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Tóth Ildikó

Ajándék vagy jövedelem? Kérdés

Gépkocsi ingyenes átadásával kapcsolatos kérdésre adott szakértői válasz (https://adozona.hu/kerdesek/2019_10_21_ingyenes_atadas_maganszemelynek_kjc) alapján még mindig nem tudom eldönteni, hogy ajándék vagy jövedelem-e az ilyen juttatás? Mennyi az adóalap, ha jövedelem, ha ajándék? Ajándékozhat-e kifizető? Ha ajándéknak nevezzük, akkor csak illetékköteles, és megúszhatók az adók, járulékok (szja, szocho….stb)?

Ajándék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy építőipari gépekkel kereskedő cég nagyobb értékű áru értékesítésekor (például betonkeverő) ajándékba ad a vásárlás mellé gumikábelt. Kérdésem, hogy az építőipari cég a kábelvásárlás áfatartalmát levonásba helyezheti-e, illetve jól gondolom-e, hogy vállalkozási tevékenységű költségnek minősül, és nem keletkezik egyéb adókötelezettség az ajándékba adott gumikábel miatt. Köszönettel.

Tombola Kérdés

Társaságunk VIP partnertalálkozót szervez 2020. év elejére. A tervek szerint a résztvevő partnereink (kb. 300 fő) között (beszállítók és viszonteladók) ajándékok lesznek kisorsolva. Előreláthatóan nagy összegű 3 darab ajándék, ami nem saját áru, illetve szolgáltatás. A sorsjegyet érkezéskor kapják meg a partnerek, ellenszolgáltatás (fizetés) nélkül. Az ajándékok után a 1,18 százalékkal megemelt összeg után a 15 százalék szja-t társaságunk bevallja és megfizeti. Kérdésem: a sorsolást be kell-e jelentenünk SZF02 nyomtatványon a sorsolást megelőző 10 napon belül?

Termék átadása rendezvényen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem rendezvényszervezéssel foglalkozik. Egyik rendezvényre (ami nem saját céges rendezvény volt, hanem tevékenysége során végzett rendezvényszervezéshez kapcsolódik) a nagy melegre való tekintettel kézi ventilátort vásárolt (2000 Ft/db) és osztogatott a vendégeknek (valószínűleg a megrendelő kérésére). Nem reklám célból, mert nincs rajta cégük neve vagy logója, kizárólag a vendégek kényelmi célját szolgálta. Ezeket nem kérték vissza a vendégektől, ezeket ajándékba adták. Ennek beszerzését a tevékenység végzéséhez szükséges anyag költségbe könyveljük. Kérdésem: merül-e fel ezzel kapcsolatban valamilyen adófizetési kötelezettség.

Örökségről lemondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyenes ági örökség esetén két testvér 50-50 százalékban örököl. Ha az egyik lemond a másik javára (elajándékozza), akkor kell-e a másiknak illetéket fizetni az ajándékba kapott rész után? Van-e különbség illetékfizetés tekintetében, ha a megörökölt ingatlan 50 százalékát később esetleg az egyik testvér megvásárolja a másiktól? Azt olvastam, hogy egyenes ági rokonok közötti adásvétel illetékmentes.

Ingatlan: ajándékozás, eladás Kérdés

Egy magánszemély ingatlan tulajdonhoz jutott ajándékozási szerződés révén 2014. június 19-ei dátummal, ahol a megajándékozott 50 százalék tulajdont szerzett az ingaltanban. Az ingatlant ajándékozó halála után az örökjösök megtámadták ezt az ajándékozási szerződést. Az eset bíróságon zárult le, ahol egyezséget kötöttek a felek 2019 áprilisában, melynek értelmében az 50 százalék tulajdoni hányad módosult 105/300-ad tulajdoni hányadra. Az ingatlan eladásra került 2019. július 4-én. Melyik dátum és tulajdoni hányad mérvadó a szja megállapításánál?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink