416 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Telekáfa adószámos magánszemély Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha adószámos magánszemély vásárol telket, melyen építkezni szeretne, visszaigényelheti-e az áfát? Rá ugyanúgy a húszéves megfigyelés vonatkozik?

Adószámos magánszemély járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy adószámos magánszemélynek, akinek nincs semmilyen munkaviszonya, egy hónapban számlázással bevétele keletkezett, az szja-n felül milyen járulékokat kell fizetnie? Mivel költségei nem nagyon vannak, valószínűleg a bevétel 90 százaléka lesz a jövedelme. Köszönöm a válaszukat.

Adószámos magánszemély adóbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eseti megbízás alapján grafikai tevékenységet végző magánszemély számlaképesség kapcsán adószámot igényelt. Milyen adóbevallási határidő vonatkozik rá? Az egyes megbízásokhoz kapcsolódó biztosítási kötelezettség elbírálása hogyan történhet? – ha csak számla kiállítása történt a szolgáltatásról, – ha a számla mellett megbízási szerződést is kötöttek, melyben szerepel a munka elvégzésének kezdő és záró dátuma – ez esetben is a tényleges munkavégzés eltérhet ettől az időtartamtól. Köszönettel.

Művészeti tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha adószámos, de nem egyéni vállalkozó magánszemély grafikai munkákat végez magyar vállalkozásoknak, magyar és külföldi magánszemélyeknek, valamint külföldi vállalkozásoknak egyaránt, akkor az ő tevékenysége milyen jogcímen adóköteles? Feltételezem, hogy önálló tevékenység. Ekkor feltételezem, hogy felhasználói szerződést kellene kötnie az illető személyekkel. Esetében választható a 37/1997 kormányrendelet szerinti költségelszámolás is – de gondolom, erre is csak bizonylatok birtokában van lehetőség. Nem tudom, jól gondolom-e, hogy ilyen esetekben – amennyiben a költségekkel csökkentett, egy napra eső jövedelem meghaladja a minimálbér 30 százalékának az 1/30-ad részét, akkor biztosítottá válik az önálló tevékenységet végző magánszemély. Hogyan lehet megállapítani az egy napra eső jövedelmet ilyen esetben? Hogyan járjon el, ha nem kifizetőtől szerzi a bevételt? Ha külföldi vállalkozással áll kapcsolatban, akkor úgy vélem, hogy az USA-Magyar ország közötti adóegyezmény 3. és 7. cikk együttes olvasata, mind a 12. cikk alapján Magyarországot illeti az adóztatás joga, amennyiben a grafikus magyar illetőségű. A szja-előlegen, illetve fizetési kötelezettségen túl milyen kötelezettségek terhelik még a magánszemélyt? Terhelik-e egyáltalán? Válaszukat előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély tb-járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy adószámos magánszemélynek, aki előadóművész is egyben, a fellépései után kell-e járulékokat megfizetni, ha nem kifizetőtől, hanem magánszemélytől származik a jövedelme? Ha például egy esküvői fellépésért 50 000 forintot kapott, akkor ebből hogyan, és milyen járulékokat kell fizetnie?

Vállalkozói melléfogások a jogviszony megválasztásakor Cikk

A közterhek lehető legkisebbre szorítása természetes törekvése a kisvállalkozásoknak is. Az adók és járulékok optimalizálásának egyik tere a jogviszonyokkal való „sakkozás”.

Áthúzódó bevétel, költség adószámos magánszemélynél Cikk

A költségeket még az idén kell rendezni, a megbízási díjból származó bevétel viszont csak jövőre esedékes. Elszámolhatók-e a költségek, milyen adó- és járulékvonzata lesz a jövedelemnek? Olvasónk kérdésére Kneitner Lea okleveles és igazságügyi szakértőnk válaszolt.

Bérbeadás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha adószámos nyugdíjas magánszemély bérbeadja a lakását 100 ezer forintért, mikor, és milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik?

Magánszemély adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányul, hogy ha egy 7-es adószámmal rendelkező személy tevékenységi köre nem terjed ki a bérbeadásra, ugyanakkor 2014-ben bérbe adott ingatlant, megtehette-e azt a 7 es adószámú tevékenységi köre bővítése nélkül? Elegendő-e a szerződés alapján számfejteni, és az adót levonni, valamint a 08-as bevalláson jelenteni? Várom válaszát, köszönöm.

Ingatlan-bérbeadás adózása Kérdés

Adószámos (nem vállalkozó) magánszemély bérbe adott lakásának ajtaját kicserélte. Ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme megállapításánál figyelembe veheti-e ezt a költséget, ha igen, hogyan?

Tervezői díj fizetése adószámos magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tervezői díjat fizetett ki adószámos magánszemélynek (nem egyéni vállalkozó), akitől sem szja-t, sem egyéni járulékot nem vont le, továbbá semmilyen nyilatkozatot nem kért be. Sajnos a számlából nem állapítható meg a tervezés időtartama sem, így az sem, hogy biztosítási kötelezettség alá esik-e. Mi a teendő ebben az esetben? A kft.-nek kell megfizetnie a le nem volt szja-t és egyéni járulékokat is, továbbá be kell fizetni a szochót? Köszönöm.

Megbízási díj adó- és járulék vonzata ismét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszeméllyel kapcsolatban kérdeztem adó és járulék ügyben, viszont azt elfelejtettem leírni, hogy ez a magánszemély 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkezik, viszont jelenleg gyesen van. Így változik-e valami a járulékfizetésével kapcsolatosan? Köszönöm válaszát.

Megbízási díj adó- és járulékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély terjesztői szerződést kötött egy céggel, amely a könyvét értékesíti, példányonként meghatározott összeget kap bevételként. Ezzel szemben természetesen vannak költségei is a magánszemélynek. A költségek nagy része – ami több százezer forint – idén év végén keletkezett. A bevételek nagy része pedig jövő évben lesz esedékes. Ilyenkor a költségeket le lehet vonni a bevételből, ha nem ugyanazon évben vannak, de ugyanarra a megbízásra szólnak? Ha havonta készül számla az eladott példányok szerint, akkor havonta kell figyelni, hogy a minimálbér 30 százalékát eléri, vagy összeadódnak a bevételek? Milyen adó- és járulékvonzatai vannak, ha nem éri el, illetve, ha eléri a minimálbér 30 százalékát? A cégnek, amellyel szerződött, milyen kötelezettségei vannak, be kell-e jelentenie a magánszemélyt a T1041-esen? Illetve a magánszemély felé kell-e adnia az adózással kapcsolatos bármilyen nyomtatványt? Köszönöm a válaszokat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1) A 1512 TÁOR-szám alatti tevékenységet lehet-e adószámos magánszemélyként végezni? 2) Lehet e adószámos magánszemély, ha jelenleg 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet maga után, mert nincs sehol biztosítási jogviszonya? Nagyon megköszönöm mielőbbi válaszát!

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég programozási feladattal bízott meg. Számlát kérnek tőlem, ezért adószámos magánszemélyként a tevékenységi körömet kibővítettem a számítógépes programozással. A munkát 200 000 forintért vállaltam el. Ahhoz, hogy ez a pénz nálam is maradjon, gondoltam, hogy a számlára 286 000 forintot írok, így a 16 százalékos adó és a 14 százalék eho befizetése után megmarad a pénzem. A kft. mindenképpen le akarja költségként írni a nekem fizetett pénzt, ezért számlát kér, de csak 200 000-et fizet. Ha megbízási szerződést írnánk, a megbízási díjat is el tudná számolni, de fizetési kötelezettségei lennének, 89 000 forint, ha jól számolom. Szerintük 200 000 forintig nem kell adót fizetni a magánszemélynek, de a NAV és más könyvelők szerint ilyen szabály nincs is. Milyen megoldás van ebben a konkrét esetben? Köszönöm szépen a válaszadást!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs