205 találat a(z) adótartozás cimkére

Kiva, elhatárolt veszteség könyvelése Kérdés

Kata kilépés Kérdés

Törölt adószám utáni bevallások Kérdés

Végelszámolás utáni tartozásmegállapítás Kérdés

Behajtásban, inkasszálásban, jövedelemletiltásban is jeleskedett a NAV Cikk

A NAV követelésekre és külső megkeresésekre 293,5 milliárd forintot szedett be 2019-ben, ami 10,2 százalékkal több, mint 2018-ban, olvasható az adóhatóság 2019-ről szóló évkönyvében.

Törölt adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelt cégünk adószámát a NAV 2015. évben törölte, adótartozás miatt. A cégbíróságon jelenleg is élő cégről van szó. A régi árukészletre valószínűleg van vevő, melynek eladása után a NAV-tartozást a cég rendezni tudja. Kérdésünk, hogy törölt adószám esetében az értékesítésről ki tud állítani számlát a partnerünk? Vagy előbb az adószámot kell visszaállíttatni a NAV-nál?

Adókönnyítési lehetőségek vállalkozások számára Cikk

Új adófinanszírozási könnyítések érhetők el a 2020. 04. 21-én megjelent közlönyben kihirdetett szabályok szerint. Többek között lehetőség van a vállalkozások adócsökkentésére is. „Akár ötmillió forint elengedését is lehet kérni a NAV-tól, viszont ezt csak egyszer lehet megtenni egyetlen egy adónemben és maximum a fizetendő adó 20 százalékáig.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

További adóintézkedéseket jelentett be Varga Mihály Cikk

Halasztható egyes adók megfizetése, továbbá adómérséklés is kérelmezhető – többek között ezekről a kormánydöntésekről számolt be Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Katás egyéni vállalkozó – munkanélküli ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, aki állami támogatással lett egyéni vállalkozó 2019 márciusában (2019. januártól március 4-éig álláskeresési járadékot kapott, de a 90 napot nem merítette ki). 2020. január 12-én már nem tudta befizetni az esedékes 50 ezer forintot. Elmaradt 3 havi katával (dec.-jan.-febr.). Majd 2020 márciusában (380 nappal később) bejelentette a vállalkozás szüneteltetését (szépségiparban dolgozik, és ahol helyet bérelt, bezárt), és jelentkezett a munkanélküli ellátásra. Az ellátást megtagadták, mert a NAV által kiadott igazoláson – jogszerűen és a valóságnak megfelelően – szerepel, hogy 3 havi elmaradása van. Milyen lehetősége van ezek után? Jogszerű volt az elutasítás arra hivatkozva, bár az ilyen jellegű befizetéseket a kihirdetett rendelet szerint június után részletekben is teljesítheti, hogy nincs megfizetve az ellátás alapja? Illetve, ha befizeti az elmaradt összeget, akkor kérheti újból az ellátás megállapítását? Köszönettel: L. Andrea

Biztosítási jogviszony járuléktartozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. hosszú időn át elmaradt a járulékok és az adók befizetésével. A kft. tagjának nincs más biztosítási jogviszonya, ő a kft. ügyvezetője, tagi jogviszonyban bejelentve, itt kellett volna a szakmai bérminimum alapján, a hatályos jogszabályok figyelembevételével megfizetnie önmaga után a járulékokat. A bevallások határidőben beküldésre kerültek mindig, de a vállalkozó általi befizetések elmaradtak. Az áfa, tao és egyéb tartozásokat az összeg nagyságrendjére való tekintettel nem fogja tudni befizetni, a saját maga után fizetendő járulékokat viszont szeretné rendezni. Kérdéseim a következők: – Addig, amíg nem rendezi a tartozását, biztosítottnak számít? – Mivel a bankszámláját inkasszó terheli, így van arra lehetőség, hogy a megfelelő adónemekre fizesse be a tartozást, csak nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékra? – Egyéni vállalkozás indítása esetén (nem katás) addig, amíg a kft. létezik, van arra lehetőség, hogy az egyéni vállalkozásban fizesse maga után a járulékokat, ne a kft.-ben? – Vagy milyen más, törvényes megoldás létezik, hogy a biztosítási jogviszonya fennálljon a magánszemélynek? Köszönöm szépen a választ!

Itt a legújabb feketelista a nagy adótartozókról Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók legfrissebb listáját.

Feketelista a 10 millió forintnál több adóval tartozó magánszemélyekről Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adótartozással rendelkező magánszemélyek legújabb listáját.

Beltag magánszemélyként fennálló tartozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik társaságunk betegség miatt szeretett volna társasági szerződést módosítani. A jelenlegi kültag lenne a beltag. A bejegyzést a NAV visszadobta a magánszemély meglévő adótartozása miatt, ami akkor 6 millió feletti volt. Jelenleg ez az összeg 4 millió körüli. A tartozást egyéni vállalkozóként halmozta fel. A törvényi hivatkozás nincs birtokomban, csak feltételezni tudom, hogy a kockázat miatt. Szeretném megkérdezni, hogy van-e erre vonatkozó előírás és összeghatár. Olyan cége a leendő beltagnak nem volt, ami miatt eltiltott ügyvezető lenne. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Ezt tegye, ha adótartozása vagy -túlfizetése van! Cikk

A NAV október 31-éig értesíti azokat az adózókat, akiknek adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van, továbbá késedelmi pótlék értesítőt is küld.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét. A kft. egyszerűsített foglalkoztatási formával, méghozzá alkalmi munkával is foglalkoztat munkavállalókat. A kérdésem az lenne, ha a kft. – tévesen – harmadik országbeli munkavállalót foglalkoztat alkalmi munkával, vagy akkor foglalkoztat alkalmi munkavállalót, amikor a meghatározott adónemben (például szociális hozzájárulási adó) való köztartozásai meghaladták a 300 ezer forintot, és ezt utólag nem teljesíti az adóhatóságnál, akkor esetleges ellenőrzés során a különbözetként megállapított adó-, járulékterhek és bírság mellett azért is megbírságolható, mert be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott? Vagy az utóbbit nem lehet megállapítani, mivel a munkavállaló be volt jelentve, csak téves “jogviszonyra”? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close