166 találat a(z) adomány cimkére

Adomány szálllításának támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben: cégünk segítséget nyújt egy magyarországi szervezetnek, átvállaltuk a segélyadomány Magyarországra történő szállításához kapcsolódó fuvarköltség kifizetését. Tehát kaptunk egy számlát, ami fuvarköltségről szól. Adományra könyvelhetjük ezt a számlát? Válaszát előre is köszönöm!

Tartós adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben: 2012-ben 4 évre szóló tartós adományozási szerződést kötöttünk egy közhasznú szervezettel. Idén megváltozott a szervezet közhasznúságú fokozata, és nem közhasznúvá vált. (Még nem utaltuk el az idei támogatás összegét.) Ennek értelmében a tartós adományozási szerződés semmisé válik? És nekünk, mint támogatónak a korábbi évek során igénybe vett társasági többletkedvezményekkel (adóalap-csökkentő tételekkel) növelni kell az adózás előtti eredményt? Válaszát előre is köszönöm.

Adomány, adózás, jótékonyság Kérdés

Egy közhasznú egyesület esetében merültek fel az alábbi kérdések: 1. A közhasznú egyesület adhat-e adományként – adómentesen – tűzifát rászorulóknak, illetve azt milyen bizonylatokkal tudja helyesen alátámasztani? 2. Az egyesület hozzájárulhat-e adományként egy rászoruló tanuló iskolai étkeztetéséhez? Milyen bizonylatokkal kell azt alátámasztani? 3. Az egyesület jótékonysági bált szervezett. A befolyt adományokat "egy nehéz anyagi körülmények között élő, de elismerésre méltó tanulmányi eredményű általános iskolás diák tanulmányi költségeinek megsegítésére" ajánlotta fel, és adta át a szülőknek. Ez adómentesen adható-e? Az egyesület alapszabálya többek között az egyesület cél szerinti tevékenységei között említi: "Szociális tevékenység, családsegítés. Anyagi és természetbeni támogatás biztosítása hátrányos helyzetűek számára. Hátrányos helyzetű családok és hajléktalanok segítésében való részvétel, ételosztás megszervezése". Az alapszabályban szerepel a közhasznú tevékenységek felsorolása is, mely viszont a fenti részt újra felsorolva már nem tartalmazza. Ugyanakkor a fenti példák célja nyilvánvalóan közhasznú. Az szja-törvény 1. számú mellékletének 3.3. pontjában azt találtuk, hogy a közhasznú egyesületből, alapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke, valamint a pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás, továbbá a 2008. január 1-je előtt alapított, a magyar kultúra, tudomány, művészet és sport érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató és kimagasló eredményt elérő magánszemélynek nyilvános jelölés alapján odaítélt és nyilvánosan átadott szakmai díj adómentes.

Pénzadomány magánszemély részére Kérdés

Közhasznú egyesület pénzt adományozna magánszemély részére (kb. 300 ezer forintot). Az adományozott az egyesület alapszabályában rögzített tevékenység (jogi segítségnyújtás) célcsoportjába tartozik, de az alapszabályban nincs rögzítve a célcsoport anyagi támogatása. Milyen típusú szerződéssel lehet kifizetni az adományt? Milyen adóvonzata van így a kifizetésnek?

Költségtérítés kifizetése külföldi magánszemély részére Kérdés

Egyesületünk szeretne külföldi magánszemély (nincs jogviszonya) részére költségek kifizetésére (illeték kifizetése, orvosi vizsgálat, okmányok hitelesítése) pénzt fizetni. Hány százalékos adót kell fizetni utána? A külföldi személy nem tud igazolást hozni a származási országából, menekült vagy hontalan státusza van.

Egyesület adománykezelése Kérdés

Tisztelt Szkaértő! Az alábbiakban kérem szíves segítségüket: – Civil szervezet, amely nem közhasznú, ha támogatást kap vállalkozástól, akkor azt adományként kell kezelni? – Kaphat a nem közhasznú szervezet is? – Kell a vállalkozó és a civil szervezet között támogatási vagy adományozási szerződést kötni, ha igen, van erre valami formanyomtatvány? – Ezt a támogatást a vállalkozó rendkívüli ráfordításként kell, hogy kezelje? – A vállalkozás kap ezáltal a társaságiadó-befizetési kötelezettségéből kedvezményt? Köszönöm. Várom mihamarabbi válaszukat. Üdvözlettel.

Vidéki futballcsapat támogatása Kérdés

Azt szeretném megtudni, hogy, ha egy vidéki focicsapatnak adnánk támogatást olyan formában, hogy például megveszünk nekik egy garnitúra felszerelést, azt milyen formában tehetjük, hogy elszámolható legyen a költsége?

Adomány Kérdés

Milyen adóvonzata van, mindkét félnél, ha magánszemély készpénzben támogatja egy község kisebbségéhez tartozó gyermekeinek tanulását, meghatározott eredmény elérése esetén? Milyen adóvonzatok vannak, ugyanezen célcsoportra, ha egy erre a célra létrehozott alapítvány keretein belül történnek kifizetések? Válaszát előre is köszönöm.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy alapítvány (nem közhasznú és nem kiemelten közhasznú) támogatásban részesít egy magánszemélyt vagy céget az alapítványi tevékenységével összhangban, akkor kell-e fizetni bármilyen járulékot vagy adót akár az adományozó alapítványnak, akár a fogadó félnek? Van-e a válaszukban különbség a tekintetben, hogy az adomány milyen módon került az alapítványhoz (adományként vagy alapítói befizetésként, esetleg máshogy)?

Adomány Svájcból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány Svájcból személyautót kapott adományként, amit karitatív munkája során kíván használni. A vámot és az áfát megfizette, még nincs forgalomba helyezve a gépjármű. A jármű számviteli és adózási feladatairól szeretnék tájékoztatást kérni. Szíves válaszukat köszönöm.

A telefonszámla elszámolása, könyvelése Cikk

Internet-előfizetést, parkolási díjat és adományt is tartalmazó telefonszámla könyveléséhez kért segítséget olvasónk. Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó írta le a megfelelő lépéseket.

Eszközadományozás áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállakozás, melynek fő tevékenysége gépjármű forgalmazás, adományozni szándékozik alapítvány részére – mely óvodát épít – óvodai eszközöket, jelen esetben bútorzatot. Ezt úgy tudja megtenni, hogy megvásárolja a bútorokat és szerződés keretében adományozza. Kérdésem az, hogy ebben az esetben levonhatja-e az adományozásra megvásárolt eszközöknek áfáját, illetve az átadáskor keletkezik-e áfafizetési kötelezettge? Szempont-e az adományozott eszköznél, hogy nem tartozik a társaság profiljába, tehát jelen esetben például nem gépkocsit adományoz. Válaszát tisztelettel köszönöm!

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett kft. szeretné egy külföldi, harmadik országbeli alapítványnak a már nem használt eszközeit térítés nélkül, adományként átadni. A kérdésem, hogy van-e valamilyen adófizetési kötelezettség ezzel kapcsolatban?

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló kapott egy járulékigazolást, amely tartalmazza az éves levont, illetve megfizetett járulékokat, s azon százalékos eho címén nulla szerepel. A munkáltató elvileg a cafetériakereten felül adott a munkavállalónak x forint magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást, ami a magánnyugdíj-pénztár igazolása szerint ez munkáltatói befizetés és nem adomány. Ebben az esetben a munkavállalónak be kell-e vallania azt az szja-bevallásban? Illetve jól gondolom, hogy a munkáltatónak ez szja- és ehokötelezettséget eredményez, vagy van olyan lehetőség, mely szerint a munkavállalónak kell megfizetnie az szja-t és az ehót (az adomány lehetőségén kívül)? Várom mielőbbi válaszát.

Igazolás pénzadományokról: ezt kell tenniük az egyházaknak Cikk

Milyen igazolásokat állíthatnak ki pénzadományokat gyűjtő egyházak az adományozók részére, és milyen elszámolási kötelezettségük van? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close