480 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adószámos magánszemély Kérdés

Adószámos magánszemély számlát állít ki egy cégnek 990 ezer forint értékben gépészeti tervezésről. Kérdéseim: 1. A cégnek (kifizetőnek) kötelező-e levonnia, illetve befizetnie 15 százalék személyi jövedelemadót a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot és a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot. 2. Van-e arra mód, hogy a magánszemély maga vallja be az adókat? Kötelező-e a cégnek nyilatkozatot kérni a magánszemélytől, hogy hogyan kíván adózni? 3. Mi a teendő, ha a magánszemély nem akarja a nyilatkozatot kitölteni, de 50 százalékos költséget kíván figyelembe vetetni?

Adószámos magánszemély 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély 150 ezer forint végösszegű számlát állított ki a kifizető részére faanyagvédelmi szakvélemény készítéséért. A magánszeméllyel szerződést nem kötött a kifizető (sem megbízásit, sem vállalkozásit, sem felhasználásit). A kifizető az adószámos magánszemély 10 százalékos költséghányadról való nyilatkozatát figyelembe vette, megállapította és levonta az szja-t (150 000*0,9*0,15=20 250 forint), elutalta részére a számla és az szja különbözetét (150 000-20 250=129 750 forintot), majd a 08-as bevallásban szerepeltette mindezt. Az adószámos magánszemély jelezte a kifizető felé, hogy járulékok nem kerültek levonásra, holott korábbi munkái alkalmával ezt más kifizetők mindig levonták tőle. Kérjük a véleményüket, az következő kérdésekben: Keletkezett-e biztosítási jogviszony? Figyelembe kellett volna vennie a kifizetőnek, hogy a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 30 százalékát meghaladta a kifizetett összeg? Helyesen alkalmazta-e a 10 százalékos költséghányad figyelembevételét? Jól járt-e el a kifizető? Van-e teendője az adószámos magánszemélynek járulék, adófizetés szempontjából? (27 %-os eho?) Válaszát előre is köszönöm!

Művészeti alkotás bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az adószámos magánszemélytől megrendelt alkotás, tárgyi eszköz üzembe helyezésekor a kifizetőt terhelő szochót be kell-e számítani a tárgyi eszköz bekerülési értékébe? Válaszát előre is köszönöm!

Másodállású adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett, adószámos magánszemélynek (900102: előadóművész) miként, és mikor kell járulékot és szja-t fizetnie? Valamint milyen bevallásokat kell, és milyen időközönként beadnia? Köszönettel.

7-es adószám Kérdés

Mezőgazdaság, adószámos őstermelőként, válthatok-e 7-es adószámot?

Adószámos magánszemély 27 százalék eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy, ha adószámos magánszemélyként kifizetőnek és magánszemélynek is számlázok, és 10 százalék költséghányadot alkalmazok, akkor: 1.) a kifizetőnek adott számlák után nem kell a 27 százalékos ehót megfizetni, mert azt a kifizető fizeti, és 2.) a magánszemélyeknek adott számlák után pedig nekem kell a 27 százalékos ehót megfizetni? Azaz ketté kell (lehet)-e bontani a két irányt vagy sem? Köszönöm a választ!

Adószámos magánszemély támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély 20 milliós nagyságrendben könyv kiadásához támogatást kap. A támogatás 100 százalékban fedezi a kiadott könyv önköltségi árát, tehát eredmény nem képződik. A támogatást kifizető szerv adóelőleget szeretni vonni a támogatás összegéből. A mi álláspontunk, hogy a kiadások fedezetére adott támogatásból nem kell adóelőleget levonni. Kérném állásfoglalásukat ez ügyben. Köszönettel.

Adószám kiváltása Ausztriában Kérdés

Kedves Szakértő! Alanyi mentes adószámú egyéni vállalkozó vagyok, a közösségi adószámot most igényeltem meg. Művészeti tevékenységgel foglalkozom, táncos, zenés előadásaim vannak. Mivel igény lenne rá, Ausztriában szeretnék operett gálaműsorokban fellépni, amit én szerveznék meg. Szerződést készítettem egy osztrák céggel, hogy részemre jegyeket árusítsanak elővételben. Nemrég felhívtak azzal, hogy a jegyértékesítést csak úgy tudják vállalni, és részemre az összeget utalni, ha osztrák adószámot kérek. Milyen módon tudom én ezt intézni, vállalkozói adószám kell, vagy csak mint magánszemély kell adószámot kiváltani? Ha már adószámom lesz, akkor számlatömböt is Magyarországon kell vásárolni? Hogyan és hol kell adóznom, könyveltetnem, ha ottani adószámot kérek? Várom szíves segítő válaszukat.

Adószámos magánszemély – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kizárólag ingatlan-bérbeadási tevékenységet végző adószámos magánszemély eléri egy évben a 6 millió forintos éves jövedelmet a bérbeadásból, akkor rá is vonatkozik, hogy általános áfaalannyá válik, és áfabevallásra kötelezett lesz? Köszönöm válaszukat!

Katások, figyelem! Ez lehet a kiskapu az ingatlan-bérbeadásnál Cikk

Katás egyéni vállalkozó szépségszalont szeretne bérelni. A szalonban többen dolgoznák, szintén bérlőként. A szalon tulajdonosa a katás egyéni vállalkozóval köt bérleti szerződést, aki – a tulajdonos kérésére – további albérletbe adná a helyiségeket. Ha az egyéni vállalkozó magánszemélyként köt szerződést a szalon tulajdonosával, és magánszemélyként adószámot vált ki bérbeadásra, akkor végezheti-e a bérbeadási tevékenységet, vagy az a katás tevékenységével összeegyeztethetetlen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Magánszemély általi lakáskiadás, számlatömbvétel Kérdés

Egyéni vállalkozó, aki szünetelteti a vállalkozását, magánszemélyként adózna ingatlan-bérbeadás után, mint eddig is. A lakáskiadásokat tartalmzaó számlatömbje betelt. A NAV-nál anno bejelentette, hogy nem vállalkozóként akar a lakáskiadás után adózni. A jelenlegi lakásbérlő egy kft., amely számlát kér. A NAV kiad-e új adószámot CSAK a lakáskiadásra, és meg kell-e azt kérni, vagy a magánszemély megveheti-e a számlatömböt a szüneteltetett vállalkozásának az adószámára, és csak a lakásbérbeadását írná bele a számlatömbbe? Az eddig használt számlatömböt a magánszemély a vállalkozói adószámára vette meg, amikor megvette, még nem szüneteltette az egyéni vállalkozói adószámát. Végiggondolva az esetet, ha nem él az adószám, akkor csak az ingatlan-bérbeadásra egy érvényes 7-es számmal kezdődő adószámot kell kérni a NAV-nál, s ha majd a magánszemély újraindítja a vállalkozását, akkor csak az egyik adószám élhet!? ÁLLÍTÓLAG EGY személynek nem lehet több adószáma.

Társas vállalkozó adózása 7-es adóazonosító mellett Kérdés

Egy kft 100 százalékos tulajdonosa nem vesz ki jövedelmet a cégből. Máshol sincs 36 órás munkaviszonya (semmilyen). 7-es adószámmal néhány kisösszegű számlát állít ki évente. Hol, és mennyit kellene adóznia?

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyed és 4 órás munkaviszony mellett (a gyedem már április végén lejár) szeretnék ingatlanközvetítéssel is foglalkozni. Mivel nem számítok rendszeres jövedelemre ebből, ezért olyan megoldást keresek, amivel nem keletkezik fix járulék havonta, hanem csak akkor adóznék, amikor bevételem keletkezik. Kérdés, hogy erre az adószámos magánszemély adózás jó lehet-e, és kérdésem még, hogy hogyan adózom utána, ha magánszemélytől, illetve, ha cégtől szerzek jutalékot? Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó – bérbeadás adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó szépségszalont szeretne bérelni. A szalonban többen dolgoznák, szintén bérlőként. A szalon tulajdonosa katás egyéni vállalkozóval köt bérleti szerződést, aki – a tulajdonos kérésére – további albérletbe adná a helyiségeket. Kérdésem az, ha magánszemélyként köt szerződést a szalon tulajdonosával, és magánszemélyként adószámot vált ki bérbeadásra, akkor végezheti-e a bérbeadási tevékenységet, vagy az a katás tevékenységével összeegyeztethetetlen? Segítségét köszönöm!

Adószámos szobrász adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végzős szobrász júniusban adásvételi szerződéssel – saját készítésű – szobrot értékesít számlával 1 800 000 forintért. Júniusban még hallgató, és szeptember végéig hallgatói jogviszonya van. Ez az éves összes jövedelme. Milyen bevallási és adófizetési kötelezettsége van a magánszemélynek? Bízom gyors válaszukban! Segítségüket előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink