166 találat a(z) adomány cimkére

Adomány könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy informatikai kft. az egyik általa fejlesztett szoftver használati jogát (szolgáltatás) ingyen átadja egy közhasznú, karitatív szervezetnek, amely erről a törvényi feltételeknek megfelelő adattartalmú igazolást is kiadott. Ezen szolgáltatás adományozást hogyan kell könyvelni? Kérem, ismertessék a gazdasági esemény pontos könyvelésének menetét.

Kivás adománya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás vállalkozás pénzösszeget adományozott a Heim Pál Alapítvány részére úgy, hogy a Tárhely.eu Kft.-n ezáltal extra tárhelyet kapott. A Tárhely.eu Kft.-től kapott számlán szerepel az adomány megnevezése és az adomány összege. Kérdésem az lenne, hogy jár-e adóvonzattal a kivás vállalkozás által fizetett adomány, illetve hogyan kell könyvelni ezt a tételt? Válaszát előre is köszönöm!

Önkormányzat támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk támogatást nyújtana a helyi önkormányzatnak egy rendezvény szervezésében. A támogatás a rendezvényen felszolgált élelmiszerekhez szükséges alapanyagok egy része. Hogyan kell adózni? Önkormányzatnak adható adomány? Válaszukat előre is köszönöm.

Adomány közhasznú szervezetnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú szervezet adományt ad egy másik közhasznú szervezetnek. Van-e itt adóalap-növelő tétel? Hiszen a közhasznú tevékenysége után nem adózik. Milyen feltételek alapján adhat egy közhasznú szervezet egy másik közhasznú szervezetnek adományt, illetve a befogadó szervezettel kapcsolatban van-e valamilyen előírás? Köszönöm a válaszát.

Iskolai alapítványi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy iskola létrehozott egy közhasznú alapítványt az iskolába járó gyermekek nevelésének támogatására. Az iskola úgy támogatná az alapítványát, hogy az iskola által szervezett farsangra érkező vendégektől belépődíjat kérne. (Például régi tanulóktól, szülőktől) kérdésem, hogy megfelelő eljárás, hogy az alapítvány saját nyugta kiállításával beszedi ezeket a tételeket és adományként minősíti? A befolyt összeget teljes mértékben az alaptevékenységre fordítja. Köszönöm válaszát!

Pénzbeli adomány gyűjtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület (2019-től szeretne közhasznú lenni) adományt szeretne gyűjteni és ezt egy helyi, 90 százalékban látássérült fiatalembernek szeretné átadni. Hogyan járjunk el, hogy ez szabályos legyen. Nyisson az egyesület alszámlát, és arra folyik be a pénz és hogyan juttassuk el a célhoz? Ennek milyen könyvelési formája van. Válaszukat előre is köszönöm! Krivikné Horváth Marianna

Alapítvány által működtetett adománybolt adózási, működési kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves segítségét az alábbi kérdésben. Ha egy alapítvány alapszabálya szerint arra jön létre, hogy adományboltot működtessen (Rászorulók részére kedvezményes áron, akár pénzadomány ellenében értékesítsen, adományként átvett készleteket – mely bevételét további alapszabályban rögzített karitatív feladatok ellátására fordít) akkor a bolt működésével kapcsolatban milyen kötelezettségek terhelik: – az adománybolt kereskedelmi üzletnek számít-e, nyugtaadási kötelezettségét kötelező-e online pénztárgéppel teljesíteni, vagy az átvett összegekről adományigazolást, vagy milyen egyéb bizonylatot kell kiállítania? – az adományként kapott, később értékesített készletek átvételekor milyen bizonylat, igazolás kiállítására kötelezett az Alapítvány, az átvett készletek értékét milyen módszerrel kell meghatározni? – ezen tevékenység kereskedelmi tevékenységnek számít-e, ha az átvett ellenérték, vagy adomány értéke meghaladja a 8 millió forintot, akkor az alapítvány bekerül-e áfakörbe vagy sem? – a készletek követésére milyen módszert kötelező alkalmaznia az Alapítványnak? – milyen egyéb adózási szabályoknak kell megfelelnie az Alapítványnak, hogy törvényesen működjön? Segítségét előre is köszönöm.

Beteg gyermeket támogatna a cég, így adhat a legtöbbet Cikk

Beteg gyermek gyógyulását szeretné támogatni egy kft. Még nem tudni, hogy alapítványt hoz-e létre vagy számlát nyit a gyógyíttatás megsegítésére. Milyen formában adhat támogatást, hogy az ne kerüljön sokba, és így nagyobb lehessen a konkrét támogatási összeg? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Támogatás, de milyen módon? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Furcsa kérdésem lesz. Adva van egy kislány, aki beteg lett. Még nem tudni, hogy alapítványt hoznak-e létre számára vagy számlát nyitnak, a gyógyíttatása segítésére pénzre van szüksége. Az általam könyvelt kft. segíteni szeretne, de nem tudjuk, milyen formában adjunk támogatást, hogy ne kerüljön sokba, és így a konkrét támogatási összeg nagyobb lehessen. Szóba jöhetne készpénzutalás. A gyűjtéshez színházi előadást szerveztek, a jegy árából befolyó összeg a gyermeké lenne, esetleg fel lehetne vásárolni nagyobb mennyiségű jegyet. A kft.-nek csak 5 fő alkalmazottja van. Tanácstalanok vagyunk, nem ismerjük a lehetőségeket. Próbálunk utánanézni, de az Önök segítsége is nagyon jól jönne! Köszönöm a választ. Tisztelettel: V. Mária

Milyen formában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valaki gazdátlan, elkóborolt kutyákat akar befogadni. Talán még nem is a klasszikus "menhely" formában. Milyen gazdasági formát válasszon, hogy adományokat elfogadhasson hivatalosan, mert a terheket egyedül nem tudja viselni? Köszönettel.

Tokióból is kapott ajándékot a Mikulásgyár Cikk

Pénteken este zárta kapuit a budapesti Ötvenhatosok terén felállított Mikulásgyár, amely a becslések szerint minden korábbi rekordot megdöntve több mint 140 ezer kilogramm adományt gyűjtött.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég elfekvő ruhákat szeretne adományozni rászoruló intézménynek. Ilyenkor ki kell vezetni a készletből és adóvonzata is van?

Adomány vagy támogatás? Cikk

Minek minősül, ha a közhasznú egyesület közfeladatainak ellátására magánszemélyektől pénzt kap, amiért cserébe valamilyen szolgáltatást ad? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Mi minősül adománynak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, adományokat kap közfeladatainak ellátására magánszemélyektől. Egy példa: egy magánszemély ad 5000 forint adományt a közhasznú egyesületnek közhasznú céljainak ellátására, az adományért cserébe kap 2 óra játszóházi szolgáltatást vagy sérült gyermekek esetében integráló foglalkozáson vehet részt. Szolgáltatásnak vagy adománynak minősül az áfatörvény és a 350/2011. (XII. 30.) kormányrendelet 6. § szerint? Köszönöm!

Adomány – egyéni vállalkozó Kérdés

​Az év vége közeledtével egyre gyakrabban keresik meg a vállalkozásokat az alapítványok támogatásért. A kérdésem az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos. Egy egyéni vállalkozó adományt ad egy közhasznú alapítványnak. Elszámolhatja-e költségként a fizetett adományt, vehet-e igénybe utána adókedvezményt az szja törvény szerint?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close